Klaipėdos jūrininkų ligoninės virtuvė pasikeitė neatpažįstamai

Deimantė Gruodė
2017-04-03
Modernus, šiuolaikiškas, atitinkantis aukščiausius standartus – tokių komplimentų sulaukia atsinaujinęs Klaipėdos jūrininkų ligoninės Maisto paruošimo skyrius. „Aš čia geriau pavalgau nei namuose“, – prisipažįsta kalbinti gydymo įstaigos pacientai, kurie jau spėjo įverti atsinaujinusios maisto paruošimo tarnybos privalumus.
Klaipėdos jūrininkų ligoninės virtuvė pasikeitė neatpažįstamai
„Dabar iš tikrųjų esame modernūs, atitinkantys aukščiausius reikalavimus. Netgi patiems smagiau dirbti – šviesu, gražu, jauku. Viskas įrengta darbuotojų bei pacientų patogumui“, – darbo sąlygomis džiaugiasi Klaipėdos jūrininkų ligoninės Maisto paruošimo skyriaus vyresnioji technologė Danutė Valauskienė.

Duris atvėrė po remonto
Klaipėdos jūrininkų ligoninėje kovo pradžioje užbaigti Maisto paruošimo skyriaus patalpų remonto darbai. Visiškai atnaujinta ne tik aplinka, bet ir didžioji dalis maisto gaminimo įrangos. 
„Buvo atliktas ne tik kosmetinis remontas, bet ir pakeistas nuotekų vamzdynas, elektros instaliacija. Dabar iš tikrųjų esame modernūs, atitinkantys aukščiausius reikalavimus. Netgi patiems smagiau dirbti – šviesu, gražu, jauku, lengvai valomi naujojo inventoriaus paviršiai. Viskas įrengta darbuotojų bei pacientų patogumui“,  – atliktu remontu negali atsidžiaugti Klaipėdos jūrininkų ligoninės Maisto paruošimo skyriaus vyresnioji technologė Danutė Valauskienė.
 
Maža to, skyriuje pakeista sienų ir grindų danga, įrengta galinga programuojama ventiliacijos sistema, be kurios darbuotojai tiesiog negalėtų dirbti, sumontuotos šiuolaikiškos efektyvios šaldymo kameros, užtikrinančios reikiamos temperatūros palaikymą. 
„Nuo ligoninės atidarymo Maisto paruošimo skyriaus patalpos buvo mačiusios tik kosmetinį remontą. Po dvidešimties metų eksploatacijos, jau reikėjo rimtesnių pokyčių.  Skyrių teko uždaryti, o maisto gamybą perorganizuoti. Pusryčius ir vakarienę gaminome ligoninės kavinėje, o pietus – mūsų departamente Palangoje. Įsigijome specialius indus maistui vežioti, skyrėme tam vieną automobilį. Neteko girdėti, kad pacientai būtų skundęsi dėl maisto kokybės“, – apie laikinus nepatogumus užsimena ligoninės Maisto paruošimo skyriaus vyresnioji technologė.


 
Maistui gaminti – moderniausia įranga 
Šiandien atsinaujinęs ligoninės Maisto paruošimo skyrius įrengtas itin šiuolaikiškai. 
Jame taikomos pačios naujausios ir moderniausios technologijos, ne tik palengvinančios darbą, bet ir garantuojančios, kad pacientui bus pateiktas geresnės kokybės ir saugesnis maistas.
Per dieną tris kartus 330–350 žmonių pamaitinti turinti virtuvė praturtėjo greito vėsinimo spinta, kurioje saugiai ir itin greitai atvėsta šaltiems patiekalams gaminti reikalingi produktai.
Karšti patiekalai gaminami konvekcinėje krosnyje, kurios galimybės – labai plačios. Ji kepa sausai, troškina garuose ir t.t.
 
Virtuvė įsigijo universalius plakiklius mėsos gaminių, miltinių gaminių skyriui, pusgaminių laikymo šaldytuvus. 
Virėjos džiaugiasi ir maisto virimo katilu su maišymo-plakimo įranga. „Sudedame žalias bulves, o išimame bulvių košę“, – pasakodamos juokauja darbuotojos. 
Konditerijos ceche yra kildinimo ir kepino spinta, kurioje kildinant tešlą nustatomas reikalingas drėgmės ir temperatūros režimas. Bandelių formavimui įsigytas higieniškas ąžuolinis stalas.
„Bandeles pradedame kepti labai anksti – nuo šešių valandų ryto. Didžiausią paklausą turi sluoksniuotos: kepame ir su varške, ir su uogiene, ir su mėsa, ir su dešrelėmis. Šventėms netgi užmaišome pyragą“, - pasakoja bandelių karaliene vadinama Birutė Petrošienė, ligoninės Maisto paruošimo skyriuje dirbanti bemaž dvidešimt trejus metus.


 
Saugumo reikalavimų laikomasi griežtai
Į gydymo įstaigą patekę pacientai dažnai turi specialiųjų poreikių, tad jiems labai svarbu valgyti sveiką ir kokybišką maistą. 
Kad iš virtuvės į skyrius maistas nukeliautų, o taip pat neatvėstų, kol bus išdalintas pacientams, ligoninė įsigijo specialius vežimėlius, kurie turi ir šildymo, ir šaldytuvo funkcijas. Vežimėlis šilto maisto temperatūrą palaiko iki 68, o šalto – iki 8 laipsnių, koks ir turėtų pasiekti paciento stalą.
 
Ne ką mažesni reikalavimai taikomi ir žaliavoms. „Pirmiausiai žiūrime, kad žaliava būtų atvežta tvarkingai supakuota. Pakuotės, kaip reikalaujama, neturi būti pažeistos. Visi tiekėjai žino, kad iš tikrųjų esame reiklūs ir Klaipėdos jūrininkų ligoninė prastos kokybės produktų – nesvarbu ar tai būtų mėsa, ar daržovės, ar sausi, ar pieno produktai – nepriims. Mes orientuojamės į vietinę rinką. Mėsininkai yra iš mūsų regiono, ekologiškas ir nuvalytas daržoves mums irgi tiekia vietiniai ūkininkai“, – pasakojo D.Valauskienė.
 
Atsižvelgia į pacientų poreikius
Šiuo metu virtuvėje sukasi keturiolika darbuotojų. Po remonto čia noriau darbuojasi ir jaunimas. 
Maisto paruošimo skyriuje, be abejonės, tenka intensyviausiai darbuotis priešpiet, kuomet ruošiamas pirmasis ir antrasis patiekalai. „Kai kuriems pacientams turime gaminti specialius patiekalus. Nėra taip, kad užsimaišėme tris šimtus penkiasdešimt kotletų ir kepame. Reikalingas platesnis asortimentas pagal ligoniams paskirtas dietas“, – sako Maisto paruošimo skyriaus vyresnioji technologė.
„Aš reguliariai bendrauju su maisto išdavėjomis, pasižiūriu, kokios porcijos iškeliauja iš mūsų virtuvės ir kokios atkeliauja pas pacientą. Kaip vizualiai viskas atrodo lėkštėje, o jeigu kas nors negerai, stengiuosi į tai reaguoti ir pakeisti“, – sako Klaipėdos jūrininkų ligoninės dietistė Aurelija Stripinytė.



Ligoninės vyresnioji technologė susirūpina, jei po kurio maitinimo ar dienos grąžinama nesuvalgyto maisto. Tuomet kalbamasi su virtuvės darbuotojais, analizuojama, kaip dar galima pagerinti maisto kokybę. Vis dėlto burokėlių sriuba visuomet garantuoja sėkmę. Iš antrųjų patiekalų labiausiai giriami bulvių plokštainiai, varškės apkepas. 
Ligoninės darbuotojams taip pat sudarytos sąlygos pietauti gydymo įstaigoje.
 
„Darbuotojai, kurie pageidauja dienos pietų, juos užsisako ir užsimoka iš anksto. Džiaugiamės, kad tikrai nemažai medikų renkasi dienos pietus, kurie jiems patiekiami ligoninės kavinėje. Čia, kaip ir pacientai, pietums gauna sriubos, antrą patiekalą ir gėrimą. Iš ligoninės direktoriaus, kuris irgi užsisako kompleksinius pietus, esame sulaukę ir pagyrų, ir pastabų, pavyzdžiui, dėl druskos vartojimo. Pastaruoju metu tikrai vartojame mažiau ne tik druskos, bet ir cukraus. Stengiamės atsisakyti margarino ir majonezo“, – sako D.Valauskienė.
Šventinėmis dienomis pacientų laukia ypatingesnis meniu. Jeigu šiokiadieniais paprastai gaminami tokie patiekalai kaip kotletai, kukuliai ar troškiniai, tai per šventes pacientai sulaukia ko nors neįprasto, pavyzdžiui, kepsnio. Kūčių vakarą ant pacientų stalo visada būna kūčiukų ir kisieliaus, o per  Velykas – margintų kiaušinių.

Tarp kitko
Maisto paruošimo skyriaus remontas ir įrangos atnaujinimas vyko etapais nuo 2015 metų. Bendra projekto vertė – 496 tūkst. eurų. Iš jų už 2015 tūkst. eurų įsigyta įrengimų, o už 284 tūkst. eurų atliktas remontas. Maisto paruošimo skyriaus remontui lėšos skirtos iš valstybės investicinių programų.

Komentarai

Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius prof. dr. Jonas Sąlyga:

- Svarbiausia tai, kad pacientas šalia medicinos paslaugų gautų gerą ir kokybišką maitinimą. Ligoninė atidaryta prieš dvidešimt trejus metus ir per tą laiką Maisto paruošimo skyriuje buvo atliktas tik kosmetinis remontas. Norėjome, kad mūsų maisto tarnyba atitiktų šiuolaikinius reikalavimus, tad džiaugiamės, kad pagaliau pavyko užbaigti remonto darbus. Norime, kad ir ateityje maisto gaminimas būtų patikėtas mūsų ligoninės darbuotojams. Prieš kokius penkiolika metų samdėme bendrovę, kuri atveždavo pagamintą maistą. Bet, atvirai pasakius, jais labai nusivylėme. Aišku, turėti savo virtuvę ir ją išlaikyti nėra pigu, tačiau vietoje gamintas maistas turi daugybę privalumų: jis yra šviežesnis, neatšildytas. Turint savo virtuvę galime labiau kontroliuoti gaminamo maisto kokybę, greičiau reaguoti į pacientų pastabas ir poreikius. O mums jie svarbiausi. Džiaugiamės, kad turime modernią įrangą, suremontuotas patalpas ir labai gerus darbuotojus.
 
Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausioji slaugytoja Aida Smagurienė:

- Kiekviename ligoninės aukšte yra įrengtos maitinimo salės arba, kaip mes vadiname, virtuvėles, į kurias susirenka geriau besijaučiantys pacientai. Tiems, kurių būklė ir apsitarnavimo galimybės ribotos, maistas patiekiamas į palatas. Savęs negalinčius apsitarnauti ligonius maitina slaugytojos arba slaugytojų padėjėjos, kartais artimieji. 
Ne visi pacientai valgo tokį pat maistą. Pagal pacientų ligos pobūdį yra paskiriamos skirtingos dietos, taip pat atsižvelgiame į paciento pageidavimus. Jeigu jis sako, kad yra vegetaras, veganas arba netoleruoja pieno, gydytojas paskiria specialią dietą, apie tai  yra informuojama maisto tarnyba. 
 
„Reguliariai bendrauju su maisto išdavėjomis, pasižiūriu, kokios porcijos iškeliauja iš mūsų virtuvės ir kokios atkeliauja pas pacientą. Jeigu kažkas negerai, stengiuosi į tai reaguoti ir pakeisti tai, kas yra negerai“, – sako Klaipėdos jūrininkų ligoninės dietistė Aurelija Stripinytė.

Pacientų balsas

Ar ligoninėje ruošiamas maistas yra skanus?
„Ligoninės maistas patiekiamas skanus ir šiltas. Pavyzdžiui, vakar buvo tokie skanūs barščiai, šiandien – guliašas“, – ruošiamu maistu džiaugiasi pacientas Juozas Dajoras.
 
„Matote, kokios kaupinos porcijos ir kiek daržovių prikrauta? Svarbiausia – kad labai daug daržovių. Ligoniams tikrai visko užtenka. Aš neturėjau jokių pageidavimų, nesu alergiška. Bet jei žmogus turi kokių nors problemų, jam bus paskirta speciali dieta“, – personalo atidumu pacientams džiaugiasi Audra Aleknienė.
 
„Aš čia geriau pavalgau nei namuose. Skyriaus valgyklėlėje labai jaukiai įrengta aplinka, netgi televizorius pastatytas. Dažnai pakliūvu į ligonines, tad galiu įvertinti, kad maistas gydymo įstaigoje pastaruoju metu tikrai pagerėjo“, – sako pacientė Jūratė Valinskienė.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris