Jaunų medikų desantas Panevėžio ligoninėje

Deimantė Gruodė
2019-09-09
Senjorų bei jų artimųjų žiniai, Respublikinėje Panevėžio ligoninėje jau teikiamos geriatrijos paslaugos, kurios sparčiai senstant visuomenei gyventojams itin reikalingos. „Mes norime plėsti geriatriją Lietuvoje, kad šios paslaugos nebūtų sutelktos tik dviejuose didžiuosiuose miestuose“, - sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės kolektyvas, džiaugdamasis įstaigos plėtra bei naujai suburta jaunų specialistų komanda.
Jaunų medikų desantas Panevėžio ligoninėje
„Norime įnešti indėlį į geriatriją Panevėžyje“, - vieningai tvirtino suburta komanda, paklausta, kodėl pasirinko būtent Respublikinė Panevėžio ligoninę. Iš kairės: kineziterapiautė Ineta Kuodienė, gydytojos geriatrės skyriaus vedėja dr. Rita Vilimavičienė ir Jūratė Gudauskaitė, bei ergoterapiautė Jovaidė Jurėnaitė.

Ligų su amžiumi daugėja
Sparčiai senstanti visuomenė Respublikinei Panevėžio ligoninei pasufleravo naują kryptį – senatvinėmis ligomis sergantiems pacientams teikti geriatrijos paslaugas. Tiesa, Geriatrijos skyriaus su 25 lovomis įkurtuvių dar teks šiek tiek lukterėti. Bet įstaigos administracija jau džiaugiasi suburta šaunia komanda. Ją sudaro dvi gydytojos geriatrės, kineziterapeutė, ergoterpaeutė, psichologė, bendrosios praktikos slaugytojos.
 

„Ligų su amžiumi vis daugėja. Geriatriniams pacientams yra šešiasdešimt metų ir daugiau. Visuomenė senėja ir pacientas, sulaukęs garbaus amžiaus, jau paprastai serga ne viena, o keliomis ligomis. Kadangi medicinoje tai yra pakankamai nauja sritis, retas gydytojas pagalvoja, kaip visos ligos, susirišusios tarpusavyje, pacientą „atveda“ į stacionarą ar pas gydytoją. Dažniausiai gydome vieną ligą, kitas primirštame ir pacientas vėl ir vėl grįžta į stacionarą“, - problemą įvardijo Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Mindaugas Vaitkus.

 
Geriatrija – dar XIX a. susiformavusi medicinos šaka, tirianti senėjimo priežastis ir reiškinius, senatvės ligas, jų profilaktiką ir gydymą. Geriatrinės paslaugos tampa itin aktualios, nes daugiau nei pusė pacientų ligoninėse, ne išimtis ir Panevėžys, paprastai būna vyresnio amžiaus. Tad nemaža jų dalis į ligoninę patenka dėl įprastų senatvinių ligų, tokių kaip širdies, rijimo, pusiausvyros, eisenos sutrikimų po insulto, senatvinės demencijos ir kitų.
„Geriatrija kaip tik yra tokia specialybė, kuri į pacientą žvelgia kompleksiškai. Aišku, lėtinės ligos niekur nedingsta, bet jos, tarkime, yra nuraminamos, kad pacientas galėtų tęsti gydymą namuose. Visa komanda dirba, kad tą pacientą pastatytume ant kojų“, - sako M.Vaitkus.
 

Tai nėra slauga
„Džiaugiuosi, kad geriatrija atėjo į Panevėžį. Tai yra trečias miestas, kuris teiks geriatrijos paslaugas, be galo reikalingas mūsų visuomenei. Mūsų tikslas – sumažinti ligų progresavimą, jų pasikartojimo, paūmėjimo dažnį, grąžinti pacientą į visuomenę, kad jis galėtų toliau savarankiškai gyventi, kadangi lėtinės ligos mažina pacientų savarankiškumą, apsitarnavimo galimybę, daro jį priklausomą nuo kito žmogaus“, - sako skyriaus vedėja gydytoja geriatrė dr. Rita Vilimavičienė.
Kaip pažymi gydytoja, tokie pacientai dažnai ateina turėdami visą puokštę nusiskundimų.
„Geriatriniai pacientai – nuo šešiasdešimties metų ir vyresni, kuriems prie normalaus senėjimo proceso prisideda lėtinės paūmėjusios ligos.
 
Klinikinė situacija – aštuoniasdešimties metų vyras apie pusę metų skundžiasi pablogėjusia pusiausvyra, einant mėto į šonus, reikia pasiramstyti į sienas. Pablogėjo atmintis. Atminties pablogėjimą jaučia ir paciento artimieji. Paklaustas, ką valgė pusryčiams, pacientas nebeatsimena. Sumažėjo jo savarankiškumas. Jei anksčiau išeidavo į lauką, dabar sutriko judėjimo funkcija, padažnėjo šlapimo nelaikymo epizodai, sutriko mityba, atsisako valgyti. Naudoja daug vaistų – per dešimt. Dažnai pacientai net nežino dalies jų pavadinimų ir dėl ko juos vartoja. Ypač būklei pablogėjus kelias dienas pacientas juda tik lovos ribose. Žinoma, artimieji sunerimsta, atveža į Skubios pagalbos skyrių ir tokiam pacientui, atrodo, su nežymiais lėtiniais simptomais randamas inkstų uždegimas“, - tipinę situacija nupasakoja skyriaus vedėja.
Suprantama, ligonis paguldomas į Terapinį skyrių, kur išgydomas inkstų uždegimas ir jis išrašomas į namus. Savo ruožtu gydytojai geriatrai žvelgia kur kas plačiau.
 
„Mes ne tik gydome inkstų uždegimą, bet taip pat atsižvelgiame, kodėl jam blogėja atmintis, kodėl jis griuvinėja, ar čia yra tik judėjimo funkcijos sutrikimas, ar yra kitų ligų sąlygota patologija. Sutvarkome jo medikamentinį gydymą, kadangi vyresniame amžiuje daugiau yra šalutinių poveikių. Pacientai, gerdami vienus vaistus, patiria šalutinį poveikį, kurį bando panaikinti kitų medikamentų pagalba. Pasitelkiame komandą, kad galėtume pacientą padaryti kiek galima savarankiškesnį, kad išleistume į namus ir jis nebūtų našta visuomenei bei artimiesiems.
Tik nereikia painioti: geriatrija nėra slauga. Pas mus yra taikomas aktyvus gydymas, mūsų ištyrimo ir gydymo galimybės plačios. Pacientas, kuriam reikalingas tik palaikomasis gydymas ir slauga, pas mus neguldomas“, - sako gydytoja geriatrė.
Iš Europos Sąjungos paramos fondų jau skirta lėšų įkurti naują ir modernų Geriatrijos skyrių su 25 lovomis. Jau pasirašyta sutartis dėl projekto, gautas leidimas geriatrijos paslaugoms ir laukia viešieji pirkimai.
 

„Direktorius buvo vienas entuziastų, kuris palaikė geriatrijos projektą. Jis sakė: surenkime Atvirų durų dienas jauniems specialistams. Jie pamatysime, kad bus geriatrų, esu tik už tokio skyriaus atidarymą. Didžiąją dalį įrangos ligoninė jau turi. Kadangi pacientui labiau reikalingos reabilitacinės procedūros, elektros stimuliacija, masažai, magnetinė terapija – įranga nėra brangi, bet ji bus įsigyjama“, - sako M.Vaitkus, pridurdamas, kad iki šiol senatvinių ligų užklupti regiono gyventojai buvo gydomi įvairiuose įstaigos skyriuose.
Beje, naujomis paslaugomis žmonės jau pradeda domėtis.
„Kelis kartus skambino ir man. Sako: aš turiu slaugomą ligonį, noriu jį perkelti čia. Vis dar yra toks įsitikinimas, kad man reikia pailsėti nuo slaugomo žmogaus, jūs paimkite kelioms savaitėms pas save. Ne, geriatrijos skyrius ne slaugos“, - pridūrė pavaduotojas medicinai.
 
Suburtas jaunas kolektyvas
Ar sunku surasti geriatrijos specialistų?

„Pritraukti tokių specialistų yra pakankamai sudėtinga. Vėlgi tai yra nauja sritis, specialistų šiandien ruošiama pakankamai nedaug ir juos dažniausiai susisiurbia didžiosios ligoninės“, - sako M.Vaitkus.
Beje, gydytojos geriatrės buvo „susižvejotos“ Respublikinės Panevėžio ligoninės Atvirų durų dienose, kuomet buvo kviečiami atvykti jauni gydytojai apsižvalgyti po šios įstaigos koridorius, susipažinti su čia esančiomis diagnostikos ir gydymo galimybėmis. Jos vienos pirmųjų išreiškė susidomėjimą įstaiga, kuo ligoninės administracija labai džiaugiasi:
 
„Mes norime plėsti geriatriją Lietuvoje, kad šios paslaugos nebūtų sutelktos tik dviejuose didžiuosiuose miestuose. Panevėžio ligoninė pasiūlė puikias sąlygas ir svarbiausia – kad yra didelės ištyrimo galimybės, kad tai yra aktyvus gydymas, ne slauga, galime pilnai ištirti pacientą, mums pasiūlė pilną komandą, kuri turi įeiti į mūsų kaip geriatrų darbą. Labai džiaugiamės turėdami jauną naują komandą. Mūsų ir ergoterapeutė, ir kineziterapeutė, ir psichologė ir mes, gydytojos geriatrės, esame neseniai baigusios mokslus. Turėdamos naujų žinių su įkvėpimu ateiname į ligoninę entuziastingai nusiteikusios dirbti ir kuo labiau padėti žmogui, kad jis būtų kuo labiau savarankiškesnis. Mūsų visuomenėje vyrauja nuomonė, kad vyresnis žmogus nelabai reikalingas. Mes norime parodyti, kad ir vyresni žmonės turi turėti pilnavertį gyvenimą ir eiti kartu su mumis sveikaisiais koja kojon“, - sako gydytoja geriatrė dr. Rita Vilimavičienė.
Panevėžio ligoninėje iš viso pradės dirbti net keturiolika naujų specialistų. Tai vienas geriausių rodiklių tarp visų Lietuvos ligoninių.

 
Tarp kitko
Remiantis statistika, Panevėžio miestas „nukraujuoja“ jaunų žmonių sąskaita.
Panevėžyje, Statistikos duomenimis, šių metų pradžioje gyveno 87139 žmonės, iš jų 21883 pensinio amžiaus, tai yra ketvirtadalis visos miesto visuomenės. Palyginti su praėjusiais metais, šiemet senyvų piliečių tarp kitų panevėžiečių jau buvo didesnė dalis. Panevėžio rajone 2019-uosius pasitiko 35445 gyventojai, iš jų pensininkai – 8162 (23 proc.).


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris