Ramunė Šimkevičiūtė: „Kiekvienas budėjimas – kaip egzaminas“

Aigustė Tavoraitė
2019-04-23
„Ginekologijos ir skubiosios pagalbos derinys mane labiausiai ir žavi. Čia reikia greitos reakcijos bei sprendimų priėmimo. O kai smegenys priverstos intensyviai dirbti, viskas nėra ant lėkštutės patiekta, jauti didesnį pasitenkinimą savimi ir darbu. Tuomet gali užsidėti pliusiuką – šios dienos egzaminą išlaikiau“, – sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja akušerė-ginekologė Ramunė Šimkevičiūtė (32 m.).
Ramunė Šimkevičiūtė: „Kiekvienas budėjimas – kaip egzaminas“
„Šiandien visi, atrodo, „pasigūglinę“ gali būti gydytojai. Ir tuomet piktinasi, kad gydytojas nieko neišmano, skyrė tabletes, nežinau, gersiu jas, ar jos padės“, - sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja akušerė-ginekologė Ramunė Šimkevičiūtė.

- Kalbamės po budėjimo praėjus kelioms valandoms. Papasakok, koks tas darbas naktimis? 
Dažniausiai būna, kad vieną mėnesį dirbi tik dienomis, kitą – tik naktimis. Kiekvienas budėjimas - iki šiol kaip egzaminas. Nors atrodo, kad daug ką esi patyręs, vis pasitaiko dalykų, kurie nustebina. Būna ir egzotiški dalykų – per ginekologinę apžiūrą randi įvairių paliktų daiktų. Neretai į priėmimo skyrių atskuba nėštumo testą pasidariusios ir teigiamo atsakymo sulaukusios moterys. Kažkodėl atvažiuoja būtent naktį sakydamos, kad nerimauja, negali užmigti, prašo, kad „kažką padarytume“, pasakytumėte, nėščia ji ar ne. Jei nėštumas bent šešių savaičių, ištyrus echoskopu tą galima pasakyti, bet jei tik keturios savaitės, tuomet nėštumą gali parodyti tik kraujo tyrimas, kuris atliekamas planine tvarka. Tada kyla nepasitenkinimas. Jei būtų didesnis visuomenės švietimas, kas yra skubi pagalba, krūviai žymiai sumažėtų. Su nusiskundimais „man neramu“ atvyksta ir nėščiosios. Tokiai „diagnozei“ gydymo nėra, tad užtenka pakalbėti. Aišku, būna rimtų užleistų ar ūmių būklių, kai dėl plyšusios cistos ar turėtų intensyvių lytinių santykių prasideda vidinis kraujavimas. Kai dirbau Antakalnio ir Santaros klinikose, susidurti su tiek ūmių įvairiausių sutrikimų neteko.
 
- Įtampa, didžiulė atsakomybė, gausus pacientų srautas... Netenka gailėtis pasirinkus tokią specialybę?
- Ginekologijos ir skubiosios pagalbos derinys mane labiausiai ir žavi. Čia reikia greitos reakcijos bei sprendimų priėmimo. O kai smegenys priverstos intensyviai dirbti, kai viskas nėra ant lėkštutės patiekta, jauti didesnį pasitenkinimą savimi ir darbu. Tuomet gali užsidėti pliusiuką – šios dienos egzaminą išlaikiau. Kadangi man arčiau prie širdies yra chirurgija, tai buvo vienas kriterijų renkantis specialybę. Traumatologija atrodė labiau vyriška specialybė, chirurgija gąsdino itin dideliais krūviais, o ginekologija atrodė delikati, labiau moteriška chirurgija. Taigi šiandien galiu drąsiai sakyti, kad profesija pateisino lūkesčius. O kol įdomu, krūvis atsiduria antroje vietoje.

 
- Dažnai pacientėms prireikia ne medicininės, o psichologinės pagalbos?
- Kartais, jei reikia, gydytojas tampa ir kunigu, ir psichologu. Ir tai, ypač psichologija, tikrai padeda darbe. Kiekvienas pacientas ateina su savo norais. Ne visada užtenka tik paskirti gydymą ir išrašyti tabletę, kartais žmogus ateina „išsikrauti“. Kadangi laikas limituotas, tenka pacientus „pristabdyti“. Bet kartais užtenka kad ir vieno vietoje ir laiku pasakyto tinkamo žodžio ar sakinio, kurio žmogus tikisi. Bet pasitaiko, kad neapsieinama ir be konfliktinių situacijų.
 
- Dėl ko dažniausiai kyla konfliktai?
- Nepasitenkinimas paprastai kyla ne dėl to, kad nepaskyrei gydymo, veiksmingas jis ar ne, bet jei nepateisini pacientės norų. Ateina moteris ir sako: „Esu pasiruošusi operacijai, viską atidėjau, suplanavau, paguldykit mane...“ Jei to nedaroma, kyla konfliktas. Tada arba bendraudamas įrodai, kad dabar tos operacijos skubos tvarka nereikia, arba, jei to nesugebi, dažniausiai ateina skundas, nes, pasirodo, „daktarai mūsų negydo“.
 
- Dar viena opi problema – atlyginimai.
- Svarbi ne tik finansinė pusė, bet ir žmonių požiūris į gydytoją. Tai gal net labiau skaudina. Gydytojas, kaip mokytojas, kunigas, seniau turėdavo didesnį autoritetą. Šiandien visi, atrodo, pasigūglinę gali būti gydytojai. Ir tuomet piktinasi, kad gydytojas nieko neišmano, skyrė tabletes, nežinau, gersiu jas, ar jos padės. Deja, gydytojo žodis neretai tampa menkaverčiu.
 
- Matyt, jaunas amžius čia irgi neprideda pliusų?
- Taip, tenka su tuo susidurti (šypsosi). Kartais stebisi, kad tokia jauna daktarė operuos, klausia, ar nėra labiau patyrusių. Paaiškini esamą situaciją, kad nėra pasirinkimo, ir palieki apsispręsti. Sakai, kad jei visgi čia jau dirbu, vadinasi, išmanau savo darbą. Aišku, vėliau po operacijų tenka sulaukti daug atsiprašymų (šypsosi).

 
- Ligoninėje inicijavai programą dėl gimdos kaklelio vėžio patikros. Profilaktika šioje srityje vis dar šlubuoja?
- Pradėjome intensyviau dirbti su gimdos kaklelio vėžio programa, kad susirgimai būtų diagnozuojami kuo ankstesnės stadijos. Kadangi poliklinikoje pagal profilaktikos programą imami tepinėliai, stengiamės pakitimų turinčias moteris detaliau ištirti - echoskopu, atlikti biopsijas. Taigi atliekama stebėsena, diferenciacija, kurias moteris reikia operuoti, o kurias galima stebėti, kad gydymas nebūtų drastiškas. Todėl vienas pagrindinių uždavinių – gauti reikiamų instrumentų procedūroms. Prašome to valdžios, nors ir sunkiai, reikalai po truputį juda. Tai kartu – ir specializacija, ir mokslų gilinimas, tad ligoninės administracija paremia.
Bendra statistika kalbant apie sergamumą gimdos kaklelio vėžiu kaip ir gerėja, bet procentas tų, kurių nepasiekia informacija, išlieka nemažas. Susiduriame su daug tokių moterų, atvykstančių iš mažesnių gyvenviečių, kaimų, kurios pirmą kartą apskritai girdi apie tokią ligą. Mat joms sunku nusigauti iki poliklinikos, juo labiau neturėdamos skundų ten neskuba.
 
- Kas padeda atrasti pusiausvyrą po įtemptų darbų?

- Kai grįžti „šviežiai“ po budėjimo, dar visa drebanti po kokios operacijos, pirmiausia reikia nors penkias dešimt minučių prisėsti prie mezginio. Tada jau galima eiti ilsėtis. Patinka ir aktyvus laisvalaikis – dviračiai, prieš kelerius metus pradėjau dalyvauti žygiuose. Tai irgi būna nemažas iššūkis – pirmiausia įveiki dešimt kilometrų, po metų – 20, dabar tikslas – jau 50. Vieniems tai gal atrodytų kaip sveikatos gadinimas, bet man svarbiausia bent kiek atitrūkti nuo medicinos, pailsėti.

 
Dosjė
2006–2012 m. – medicinos gydytojos specialybė, Vilniaus universitetas, Medicinos fakultetas (VU MF). 2012–2016  m. – akušerijos ir ginekologijos rezidentūra (VU MF).
2012–2016 m. – Akušerijos ginekologijos gyd. rezidentė (VULSK, VMKL, VGN).
2015–2016 m. – Medicinos gydytoja/gydytoja asistentė, Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Akušerijos sk.
2016–2017 m. gyd. akušerė ginekologė, Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Akušerijos sk.
2016 – dabar gyd. akušerė ginekologė, Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, Ginekologijos sk.
2019 – dabar gyd. akušerė ginekologė, VšĮ Šeškinės poliklinika.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris