Galimybė dirbti savarankiškai – viena didžiausių vertybių

Evelina Machova
2019-09-16
Klaipėdos jūrininkų ligoninė kasmet pasipildo jaunais specialistais. Tačiau pastaraisiais metais prie ligoninės komandos prisijungė itin gausus jaunųjų medikų būrys. Kaip vieną stipriųjų įstaigos pusių jie įvardija galimybę dirbti savarankiškai ir puikias sąlygas tobulėti.
Galimybė dirbti savarankiškai – viena didžiausių vertybių
Šiemet prie Klaipėdos Jūrininkų ligoninės prisijungė gausiausias būrys jaunų specialistų.

Apie pasirinkimus
Daugeliui įstaigų vadovų girdėta frazė: norint privilioti jaunus medikus reikia sukurti puikias darbo sąlygas, turėti modernią įrangą, mokėti gerą atlyginimą. Jaunieji gydytojai neneigia, jog tai svarbu, tačiau nėra lemiami veiksniai. Pasirodo, labiausiai jie nori darbo, kurį galėtų atlikti savarankiškai, o ne tik palaiminus profesoriui ar docentui.
„Galimybė pačiam nuspręsti, skirti gydymą ir prisiimti atsakomybę - štai kas svarbu. Dirbdamas įgyji savarankiškumo, daug ko išmoksti. Gerai, kad greta yra patyrę kolegos, su kuriais gali pasitarti“, - sako gydytoja kardiologė Ernesta Monkūnienė. Medikei darbas Klaipėdos jūrininkų ligoninėje neblogai pažįstamas, mat karjerą čia pradėjo prieš aštuonerius metus, dirbo Ligonių priėmimo - skubios pagalbos skyriuje. Vėliau kelis kartus atliko ir rezidentūrą, o prieš mėnesį prisijungė prie Širdies aritmijų skyriaus komandos.


Justas Keršulis

Telšiškis kraujagyslių chirurgas Karolis Tijūnaitis sako, jog ši ligoninė buvo pirmasis jo pasirinkimas. „Kraujagyslių chirurgija čia aukšto lygio. Svarbu ir tai, kad visas intervencijas, pavyzdžiui, endovaskulines procedūras atliekame patys“, - privalumus vardina K.Tijūnaitis.
Prieš metus ligoninėje darbą pradėjęs kardiologas Paulius Orda sako, kad jo pasirinkimą nulėmė sudarytos darbo sąlygos ir sukurtos galimybės padėti pacientui. „Vertinant technologijas ar įrangą bei galimybes pacientams taikyti modernų gydymą, ligoninė niekuo nenusileidžia gerai užsienio klinikai. O aš, rinkdamasis profesiją, kad ir kaip tai banaliai beskambėtų, norėjau padėti žmogui. Žinoma, mediko darbe pasitaiko ir skaudžių atvejų, bet svarbiausia būti tikram, jog padarei viską, ką galėjai“, - teigia P.Orda.


Karolis Daktaras

Prieš mėnesį darbą pradėjęs kardiologas Justas Keršulis pripažįsta, jog jo sprendimą nulėmė keli aspektai. „Geros darbo sąlygos, personalas, galimybė dirbti intervencinėje srityje, o, be to, ir Klaipėda visuomet buvo artimas miestas. Tai - turbūt svarbiausi kriterijai“, – sako J.Keršulis.
Geros darbo sąlygos, lankstus grafikas bei darbo pobūdis – tokius veiksnius, nulėmusius apsisprendimą, vardija ir Ligonių priėmimo – skubiosios pagalbos skyriuje dirbantis medicinos gydytojas Karolis Pilvenis. „Savarankiškai apžiūriu, savarankiškai skiriu gydymą. Tai suteikia pasitikėjimo savimi. Trečiame kurse du mėnesius šioje ligoninėje atlikau praktiką. Buvau patenkintas įgytomis žiniomis, kolegomis gydytojais bei visu personalu. Tai paskatino vėliau grįžti į šią ligoninę“, - teigia K.Pilvenis. Tiesa, medikas neslepia, kad iš visų turėtų darbo pasiūlymų Klaipėdos jūrininkų ligoninė prie lanksčių darbo sąlygų pasiūlė ir geriausią atlyginimą.


Karolis Tijūnaitis

Skatina tobulėti
Vasarą, iš karto po baigtų studijų, ligoninės gydytojų komanda pasipildė aštuoniais jaunais specialistais, kurie darniai įsiliejo į Ligonių priėmimo – skubiosios pagalbos, Abdominalinės chirurgijos, Kardiologijos, Širdies aritmijų, Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos skyrių bei Klinikinės diagnostikos laboratorijos darbą.
Pasak gydytojo anesteziologo-reanimatologo Gedimino Sidaravičiaus, darbas Klaipėdoje nelabai kuo skiriasi nuo didžiųjų ligoninių. „Tiek universitetinėse, tiek Klaipėdos jūrininkų ligoninėje teikiamos trečio lygio paslaugos. Taigi renkantis, kur dirbti, yra ir daugiau variantų - ne tik Vilnius ar Kaunas“, - sako G.Sidaravičius.


Ernesta Monkūnienė

Ne vienas jaunas gydytojas galimybę dirbti savarankiškai Klaipėdos jūrininkų ligoninėje įvardija kaip vieną didžiausių privalumų.
„Tarp vyresnių kolegų yra toks pokštas: Klaipėdoje dirbti gerai, nes iki artimiausio profesoriaus – du šimtai kilometrų. Žinoma, ir čia netrūksta profesorių. Santykiai su vyresniais kolegomis normalūs: palaiko, pataria, bet sprendimus priimi pats“, - sako chirurgas Karolis Daktaras.
P.Orda kartu su kolega J.Keršuliu prieš savaitę žinias gilino kardiologų kongrese Paryžiuje. „Mokymosi, tobulinimosi galimybės man ypač svarbios. Malonu, kai dalyvauti tarptautiniuose kongresuose skatina ir administracija. Man toks palaikymas svarbus“, - sako P.Orda. J.Keršulis pastebi, jog daugelis kongrese pristatytų intervencinių procedūrų atliekamos ir Klaipėdos jūrininkų ligoninėje, o jam, kaip jaunam specialistui, itin svarbu susipažinti su pažangiomis šių procedūrų atlikimo technikomis. „Mane domina perkateriniai vožtuvų gydymo metodai, taip pat naujovės intervencinėje kardiologijoje, kadangi netolimoje ateityje planuoju dirbti šioje srityje“, - sako J.Keršulis.


Laura Gulbinaitė


Komentaras
Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas prof. dr. Jonas Sąlyga:

- Mūsų tikslas, kad jaunieji specialistai kuo greičiau įsilietų į komandą, kartu progresuotų, o jų profesionalumu neabejotų pacientai. Jaunimas profesine prasme – ambicingas, todėl jiems reikia sudaryti sąlygas ne tik mokytis iš vyresniųjų kolegų, bet ir siekti savų tikslų. Džiaugiuosi ir ligoninės senbuviais, kurie ne tik noriai dalijasi sukaupta patirtimi, bet yra atviri naujovėms, pokyčiams, kuriuos ateidamas atsineša jaunimas. Kiekvienai ligoninei svarbūs jauni specialistai, perimsiantys darbus iš vyresniųjų. Būtent jie kurs ligoninės, o gal net medicinos ateities istoriją.


Tampa komandos nariai
Paklaustaskaip priėmė kolegos, K.Tijūnaitis atsako vienu žodžiu - normaliai. Žinoma, reikia laiko, kad ir kolektyvas, ir naujokas apsiprastų. Po to, kad susidirbtų. „Pradžia, manau, visada būna nelengva, nes viskas nauja. Bet darbu, žiniomis bandai įrodyti, kad gali būti komandos narys“, - sako K.Tijūnaitis, ligoninėje dirbantis jau metus.
Ligonių priėmimo – skubiosios pagalbos skyriuje dirbanti medicinos gydytoja Eglė Aukščiūnaitė, kuriai ši ligoninė - pirmoji darbovietė, sako, jog kolektyvas čia aukščiausio lygio. „Pirmas įspūdis labai geras. Džiaugiuosi kolektyvu, kuris gerbia kolegas, pagelbėja naujokams bei juos palaiko, nuoširdžiai rūpinasi pacientais. Tai, kad atsidūriau Klaipėdoje, tam tikras atsitiktinumas. Tiesa, vaikystėje svajojau, kad būtų smagu gyventi prie jūros. Na, o po studijų norėjau kuo greičiau pradėti dirbti, gilinti žinias ir tobulėti. Ir kol kas čia turiu tam visas sąlygas“, - patikina E.Aukščiūnaitė.



Jūratė Gerdauskytė

Kolegei antrina metus ligoninėje dirbanti fizinės medicinos gydytoja Laura Gulbinaitė. „Po rezidentūros kurį laiką dirbau Vilniuje, pradėjau nuo priėmimo skyriaus, vėliau įsidarbinau reabilitacijoje. Klaipėdoje dirbu ir Ligonių priėmimo – skubios pagalbos, ir Medicininės reabilitacijos skyriuose. Ir ten, ir ten man patinka. Vienas Klaipėdos jūrininkų ligoninės privalumų, kad tai - trečio lygio įstaiga, todėl darbe susiduriu su sudėtingais pacientais. Tai motyvuoja gilinti žinias“, - sako L.Gulbinaitė.
Medikai pastebi, kad augant jaunų medikų būriui Klaipėdos jūrininkų ligoninėje matyti, kaip formuojasi daugiaprofilinės gydytojų komandos. Vos prieš porą savaičių darbą ligoninėje pradėjusi laboratorinės medicinos gydytoja Ema Rajackaitė sako mediciną pasirinkusi, nes itin mėgsta spręsti... galvosūkius. O čia jų netrūksta. „Dirbau Kaune, tačiau norėjau ko nors naujo ir prie jūros traukė.
Kolegos draugiški. Panašu, kad visi kartu mokysimės naujų dalykų“, - teigia E.Rajackaitė. Kaip pastebi kolegos, viena iš daugelio E.Rajackaitės užduočių - rekomenduoti pacientams tinkamus antibiotikus. Pasak K.Tijūnaičio, tokio specialisto ligoninėje iki šiol labai trūko. „Didžiuosiuose gydymo centruose dirba klinikiniai farmakologai, su kuriais, esant sudėtingiems atvejams, gali pasitarti dėl antibiotikų skyrimo. Džiugu, kad tokį specialistą turime ir mes“, - sakė K.Tijūnaitis.


Gediminas Sidaravičius

Mato galimybes 
Sakoma, jog jauni specialistai ateidami į darbą atsineša ir pageidavimų sąrašą. „Mes, matyt, nedrįsom“, - sako Abdominalinės chirurgijos skyriaus chirurgas K.Daktaras. „Sąlygas gali diktuoti tada, kai turi pakankamai patirties. Galbūt po penkerių metų darbo jau galima išsakyti pageidavimus. Žinoma, prieš tai turi darbu įrodyti, ką tu sugebi, kokios tavo žinios ir galbūt pradėti kalbą apie naujas operacijas, kurias galima būtų atlikti turint tam tikrą įrangą“, - sako K.Daktaras ir priduria, įrangą, bent jau chirurgijoje, Klaipėdos jūrininkų ligoninė turi išties modernią. „Kai kuriais aspektais lenkia ir universitetines ligonines. Beje, ši įstaiga buvo vienas pirmųjų variantų, kur norėjau įsidarbinti dėl gerų darbo sąlygų bei dėl to, kad žengiama koja kojon su technologijomis, kurias puikiausiai valdo vyresni kolegos, o iš jų galima nemažai išmokti“, - vardija K.Daktaras.

K.Tijūnaitis pripažįsta, jog su turima angiochirurgijos įranga būtų galima atlikti kur kas daugiau įvairių operacijų, tačiau šioje vietoje, matyt, nemenkas vaidmuo tenka finansavimui. „Matau ateityje galimybę plėsis, atlikti vis daugiau naujų procedūrų. Jauniems angiochirurgams ši ligoninė yra traukos centras, nes gali dirbti pilnu daktaru, taip, kaip numatyta licencijoje, o ne pusiau daktaru“, - džiaugiasi K.Tijūnaitis.


Karolis Pilvenis

Prieš metus darbą pradėjusi fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Jūratė Gerdauskytė sako, kad šiuo metu pagal Europos Sąjungos projektą ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius atsinaujina. „Man smalsu, kaip mums pavyks patobulėti per ateinančius kelerius metus. Įvertinti tai, kas buvo, ir kaip įgyvendinus projektą išsiplės galimybės. Papildoma technika, modernizavimas palengvins reabilitacijos procesą pacientams ir darbuotojams, suteiks papildomų objektyvių duomenų, į kuriuos atsižvelgiant galima koreguoti reabilitacijos planą. Labai įdomu, kokį efektą pasieksime. Be to, reikia nepamiršti, kad reabilitacija - komandinis darbas, todėl gera žinoti, kad šalia yra patyrusių kolegų komanda“, - pasakoja J.Gerdauskytė.


Eglė Aukščiūnaitė 

Kodėl medicina?
Nors dažnai kalbama ir apie itin didelius darbo krūvius, per mažus atlyginimus bei medikų darbo nevertinimą, medicinos studijos lieka populiariausios. Kodėl? Jauni gydytojai tikina, jog pasirinkimą nulemia įvairios priežastys, tačiau sutinka, kad daugelį vilioja medicinos progresas. 
„Man norėjosi įdomaus darbo, o ne sėdėjimo biure nuo aštuonių iki penkių. Tad rinkausi sudėtingesnį variantą. Bet gyvenime reikia iššūkių - kitaip būtų nuobodu“, - šypsosi J.Gerdauskytė.
O štai K.Daktaras prisimena, kad vaikystėje mėgiamiausias jo žaislas buvo mikroskopas, K.Tijūnaitis teigia sekęs dėdės chirurgo pėdomis, mokėsi iš jo. „Chirurgiją pasirinkau dėl to, kad man patinka greitas rezultatas. Kai gali ką nors gero padaryti savom rankom, ne vaistais, ateina ir moralinis pasitenkinimas“, - sako K.Tijūnaitis.
 

Ema Rajackaitė

L.Gulbinaitė nuo mažų dienų norėjo tapti gydytoja. „Mano mama - laborantė, tad medicinos virtuvė man buvo neblogai pažįstama. Žavėjo mikroskopai, balti chalatai“, - prisiminimais dalijasi L.Gulbinaitė. Tėvų pėdomis pasuko ir G.Sidaravičius. „Tėvai vakarais namuose aptarinėdavo sudėtingesnius gydymo atvejus, mokytojai irgi tikino, kad būsiu gydytojas. O anesteziologu tapau, nes dar iš vaikystės prisimenu, kaip tėvai apie juos pagarbiai kalbėdavo ir, žinoma, patinka greitas rezultatas. Aišku, tas padėjimas momentinis, galutinį tikslą pasiekia kolegos. Pamenu, kai studijuodamas dirbau greitosios pagalbos stotyje, ir vis suvokdavau, kiek daug man dar trūksta žinių. Suprantu, kad mokysiuosi visą gyvenimą ir man tai patinka“, - teigia G.Sidaravičius.


Paulius Orda

E.Aukščiūnaitė pasakoja, kad į mediciną ją pastūmėjo užsispyrimas ir chemijos mokytojos pasakyta frazė, jog balto chalato mergina nevilkės. „Tai motyvavo siekti tikslo - labai norisi padėti, nes sveikata svarbiausia. Be to, medicinoje vis gilini žinias, ieškai įvairiausių sprendimų. Man tai patinka“, - teigia E.Aukščiūnaitė. Kolegei pritaria ir J.Keršulis: „Šiandien nenorėčiau nieko kito - atradau profesiją, kuri mane džiugina.“


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris