Valdiškų vaistinių virusas

Žilvinas Šilėnas
2019-05-20
Aš – skiepų šalininkas. Ir man labai gaila, kad dar niekas nesukūrė vakcinos nuo valdžios sluoksniuose siaučiančio valdiškų verslų viruso. Viena rimčiausių jo komplikacijų – valdiškos vaistinės. Valdančioji dauguma buldozeriu stumia įstatymo projektą, pagal kurį ligoninės ir poliklinikos galės kurti joms priklausančias vaistines. Šios vaistinės ne tik parūpins vaistų žmonėms, gulintiems ligoninėje, bet veiks kaip įprasta vaistinė, kurioje vaistų galės nusipirkti bet kas.
Valdiškų vaistinių virusas

Daug kas sako, daugiau vaistinių, didesnė konkurencija – puiku. Tačiau nepuiku kad šios vaistinės priklausys ligoninėms ir poliklinikoms, kurios dažniausiai priklauso valstybei ar savivaldybėms. Čia lyg mokyklos valgykla pradėtų teikti maistą į namus, ar vestuvių maitinimo paslaugas. Nors nenustebčiau, kad kokiame nors rajone tai jau vyksta. Beje, visai neseniai paaiškėjo, kad net Vilniuje, Lietuvos Vaikų ir Jaunimo centro maisto padalinys užsiėmė būtent tuo – banketų ir vestuvių organizavimu.
 
Pirma valdiškų vaistinių blogybė kyla iš to, kad ligoninių ir poliklinikų valdomi pastatai yra valstybės (ar savivaldybių) nuosavybė, kuri ligoninėms ir poliklinikoms suteikta gydymo paslaugoms teikti. Paprastai tariant, mokesčių mokėtojų nuosavybė ligoninėms yra neatlygintinai paskolinta gydymui, o ne mažmeninei prekybai vaistais. Jei ta nuosavybė naudojama ne pagal tiesioginę paskirtį, tai yra tas pats, kad valdiškos ligoninės patalpose būtų naudojamos ne gydymui, o IKEA fabrikui, gaminančiam ligoninės lovas.

Aišku, ir dabar poliklinikų patalpose veikia privačios gėlių parduotuvės ar privačios vaistinės. Tačiau už šias patalpas vaistinės ir gėlių parduotuvės susimoka nuomą.
 
Savo ruožtu viena valdiškų vaistinių „verslo plano“ vinių yra tai, kad valdiškoms vaistinėms nereikės mokėti už patalpas. O tai reiškia mažiau išlaidų. Nenustebčiau, kad valdiškų vaistinių sumanytojai planuoja, kad jose dirbantys vaistininkų atlyginimai bus mokami ne iš vaistinės, o iš ligoninės kasos. Aišku, kai nereikia mokėti nei už patalpas, nei atlyginimų darbuotojams, mažmeninės prekybos marža gali būti mažesnė. Bet ne dėl to, kad valdiškos vaistinės „nesiekia pelno“ (kaip giriasi jų šalininkai), o paprasčiausiai dėl to, kad valdiškų vaistinių sąnaudos bus subsidijuojamos iš ligoninės gydytojų atlyginimų fondo.
 
Antra valdiško verslo plano dalis greičiausiai susideda iš to, kad valdiškoms vaistinėms greičiausiai negalios privačioms vaistinėms taikomos taisyklės: monitoriai, privalomų medikamentų atsargos, vaistų pardavėjai tik su vaistininko kvalifikacija ir t. t. Iš dabartinių signalų atrodo, kad ministerija bus linkusi valdiškoms vaistinėms taikyti šiltnamio sąlygas, t. y. privilegijas ir palankesnius reikalavimus nei privačioms.

Vaistus valdiškose vaistinėse valdžia planuoja atpiginti ne veikiant efektyviau ar dirbant “ne dėl pelno” - o vaistus subsidijuojant gydymo sąskaita ir sumažinant kokybės standartus.

 
Trečia plano dalis, yra ta, kad poliklinikos gydytojas, išrašęs pacientui vaistą, galės jį iš karto nusiųsti į valdišką vaistinę, ir taip, esą bus patogiau. Bet čia yra bent dvi problemos. Pirma, ne vienoje poliklinikoje jau veikia privati vaistinė. Jei gydytojas nori siųsti pacientą į kuo artimesnę vaistinę, tam nereikia kurti valdiškų vaistinių.

Antra, ir daug įžūliau yra tai, kad valdiškų vaistinių kūrėjai net neslepia, kad ligoninės ar poliklinikos rekomenduos ar net „siųs“ pacientą būtent į valdišką vaistinę. Išeina, kad ligoninių ar poliklinikų gydytojai naudosis savo statusu tam, kad užtikrintų valdiškų vaistinių apyvartą.
 
Įsivaizduokite, jei paaiškėtų susitarimas, kad poliklinikos X gydytojai „siunčia“ pacientus tik į privačią vaistinę Y. Kas būtų? Triukšmas, tyrimas, teismas. “Korupcija!” rėktų Sveikatos apsaugos ministerija. Valdiškų vaistinių atveju analogiška schema yra išdėliota įstatymo aiškinamajame rašte. Ir... nieko. Siūlau valdiškų vaistinių pavadinimą – „Dvigubi standartai“.
 
Politikai, piktnaudžiaudami valdžia ir naudodami mokesčių mokėtojų pinigus ruošiasi grubiai pažeisti ne vieną įstatymą, ignoruoti vos ne visų valstybės institucijų – nuo Konkurencijos Tarybos iki STT – pastabas. Ir? Vėlgi, nieko. Kai turi Seimo daugumą, įstatymų gali ir nesilaikyti. Todėl valdiškos vaistinės yra daug rimčiau nei dar vienas Seimo Kultūros komiteto pirmininko ar sveikatos apsaugos ministro kaprizas.
Čia yra testas, kuris parodys, ar Lietuva yra teisinė valstybė, t. y. valstybė, kurioje ir valdžia privalo laikytis įstatymų. Kol kas šio testo rezultatai yra liūdni – įstatymas buldozeriuojamas pro Seimą lyg pro tuščią vietą.  
 
Valdiškos vaistinės sukurs precedentą, kad valdžia gali užsiimti bet kokiu verslu. Dabar veikiančios valdiškos įmonės iš esmės yra sovietmečio liekanos, t. y. įmonės, kurios užstrigo pereinamajame laikotarpyje į rinkos ekonomiką. Tačiau įkurtos valdiškos vaistinės būtų naujas žingsnis, nes iš mažmeninės prekybos vaistais valstybė buvo visiškai išėjusi (neskaitant Universiteto vaistinės ir kelių savivaldybių valdomų vaistinių). Jei XXI a. Lietuvoje galima sukurti valdiškas vaistines, tai kodėl negalima valdiškų bandelių parduotuvių?
Žilvinas Šilėnas, ekonomistas
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris