Pažangi robotizuota įranga Šiaulių reabilitacijos centre

Deimantė Gruodė
2019-09-30
Šiaulių reabilitacijos centras pristatė naujoves: nuo šiol judamojo-atramos aparato, neurologinėmis ligomis sergantiems lankytojams padės sveikti dar pažangesnė kineziterapijos ir ergoterapijos įranga. „Mūsų pagrindinis iššūkis – žmogui po traumų, operacijų ar lėtinių ligų padėti kuo greičiau sugrįžti į visavertį gyvenimą“, - sakė mokslo naujienas itin sekantys centro darbuotojai, neabejojantys, kad modernios įrangos dėka pasieks dar geresnių ir greitesnių rezultatų.
Pažangi robotizuota įranga Šiaulių reabilitacijos centre
Nuo šiol Šiaulių reabilitacijos centras siūlo dar pažangesnes technologijas pacientus po įvairių ligų ir traumų gydyti.

Faktas
Šiaulių reabilitacijos centre pirminių pacientų per metus apsilanko per 12 tūkst., o procedūrų atliekama daugiau negu 100 rūšių.


Naujovė veja naujovę
Šiaulių reabilitacijos centras gyventojams siūlo naujausią ir inovatyviausią tiek ergoterapijos, tiek kineziterapijos įrangą.
„Naujos reabilitacijos technologijos itin sparčiai juda į priekį. Atsiranda daug robotizuotų sistemų, ženkliai gerėja diagnostika. Dar prisimename laikus, kuomet naudojome elementarią centimetrinę lentą, o dabar turima aparatūra itin gerai testuojame ir žmogaus eiseną, ir raumenų jėgą, ir visą judesių amplitudę. Pastaraisiais metais sukuriama itin daug sudėtingų reabilitacinių prietaisų, kurie dirba tarsi robotai. Jei anksčiau žmogus negalėdavo sulenkti pirštų ar rankos, dabar pasitelkus modernią įrangą gali padaryti penkiais procentais daugiau. Be to, pacientas mato kad ir mažiausius pokyčius, kas jį itin stipriai motyvuoja. Aišku, įranga reikalauja daug žinių ir mokymų, kad specialistai įsisavintų visą informaciją apie prietaisų galimybes ir maksimaliai ją išnaudotų užsiėmimų metu“, – sakė centro vadovė Irina Jazdauskaitė Uščiauskienė.

Centro darbuotojai jau prisijaukino aparatūrą: išklausė teorinę paskaitą apie robotiką ir naujausius moderniausius reabilitacijai skirtus prietaisus, jų panaudojimo galimybes, efektyvumą ir pritaikomumą reabilitacijoje. Šia įranga prekiaujančių kompanijų „Tyromotion“, „BTS Bioengineering“ ir „Hur“ atstovai atvyko patys supažindinti su prietaisų veikimo subtilybėmis.
„Noriu pabrėžti, kad mums buvo suteikta galimybė, žinoma, su direktorės priežiūra, patiems rinktis prietaisus. Neapsirikome. Visi jie pakankamai dažnai naudojami, su jais dirbama kiekvieną mielą dieną“, – sakė vyr. kineziterapeutas Justinas Bubelis, apžvelgdamas įsigytas reabilitacines sistemas.

Pateikiami žaidimo forma

Kaip pasakoja specialistai, „Tyromotion“ įranga yra viena naujausių ir inovatyviausių technologijų reabilitacijos srityje, o minėta firma – viena didžiausių pasaulyje, kuriančių modernius kompiuterizuotus reabilitacijoje naudojamus prietaisus.


„Mes pirmieji Baltijos šalyse įsigijome „Tyromotion“ įrangos. Jų atstovai iš pradžių buvo nustebinti, kad tokia maža šalis kaip Lietuva nori įsigyti itin šiuolaikiškos aparatūros. Kompanijos atstovas panoro aplankyti Lietuvą ir mūsų centrą“, - pasakojo įstaigos vadovė Irina Jazdauskaitė Uščiauskienė.


Beje, minėtos kompanijos atsiradimo pradžia tokia, kad vieno įkūrėjų tėvas buvo patyręs du insultus, keletą rimtų sužeidimų, tad sūnus pradėjo ieškoti būdų jam padėti. Ko gero, daugiausiai dėmesio sulaukė jų sukurtas „Tyromotion Amadeo“, kuris skirtas rankos ir jos pirštų reabilitacijai.
„Atliktų tyrimų duomenimis, šis reabilitacijos būdas yra saugus ir veiksmingas. Jis skirtas pacientams, kurie turi viršutinių galūnių motorikos sutrikimų. Jo pagalba didinamas pirštų mobilumas, stiprinamos plaštakos, atliekamas spastiškumo vertinimas. Jei pacientas negali pats, tuomet jo pirštus judina prietaisas. Mums trūko tokios pažangios įrangos, nes turime nemažai pacientų, kurie kreipiasi ir po operacijų, ir po įvairių traumų. Kai sutrikusi smulki pirštų motorika, šis prietaisas pacientams – didžiulė pagalba. Nesitikėjome, kad jis taip greitai taps populiarus ir bus maksimaliai naudojamas“, – pasakojo centro vadovė.

Pasak centro specialistų, robotikos privalumai itin dideli: pažangios sistemos leidžia sutrikusiai galūnei treniruotis keliais seansais ir sistemingai, neprarandant efektyvumo. Jos turi daugiau nei vieną veikimo režimą (pasyvus, aktyvus arba aktyvusis pasipriešinimas) ir automatiškai gali išsaugoti biomechaninius rodiklius.
„Mums nereikėjo abejoti dėl šių prietaisų patikimumo – jie yra patikrinti, stabilūs“, - patikino vyr. kineziterapeutas J.Bubelis.
Vardindamas įrangos pranašumus specialistas pažymėjo, kad juos gali naudotis visų amžiaus grupių pacientai bet kurioje reabilitacijos stadijoje ir esant bet kokio laipsnio motorikos sutrikimui: po insulto, nugaros smegenų pažeidimų, trauminių galvos smegenų pažeidimų, esant cerebriniam paralyžiui, išsėtinei sklerozei, po kaulų ir raumenų sistemos pažeidimų.
„Džiugu, kad visi šie įrenginiai, kiek man teko domėtis ir kalbėtis su kompanijos atstovais, pateikiami žaidimo forma. Tai nuteikia optimistiškai. Pasimiršti apie laikiną negalėjimą ką nors daryti, nes tavo laikas ir azartas nukreiptas į monitorių. Mūsų klientai patiria itin geras emocijas, tad nestebina, kad užsiėmimų grafikas visiškai užpildytas“, – sakė J.Bubelis.



Dar vienas pirkinys –„Hur Smart Touch“. Tai unikalus raumenų jėgos lavinimo ir operacinės sistemos derinys, skirtas įvairaus tipo pacientams, norintiems sustiprėti. Kaip pasakojo specialistai, operacinė sistema padeda lengviau kontroliuoti krūvį, pratimų pakartojimų skaičių, procedūros trukmę bei stebėti širdies susitraukimų dažnį. Naudojant treniruoklį „Technogym Power Personal“ galima atlikti per tris šimtus įvairių jėgos pratimų: tai yra fiksuoto svorio treniravimosi įranga, skirta kūno raumenynui didinti ir gerai fizinei formai išlaikyti. Dar vienas unikalus prietaisas „Technogym SkillRow“ – tai vidaus patalpų irklavimo treniruoklis, skirtas raumenų jėgai stiprinti, aerobiniam pajėgumui didini ir neuroraumenims treniruoti. Treniruoklis sukuria unikalų pojūtį tarsi irkluotumėte vandenyje. Tai leidžia lavinti tiek širdies ir kraujagyslių sistemą, tiek gerinti kūno raumenų jėgą.

Kitas ne mažiau reikšmingas pirkinys – „G Walk“. Tai pacientui pritaikytas specializuotas belaidis inercinis jutiklis, leidžiantis greitai atlikti klinikinius testus. Jis pateikia svarbiausius parametrus, susijusius su ėjimu, bėgimu ir šokinėjimu. Reabilitacijos srityje dirbantiems gydytojams ir specialistams tai padeda dar geriau įvertinti paciento būklę, kokybišką gydymo bei reabilitacijos veiksmingumą. Kaip pasakojo specialistai, prietaisas pajėgus kartu atlikti ir elektromiografiją, kas itin padės traumatologiniams pacientams gydyti.

„Reikėjo išnagrinėti kiekvieną įrangos varžtelį, kur pastatyti ir kaip išdėstyti, kad pacientui ir kineziterapeutui būtų patogu dirbti. Dabar kuriame reabilitacijos ligos istoriją: testuojame pacientą prieš ir po gydymo, kad visi duomenys suplauktų į jo ligos kortelę, kaip pacientas jautėsi prieš metus ir kaip jaučiasi dabar“, – sakė direktorė.
I. Jazdauskaitė Uščiauskienė pažymėjo, kad itin didelis ir Šiaulių miesto savivaldybės indėlis. „Savivaldybė padeda finansiškai, nes tai – dideli projektai. Be savivaldybės pagalbos mums būtų neįmanoma pasiekti tokių didelių pokyčių“, – sakė centro vadovė.



Jaunas kolektyvas

Prieš keletą metų Šiaulių reabilitacijos centre atnaujinta ir infrastruktūra: duris atvėrė rekonstruotas cokolinis aukštas, lankytojams sudarydamas dar komfortiškesnes sąlygas. Kaip pristatymo dieną pasakojo centro vadovė, seniau čia veikė televizorių gamykla, dirbo penki su puse tūkstančio darbuotojų. Iš pradžių savivaldybės įsteigtas reabilitacijos centras glaudėsi viename aukšte, o viršutiniame, pasak jos, švilpavo vėjai. Dabar reabilitacijos centras pasikeitęs neatpažįstamai: erdviai išsidėstęs per keturis aukštus, dirba 70 darbuotojų. Suburtas kolektyvas – itin profesionalus, draugiškas ir jaunas.

„Be abejo, daugiausiai lankytojų sulaukiame iš Šiaulių apskrities, nes esame ambulatorines paslaugas teikianti įstaiga. Dirbame dieną, paskui pacientai sugrįžta į namus. Bet yra atvykstančių iš visos apskrities. Ir iš Akmenės, ir iš Kuršėnų, ir iš Joniškio. Netgi buvo atvykusių iš Vilniaus“, – pasakojo įstaigos direktorė.
Kaip pažymi fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojai, kuo anksčiau žmogus pateks į specialistų rankas, tuo mažiau laiko ir pastangų reikės siekiant geresnių rezultatų bei išvengiant negalios.
„Mes ieškome būdų, kaip žmogui padėti po traumų, po operacijų, po lėtinių ligų, ir greičiau jį sugrąžinti į visuomenę. Antras, ne mažiau svarbus dalykas – komplikacijų profilaktika. Nes jeigu laiku nepradėsi reabilitacijos, organizmui bus sunkiau atsigauti. Noriu palinkėti, kad žmonės nesirgtų, bet jeigu kas nors atsitinka, žinokite, mes esame pasiruošę padėti. Dėl šios priežasties kolektyvas daug dirba ir nuolat žvalgosi moderniausios, efektyviausios aparatūros“, – sakė I.Jazdauskaitė Uščiauskienė.



Reabilitacijos poreikis nuolat auga
„Pasaulinė sveikatos organizacija prieš keletą metų Ženevoje surengė susitikimą. Iš pasaulio buvo sukviesta daugiau negu penkiolika atstovų ir pateikti skaičiai, nurodantys pakankamai ryškų negalios atvejų augimą. Susirinkimo tikslas buvo atkreipti dėmesį, kad reabilitacijos poreikis per pastarąjį dešimtmetį ženkliai išaugo, todėl reikia imtis koordinuotų veiksmų stiprinant reabilitaciją sveikatos sektoriuje“, – sakė fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Vytautas Juzėnas.
Pratęsdamas centro vadovės mintis V. Juzėnas pabrėžė, kad moderni reabilitacija yra kur kas daugiau nei šiuolaikiška įranga.


„Kuo anksčiau pacientas pateks į reabilitaciją, tuo turėsime geresnius rezultatus. Nesvarbu, ar kalbėsime apie neurologinius sutrikimus, pavyzdžiui, insultą, ar būtų kalbama apie endoprotezavimo operacijas, tiek klubo, tiek kelio sąnario, – ankstyva reabilitacija sukelia mažiau komplikacijų, mažiau kainuoja valstybei ir, aišku, žmogui, toliau gydantis, reikės mažiau ambulatorinių apsilankymų pas specialistus“, – sakė fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Vytautas Juzėnas.


Pasak jo, ne paskutinėje vietoje yra ir paciento motyvacija. Dažnai šie atvyksta turėdami didelius tikslus, tačiau reabilitacijos eigoje toli gražu ne visi juos pasiekia.
„Labai svarbu reabilitacijos metu parodyti kiekvieną kad ir mažiausią pažangą. Būtent robotinės sistemos tai geba, kartu motyvuodamos pacientą“, – sako V.Juzėnas.


Apie naujausią įrangą
Tyromotion Amadeo –moderni robotizuota pirštų ir rankų terapijos sistema, skirta pacientų, turinčių viršutinių galūnių motorikos funkcijos sutrikimų, reabilitacijai. Amadeo didina pirštų mobilumą, stiprina plaštakos raumenis, atlieka spastiškumo vertinimą ir gydymą, atlieka pasyvius judesius. Pratimų (žaidimų) metu gerinamas pirštų tikslumas, reakcija, motorinė funkcija, pažinimas.

Tyromation Pablo sistema į terapiją padeda integruoti kasdienius darbus, kurie daug kartų kartojami. Ši sąsaja su kasdieniais darbais palaiko paciento motyvaciją ir padeda atkurti motorikos funkcijas.

Tyromotion Tymo – tai įrenginys pusiausvyros analizės vertinimui, skirtas gauti kiekybinį pusiausvyros įvertinimą ir laikysenos reguliavimą stovint. Tymo jėgos jutikliai aptinka svorio perkėlimą ir nustato jėgos centrą bei kūno svyravimą, apkrovos balansavimą virš pėdų. Pagal šiuos duomenis pateikiami pusiausvyros, stabilumo ir simetrijos rodikliai. Matavimo rezultatai gali pateikti įžvalgas diagnozei ir terapijai.

HUR SmartTouch yra unikalus raumenų jėgos lavinimo ir kompiuterizuotos sistemos derinys. Sistema geba vienu metu jungti keliolika skirtingų treniruoklių su judesio kontrole. Ši įranga sukurta natūraliai treniruoti raumenis ir nustatyti bei pagerinti raumenų tonusą. Visą valdymą, registraciją ir duomenų ataskaitas atlieka operacinė sistema.

Technogym Power Personal jėgos treniruoklis – tai fiksuoto svorio treniravimosi įranga, kurią galima naudoti kūno raumenų jėgai didinti, siekiant išlaikyti gerą fizinę formą.
Technogym Kinesis One – tai įvairiose sveikatinimo srityse naudojamas treniruoklis. Galimybė atlikti daug įvairių viso kūno judesių vienu metu, apjungiant balanso, jėgos, lankstumo ir stabilumo treniravimą, leidžia šiai pratimų stotelei atstoti daugumą atskirų treniruoklių. Patentuota unikali FullGravity technologija, kurios dėka visose erdvinėse plokštumose judesys atliekamas naudojant svarmenų apkrovą. Mankštos metu atliekami judesiai yra laisvi, natūralūs ir neribojama jų amplitudė.

SkillRow – tai vidaus patalpų irklavimo treniruoklis, skirtas raumenų jėgos stiprinimui, aerobiniam pajėgumui ir neuroraumeniniam treniravimui. Specifinė treniruotė skirta treniruoti tiek neuroraumeninį, tiek metabolinį pajėgumą, priklausomai nuo pasirinkto pasipriešinimo lygio treniruotės metu. Treniruoklis sukuria unikalų pojūtį ir tokį patį pasipriešinimą, tarsi irkluotume vandenyje.

G Walk – tai judesių funkcinės analizės sistema. Specialus belaidis jutiklis leidžia greitai atlikti klinikinius testus, pateikia svarbiausius parametrus, susijusius su ėjimu, bėgimu ir šuoliu. Šis prietaisas padeda gydytojams ir specialistams įvertinti paciento būklę ir kiekybiškai įvertinti reabilitacijos terapijos veiksmingumą.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris