„Veipinimas“ – nuodas, apie kurį žino tik mūsų vaikai

Vytautas Kernagis
2019-09-23
Ar tikrai visi tėvai radę vaiko kuprinėje vieną mažą stiklo indelį ar metalinį vamzdelį, kurių paskirtis gali atrodyti visai nekalta, ims ir sunerims? Ar jie tikrai supras, kad penki klasės draugai susitikę mokykloje iš skirtingų detalių, lyg kokią LEGO kaladėlių dėlionę, susirinks mažą kaitinimo aparatą, kitaip vadinamą „veipinimo“ aparatu ir eis už kampo parūkyti? Tiesa, prieš tai užpildę šį aparatą nelegaliai įsigytu „rūkymo skysčiu“, kurio sudėties, matyt, nevisai žinoma ir pačiam tokio nelegalaus produkto platintojui.
„Veipinimas“ – nuodas, apie kurį žino tik mūsų vaikai

Taip, tai tikrai vyksta. Ir vyksta su mūsų vaikais. Dar šių metų birželio mėnesį su į mane besikreipusiais vienos Vilniaus progimnazijos nepilnamečių vaikų tėvais, socialiniais darbuotojais, toksikologais, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento bei policijos atstovais pradėjome viešas konsultacijas dėl masiškai plintančio elektroninių cigarečių rūkymo ir jo prevencijos būdų ugdymo įstaigose. Šiandienos statistika ypač neramina – elektroninių cigarečių rūkymas tampa nacionaline problema: tarp 15–16 metų mokinių bent kartą jas rūkę yra 46 procentai mokinių, o kasdien tai darantys prisipažįsta apie 10 procentų vaikų.
 

Kaip siūlau spręsti?
Pirmas žingsnis – licencijavimas. Pritariu, kad kramtomos gumos ar šokolado skonius elektroninėms cigaretėms reikia uždrausti, bet siūlau žiūrėti dar į tolimesnę perspektyvą – Lietuvoje prekyba elektroninėmis cigaretėmis jaunimui ir vaikams ypač patraukliais skoniais nėra licencijuota, nepilnamečiai gali jas nelegaliai įsigyti visuose jiems prieinamuose taškuose. Todėl jau šį rudenį Seime keisime elektroninių cigarečių licencijavimo tvarką reglamentuojančius įstatymus.
 
Antras žingsnis – nelegalių platinimo kanalų apribojimas. Tai ir socialiniai tinklai (facebook ir pan.), ir tokių produktų pristatymas per paštomatus, kai perkančiojo asmens amžiaus ir tapatybės niekas negali patikrinti. Kol prekyba elektroninėmis cigaretėmis yra nelicencijuota veikla – už pažeidimus nenumatoma nei prekių konfiskacija, nei veiklos apribojimas, nepilnamečiai elektronines cigaretes lengvai gali įsigyti per socialinius tinklus, internetu, šia prekyba gali verstis pavieniai asmenys, kurių neįmanoma niekaip sukontroliuoti – tol ši prekyba klesti. Įsigaliojus įstatymui – Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas įgis įrankius tokius prekybos kanalus uždaryti ar apriboti jų veiklą.
 
Trečias žingsnis – leisti rinkoje prekiauti tik uždaromis rūkomo skysčio talpyklomis. Tokių talpyklų negalima papildyti „savo gamybos“ skysčiais, kai gali būti pilamas tiek alkoholis, tiek narkotinės medžiagos. Nesame tikri, kad „veipindami“ vaikai ir paaugliai nesisvaigina dar stipresnėmis, rūkomuosius skysčius pakeičiančiomis medžiagomis. Liaudiškai tariant – „žinai, ką rūkai“. Todėl, kaip dar vieną prevencijos priemonę matyčiau kokybės kontrolę, kuri tampa įmanoma, kai prekyba legalizuojama.
Ketvirtas žingsnis – švietimas. Vaikai bet kur, bet kada gali įsigyti, susimontuoti ir išmontuoti elektroninę cigaretę su keičiamais skysčiais. Tėvams ir mokytojams šios naujovės dar tikrai būna nežinomos. Todėl šiuo atveju turime šviesti ne tik vaikus apie rūkymo žalą, bet ir tėvus apie naujus rūkymo būdus. Nes daugeliu atveju tėvai net nežino, apie tokias tradicinių cigarečių alternatyvas, kaip „veipinimas“.
 
Manau, kad savalaikės įstatymo pataisos, kurios licencijuotų prekybą elektroninėmis cigaretėmis, ne tik išskaidrintų nelegalius prekybos elektroninėmis cigaretėmis taškus, bet ir sudarytų galimybes kokybės kontrolei bei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vykdomai priežiūrai.
Manau, kad vaikų sveikata išlieka pagrindiniu tikslu, kaip ir švietimas, prevencinė veikla mokyklose, savivaldos lygyje veikiančiuose visuomenės sveikatos biuruose. O nekontroliuojamą tokių cigarečių pardavimą elektroninėje erdvėje reikia reglamentuoti nedelsiant. Rengiuosi pataisas Seime inicijuoti jau dabar, svarbu, kad tik užtektų valios valdantiesiems tokias jas priimti.
Vytautas Kernagis yra Seimo TS-LKD frakcijos narys
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris