Gyveno kartą drozofila...

Henrikas Vaitiekūnas
2019-09-09
Tik nesakykite, kad nežinote, kas tai. Ypač dabar, kai lėkštėje paliekate neuždengtas slyvas arba pernokusias kriaušes, jos atsiranda tarsi iš niekur. Muselės tokios. Jei esate biologas, turite žinoti: vien Lietuvoje tų drozofilų – 24 rūšys. Nustebote? Po kito sakinio nustebsite dar labiau. Taigi, jei ne drozofilos, visai gali būti, nežinotumėte, nei kada pietų pertrauka turi prasidėti, nei koks geriausias laikas yra šampanui gerti. Žinoma, šiek tiek hiperbolizuoju. Bet nedaug.
Gyveno kartą drozofila...

Taigi, trys protingi vyrai prieš kurį laiką nustatė, kas gi mūsų kūneliuose atsitinka, kuomet ryte nubundame. Jie teigė, kad organizme prasideda adiponektino gamyba, sulėtėja cholesterolio sintezė, išauga glikolitinis metabolizmas bei gausėja tulžies rūgščių. Vyksta tai, ko mums, paprastiems mirtingiesiems, gal ir nereikia žinoti: nuo to protingesni netapsim. Bet muselės drozofilos pavadinime ne šiaip sau paminėtos! Tiesiog JAV mokslininkams Maiklui Jangui, Džefriui Cholai ir Maiklui Rosbašui 2017 m. medicininė Nobelio premija buvo skirta už tai, kad eksperimentuodami būtent su drozofilomis jie rado molekulinius mechanizmus, kontroliuojančius mūsų cirkadinius ritmus. Beliko paaiškinti, kas tas cirkadinis ritmas: tai – reguliarūs protinės ir fizinės elgsenos pokyčiai, vykstantys visą dieną. (lot. circadian – per visą dieną). Su teorija – beveik viskas. Tuoj pereisim prie praktinių dalykų. Tik liko paaiškinti, kodėl tyrimams buvo pasirinktos drozofilos, o ne kokie žiogai. Nes... mokslininkams patogios: dauginasi ypač greitai ir turi tik 8 chromosomas. Na, o toliau jokiais mokslo terminais jūsų nebevarginsiu.
 
Atsigręžkim į save. Kuo trumpesnė yra diena, tuo prastesnė mūsų nuotaika ir savijauta. Dar pagalvokim, kodėl pavasarį – kai vitaminų trūksta – būvam energingesni nei rudenį, kuomet vaisių ant stalo daug. Kai kurie medikai (ir Lietuvos - taip pat) sako, kad daug svarbesnis už maisto kokybę yra laikas: nuotaikos ir sveikata priklauso nuo to, KADA valgote.

O kodėl gėlės pražysta ir absoliučioje tamsoje? Kodėl vaistus reikia gerti ne „bet kada“, o tiksliai nustatytą valandą? Ir dar: gal nežinojote, kad penkios minutės miego vidury dienos (na, gal net sėdint, na, gal labiau į pavakarę) yra naudingesnės nei papildomai pamiegota valanda naktį? Ir t.t. Visa, ką išvardijau, vienija terminas  – chronobiologija. Sudėtinė chronobiologijos dalis yra cirkadiniai ritmai, slepiantys didžiulį medicinos potencialą.
 
Tie mokslininkai nuo muselių pradėjo. Bet jų darbuose – ir kova prieš vėžį, ir širdies priepuolių analizė (dažniausia jie būna tik tam tikru paros metu), ir patarimai, kaip dienos ritmą sutvarkyti, kad kuo ilgiau būtume sveiki bei laimingi.
Jei norite konkretumo, jis jau aprašytas. Prieš keletą dienų itin atvirame interviu žinoma socialinių tinklų herojė Agnė Jagelavičiūtė pareiškė, kad jai seksas yra priimtiniausias... vidurdienį. Tokie atviravimai ne visiem patiko, kai kas pasišaipė. Manau, kad ir pati p. Agnė tokio savo noro su biologiniu laikrodžiu nesiejo. Bet vietoj pašaipų siūlau į save pažvelgti: kodėl taip dažnai jūsų ir jūsų partnerio norai nesutampa? Dėl skirtingų cirkadinių ritmų!
 
Šis rašinys nėra skirtas tarpusavio santykiams nagrinėti. Tačiau, kai viename prekybos centre pietų valandos buvo stumtelėtos į gerokai vėlesnį laiką, kilo nepasitenkinimų banga. Nes nebuvo pagalvota apie mūsų organizmo paros ritmus. Beje, ar sutikote viršininką, kuris, priimdamas jus į darbą, pasiteiravo, kas jūs: vyturys ar pelėda? Kodėl jūsų kolega nuolat kviečia kavos gerti 14 valandą, o jūs tuomet jau net porą puodelių būnate išgėręs? Biolaikrodžiai. Netikiu, kad ir po šito rašinio, kas nors juos imtų tyrinėti ar reguliuoti. Tokio tikslo ir neturiu. Tik kviečiu įsiklausyti. Ir tuomet tikrai iš savo organizmo neišgirsit kvietimo 23 valandą darsyk (tylomis) praverti šaldytuvo durelių. Tyrimai, atlikti su drozofilomis, nerekomenduoja. Žinoma, ironizuoju. 
 
Kodėl bioritmai skiriasi? Todėl, kad skiriasi charakteriai ir... gimimo laikas (ryte gimusieji ir yra „vyturiai“). Sako, kad gimusieji vakare ilgiau gyvena. Bet nepatikrinta. O štai dabar – gyvenimo praktikos patikrinti patarimai.

Kavos gėrimas vos iš lovos pakilus „išmuša“ iš cirkadinio ritmo. Todėl pirmas kavos puodelis turėtų būti geriamas tarp 9.30 ir 11.30.
Darbo pikai. Geriausios valandos protiniam darbui - 9-21, fiziniam - 11-19. Šios valandos 9-21 yra tinkamos ir kraujo spaudimui matuoti. Kitomis valandomis rodikliai bus „pakraipyti“.
 
Labai svarbus mūsų nuotaikoms ir darbų kokybei yra rytinis kėlimosi laikas. Jauniems žmonėms geriausia būtų keltis apie 9.30. Deja, mūsų mokyklos apie tai nėra girdėjusios. Jei jums 30, kelkitės 8.00. Jei sulaukėte 40-ties – 7.30 val. O jei jau „stuktelėjo“ 60 metelių – geriausias laikas dienai pradėti yra 6.30.
Du iš pažiūros nesuderinami požiūriai. Sporto treniruotes reikia baigti maždaug 4 valandas prieš miegą. Tačiau keturios valandos prieš miegą yra ir pats geriausias laikas alkoholiui (žinoma, nedideliam jo kiekiui).
Antroje dienos pusėje mūsų organizmas nenori (nesiginčykite!) jokių saldumynų. Jų norą užgesinti gali stiklinė paprasto vandens.
O kiek valandų iš vis miegoti? 6-7 turėtų pakakti. Ir nesiekite pasaulio nemigos rekordo (šiandien jis lygus 11 parų; jos prastokai nemiegojusiam baigėsi).
 
Keletas pagąsdinimų. Nukrypimai nuo cirkadinio ritmo pirmiausia gresia antrojo tipo diabetu. Nutukimu. Tingulys, nenoras dirbti (kol kas nevadiname to nenoro depresija) taip pat verčia peržiūrėti dienos ir nakties režimą. Tiesa, kartais visos depresijos ir visi nenorai dirbti (ir bemiegės naktys taip pat) pagydomos paprasčiausiomis melatonino tabletėmis. Bet lietuvaičiai šiuo papildu nepasitiki dėl labai paprastos priežasties - jie nepasitiki visais nereceptiniais vaistais.
Artėja skiepų metas. Kaip keista bebūtų, bet – be jokios ezoterikos! – skiepo veiksnumas nuo jūsų biologinio laikrodžio taip pat priklauso. Jei gimėte ryte, ryte ir skiepykitės. O tie, kurie vakare gimė, tenustebina šeimos daktarą: jam pasirodys keistas jūsų noras skiepytis būtent vakare. Bet jūs tuomet papasakokit daktarui apie drozofilas.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris