Ką pirksite už 6 tūkstančius eurų?

Henrikas Vaitiekūnas
2019-07-12
Pradėsiu nuo nuobodaus klausimo: ar paveikė girtuoklį draudimas degtinę pardavinėti tik iki 20 valandos? Atsakymą jūs žinote: nė kiek. Jis nusipirko jos arba anksčiau, arba – pas bobutę. Bet šis rašinys yra ne apie degtinę, ir net ne apie tai, kaip mes tapome daugiausiai Europoje išgeriančiais.
Ką pirksite už 6 tūkstančius eurų?

O dabar paklausiu jūsų, ar žinote, kodėl Lietuva nėra įtraukta į daugiausia Europoje rūkančių valstybių sąrašą? Ir čia turiu jums padėti: todėl, kad iš 116-os Kaune gyvenančių mano draugų ir pažįstamų tik keturi cigaretes perka parduotuvėse. Visi kiti rūko kontrabandines. Baltarusiškas arba rusiškas. Pastarosiomis praėjusią savaitę mane pavaišino ir pakankamai aukštas to miesto policijos valdininkas. Bet tolesnio veiksmo vystymosi ir kulminacijos nesulauksite. Nes rašysiu apie tai, ką lietuviškuose spaudos leidiniuose ar interneto portaluose jūs jau esate skaitę maždaug 11 140 kartų. Apie rūkymo žalą.
 
Teatleidžia man tie, kurie dabar kairėj rankoj kavos puodelį laikydami dešinėje laiko cigaretę. Ji jiems kvepia! O pypkės dūmas – dar labiau! O tie naujieji išradimai: Aikos (IQQS) – Šveicarijoje sukurti. Su spalvotais laikikliais ir krovikliais. Su plastiko-keramiko danga! Na, tiesiog – puošmena! Ir žiaurioji mistika, kabanti virš dūmo lyg aureolė: girdi, kai tabakas dega, tai nuodai išsiskiria, o kai jis tik kaitinamas – tai BEVEIK sveika!
 

Ir taip toliau. Ir tegu gąsdina lietuviškieji profesorių teiginiai, kad rūkymas – tai visos be išimties širdies ir kraujagyslių ligos, kad ir Ta Baisioji plaučių liga – sunkiai, kaip koks Traksėdžių durpynas, yra gęsinama. Ir dar. Jie sako, kad žvynelinės rizika rūkantiems išauga net 60- čia procentų, o kosmetologės gąsdina, kad odą rūkymas žiauriai sendina. Bet lietuviams (-ėms) tik nusispjaut: paskaičiusi apie tai viena ponia nusipirko ilgą kaip smilgą cigaretės kandiklį. Ir sakė, kad dabar, kai toliau nuo jos odos tas dūmas, kai jis tiesiogiai su dantim nesiliečia, ji... dar gražiau atrodo. Atleiskim jai. Nes ir ji vadovaujasi ta vienintele ir pačia populiariausia Lietuvoje tiesa: va, toji amžinatilsį bobutė niekada nerūkė, bet mirė. Nuo Tos Ligos. Tokia yra lietuviškoji rūkymo filosofija.
 
Apie nelietuviškąją klausiau medicinos psichologės Neringos Bagdonaitės. Ji jau ne vienerius metus eina į pagalbą norintiems atsikratyti Tos Priklausomybės. Šito meno mokėsi ne tik Lietuvoje, bet ir Anglijoje, Vokietijoje.
Daktarė Neringa pradžioje tik klausėsi. O jos pašnekovas – šito rašinio autorius – kaip maldą bėrė gausias žinias apie rūkymą ir, dažniausia, jį teisino. Nes jei neberūkysi (per pertrauką su kolektyvu nebeisi į rūkyklą), nebežinosi, nei kas su kuo, nei kiek kartų. Net Prezidento rinkimuose, sako, rūkantiems buvo lengviau pasirinkti. Nes rūkymas socializuoja. Tu imi priklausyti grupei. Tampi savas.
 
Priklausomybių psichologė ponia Neringa tyli ir klausosi. Ir nejučiom imu ją lyginti su kita visai Lietuvai pažįstama daktare, kuri, ačiū Dievui, vis dar be akinių mato. Antraip, tie jos akiniai seniai būtų sudaužyti. (Paaiškinu: pamačiusi ką nors iš kišenės išsitraukiant cigaretes, toji televizinė gydytoja iškart griebia už rankų ir tą cigarečių pakelį susuka, sulamdo, suplėšo. Ir tai vadina kova. Bet kada nors, kai ji įsigis akinius, juos kas nors jai būtinai sudaužys). O daktarė Neringa, kaip keista bebūtų, nelamdo. Nepuola. Nei mirtim, nei ligom negąsdina. Tik šypsosi, ir sako galinti padėti. Tiesa, tam esą reikia vienos rimtos sąlygos. Nepakeliamai sunkios sąlygos: tvirtos valios, apsisprendimo ir motyvacijos. Daktarė sako kiauriai permatanti tuos, kurie atėjo ne savo noru. Iškart atpažįstanti tuos, kuriuos privertė ateiti „bent pasikalbėti...“.
 
O dabar – mintis apie socializaciją ir „socializuotus parūkymus“ Amerikoje. Ten, jei vakarėlyje ar klube norėsi parūkyti, dažniausiai liksi vienišas. Nes nerūkyti – madinga. Dar blogiau: rūkyti – vadinasi, priklausyti tikrai ne elitui. Bet žinau, kad į šią mintį, nors ji ir teisinga, ne vienas lietuvaitis numos ranka.
Dabar abu su daktare skaitytojus (tuos, kurie dar laikraščio į šalį nepadėjo) turėtume vesti technologijų labirintais. Bet tai nėra tikslinga. Nes nūnai bet kuris norintis informacijos apie lazerinę akupunktūrą – procesą ir neskausmingą, ir malonų – gali rasti tiek, kiek tik širdis geidžia. Todėl dabar – apie psichologiją.

- Priklausomybės randasi dėl to, kad nesijaučiame laimingi (arba – kad nelaimingi jaučiamės), - sako daktarė. – Nemalonumai darbe, nesantarvė šeimoje – maža, kokios bėdos ištinka...
 
Ir ima pasakoti istoriją. Vieną, kurių galbūt kiekvienas jau šiandien patyrėme. Tos visos istorijos yra apie tai, kaip mums kur nors nepasisekė, o nesėkmės priežastis – nemeilė. Arba manęs niekas nemyli arba, tai sunkiau pripažinti, aš pats nemyliu savęs. Tada imu cigaretę. (Apie alkoholį šiandien nekalbame). Tada per pirmas 10 sekundžių (!) dopingas. Užtraukiu taip giliai, kad net galva apsisuka. Lengvumas. Ką tik buvusi problema tarsi rūku apsitraukė. Ir būtent dabar reikalingas receptas.
Priklausomybių psichologė Neringa Bagdonaitė pasako patį paprasčiausią, bet mūsų seniai atstumtą ir pamirštą: kažkas mane valdo. Aš nesu savarankiškas žmogus. Aš nesu šeimininkas, jei mane gali valdyti kažkoks popieriaus ritinėlis su įvyniota kancerogenine medžiaga. Valdo tabakas. Ar nesijausčiau laimingesnis, teigdamas, kad ne jis, o aš pats esu savo minčių ir veiksmų šeimininkas? Užsirūkius, palengvėjo? Galbūt. Bet ar nesigraušiu eilinį kartą neišsipančiojęs? Dar vieną - eilinį kartą - tapęs įpročio vergu?

 
Mintys apie sveikatą tuo metu paprastai neateina. Pamokslai ir pamokymai atrodo niekiniai. Na, o aš? Taip pat niekas?...
Nikotinas tikrai sužadina vieną mūsų organizmo malonumų centrų. Ir tikrai šiandien jūs dar negalite įsivaizduoti, koks malonumas jūsų laukia tądien, kai galėsite sau pasakyti „Aš nugalėjau“. Apie tai kalbėjo daktarė Neringa.
O po to pasiūlė lazerinę akupunktūrą išbandyti. Iškart. Neišeinant iš kabineto.
Jei būčiau išbandęs, rašinio pabaiga būtų kitokia. Turbūt.
Bet šiandien ta pabaiga bus itin paprasta ir lietuviška: jei pastaruosius penkerius metus šio rašinio autorius cigaretėms išleistus pinigus būtų dėjęs į taupyklę, joje šiandien tikrai būtų 6 tūkstančiai eurų.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris