Atsinaujinusios Regioninės Telšių ligoninės perspektyva jaunų specialistų rankose

Greta Vanagienė
2019-05-03
Susitikome su naująja Regioninės Telšių ligoninės vadove Jovita Seiliuviene simbolišką dieną – praėjo lygiai šimtas jos vadovavimo dienų. Direktorė mus pasitinka gamtos ramybe apsuptose, švara kvepiančiose, erdviose, užpildytomis pažangiausia technika, atnaujintose ligoninės erdvėse.
Atsinaujinusios Regioninės Telšių ligoninės perspektyva jaunų specialistų rankose
Pernai atidarytas 26 lovų Slaugos skyrius užpildytas. Ši padėtis yra žinoma tiesa – visuomenė ir rajonas sensta. Skyriaus darbuotojai prasitaria, kad per 4 mėnesius pacientai tampa kaip šeimos nariai.

Atsinaujino nuo pat šaknų
O progų švęsti, pasirodo, Telšių mietas turi ir daugiau: čia išrinktas naujas Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas, naujai paskirtas ir vyskupas Kęstutis Kėvalas. Telšiškiai sako jis noriai bendraujantis ne tik sutiktas Dievo namuose, bet ir kituose renginiuose.
„Su Vyskupu Kęstučiu Kėvalu nepaprastai gera bendrauti. Nuoširdus, atviras, pasaulietiškų pažiūrų dvasininkas įkvepia bendram tikslui – tarnystei žmogui“, – pasakoja bendruomenės aktualijomis gyvenanti J.Seiliuvienė.
 
Ligoninės vadovo rinkimuose paraginta dalyvauti kolektyvo narių, naujoji vadovė įveikė 6 pretendentus. Paklausta, kokių užmojų turi užėmusi postą, moteris sako: „Čia dirbu trisdešimt metų, pastaruosius dvidešimt buvau direktorės pavaduotoja medicinai, todėl daug metų ėjau koja kojon su valdžia. Turėjau šalia nuostabią vadovę Almą Vitkienę. Imtis drastiškų permainų ir žadėti nerealių dalykų neketinu. Visų pirma sieksiu įstaigos finansinių rezultatų gerėjimo, plėsiu gydymo įstaigos paslaugų pasiūlą per mokamas paslaugas. Sieksiu, kad Telšių rajono žmonės gautų kuo geresnes gydymo paslaugas, ir netektų jiems dairytis pagalbos į kitų miestų ligonines. Juk mes patys galime suteikti maksimalias sąlygas visai čia pat.“
 
Gydytoja nesutinka su įsigalėjusia nuomone, esą tik didžiuosiuose šalies miestuose galima sulaukti deramos sveikatos pagalbos. „Visi gydytojai esame baigę tą pačią Alma Mater. Kaip tas posakis – „arti bažnyčia, toli Dievas“. Mane stebina atvykę pacientai ar net šeimos gydytojai, kai klausia, ar mes atliekame vienokį ar kitokį tyrimą, ar taikome tam tikrą gydymo metodą. Mes atliekame viską, kas priklauso mūsų lygio gydymo įstaigai. Matau, kad reikia pažindintis iš naujo“, - dėsto medikė, ketinanti nepelnytai įsivyravusią nuomonę keisti.

„Liko įsigyti naują kompiuterinės tomografijos aparatą ir rudenį galėsime švęsti ligoninės 80-metį pakelta galva“, – džiaugiasi besibaigiančiais skyrių renovacijos darbais Regioninės Telšių ligoninės vadovė Jovita Seiliuvienė, pridurdama - čia pasirūpinta ne tik pacientų komfortu, bet ir medikų kolektyvo, atvyksiančių rezidentų patraukliomis darbo sąlygomis.

 
Bus įkurtas Geriatrijos skyrius
Nors Regioninė Telšių ligoninė teikia visas reikalingiausias gydymo paslaugas, tačiau, kaip sako vadovė, nustoti augti, tai yra gerinti pacientams ir čia dirbantiems medikams sąlygas jie neketina. Džiugina ir iš Sveikatos apsaugos ministerijos gautas teigiamas atsakymas dėl Geriatrijos skyriaus steigimo. Kol kas, anot J.Seiliuvienės, darbo su senyvo amžiaus pacientais daugiausiai tenka Vidaus ligų skyriaus gydytojams.

 
„Labai didžiuojamės ortopedais - traumatologais, intensyviai atliekančiais klubo kelio, peties sąnarių protezavimo operacijas. O didžiausias mūsų ligoninės privalumas, kad čia pat teikiama ir reabilitacija. Pacientams nereikia niekur kitur važiuoti. Labai patogu - viskas vienose rankose“, - vardija direktorė.
Mes gi pastebime dar vieną privalumą, apie kurį medikę raginame papasakoti.
„Traumatologijos skyrių prieš trejus metus papildė nauji gydytojai ortopedai– traumatologai, dar laukiame gydytojų šeimynos - jaunos reabilitologės ir gydytojo geriatro. Turime pripažinti, jauni specialistai yra energingi, pozityvūs, turintys daug žinių ir jų mums reikia“, - sako direktorė.
 
Remia rezidentus
Taigi, kokios palankios sąlygos rezidentūros studijų laukiantiems jaunuoliams? J.Seiliuvienė pristato bendrai su savivaldybe įgyvendinamą projektą, skirtą pritraukti ir paruošti jaunus specialistus Regioninei Telšių ligoninei.
„Savivaldybė apmoka rezidentūros studijas, o medikai įsipareigoja dirbti drauge su mumis penkerius metus. Mieste įsikurti padedame ir kartu su gydytoju atvykstančiai jaunai šeimynai: savivaldybė prisideda prie būsto nuomos, nesvarbu, ar būtų pasirenkamas butas, ar namas“.
Gydytoja pripažįsta, nors jaučianti dėkingumą ir didžiausią pagarbą ilgamečiams ligoninės gydytojams, vis dėlto ateitis ir stiprybė - jaunoji gydytojų karta. Toks gyvenimas. Kaita visur reikalinga. Patrauklus darbo užmokestis, komfortiškos darbo ir gyvenimo sąlygos yra tie dalykai, kurie ir lemia apsisprendimą rinktis Regioninę Telšių ligoninę.
 
Tačiau pliusų, kodėl jaunimui verta dirbti Regioninėje Telšių ligoninėje, įžvelgiama ir daugiau. Čia greitai švęsianti auksines - 50 metų darbo - metines Neurologijos skyriaus vedėja Irena Skernevičiūtė įsitikinusi, kad tikrasis gydymas vyksta regioninėse ligoninėse, o štai didžiosiose gydymo įstaigose naujiems specialistams tenka tik sekioti profesoriams iš paskos.
 

„Baigiau studijas Vilniuje geriausiais balais. Galėjau rinktis tęsti rezidentūrą kur tik panorėjusi. Nors pati buvau iš Vilniaus, nutariau vykti į regioninę Telšių ligoninę. Kodėl? Norėjau dirbti“, – sako Neurologijos skyriaus vedėja Irena Skernevičiūtė, turinti Respublikai nusipelniusios gydytojos vardą.

 
Žindymui draugiška ligoninė
Regioninė Telšių ligoninė didžiuojasi sustiprėjusiu Akušerijos–ginekologijos skyriumi, kur kasmet priimama per 300 gimdymų. Pasak naujai paskirtos skyriaus vedėjos E.Jarašūnienės, labiausiai džiugina ne teigiami gimstamumo rodikliai, o čia gimdžiusių motinų padėkos žodžiai. Akušerės sklaido laiškus ir vieningai sutaria – tai didžiausias atpildas už nelengvą gydytojų darbą.
„Mes ligoninėje buvome beveik tris dienas ir jaučiausi lyg kokioje sanatorijoje. Tai buvo pirmoji iš šešių gimdymų tokia pozityvi patirtis, ko aš visiškai nesitikėjau. Pirmąjį vaiką gimdžiau kitame panašaus dydžio mieste, kur susidūriau su personalo nenoru bendradarbiauti, gąsdinimu vietoj palaikymo. Gimdžiau ir didesniuose miestuose, kur sąlygos buvo labai geros, bet, manau, didesnis pacientų srautas lemia, kad ten nėra tokio individualaus požiūrio į pacientus - visi skuba. Dabar viskas buvo idealu visais atžvilgiais ir tai yra tik skyriaus kolektyvo nuopelnas“, - padėkos laiške rašo Svetlana Bukina.
 
Pasidalinto laiško autorės žodžius patvirtina ir pirmagimį Deimantą glausdami telšiškiai Manfridas ir Gitana. Jauna mama džiaugiasi ne tik kvalifikuotu medikų darbu, bet iš akušerių gavusi pirmąsias žindymo pamokas. Mat gydymo įstaiga turi ir Naujagimiams palankios ligoninės statusą. Personalo tikslas - kad kiekviena mama iš ligoninės išvažiuotų įgijusi žindymo krūtimi įgūdžių.
 

„Pagal statistiką Lietuvoje esame trečioje vietoje pagal mamų, tinkamai išmokintų žindyti kūdikius skaičių. Esame net apdovanojimą gavę“, - didžiuodamasi savo ir čia dirbančio kolektyvo darbu su atkakliomis mamomis, kalba gydytoja neonatologė Renė Gudauskienė.

 
Vedžiojami po Akušerijos-ginekologijos skyrių stebėjomės ne tik naujai įdiegta modernia technika, bet ir gerai įrengtais gimdymo kambariais: gimdyvėms siūlomos burbulinės vonios, atskira patalpa ir į gimdymą atlydėjusiam artimajam. Norinčioms privatumo įrengtos atskiros šeimų palatos su vonios kambariais, moderniomis lovelėmis ne tik kūdikiams, bet ir mamoms.
„Dėl didelės pacientų kaitos ir studentų srauto didelių miestų ligoninėse kyla infekcijų rizika, gimdyvėms dažniau pasitaiko tarpviečių uždegimų, todėl jei galimybės leidžia, reikia važiuoti į mažesnio srauto pacienčių sulaukiančias ligonines“, - sako gydytoja akušerė - ginekologė Olga Šaulienė.
 
Pirks naujos įrangos

Ligoninės vadovė ypač džiaugiasi naudingu pirkiniu bendru su SAM ir Telšių rajono savivaldybe – branduoliniu magnetiniu rezonansu, dėl kurio į įstaigą suvažiuoja gyventojai iš viso regiono. Tiesa, laukti eilėje pacientams reikia nei daug, nei mažai – apie 3-4 savaites.
„Apkrova didelė, išnaudojame viską pagal numatytus rodiklius ir dar viršijame, kiek ministerija yra nurodžiusi“, - dalinasi J.Seiliuvienė ir džiaugiasi, kad LR SAM Valstybės investicijų programos komisija pritarė, kad būtų skirtas papildomas finansavimas KT įsigijimui. Mat šiuo metu naudojamas 14 metų senumo KT aparatas, tad naujasis pirkinys labiau pakeltų gydymo įstaigos gerą vardą.
 
Stebina ir ligoninės modernumas siekiant taupyti energiją. Čia jau prieš 3 metus įgyvendintas projektas „Energiją tausojančių technologijų įdiegimas VšĮ Regioninėje Telšių ligoninėje, teikiančioje sveikatos priežiūros paslaugas nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams“.
Įrengta 150 kW galios fotovoltinė saulės elektrinė – 600 fotomodulių, 5 inverteriai, elektros generavimo stebėjimo sistema ir kita įranga, reikalinga sklandžiam ir patikimam sistemos veikimui. Pagaminta elektros energija vartojama ligoninės vidaus reikmėms.
 
Slauga it sanatorijoje
Pernai atidarytas 26 lovų Slaugos skyrius užpildytas. Ši padėtis yra žinoma tiesa – visuomenė ir rajonas sensta.
„Sakome, kad naują žmogų galime priimti į slaugos skyrių tik tada, kai kurį nors pacientą į dangų pakviečia aukščiausiasis, kitaip – vietų nėra. Slaugos poreikis yra jaučiamas visada. Kaip gi kitaip, jei artimieji dirba ir prižiūrėti senolį nėra kam. Čia mūsų pacientai ne tik pamaitinti, patogiai paguldyti jiems pritaikytose lovose su antipraguliniais čiužiniais, nuprausti, bet ir pašnekinti. Liūdesiui vietos nėra“, - dalijasi Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus vedėja Jovita Vilkauskaitė.
Skyriaus darbuotojai prasitaria, kad per 4 mėnesius pacientai tampa kaip šeimos nariai.
 

„Esame jiems ne tik gydytojai. Esame psichologai, patarėjai ir guodėjai. Kiekvienas nori bendrauti, tiesiog pasikalbėti, dovanoti šypseną, pasidalinti prisiminimais, jausmais. O ir patiems gydytojams malonu atvykt į darbą, kai jų visada laukia“, – šypsosi Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus vedėja Jovita Vilkauskaitė.

 

„Esu labai patenkinta gydytojų darbu ir slaugytojų priežiūra. Guliu čia antrą kartą. Seniems žmonėms čia didžiausia parama. Kur geriau gali berasti“, – sako 84 metų telšiškė Stanislava.
Pacientai patenkinti ir virėjų darbu. Mat čia maistas pritaikomas pagal kiekvieno paciento poreikius. „Jei reikalinga, maitinti pro zondą – maistą triname, galime paruošti pietus ir be gliuteno ar su didesniu baltymų kiekiu. Be to, pacientai sako, kad pas mus ir labai skanu“, - sako Slaugos skyriaus medikai.


Komentarai
Vyskupas Kęstutis Kėvalas:

Galėtume dirbti su ligonine išvien. Manau, kartu pavyktų nuveikti tikrai nemažai švietėjiškų darbų. Vyskupijos durys ligoninės bendruomenei visuomet atviros – čia galime organizuoti renginius sveikatingumo klausimais, skaityti paskaitas.
Lietuvoje sveikatos rodikliai ne kokie – pagal širdies ligas esame paskutiniai. Nieko nuostabaus – juk nepakankamai judame, mažai sportuojame, moksleiviai turi problemų su stuburu.
Sportas, sveikatingumas aktualus visiems: kaip kvėpuoti, kaip sėdėti, kaip sveikai gyventi galėjau išmokti mokykloje, bet didžiausias visų dėmesys krypo į kitus mokslus, o apie kūną, jo pokyčius, hormonus, kokie vyrų ir moterų skirtumai informacijos mažai - švietimas tai pražiūri. Dabar viską tik gydome, o prevencijai dėmesio neskiriame.
 
Todėl reikia su ligonine tiesti draugystės tiltus. Kol kas tenka bendrauti tik lankant ligonius, kurie dažniausiai jau susidūrę su ribinėmis situacijomis - laukia paskutinio patepimo. Vykstame jų palaiminti, nors aš pats ne visada galiu - grafikas labai nedėkingas. Reikia suprasti, esu vienas, o pacientų daugybė.
Su miestelio gyventojais susitinkame ir tiesiog gatvėje, būna ir vietinėje kavinėje prie arbatos pasikalbame. Telšiškiai malonūs, nusišypso, pasveikina. Nors kai kuriems sukelia ir nuostabą, kad viskas taip paprastai ir buitiškai, be jokių ceremonijų - eini sau gatve, sutinki parduotuvėje. Mes juk tokie patys žmonės.
 
Telšių rajono meras Kęstutis Gusarovas:

Dar tik antra diena normaliai įsivažiuoju į naujas pareigas. Su ligoninės vadove jau buvome susitikę aptarti bendrų klausimų – dar sėsime rimčiau susidėliosime planus, ketverių metų strategiją. Neskubu nieko žadėti, tegu pirma kalba darbai už save.
Dabar tikslas - pabaigti ligoninės renovacijos darbus, Geriatrijos skyrių įrengti. Taip pat pradėti tvarkyti ligoninės aplinką - automobilių aikštelė jau įrengta, dabar bandysime iš biudžeto dėlioti aplinkos tvarkymo klausimą.
 
Naujai išrinkta kompetentinga ligoninės vadovė, manau, Regioninei Telšių ligoninei padarys daug gero. Didelė patirtis dirbant toje pačioje ligoninėje ir lėmė, kad vyriausio gydytojo kėdėje atsidūrė būtent ji.
Sieksime gerinti sąlygas miesto gyventojams. Nė minties neturiu, kad gali kažkas imt ir sujungti ligonines - regionuose turi būti stipri gydymo įstaiga, kuri vietoje galėtų suteikti visas sveikatos paslaugas.  


 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris