Kaip sveikatos ministras skiepų bijojo

Raminta Popovienė
2019-03-25
Žinau, kad negaliu pasakyti nieko graudesnio ir juokingesnio už patį sveikatos ministrą Aurelijų Verygą, atsakinėjusį į žurnalisto Edmundo Jakilaičio klausimus DELFI studijoje. Šitas interviu įkvėpė praleisti progą patylėti, nes tapo labai akivaizdu, kokiose rankose dabar atsidūrė mūsų visų sveikatos reikalai. Ir čia jau nebetinka žodis „neramu“, tai yra tiesiog baisu.
Kaip sveikatos ministras skiepų bijojo

Lietuvoje nestabdomai plinta tymai – dešimtimis ir jau šimtais skaičiuojami užsikrėtusieji. Pasaulio sveikatos organizacija jau prieš ketverius metus įspėjo apie galimus užkrečiamųjų ligų protrūkius ten, kur dalis žmonių lieka neskiepyti. Dabartinis eurokomisaras Vytenis Andriukaitis prieš penkerius metus būdamas sveikatos ministru ėmėsi iniciatyvos ir Lietuvoje jau buvo pritaikęs praktiką – kontroliuoti, kaip skiepijami vaikai valstybės kompensuojamais skiepais. Tuomet teismas pasisakė, kad tokiai tvarkai įvesti neužtenka ministro įsakymo – Seimas turėtų ją nustatyti įstatymu.
 

Ar ministras laukia žmonių mirčių, kad pagaliau imtųsi atsakomybės ir konkrečių priemonių prieš ligų plitimą dėl neskiepijimo?

 
Tuo tarpu, kai situacija dėl tymų ir kitų užkrečiamų ligų plitimo darosi vis grėsmingesnė, dabartinis ministras A.Veryga ne tik nesiima atsakomybės ir savo, kaip ministro, tiesioginio ir prioritetinio darbo apsaugoti Lietuvos žmones nuo tikrai pavojingų ligų, sukeliančių komplikacijas, plitimo, bet viešo interviu metu visą pusvalandį aiškina ne apie rizikas ir skiepų svarbą, o apie tai, kokią netinkamą priemonę sugalvojo V.Andriukaitis ir dabar įstatymu siūlo socialdemokratai.

 
Ar ministras laukia žmonių mirčių, kad pagaliau imtųsi atsakomybės ir konkrečių priemonių prieš ligų plitimą dėl neskiepijimo? Kol kas – toks įspūdis, kad jis pritaria savo partiečio Dainiaus Kepenio viduramžiškiems šauksmams Seime: „Skiepuose yra abortuotų moterų kūdikių ir beždžionių ląstelių!“ Klausimas, jeigu prieš skiepus pasisakančiųjų grupės šalinamos iš socialinių tinklų, tai kaip tokie vieši pasisakymai gali skambėti iš LR Seimo. Kyla vis daugiau abejonių ne tik dėl sveikatos ministro, bet ir dėl kitų jo partiečių adekvatumo ir atsakomybės.
 
Penkis kartus daugiau nei pernai užsikrėtusių tymais žmonių skaičius liudija, kad Lietuva nevaldo situacijos, o kasmet nepaskiepyti nuo šių ligų lieka per 5 tūkstančiai vaikų. Dabar tokių neskiepytų ir neatsparių tymų virusui vaikų skaičius viršija 50 tūkstančių. Vyriausybei tokia situacija – kol kas nė motais. Reaguodami į šalyje susidariusią nevaldomą situaciją socialdemokratai tiesiog privalėjo Seime registruoti įstatymo pataisas, numatančias, kad skiepai vaikams nuo poliomielito, tymų ir raudonukės būtų privalomi.
 
Sveikatos ministras dėl to demonstruoja tik nepasitenkinimą – tokia priemonė jam atrodo netinkama, nes vaikų neskiepijantys tėvai tuomet buriasi į uždaras grupes. Tai ar geriau, kad jie įsivaizduodami, kad normaliai elgiasi – sėtų užkratą visiems kitiems. Kūdikiams, kurie iki metų neskiepijami ir neturi imuniteto? Manęs mamos klausia, kaip civilizuotoje valstybėje neskiepyti vaikai gali būti skiepytų vaikų sveikatos ir gyvybių sąskaita?
 

Neskiepyti visuomenės nariai pavojingi kaip ir tie nesilaikantys eismo taisyklių – greičio ribojimų arba draudimo vairuoti girtiems. Žmonių, vaikų gyvybėmis rizikuoti negalime.

 
Įteisinus skiepus privalomais, visi turėtų laikytis įstatymo ir, jeigu norės izoliuotis, tai turės sąmoningai apsispręsti, jog pažeidžia įstatymą. Panašiai, kaip yra ribojamas automobilių greitis kelyje, ir visi turi to laikytis. Žinoma, yra tokių, kurie nesilaiko, bet vis tiek žino, kad jų laukia bauda.

Neskiepyti visuomenės nariai pavojingi kaip ir tie nesilaikantys eismo taisyklių – greičio ribojimų arba draudimo vairuoti girtiems. Žmonių, vaikų gyvybėmis rizikuoti negalime. Sveikata taip pat. Tik nesuvokiama, kad to nesuvokia sveikatos ministras. Sveikatos!
Juk čia klausimas ne vien apie tymus, dėl kurių pavojingumo nebuvo suabejota dar praeito amžiaus vidury ir imtasi visuotinio vaikų skiepijimo. Europos Tarybos duomenimis, visame pasaulyje skiepais kasmet apsaugoma 2,7 milijono žmonių nuo tymų, 2 mln. – nuo naujagimių stabligės, 1 milijonas – nuo kokliušo. Europoje skiepijant nuo sezoninio gripo šios ligos ir jos komplikacijų kasmet išvengia apie 2 milijonai žmonių.
 
Tokių tiksinčių bombų aplink daugiau – Lietuvoje vis labiau plinta tuberkuliozė, kuri nepasiduoda antibiotikų gydymui todėl, kad niekas nenori imtis atsakomybės privalomai gydyti sergančius, dažnai asocialius arba vienišus, nesusiprantančius asmenis.
Dabar netgi viskas daroma atvirkščiai – į valdžią atėję reformuotojai nori likviduoti Užkrečiamų ligų ir AIDS centrą, jį paversti kažkokiu Visuomenės sveikatos centro padaliniu. Bet likviduoti, centralizuoti ar reformuoti tikrai nebūtinai reiškia – pasirūpinti žmonių sveikata.

Ar jis išgirdo tų žmonių skundus, kurie po kompensuojamų vaistų tvarkos pakeitimų buvo priversti vartoti kitų gamintojų vaistus ir pajuto akivaizdžius sveikatos pablogėjimus? Jeigu neišgirdo, tai, manau, turėjo pajusti per ką tik pasibaigusių savivaldos rinkimų rezultatus. Manau, kad nuo naujo sąrašo vaistų širdies ligų ir kitus sveikatos sutrikimus patyrę žmonės nuėjo pabalsuoti už gimtąją Verygos partiją. Nekilo jiems ranka už ją balsuoti ir, kur „ant Verygos plauko“ pakabintas rajono ligoninės likimas.
Po A.Verygos viešo pastenėjimo apie tai, ką jis padarė, kad Lietuvoje būtų užkirstas kelias ligų plitimui, kyla labai didelių abejonių dėl tų dalykų, kuriuos jis darė ligi šiol rūpindamasis mūsų visų sveikata ir dėl tų, ką jis dar gali padaryti arba tiesiog nedaryti nieko kaip ir dėl skiepų.
Raminta Popovienė, Seimo narė, socialdemokratė


Šaltinis: lsdp.lt

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris