Gyvenimui prikelia sveikimas bendruomenėje

Aigustė Tavoraitė
2019-01-28
Į gyvenimo paribį nurašytus asmenis naujam gyvenimui prikeliantys dvasininkai ir reabilitacijos centrų darbuotojai pabrėžia, jog priklausomybę pažaboti gali tik motyvuotas ir žinantis, kur toliau nori eiti, žmogus.
Gyvenimui prikelia sveikimas bendruomenėje
Po reabilitacijos priklausomų žmonių gyvenimas kardinaliai pasikeičia. Gydymas trunka metus pusantrų, sergantys priklausomybe žmonės gauna visas jam reikalingas socialines paslaugas, konsultacijas ir apgyvendinimą. Žmonės taip pat yra mokomi ir motyvuojami, kaip rasti save darbo rinkoje, tad baigę reabilitacijos kursą dažniausiai jau dirba.

Į priekį veda motyvacija
Jau metus sėkmingai nuo narkotikų priklausomybės sveikstanti Kristina pasakoja į reabilitacijos centrą „Nugalėtojų akademija“ atvykusi iš detoksikacijos skyriaus Klaipėdoje. „Ten man fiziškai atstatė sveikatą, o gydytojui pasiūlius reabilitaciją, pasirinkau atvažiuoti čia. Svarbiausia, kad tai yra saugi aplinka, kur galima sveikti“, – pasakojo ji. Pirmąkart į kalėjimą dėl narkotikų patekusi dar 18-os, moteris sako jau dešimt metų nepalaikanti ryšių su artimaisiais. „Be abejo, kad sunku. Tuomet jie nuo manęs nusisuko. Tačiau šiuo metu su centro vadovo, konsultantų pagalba jau rastas mano brolis, su kuriuo po truputį atkuriu santykius. Ieškomi ir tėvai“, – sakė ji ir vylėsi galėsianti grįžti į visavertį gyvenimą.
 
Centro socialinio darbuotojo padėjėja, konsultantė Agnė Aralova-Krūminienė pabrėžė, jog įstaigoje neduodama jokių medikamentų ir detoksikacijų atlikti negalima. „Tam žmogus visų pirma gulasi į priklausomybių ligų centrą arba privačią kliniką. Po to psichiatras išrašo siuntimą reabilitacijai, – pasakojo ji. – Iš esmės čia atvyksta žmonės, turintys rimtų socialinių ir psichologinių problemų, patyrę rimtas psichologines traumas. Priklausomas žmogus dažniausiai tik išgyvena jausmą ir yra atradęs vienintelį būdą, psichotropinę medžiagą, kuri padeda jam tvarkytis. Tad į socialinį gyvenimą sugrįžti labai sunku. Taigi per tą laiką, kai būnama reabilitacijos centre, žmogus analizuoja, mokosi pažinti savo jausmus, bando suprasti save.“
 

Specialistė akcentavo, jog į reabilitaciją asmuo turintis atvykti savo noru. „Visada atvažiavusiems sakau, kad čia nėra kalėjimas, mes galime padėti, tik kai pats žmogus supranta turįs bėdą. Nuo to priklauso ir sveikimo procesas. Kartais jie pasakoja yra vejami iš namų, tad nenorintys atsidurti gatvėje ar tėvų skatinami atvyksta čia. Tokiam žmogui reikia žymiai labiau pasistengti, kad atrastų motyvaciją. Kitas atvažiuoja jau pasiekęs dugną ir supranta, ką nori keisti“, – aiškino A.Aralova-Krūminienė.
 
Kardinaliai keičia gyvenimus
Didžiausio šalyje priklausomybių reabilitacijos centro „Meikštų dvaras“ direktorius Mindaugas Survilas pabrėžė, kad po reabilitacijos priklausomų žmonių gyvenimas kardinaliai pasikeičia. „Gydymas trunka metus pusantrų, sergantys priklausomybe žmonės gauna visas jam reikalingas socialines paslaugas, konsultacijas ir apgyvendinimą. Žmonės taip pat yra mokomi ir motyvuojami, kaip rasti save darbo rinkoje, tad baigę reabilitacijos kursą dažniausiai jau dirba. Nors visuomenė linkusi stigmatizmuoti tokius žmones, po reabilitacijos kurso jis nesiskiria nuo bet kurio kito gatvėje sutiktojo. Klaidinga manyti, kad jei žmogus susirgo, tai nebepataisomai visam gyvenimui“, – sakė jis.
 
Vis dėlto, kaip greitai pavyksta žmogui atsitiesti, priklauso nuo vartotų medžiagų ir kiek ilgai žmogus tą daro. „Jei jis kreipiasi tik susirgęs, turi daug mažiau teisinių, sveikatos problemų, mažiau stokoja socialinių įgūdžių, tačiau jį lydi daugybė psichologinių problemų. Ilgai vartojantis žmogus turi daug didesnį socialinių įgūdžių stokos bagažą, krūvą teisinių ir dar maišą sveikatos problemų“, – komentavo M.Survilas.
 
Jam antrindama A.Aralova-Krūminienė pastebėjo, jog sveikimo procesas visuomet individualus. „Pati programa trunka 12–14 mėnesių. Į ją įeina 12 žingsnių blaivėjimo programa, kiekvienam klientui asmeniškai sudarome terapinę programą, jis gauna psichologo konsultacijas, individualią ir grupinę terapiją, socialinio darbuotojo konsultacijas, paskaitas priklausomybių tematika, darbo terapiją, meno terapiją, teisines konsultacijos, yra narkomanų anonimų grupės, jei yra galimybė, administracinės nuobaudos pakeičiamos į viešuosius darbus centro teritorijoje“, – vardijo pašnekovė.
 
Sveikimo garantas – terapinė grupė 
Specialistai pabrėžė, kad pagrindinis sveikimo garantas – ne centro darbuotojai, bet terapinė grupė. „Ją visada sudaro skirtingu metu atėję ir nevienodą laiką – kelis mėnesius, pusmetį, metus – blaiviai gyvenantys asmenys. Didžiausia vertybė, padedanti spręsti problemas, yra terapinės grupės branduolys – tai turintieji pusantrų metų blaivybės „stažą“. Kai trečdalį sudaro daugiau nei pusę metų blaiviai gyvenantieji, tokios grupės laikomos labai stipriomis. Be abejo, svarbios yra ir individualios konsultacijos“, – kalbėjo M.Survilas.
 

Reabilitacijos centro „Nugalėtojų akademija“ atstovė pridūrė, jog neretai sulaukia ir laikinai atvykti norinčių žmonių. „Būna, papuola į krizinę situaciją – pateko į avariją, paliko mergina, neteko darbo – ir mato neatlaikysią. Atvykę kelias savaites padirba su savimi, specialistai padeda sudaryti planą ir žmonės grįžta į savo gyvenimus. Kartais vėliau tik savaitgaliais atvažiuoja būsenai palaikyti. Tokią galimybę grįžti turi jau iš bendruomenės išėję ir vėl į socialinį gyvenimą integruotis bandantys žmonės“, – kalbėjo A.Aralova-Krūminienė.

 
Psichokorekcija ir tikėjimo atradimas

Paulių Šv.Pranciškaus asyžiečio mažesniųjų brolių kapucinų vienuolyno brolis Vincentas Tamošauskas pasakojo, kad gyvenimą į vėžes čia padedantis sugrąžinti bendruomeninis gyvenimas, buvimas kartu, dienos režimo – malda, darbas, miegas – laikymasis. Vedamos ir „12 žingsnių“, „Posūkio taško“ programos. Yra griežtos taisyklės: neleidžiama rūkyti, ribojamas kavos vartojimas, televizijos žiūrėjimas ir kt. „Iš esmės žmonės užsiima psichokorekcija ir atsitraukę iš įprastos aplinkos dirba su savimi, analizuoja savo elgesį. Tam pasitelkiamas ir dienoraščio rašymas, skaitymas, studijos to, ką žmonės gyvenime pamiršto“, – kalbėjo brolis Vincentas.
 

Pašnekovas pasakojo, jog į vienuolyną atvyksta ir tie, kurie nebeturi kur eiti, yra viską pragėrę, ir savo noru, suvokiantys, kad negali sustoti. „Yra tokių, kuriuos atveža tėvai, artimieji. Bet kuriuo atveju norint rezultatų reiktų bendruomenėje pabūti bent pusantrų, dvejus metus. Neretai žmonės nori greitų rezultatų, išsiblaivo, išsimiega ir po savaitės sako, kad viskas tvarkoje. Kai traukinys 30 metų važiavo netvarkingai, per kelias dienas jo sustabdyti neįmanoma. Neužtenka norėti negerti, reikia keisti mąstymą, požiūrį, įgūdžius, – sakė jis. – Turime tokius tris pagalbos centrus, antro lygio namus Kaune, kur žmogus patalpinamas baigęs  reabilitacijos kursą. Ten jis gyvena laisvu režimu, po kiek laiko surandame ir darbą, butą, po truputį žmogus integruojasi į visuomenę, yra paruošti visi variantai.
 
Bet visada siūlome neskubėti išeiti, juk kur nuskubės 10–15 metų gėrę? Iki konteinerio? Geriau sustiprėti ir išeiti žinant, kur eisi ir ko nori iš gyvenimo.
Kiti žmonės lieka tarnauti vienuolyne. Vienas pragėrė dukterį, žmoną, nušalęs rankas dalies jų neteko, bet jau dveji metai gyvena pas mus, tarnauja, džiaugiasi atradęs Dievą. Yra ir kitų įkvepiančių istorijų. Vienas vyras iš Panevėžio atbuvo reabilitaciją, užmezgė kontaktą su žmona, po 8–9 mėnesių leidome susitikti. Žmona džiaugėsi, ir dukra atvažiavo aplankyti, dabar vyras po truputį dirba, džiaugiasi grįžęs į gyvenimą. Nuo narkotikų priklausęs žmogus pas mus prabuvęs 2,5 metų susitaikė su tėvais, grįžo į Kauną, jie jam nupirko butą.“

 
Komentaras
„Pilnų namų bendruomenės“ steigėjas, Dievo Gailestingumo koplyčios rektorius Vilkaviškio katedros kapitulos garbės kanauninkas kun. Valerijus Rudzinskas:

- Reabilitaciją pabaigęs žmogus išmokomas gyventi blaiviai, ne vienas jų iš naujo „užsikabina“, susiranda darbą, pradeda mokytis. Kiti ir gražias šeimas sukuria, vaikų susilaukia. Kokie trys vaikinukai ir savo verslus susikūrė, jiems visai neblogai sekasi.Džiaugiamės, kad per tiek metų po reabilitacijos bendruomenėje žmonės išaugo ir save puikiai realizavo, iki šiol su ne vienu jų bendraujama. Aišku, kiek žmogus pasieks, kiekvienam skirtingai pasiseka, bet svarbiausias tikslas – gyventi blaiviai. Gaila, bet tokių besikreipiančių pagalbos žmonių nemažėja. Net yra daug jaunėjančių priklausomybių, atsiranda lošimų problema, jaunuoliai vienokius ar kitokius narkotikus būna išbandę jau 8–9 klasėje. Narkotikai keičia formą, jaunimui jie net tampa patrauklesni už alkoholį. Deja, kai kurių jie, pavyzdžiui, žolės net nelaiko itin žalingais.


Pagalbos institucijų sąrašą galima rasti:
http://vpsc.lrv.lt/lt/informacine-medziaga/informacija-priklausomybes-ligu-klausimais.
 

                       
 

Projektą finansuoja Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas.  
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris