Kretingos ligoninės ilgaamžiškumo paslaptis – profesionali ir stipri komanda

Deimantė Gruodė
2019-06-03
Ilgametė patirtis, bendruomeniškumas ir itin atsakingas požiūris į pacientą Kretingos ligoninei padėjo užsitarnauti geros ir patikimos įstaigos vardą, taip pat sutikti šimtuosius sėkmingo gyvavimo metus. „Mūsų miestas turi itin dėkingą geografinę padėtį, o ligoninė yra išsaugojusi visus paslaugų profilius. Turime visą reikalingą medicinos įrangą. Kadangi esame šalia Klaipėdos, privalome būti pasitempę, negalime atsilikti, priešingai, turime nuolat judėti į priekį“, - sako Kretingos ligoninės vyriausioji gydytoja Ilona Volskienė.
Kretingos ligoninės ilgaamžiškumo paslaptis – profesionali ir stipri komanda
Jubiliejaus proga lankėsi ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, apdovanojęs nusipelniusius Kretingos rajono gydytojus. Nuotr. – su ligoninės vyr. gydytoja Ilona Volskiene.

Jaunų specialistų traukos centras
„Kelias į tai, kuo esame ir kur esame, nebuvo paprastas ir trumpas. Atlikti įstaigos struktūriniai pakeitimai, keistos teikiamų paslaugų apimtys ir spektras, peržiūrėtas veiklos procesas, siekta efektyvesnio žmogiškųjų, materialiųjų bei finansinių išteklių panaudojimo, diegtos naujausios šiuolaikinės medicininės ir informacinės technologijos. Didžiausias dėmesys yra teikiamas sveikatos priežiūros paslaugų kokybei ir jos orientavimuisi į pacientą“, - sako ligoninės vyr. gydytoja I.Volskienė.
Jos teigimu, įstaigos sėkmę lėmė nuoširdus komandinis darbas, personalo atsakingumas, aukšta kvalifikacija ir kompetencija, siekis nuolat tobulėti, o svarbiausia – pagarba ir dėmesys pacientui.
 
„Kadangi įstaigai kartelė iškelta aukštai, nes šalia keturios didžiulės Klaipėdos ligoninės, visą laiką keitėmės ir nebijojome iššūkių. Per restruktūrizacijos etapus, išlaikėme visus profilius. Pas mus dirba aukštos kvalifikacijos specialistai. Visą parą atliekami reikalingi laboratoriniai tyrimai, rentgenologinis ištyrimas, reikalui esant, bet kada galima pasikonsultuoti su visų specialybių gydytojais“, - privalumus vardija ligoninės vadovė.
Įstaigoje dirba apie tris šimtus darbuotojų, iš jų – 84 gydytojai. Kretingos ligoninės vadovybė daug investuoja į jaunosios kartos specialistus. Jau daug metų moka už jaunų medikų rezidentūrą, ir tai pasiteisina. Taip pat džiaugiasi geranorišku steigėju, - Kretingos rajono savivaldybe, - kuris supranta ir palaiko. Pagal patvirtintą Kretingos rajono sveikatos priežiūros specialistų studijų rėmimo programą savivaldybė finansavo gydytojų rezidentų studijas -  gydytojo chirurgo, akušerio ginekologo ir kardiologo, o ligoninė – oftalmologo, reanimatologo, nervų ligų gydytojo, dermatovenerologo.
 
„Manau, mūsų įstaigos stipriosios pusės - puikūs specialistai ir reikalinga medicinos įranga. Vieni pirmųjų Lietuvoje įsigijome skaitmeninį rentgeną, turime gerus echoskopus, laparoskopus, artroskopus. Jauni specialistai atvažiavę nustemba, kai pamato, kad rajoninė ligoninė turi visą reikiamą įrangą ir puikias darbo sąlygas. Vienais metais prie mūsų kolektyvo prisijungė ir dešimt, ir trylika naujų specialistų. Kadangi išsaugojome skyrius ir esame sudarę puikias darbo sąlygas, jaunimas iš lūpų į lūpas apie mus išgirsta ir atvažiuoja dirbti. Specialistų, ypač siaurų specialybių, trūkumą vis dėlto jaučiame. Bet su tokiais iššūkiais susiduria visos Lietuvos gydymo įstaigos“, - sako I.Volskienė.
 
Vyr. gydytoja stengiasi, jog atėjęs jaunimas sklandžiai įsilietų į patyrusį kolektyvą, dalyvauti įstaigos šventėje. Geru žodžiu minima ir gydytojų profsąjunga, kuri vienija rajono medikus. Taip pat spalio 19-ąją minima Šv.Luko, gydytojų globėjo, diena, kuomet lankomi buvusių kolegų kapai. Tarp jų – ir ligoninės įkūrėjo Felikso Janušio amžino poilsio vieta. Už gydytojus laikomos mišios.
Tiek ligoninės personalas, tiek rajono bendruomenė jaučia brolių pranciškonų globą.

„Kretingos rajonas - katalikiškas kraštas. Čia yra penki vienuolynai. Su vienuoliais palaikome glaudų ryšį, jie lanko mūsų ligonius, yra itin atviri, bendraujantys, moka sudominti jaunimą. Bendrystė su vienuoliais yra labai didelė“, - sako I.Volskienė.


 
Įstaiga pasikeitė neatpažįstamai
„1987 metais baigiau Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir gavau paskyrimą dirbti Kretingoje. Kai pirmą kartą atvažiavau, tai buvo rajono centrinė ligoninė. 1997-aisiais įstaiga tapo viešąja, buvo atskirta pirminė sveikatos priežiūra“, - prisiminė I.Volskienė.
Tuometinis vadovas Vilius Matulionis ją pakvietė į pavaduotojas medicinai.
„Man reikėjo labai daug ryžto. Pamenu, kaip pasakiau vyr. gydytojui, kad tikrai nieko neišmanau. Bet jis manimi tikėjo, paskatino ir aš nuo 1999 iki 2006 metų ėjau pavaduotojos pareigas. Kai pradėjau dirbti, keitėsi laikmetis, reikalavimai, reikėjo labai didelių pertvarkų. Kadangi pastatas senas, nuo 2003 metų ligoninė buvo įtraukta į valstybės investicinę programą ir pradėti renovacijos darbai“, - pasakoja įstaigos vadovė, kuri iš mokytojo – tuometinio vadovo V.Matulionio – perėmė įstaigos vairalazdę.
 
Prieš kelerius metus remontuoti baigtos operacinės bei Reanimacijos skyrius aprūpinti naujausia įranga. Čia teikiama antrinio lygio reanimacinė pagalba pacientams, patyrusiems įvairių priežasčių sukeltą šoką, širdies ritmo sutrikimus, hipertenzinę krizę, inkstų, kepenų veiklos nepakankamumą, sunkias galvos smegenų traumas, nudegimus ir kt. Teikiama pagalba ir pooperaciniams pacientams.
Anot Kretingos ligoninės Anesteziologijos reanimacijos skyriaus vedėjos gyd. Dainos Drakšienės, atsinaujinimai leidžia medikams dirbti kur kas greičiau ir efektyviau bei pasiekti gerų rezultatų.
„Remonto metu pertvarkėme operacinę: iš trijų mažesnių padarytos dvi. Jos dabar yra didesnės bei patogesnės. Medicininė įranga šiuolaikiška, darbo sąlygos puikios. Pernai atlikta 1730 operacijų ir apie 1100 anestezijų. Mūsų reanimacijos palatoje buvo gydoma penki šimtai keturiolika pacientų, pooperacininėje patalpoje stebėti du šimtai penkiasdešimt devyni. Tokiai ligoninei kaip mūsų tai yra nemaži skaičiai. Skyriuje dirba apie keturiasdešimt specialistų“, - kalbėjo skyriaus duris atvėrusi D.Drakšienė.
 
Tiek gydytojai, tiek slaugytojai džiaugiasi, kad šalyje yra nedaug įstaigų, kurios sulaukia šimto metų.
„Įstaigoje pasiliko kantriausi ir darbščiausi, kadangi nemažai iš mūsų išėjo ir į Klaipėdą, ir į Plungę arba išvažiavo dirbti į užsienį. Apie buvusias koleges iš Norvegijos gauname labai gerus atsiliepimus. Manau, kad ligoninė gyvuoja todėl, kad yra susibūręs itin stiprus kolektyvas, žmonės, kuriais galima pasitikėti. Jie atsidavę, darbštūs, ištvermingi. Jubiliejaus proga norėtųsi padėkoti ir artimiesiems, šeimos nariams, nes jie liko nuskriausti. Ir naktiniai budėjimai, ir darbas per šventes... Netgi atostogų negalime suderinti. Tik šeimos narių kantrybės ir pakantumo dėka galėjome dirbti ir sėkmingai atlikti mums pavestas funkcijas“, - sako vyresnioji bendrosios praktikos slaugytoja Vilma Želvienė, įstaigoje dirbanti per trisdešimt dvejus metus.


 
Gimdyvės atvyksta net iš Klaipėdos
Simboliška, kad akušerinė ginekologinė pagalba Kretingos ligoninėje teikiama nuo 1920 metų. Nors daugelyje rajoninių ligoninių akušerijos skyriai uždaromi dėl per mažo naujagimių skaičiaus, Kretingos ligoninė vadovaudamasi ilgametėmis tradicijomis sulaukia nemažai gimdyvių.
„Pernai mūsų ligoninėje priimta 314 gimdymų. Noriu pasidžiaugti, kad pas mus atvyksta gimdyti ir skuodiškės, ir plungiškės, kadangi aplinkinėse įstaigose nebėra akušerijos skyrių. Netgi turime gimdyvių iš Klaipėdos. Mus pasirenka dėl jaukesnės aplinkos, itin atidaus personalo, yra sudarytos puikios sąlygos tiek gimdyvėms, tiek personalui“, - skyrių aprodydama pasakojo I.Volskienė.
 
Kretingos ligoninė ne veltui pelnė Naujagimiams palankios įstaigos vardą. Akušerijos skyriuje naujagimiai guli su mamomis vienvietėse palatose, kuriose įrengta signalizacija, jei prireikia pagalbos. Kiekvienoje palatoje – atskiras dušas bei tualetas. Tėveliai taip pat turi galimybę nakvoti kartu su mamomis bei mažyliais. Pernai pagal Lietuvos ir Šveicarijos programą Akušerijos skyrius aprūpintas naujausia įranga. Čia atliekamos didžiosios ir mažosios akušerinės bei ginekologinės operacijos, taikoma bendrinė, epidurinė ir spinalinė anestezija.
Šio skyriaus privalumus spėjo įvertinti Daiva ir Justinas. Jie čia susilaukė antrojo mažylio, kurį pavadino Mykolu.

„Kadangi esame ne žemaičiai, atvažiavę iš Vilniaus, ieškojome įstaigos, kur geriausios sąlygos gimdyti. Sužavėjo tai, kad čia nėra tokio konvejerio kaip didžiosiose ligoninėse.
Tikėjomės sulaukti daug dėmesio, ramybės ir mūsų lūkesčiai pasiteisino su kaupu. Labai džiaugiamės personalu. Ir tuo, kad palatos atskiros, pritaikytos gimdyvėms su šeimomis. Esame viskuo patenkinti“, - sūpuodami naujagimį džiaugėsi jie.

 
Istorija
1919 m. pradžioje gydytojas Feliksas Janušis ir felčeris Pranas Jurgutis kreipėsi į Kretingos savivaldybės tarybą prašydami įsteigti Kretingos apskrities savivaldybės ligoninę buvusiose vokiečių karo ligoninės patalpose. Tų pačių metų balandžio mėnesį buvo atidaryta 30 lovų Kretingos apskrities savivaldybės ligoninė ir 10 lovų barakas infekciniams ligoniams. Dirbo 8 žmonės.
Nuo 1920 m. ligoninėje buvo 10 chirurginių, 10 vidaus, 5 infekcinės ir 5 gimdymo lovos.
1997 m. Kretingos rajono centrinė ligoninė tapo viešoji, buvo atskirta pirminė sveikatos priežiūra.


 
1997-2002 m. įstaiga restruktūrizuota 3 kartus. 1999 m. panaikinti Traumatologijos, LOR skyriai, integruojant šių profilių lovas į Bendrosios chirurgijos skyrių. 2002 m. Nervų ligų skyrius sujungtas su Terapijos skyriumi.

2003 metais pradėti ligoninės pagrindinio pastato, pastatyto 1958 metais, remonto darbai, finansuojami iš valstybinės investicijų programos.
2008 m. į ligoninę integruotos 5 slaugos ir palaikomojo gydymo lovos.
2016-2017 metais atliktas Operacinių bloko ir Reanimacijos skyriaus remontas, įsigyta operacinės ir reanimacijos palatos techninė įranga.


 
2017 metais ligoninei suteiktas Naujagimiams palankios ligoninės vardas. Pagal Šveicarų ir Lietuvos bendradarbiavimo programą įsigyta naujos įrangos.
2018 pabaigos duomenimis, ligoninėje buvo 131 lovos – 90 aktyvaus gydymo, 38 slaugos ir palaikomojo gydymo bei trys paliatyviosios pagalbos. Teikiamos vidaus ligų, neurologijos, geriatrijos, palaikomojo gydymo ir slaugos, paliatyviosios pagalbos, chirurgijos, ortopedijos ir traumatologijos, ginekologijos, akušerijos, nėštumo patologijos, vaikų ligų, neonatologijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos paslaugos.
2018 m. darbuotojų buvo 290 (84 gydytojai, 114 slaugytojų).
Kretingos ligoninėje per metus vidutiniškai gydoma apie 4400 ligonių, atliekama apie 1700 operacijų ir apie 1100 bendrųjų anestezijų.

 
Komentarai
Buvęs Kretingos ligoninės vyr. gydytojas Vilius Matulionis:

- Linkiu ištvermės ir sveikatos visiems: ir medikams, ir pacientams, dėl kurių čia dirbame, bei tarpusavio supratimo. Jei susipyksime, susipriešinsime, kam nuo to bus geriau? Niekam!
Labai norėtųsi, kad įstaigos vadovas turėtų daugiau aiškumo dėl ateities. Nes vadovo sprendimai įgyvendinami per ilgą laiką. Kai kuriuos jų įmanoma realizuoti po mėnesio, kai kuriuos – po metų. O kai tvarkos, įsakymai keičiasi, vienas po kito seka, ką tu gali žmogus planuoti? Sveikata nėra ta gyvenimo sritis, kur galima eksperimentuoti. Kartais stebiuosi, kiek vyriausioji gydytoja turi kantrybės ir ištvermės.
 
Rentgenologijos skyriaus vedėjas gydytojas radiologas Vytautas Balskus:

- Ligoninei šimtas metų, o aš joje išdirbau beveik pusę tiek - 48 metus. Kai gavęs paskyrimą atvažiavau, ligoninė plėtėsi, skyrių daugėjo, medikų – taip pat. Bet vėliau po reformų viskas sumažėjo, įstaiga pasidarė kompaktiška, aparatūra pasikeitė į geresnę. Anksčiau fojė, koridoriai buvo iškloti linoleumu. Dabar ir langai, ir durys pakeisti, atliktas remontas, tad jau priartėjome prie didmiesčio ligoninės įvaizdžio.
Radiologijos rajone itin reikia. Įsivaizduokite, jūs lipate laiptais ir nikstelite koją. Negi varysite tokį ilgą kelią į Klaipėdos ligoninę? Mes čia tuoj pat padarome nuotrauką, mūsų traumatologijos tarnyba - itin aukšto lygio, specialistai gerai operuoja. Skyriuje naudojama skaitmeninė įranga, laikui bėgant senesni rentgeno aparatai keičiami naujesniais, tobulesniais.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris