Lietuvos partizanai: stiprios sveikatos fenomenas

Gediminas Budnikas
2019-04-15
Kai vieną vėlų kovo vakarą, gydydamasis sanatorijoje Palangoje perskaičiau, kad mirė partizanas, dimisijos majoras Vytautas Balsys-Uosis, mano labai gerbiamas ir mylimas žmogus, iš pat ryto išskubėjau į Kauną. Man Vytautas-Uosis buvo tarsi Tėvas, vyresnis brolis, dvasingumo mokytojas.
Lietuvos partizanai: stiprios sveikatos fenomenas

Majoras Vytautas Balsys-Uosis buvo giliai tikintis, darbštus ir pareigingas. Jis beveik 90-ies metų sukakties ėjo atsakingas pareigas. Buvo paskirtas Lietuvos Laisvės kovų sąjūdžio štabo viršininku. Pastatė tėviškėje ne vieną Kryžių ar paminklą žuvusiems partizanams. Vienas reikšmingiausių jo darbų - Kauno Panemunėje, buvusioje turgaus aikštėje, kurios grindinys persismelkusios žuvusių partizanų krauju, pastatytas ąžuolinis paminklas „Pieta“ – motinos skausmas.
 
Tėvų ir Dievo pašaukti
Vytautas-Uosis pasakojo, kad prasidėjus antrai okupacijai juos pasikvietė tėvai Ona ir Zigmas. Tėvas trims sūnums Viktorui, Kazimierui ir Vytautui pasakė, kad reikia eiti ginti namų, savo žemės. Eisi į kariuomenę – kovosi okupanto pusėje. Viktoras žuvo pirmasis, sulaukęs vos 17-kos, antrasis žuvo Kazimieras, tik Vytautą apsaugojo Aukščiausiasis.

Garsios Lukšų šeimos keturis sūnus, būsimus partizanus: Jurgį, Juozą, Stasį ir Antaną atsiklaupusius palaimino motina, nors puikiai suprato vaikų lemtį. Pirmieji trys žuvo, gyvas išliko tik Antanas. Žymiausias jų šeimoje - Juozas Lukša-Daumantas, kuris turėjo galimybę trauktis į vakarus, tačiau pasirinko kovos kelią.
 
Mano močiutė, tėvo Florijono mama, Kostancija Budnikienė, užėjus okupantams, prašė mūsų mamos Valentinos: „Valia, neik kovoti, vaikus apsiratinsi (taps našlaičiais), tegul Florijonas eina.“ Mama ryžtingai atsakė: kas gi, jei ne mes - nuošaly neliksime. Tėvai ėjo į žūtbūtinę kovą turėdami tris mažamečius, nuo metų iki penkerių sūnus. Jie buvo tvirtai apsisprendę ginti Lietuvą. 1945 m. liepos 26 d. apsupus NKVD būriams Lėno mišką, abu tėvai žuvo, mama buvo subadyta durtuvais, atsišaudantis tėvas suvarpytas kulkomis.
Puikiai suprantu tuos jaunus vyrus - jie stojo kovoti už Lietuvos laisvę, nes tai buvo tik vienintelis teisingas pasirinkimas. Tuo metu stribai ir kiti pakalikai masiškai gaudė jaunimą į sovietų kariuomenę. Eiti partizanauti buvo ir tėvų valia, jaunatviškas maksimalizmas. Be abejo, ta karta auklėta patriotiškai - jai Tautos idealai buvo aukščiau visko.
 
Iškilios asmenybės
Kalbant apie iškilias partizanų asmenybes būtina paminėti devyniasdešimt vienerių metų išskirtinio likimo partizaną Joną Kadžionį-Bėdą ir jo žmoną Malviną Gedžiūnaitę Kadžionienę-Sesutę. Tai mano žemietis iš Kavarsko valsčiaus, Ukmergės apskrities. Į ginkluotą pasipriešinimą įsitraukė 1948 m., ištrėmus artimuosius. Buvo Algimanto apygardos, Šarūno rinktinės Butigeidžio kuopos partizanas. 1949 m. paskirtas Butigeidžio kuopos vadu. Kovėsi vienoje kuopoje su žmona Malvina-Sesute. 1953 m. buvo suimti ir nuteisti. Jonas-Bėda buvo nuteistas 25 metams kalėjimo ir penkeriems metams tremties. Iškalėjo visus, pabrėžiu, 25 metus. Tremtas į Omsko, Irkutsko, Mordovijos ir Permės lagerius.
 
1978 m., tik grįžęs į Lietuvą ir pajutęs, kad gimtinėje atsiranda vis šviesesnių laisvės pragiedrulių, Jonas ėmėsi aktyvios politinės veiklos. Jis po visą Lietuvą platino savaitraštį „Katalikų kronika“. Saugumui jis buvo tikra „bėda“ ir galvos skausmas - jeigu suimdavo, tai be įkalčių. Vis dėlto 1983 m. suimamas ir ištremiamas į Karaliaučių. Į jau mitinguojančią Lietuvą grįžo tik 1989 m. Faktiškai grįžo pačiu laiku.

 
2019 m. Sausio iškilmėse Seime, apdovanojant septynis Laisvės kovų dalyvius: Vytautą Balsį-Uosį, Juzą Jakavonį-Tigrą, Joną Kadžionį-Bėdą, Joną Abukauską-Siaubą, Joną Čeponį-Vaidilą, Bronislavą Juospaitį-Direktorių ir Juzą Mocių-Šviedrį, iškilmingą kalbą partizanų vardu teko pasakyti Jonui Kadžioniui-Bėdai. Aš kalbos necituosiu, daugelis ją girdėjote. Pasveikino, padėkojo už apdovanojimą, vėliau įvardijo vieną iš rimčiausių problemų, kad dar gilus okupacinis įšalas ir jo dvasia, dar daug pelėsinio grybo, kuris žudė ir žudo ne tik tautos kūną, bet ir sielą.
 
Suminėjo, kad Seimas - tarsi Lietuvos širdis. Kaip norėtųsi, kad šita širdis būtų sveika, dora ir kilni, atvira Tiesai, Grožiui, Gėriui, ir uždara bet kokioms nužmogėjimo srutoms. Dieve, Jums padėk, kalbėjo J.Kadžionis-Bėda. Sustabdykite tyčiojimąsi iš partizanų ir Lietuvos valstybės pamatų griovimą. Turėjo omenyje mariukų ir rūtelių savo šmeižikiškos makulatūros platinimą ne tik Lietuvoje. Vardan ko? Savo tuščios melagingos saviraiškos, vardan Judo kelių sidabrinių? Ar gi neturint jokių faktų, juodinti Adolfą Ramanauską-Vanagą, dar baisiau išsišaipyti iš sovietmečiu mūsų teisėto Lietuvos vadovo, partizanų vado, generolo Jono Žemaičio-Vytauto yra ne valstybės pamatų griovimas?

 
Savo kalboje sakė, kad tas, kuris nepatyrė didelio skausmo ir netekties, gali ir suabejoti šalies istorijos faktais ir tautos siekiais bei tikslais. Mes neturime tikėti svetima ranka parašyta ir sufalsifikuota mūsų šalies istorija. Palinkėjo išbristi iš brūzgynų, sutemų ir raistų į šviesos vieškelį. Nusimesk, Tėvyne, rūbą seną, kurį užvilko svetimi-baigė savo kalbą Jonas Kadžionis-Bėda. Po jo kalbos visi atsistoję ilgai plojo. Teko skaityti šios kalbos atsiliepimus. Buvo ir tokių, kuriems nepatiko atviras žodis, kurie rašė, kad kalba parašyta specialiai jam. Tai visiška netiesa. J. Kadžioniui-Bėdai niekas neįpirš svetimos nuomonės. Jis savo gyvenimu įrodė dvasinį tvirtumą ir sau niekada nemelavo.
 
Nepalaužti sunkumų
Turbūt ne vien mane stebina, ir džiugina, kad mūsų žmonės, partizanai, politiniai kalinai, tremtiniai tokie ilgaamžiai. Vytautas Balsys-Uosis, praėjęs vario kasyklų katorgą, amžinybėn išėjo devyniasdešimt šešių, jo vienmetis, taip pat praėjęs visus mirties gulagus, sulaukęs devyniasdešimt ketverių metų mirė žymus partizanas, disidentas Antanas Lukša, Juozo Lukšos-Daumanto brolis. Šie du vyrai buvo bendraamžiai net gimę tą patį mėnesį-gegužę. Kalbant apie Juozą Jakavonį-Tigrą, Juliją Žibutienę-Liepsną, Joną Kadžionį-Bėdą, Joną Abukauską-Siaubą, Joną Čeponį-Vaidilą, Bronislovą Juospaitį-Direktorių, Juozą Mocių-Šviedrį ir kt., kurie dar aktyvūs, ir duok Dieve sulaukti jiems šimto metų!

Man garbė pažinti ne vieną ir ne du devyniasdešimtmečius iš Šaulių sąjungos, tremtinius, dar tikrai stiprius žmones. Sunkiai suvokiama protu, kaip nepriteklius, beveik badas, šaltis, alinantis darbas kasyklose po šešiolika valandų jų nepalaužė. Kaip tokiose sąlygose žmonės išgyveno ir ne tik išgyveno, bet ir grįžę pratęsė ilgą ir prasmingą gyvenimą. Jie nepalūžo dėl didelio troškimo grįžti į Tėvynę ir perduoti jaunimui tai, ką jie patyrė. Juos palaikė du didieji Šventi gyvenimo stulpai, tai Tėvynė ir Dievas.
Gediminas Budnikas, žuvusių partizanų Valentinos ir Florijono Budnikų sūnus
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris