Endoskopinių tyrimų poskyryje – europinio lygio paslaugos

Greta Vanagienė
2019-05-09
Nacionalinio vėžio institute (NVI) Endoskopinių tyrimų poskyrio įkurtuvės – įrengtos šiuolaikiškos patalpos, jau naudojama moderni endoskopinė įranga. „Turime padėkoti mūsų buvusiam direktoriui profesoriui Feliksui Jankevičiui, kuris patikėjo šia idėja ir įkvėpė jėgų po prieš kelerius metus įvykdytos vagystės iš esmės atnaujinti poskyrį“, - perkirpusi šventinę juostelę teigė Nacionalinio vėžio instituto laikinoji vadovė prof. Sonata Jarmalaitė. Šiandien tai - moderniausias endoskopinių tyrimų centras Lietuvoje.
Endoskopinių tyrimų poskyryje – europinio lygio paslaugos
Nuotr. (iš kairės): VUL SK generalinis direktorius prof. dr. Feliksas Jankevičius, sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė, Nacionalinio vėžio instituto laikinoji vadovė prof. Sonata Jarmalaitė ir švietimo, mokslo ir sporto viceministras Valdemaras Razuma.

Tikslas – mažinti pacientų patiriamą stresą
„Projektuodami poskyrį, regis, apgalvojome visas smulkmenas. Turėjome tikslą įkurti ne pavienius darbo kabinetus, bet vieningai veikiančią sistemą. Didžiausias dėmesys čia būtų skiriamas pacientų komfortui, kad jiems kuo mažiau reikėtų patirti streso laukiant eilėje pas specialistą, o mes kaip galima greičiau jį priimtume. Antrasis tikslas - sukurti vieningą ventiliacijos, kanalizacijos, medicininių dujų sistemą, nes įvairialypė, sudėtinga medicininė technika reikalauja specialių sąlygų“, - pasivaikščioti po naujas patalpas pakvietusi poskyrio vyresnioji ordinatorė Inga Kildušienė pasakojo apie jų funkcionalumą.
Dar vienas sprendimas – prie kiekvieno kabineto įrengta atskira patalpa, kur pacientai galėtų pasiruošti endoskopinei procedūrai, nevaržomai persirengti, nusiprausti.
 

„Nors atidarymo šventė tik šiandien, bet jau gera savaitė, kaip dirbame naujose patalpose, tad spėjome pajusti jų privalumus: įrengta sterilizacinė pagreitina komandos darbą“, - sako jau spėjęs praktiškai išmėginti naujos sistemos privalumus abdominalinės chirurgijos gydytojas Andrej Aleinikov.

 
Išsipildė darbuotojų svajonė

Sterilizacinė patalpa darbuotojų vadinama poskyrio šerdimi. Čia didžiausias darbas tenka bendrosios praktikos slaugytojoms, atsakingoms už sklandų aparatūros paruošimą. Pasak vyresniosios slaugos administratorės Vidos Karalienės, įdiegta nauja šiuolaikiška sterilizacinė patalpa leidžia sutaupyti ne tik daug laiko, bet ir jėgų.
„Mūsų visų pasididžiavimas – endoskopų džiovinimo bei laikymo spinta. Šiuo metu vieninteliai Lietuvoje ir Baltijos šalyse turime tokią pažangią techniką. Mechaniniu - rankiniu būdu paruošiami aparatai dedami į plovimo mašinas, vėliau dvi valandas juos džioviname spintoje.
 
Įprastu būdu sterilizuoti endoskopai tinkami darbui išlieka kelias valandas, dabar spintoje paruoštus darbui endoskopus galime išlaikyti savaitę. Pagaliau nereikia atėjus į darbą dar kartą dezinfekuoti aparatų – iškart galima juos naudoti nusinešus į darbo kabinetus“, – apie privalumus pasakoja 18 metų čia dirbanti V.Karalienė.
Endoskopinių tyrimų intervenciniame kabineto lubose įrengta speciali konsolė, ant kurios esančią medicininę aparatūrą galima pasukti taip, kad specialistams būtų kuo patogiau dirbti - prisitaikyti pagal save.


Mažiau diskomforto ir skausmo
„Dešimt metų dalyvaujame Ankstyvosios storosios žarnos vėžio diagnostikos programoje. Pagal atliekamų programinių kolonoskopijų skaičių esame tarp lyderių – per metus tokių procedūrų atliekame beveik tūkstantį“, - sako I.Kildušienė.
Visuose Endoskopinių tyrimų poskyrio kabinetuose įrengta CO2 sistemos prieiga. Ateityje planuojama procedūrų metu vietoje oro į žarnyną leisti COdujas. Tai sumažina pacientų patiriamą diskomfortą, pilvo pūtimą ir net anestezijai reikalingų preparatų kiekį.

I.Kildušienė atkreipia dėmesį, kad dalis pacientų kolonoskopinių tyrimų metu narkozės nepageidauja, todėl tokiems pacientams procedūros atliekamos atskirame kabinete.
 
Ragina pasitikrinti 
„Mūsų siekis - išplėsti prevencinę programą ir padidinti profilaktiškai besitikrinančių pacientų srautą. Kuo daugiau žmonių ateis pasitikrinti, tuo efektyviau mažinsime susirgimų storosios žarnos vėžiu skaičių. Storosios žarnos vėžys dažnai vystosi iš polipų, kurie aptinkami storojoje žarnoje kolonoskopinių procedūrų metu. Tokie polipai suvėžėja per dešimt penkiolika metų“, - aiškino centro krikštatėviu vadinamas prof. dr. F.Jankevičius.
Per metus, anot jo, senose patalpose gydytojai priimdavo apie 6 tūkst. pacientų, dabar tikimasi endoskopinius tyrimus atlikti žymiai didesniam jų skaičiui.

„Ateiti pasitikrinti reikia pasiryžti ir suprasti profilaktikos prasmę, nes rezultatas tikrai to vertas. Ankstyvos diagnostikos programa yra labai dėkinga dar vienu aspektu - patikros metu išaiškinama daug ikinavikinių pakitimų“, - sako prof. dr. F.Jankevičius.
 
Profesorius pabrėžia, kad nereikėtų mažinti šeimos gydytojų vaidmens ir atsakomybės, mat visą reikalingą informaciją apie prevencinę patikros programą pacientui turi suteikti šie specialistai. Stebina ir stigma, žmonių sąmonėje susidaręs psichologinis barjeras nesitikrinti šio organo. O juk bendra situacija mūsų šalyje, deja, nėra gera: mirtingumas nuo storosios žarnos vėžio - vienas didžiausių Europoje.
„Kai šalyje tokie prasti susirgimų storosios žarnos vėžiu rodikliai, reikia kartu susitelkti ir gerinti situaciją. Svarbu turėti ne geriausius vaistus nuo ligų, bet ieškoti būdų, kaip tų ligų išvengti, laiku nustatyti diagnozę ir parinkti tinkamą gydymą“, – sako atidaryme dalyvavusi sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.
 
Statybos darbo nesustabdė
NVI laikinoji vadovė prof. S.Jarmalaitė teigia, kad poskyrio renovacijos darbai nesutrikdė gydytojų darbo, nei dienai nesustojo pacientų srautas. Paklausta, kokia gi ateitis laukia buvusių endoskopinių tyrimų patalpų, laikinoji vadovė sako dar tiksliai nenutarusi: „Turime idėjų išplėsti poliklinikos laukiamojo erdvę, padidinti holą. Taip pat šiuo metu dalis gydytojų specialistų kabinetų yra įrengti pusrūsyje, todėl svarstome juos perkelti čia į viršų. Laukia nauji renovacijos darbai. Taigi, patalpas panaudosime, manau, išties tikslingai.“


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris