Ausines padovanokite katinui

Henrikas Vaitiekūnas
2019-08-27
Ar ligoninėje (poliklinikoje) matėte gydytoją prie balto (kartais – žalio) chalato priderinusį kaklaryšį? Jei taip atsitiko (ir jei tas jūsų matytasis daktaras nėra tos gydymo įstaigos direktorius), tuomet jums nelabai pasisekė.
Ausines padovanokite katinui

Kaklaryšiai – koks oficialus (madingas? stilingas? pasipuošęs?) benorėtų tas daktaras atrodyti – gydymo įstaigoje nerekomenduotini. Nes visokie amerikiečių, prancūzų ir vokiečių medicinos mokslininkai suskaičiavo, kiek bakterijų tuose kaklaryšiuose gyvena. Ypač jei mazgas ne kasdien rišamas. Ir dar patys prisiminkite, kada – šiaip jau tvarkingi žmonės būdami – patys plovėte ar į cheminę valyklą nešėte vyrišką puošmeną?
Tai vietoj įžangos buvo. Ir kad suprastumėte, kodėl dabar imsiu apie kitas, nebūtinai kaklaryšines medžiagas pasakoti. Gal todėl, kad sezonai keičiasi. (Ruduo vėl privers po spintas pasikuisti). Arba todėl, kad priminčiau, ką per vasaros dienų bėgmę pamiršote. Žinoma, apžvalga bus susijusi su jūsų sveikata.
 
Kai ko nepamiršote: sintetika – tuose rūbų sluoksniuose, kurie su oda liečiasi – tikrai nepageidautina. Bet taisykles vis vien laužote. Per mažai dėvite lino, kuris vasarą vėsina, o žiemą šildo. Naujiena: dar lininiai drabužiai mažina bet kokį spinduliavimą ir radiaciją. Vadinasi, nuo pakitimų saugo kraują ir gelbsti nuo kataraktos. Toliau - šilkas. Daugiau jo turėtų būti segančiųjų kraujo apytakos ligomis, sąnarių uždegimais ir reumatais aprangoje.

Vilna - visuotinė gydytoja. Ypač tinka, norintiems saugoti kepenis ar inkstus. (Geriausia „vaistininkė“ – ėriukų vilna). O gal jums kraujas iš nosies nuolat bėga ir daktarai nežino, ką patarti? Tuomet paieškokit rūbo (ar bent jau pledo) iš kupranugario vilnos.
 
Žinoma, gali kokias nori rekomendacijas rašyti: vis vien dalis mūsų rūbelių (įskaitant ir apatinius) bus su poliesteriu, polipropilenu ar poliamidais. Didelių baisybių neatsitiks. Tik šaltuoju sezonu teks tinkamai sluoksniuoti: apačia tebūna su tais neišvengiamais poliestoriais-polepropilenais, antras sluoksnis – medvilninis ar vilnonis, o trečias – toks, kuris saugos nuo lietaus ar vėjo. Jei šios rekomandacijos laikysitės, tikrai neperšalsit.
 

Turtingesni ir labai labai atsargūs – kurie chemijos rūbeliuose saugosi – nelabai išsisaugos. Alergenų šiandien pilna ir medvilnėje, ir vilnoje. Mat ši chemiškai apdorojama nuo kandžių, o akinamai balta medvilnė – todėl ir balta, kad dažyta balikliais.

 
Kaip nuo negandų pabėgti? Ogi mažiau pirkti Azijoje pagamintų rūbų: ten sveikatingumo reikalavimai daug mažesni nei ES. (Kinijos megztiniuose aptikta nonilfenolio etoksilato likučių. O tie likučiai ne tokie jau ir bereikšmiai: vyrams gresia nevaisingumu).
Po tokių pagąsdinimų nebeisit į blusturgius? Vokiečių medikai sako – eikit. Nes ten parduodami rūbeliai būva jau ne kartą skalbti ir nuo chemikalų gerokai išsilaisvinę. (Autorius šios nuomonės jums neperša, nes turi kitą: turguje pirkti galima viską, tik svarbu, kad pirkinys nesiliestų su jį vilkinčiojo oda).
O toliau – kadangi mūsų apatiniai rūbai ir vasarą, ir žiemą beveik lieka tie patys – apie juos. 
 

Tik rašydamas šį rašinį, sužinojau, kas yra leginsai. Žodį kalbininkai draudžia. O patį rūbą (lietuviškai tai būtų tamprės arba timprės) medikai leidžia. Tik ponias ir paneles įspėja: namo grįžus reikia jų iškart atsikratyti. Nes spaudžia vietas, kurios ilgai užspaustos neturėtų būti.
Treningai: smulkmena, jei kelnių gumutė spaudžia? Ne, ne smulkmena. Nes daugelis moteriškų ligų nuo kūną varžančių gumučių ir prasideda. (Nežinau, kas patikrino, tačiau teigiama, kad Lietuvoje kas antros ponios ir apatinės kelnaitės – su gumutėmis. Ir tai ne tik žeidžia odą, bet ir uždegimus sukelia).
 
Daugsyk rašyta apie džinsus. Bet ar nepamiršote, kad tie, siaurieji, spaudžia ne tik pilvą, bet ir skrandį. Jie tampa ir refliukso, ir net šlapimo nelaikymo priežastimi. Pilietį, kurio džinsai per siauri – iš tolo pažinsi: jis nervingas, vis tą savo rūbelį tampantis. Na, o didžioji moteriškoji tragedija – po siaurais džinsais dar paslėpti stringai: toji virvutė per užpakaliuką – tampa puikiu tilteliu bakterijoms. Taip pat nepaguosiu ir siauradžinsių vyrų: ne vienas  šitokios mados gerbėjas jau gydosi nuo šlapimo nelaikymo arba į daktarus kreipiasi dėl persisukusių ir neveikliomis tapusių sėklidžių.

Dar viena aktuali ir straipsnių autorius-vyrus baiminanti tema – moteriškoji liemenėlė. Dešimtys jų rūšių, šimtai patarimų. Bet rašinių gausa atsisukti liepia į vieną. Tai – „Push up“. Rašiniuose ji vadinama „intymiąja pagunda“. Nes silikoninių kapsulių „prifarširuota“: ir padidina, ir pakelia. Turbūt turite - sakau skaitytojoms moterims. Bet ar žinote, kad jos dėvėjimas ilgiau nei 8 valandas iš eilės – tiesiausias kelias į krūties vėžį? 
 

Į tą pačią ligą veda bet koks liemenėlės dydžių neatitikimas. (Viena medicinos profesorė teigia, kad Lietuvoje net 40 proc. moterų dėvi netinkamo dydžio liemenėles). Ir net jei bėdos neprisišauksit – šis per ankštas moteriškas rūbelis nenatūraliai padidins jūsų kūno temperatūrą arba sukels edemą.

 
O dabar amžinas klausimas: su liemenėle miegoti ar be jos? Problemą čia randa kiek vyresnės moterys, nes jo kažkur girdėjo apie tai, jog „įsiliemenavusios“ ir naktį, liks..., na liks... jaunos. Bet atsakymą joms turi plastikos chirurgė iš JAV Angelika Kavonni: „Mielos ponios, - sako ji. – Liemenėlė naktį jaunystės jums niekaip nesugrąžins.“ Ir siūlo miegoti nuogoms (nuogiems).
Kas atsitinka, kai miegate nuogi? Natūraliau kinta kūno temperatūra, ir tai gerina paties miego kokybę. Medikai dar įrodė, kad be rūbelių ilsintis paspartėja metabolizmas: vadinasi, lieknėjate miego metu. Na, ir trečia priežastis miegoti nuogam yra: jei miegate ne vienas, ją žinote.
 
Bet grįžkime prie artėjančio šaltojo sezono. Kaip jau rašiau, netrukus peržiūrinėsit savąją rūbų spintą. Gal kartu į valyklą nunešit ir pradžioje aprašytus kaklaryšius? Reikėtų. Ir dar visai gali būti (jei esate apyjaunis ar apyjaunė), kad žiemos rūbų lentynoje sezono laukia ne tik kepurė, bet ir iš kailio siūtos – tikrai madingomis buvusios – „ausinės“. Tai štai: tas ausines meskite į šiukšlių dėžę. Arba katinui padovanokite. Nes tai – itin nesveikas išradimas. Kailio ausinės „apgauna“ galvą: tik atrodo, kad jai šilta. O iš tikrųjų šyla tik ausys, bet ne pakaušis. Linkiu jums sveikatos!
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris