Respublikinės Panevėžio ligoninės medikai: „Pamirškite skausmą!“

Deimantė Gruodė
2019-06-21
Skausmą kenčiantiems pacientams - gera žinia iš Respublikinės Panevėžio ligoninės. Šią savaitę čia duris atvėrė Intervencinės radiologijos Skausmo klinikos dienos stacionaras. „Norime pasidžiaugti, kad Panevėžio miesto ir krašto gyventojams tampa prieinamos vienos inovatyviausių paslaugų, kurios anksčiau buvo pasiekiamos tik didžiųjų miestų pacientams“, - sako ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.
Respublikinės Panevėžio ligoninės medikai: „Pamirškite skausmą!“
Panevėžio medikai, pasitelkę šiuolaikinę medicinos aparatūrą ir naujausių gydymo metodus, pasirengią nedelsiant išspręsti skausmo problemas.

Faktas
Pernai Skausmo klinikoje atlikta 2423 konsultacijų ir daugiau kaip 2600 skausmą gydančių intervencinių procedūrų.

 
Skausmas - pirmas signalas
Daugiau nei dešimt metų veikianti Skausmo klinika įsikėlė į naujas patalpas, kuriose paslaugos, būtinos suteikiant pagalbą skausmą kenčiantiems pacientams, yra sukoncentruotos vienoje vietoje.
 

„Anksčiau vienoje vietoje pacientui surašydavo dokumentus, kitoje – atlikdavo procedūras, trečioje – jis galėdavo atsigauti po procedūrų ir tik tuomet išvykdavo į namus. Tai – nepatogu ir pacientams, ir gydytojams. Dabar klinika veikia vienoje patalpoje. Pacientas kreipiasi į registratūrą, kur yra užregistruojamas, ir iš karto nukreipiamas procedūroms. Po pastarųjų jo būklę kurį laiką stebime, ar nėra šalutinių reakcijų ir komplikacijų. Jei matome, kad viskas gerai, namo paleidžiame tą pačią dieną“, - pasakoja direktoriaus pavaduotojas medicinai Mindaugas Vaitkus.

 

Iki šiol Skausmo klinika veikė Dienos chirurgijos patalpose. Procedūros, naudojant rentgeno aparatą, buvo atliekamos angiografijų kabinete. Kartais pacientai jų būdavo priversti laukti ir keletą savaičių.
„Pagyvenkite kelias dienas su skausmu, nesvarbu, ar danties, ar pilvo – iš proto gali išeiti. Jis veikia ne tik fizinę, bet ir psichinę žmogaus būklę. Be to, tokia būklė gali sukelti netgi šoką. Skausmas gali privesti ir prie savižudybės“, - sako M.Vaitkus ir įspėja, kad skausmas – pirmas ir stipriausias signalas, jog būtina susirūpinti sveikata.
 
Nebereikės vykti į didmiesčius
Šios paslaugos reikalingumu neabejojama: vien pernai į Skausmo kliniką kreipėsi 2,5 tūkst. gyventojų. Dažniausiai yra gydomi pacientai, kamuojami nugaros, sąnarių skausmų, po nervų pažeidimų traumų metu, sergantys onkologinėmis ligomis, likus skausmams po chirurginių operacijų.
„Tikimės, kuo didesnio pacientų skaičiaus, nes kitose apskrityse skausmo klinikų nėra. Esame mažesnė ligoninė, tad pacientų koncentracija nėra tokia didelė. Taip pat yra visa reikiama įranga, tinkamai įrengtos patalpos, o puikus medicinos darbuotojų kolektyvas visada pasirengęs padėti skausmo negalavimą įveikti“, - pasakoja M.Vaitkus, pridurdamas, jog skausmo kamuojamų pacientų, deja, ne mažėja, o tik daugėja.
Naujos Skausmo klinikos patalpos pritaikytos dirbti naudojant rentgeno aparatą. Artimiausiu metu, kaip pasakoja įstaigos vadovybė, numatoma įsigyti radiodažnuminį generatorių, rentgeno aparatą. Tai padidins galimybes efektyviau gydyti lėtinį skausmą, įgalins atlikti sudėtingesnes nervų blokadas, kai gydymas įprastiniais medikamentais nebepadeda.


 
„Jei visus metodus išnaudojame, o skausmas išlieka, atsiveria kelias Skausmo klinikai. Čia yra atliekamos įvairios intervencinės procedūros, tai yra kontroliuojant echoskopu arba rentgenu punktuojamas stuburo kanalas, įvairūs taškai ir taip veikiami skausmo centrai, kad žmogus į jį nebereaguotų. Arba leidžiami vaistai tiksliai į skaudamą vietą, pavyzdžiui, kad numalšintume kojos skausmą.
Kadangi esu gydytojas pulmonologas, mano gydomiems pacientams didžiausią skausmą sukelia onkologinė liga. Jei vaistai nepadeda, dabar galime taikyti mikrobangų abliaciją. Panevėžyje jau turime penkis plaučių vėžio atvejus, kuomet paciento nereikėjo operuoti, punkcijos pagalba – įduriant adatą – jam yra leidžiamos mikrobangos ir navikas išnyksta savaime“, - pasakoja M.Vaitkus.

„Naujausi gydymo metodai tampa prieinami ne tik didžiosiose klinikose Vilniuje ir Kaune, bet ir regionuose. Didelis Lietuvos pasiekimas, kad moderniausi metodai gali būti taikomi regiono gyventojams ir dar dienos stacionaro sąlygomis“, - sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.

 
Prisijungs dešimt jaunų specialistų
Šiuo metu klinikoje dirba keturi anesteziologai-reanimatologai. Vadovas pažymi, ligoninės gydytojai šioje srityje vieni geriausių ir pažangiausių šalyje.
„Tiek intervencinė radiologija, kurią atlieka daktaras Andrius Pranculis, tiek kita dalis gydomųjų ir diagnostinių procedūrų, kurias atlieka radiologas Aurimas Mačionis, - rezultatais žinomos ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Galiu pasidžiaugti, kad daktaro Pranculio komandos atliekamos trombektomijos pagal tam tikrus kokybinius rodiklius pernai užėmė trečią vietą Europoje. Tai mūsų ligoninei ir apskritai Lietuvai – itin puikus laimėjimas. Taip pat norėtųsi paminėti gydytojų Mačionį, kuris vienas pirmųjų atliko plaučių vėžio gydymą mikrobangų abliacija. Tokios procedūros nuo šiol bus prieinamos ir dienos stacionaro sąlygomis“, - pridūrė ligoninės vadovas.
 
Pasak jo, Panevėžio ligoninė turi vieną geriausių infrastruktūrų Lietuvoje tiek paslaugų, tiek personalo, tiek pastatų išdėstymo prasme.

„Ligoninė yra gerai sukomplektuota ir teikianti daug paslaugų. Žinoma, egzistuoja tos pačios problemos kaip ir visoje Lietuvoje – jaučiamas tam tikros srities specialistų trūkumas. Bet tikrai turime gerų gydytojų, be to, nuo rugpjūčio mėnesio mūsų ligoninėje darbą pradės per dešimt jaunų medikų, ką tik pabaigusių studijas. Aišku, ir mes nesėdėjome sudėję rankų: organizavome ir atvirų durų dieną, ir aktyviai juos kvietėme, ir pristatinėjome įstaigą. Rezultatas – per dešimt jaunų specialistų pasirinko mūsų ligoninę“, - džiaugiasi direktorius.

 
Komentarai
Klinikos bendrosios praktikos slaugytoja Aida Nižinskienė:

- Patalpos puikiai įrengtos, viskas nauja, dar kvepia dažais. Laukiame pacientų. Anksčiau buvome įsikūrę gimdymo namuose, bet pacientai, netgi garbaus amžiaus, puikiai mus randa ir naujose patalpose. Anksčiau dirbome popietinėmis valandomis, o dabar norime dirbti nuo ryto iki vakaro - nuo aštuonių iki dvidešimtos valandos, kad užtikrintume greitesnį pacientų priėmimą.
 
Gastroenterologijos skyriaus vedėjas gydytojas gastroenterologas Darius Kriukas:

- Intervencijos bus atliekamos ir pagelbėjant žmonėms, kurie serga gelta, kuriems nustatytos kepenų arba kasos onkologinės ligos. Kai užsikemša tulžies latakai, atliekamos palengvinančios procedūros. Neinvaziškai, be operacijos, be narkozės. Stengiamasi padaryti viską, kad kuo mažiau būtų intervencijos, kuo mažiau pjūvių, o procedūros kuo mažiau traumuotų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris