Muša jubiliejinius įvarčius

Rūta Kerulytė
2019-09-27
Rudenį sportuojantys gydytojai pasitiko su trenksmu. Šiemet minimas medikų futbolo penkiasdešimtmetis. Būtent tiek metų kiekvieną rugsėjį
vyksta įnirtingos futbolo varžybos tarp Kauno bei Vilniaus medikų. Komandose yra vietos ir ilgamečiams veteranams, ir jaunimui.
Muša jubiliejinius įvarčius
Šiemet kaip ir daug metų iš eilės paskutinį rugsėjo šeštadienį futbolo aikštėje akistaton stos Kauno ir Vilniaus medikai. Įsiliepsnos kova gydytojo Eugenijaus Kerino taurei laimėti.

Užverda arši kova
Kiekvienais metais paskutinį rugsėjo šeštadienį futbolo akistaton stoja Kauno ir Vilniaus medikai. Įsiliepsnoja kova gydytojo Eugenijaus Kerino taurei laimėti. „Šiomis varžybomis pažymime medikų futbolo sezoną. Mūsų bendruomenė yra aktyvi: mielai dalyvaujame įvairiuose sporto renginiuose. Kerino taurės šventėje nieko neskriaudžiame, kartu varžosi ir jaunimas, ir veteranai. Žmonės žaidžia kiek leidžia galimybės, bet į aikštę išbėga tie, kurie nori“, - pasakoja žaidėjas ir renginio organizatorius gydytojas kardiologas Vilhelmas Bajoras. Kadangi šiemet proga ypatinga, medikai papildomai organizuoja ir veteranų baudinių varžybas, kur vyriausieji futbolo aistruoliai išsiaiškins, kas turi daugiau parako.
 
Kerino turnyre apstu ne tik geros nuotaikos, bet ir sportinių intrigų. Komandos iki varžybų ryto neatskleidžia visų kortų, tik paskutinę minutę paaiškėja, kokie žaidėjai susirinks. Kaip teigia gydytojai, varžybos prasideda šūkiu, kad laimės draugystė. Tačiau žaidžiant kyla emocijos, užverda arši kova ir niekas nenori nusileisti. „Juk laimėjęs miestas visus metus turi Kerino taurę ir tuo didžiuojasi“, - tikina V.Bajoras.
 

Medikams rūpi tradicijos
Legenda tapusi Kerino taurė verta atskiro dėmesio. „Tai – kamuolys su ąžuoline plokštele, ant kurios anksčiau buvo graviruojami čempionų vardai. Taurė mums simboliška, joje įamžinta ankstyvoji medikų futbolo istorija“, - pasakoja V.Bajoras. Akivaizdu: gydytojai saugo tradicijas, o medikų futbolas jau pusę amžiaus klesti dėl stiprios bendruomenės dvasios. Pirmajam mačui saujelę Vilniaus ir Kauno medikų 1969 m. subūrė traumatologas E.Kerinas. Sužaidę pirmąjį mačą, medikai neišsiskirstė: buvo nutarta drauge varžytis kasmet. Susibūrė nedidelė futbolo bendruomenė, kuri pamažu augo. Šiuo metu medikų futbole apie 60 aktyvių narių, taip pat – daugybė buvusių žaidėjų ir palaikytojų.
 
Kauno jaunimo atstovas, anesteziologijos rezidentas Mantas Kazlauskas tikina, kad medikų futbolas jam pirmiausia reiškia darnią komandą: „Prie asociacijos prisidėjau dar studijų metais. Čia atradau naujus žmones, draugystę ir kolektyvą. Matau progą ir gerai praleisti laiką, ir patobulėti“ „Medikų futbolas man – gyvenimo būdas. Šis turnyras simboliškas, prisimename medikų futbolo ištakas Lietuvoje. Tačiau smagu, kad vien Kerino taurės varžybomis mūsų veikla nesibaigia. Dalyvaujame įvairiuose turnyruose, žaidžiame draugiškas rungtynes ne tik tarp medikų. Mus kviečia žaisti visoje Lietuvoje - nuo Vilniaus iki Juodkrantės“, - džiaugiasi Plungės ligoninės Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjas Aivaras Dovydaitis. Jis medikų gretose kamuolį spardo jau daugiau nei trisdešimt metų.
 
Sėkmė lydi ir svetur
Lietuviai gydytojai ne tik plečia gretas, pritraukia jaunimą, bet ir palaiko ryšius su sportuojančiais užsienio kolegomis. Ypač talkina socialiniai tinklai. „Ryšius lengva nutraukti, o vėl pradėti – sunku. Neseniai veiklą perkėlėme ir į socialinius tinklus, tapome dar labiau matomi. Draugiškai bendraujame su užsienio medikų komandomis, stebime, kaip jiems sekasi ruoštis artėjantiems čempionatams“, - teigia V.Bajoras.
Futbolo sezoną griausmingai užbaigia vasaros viduryje vykstantis Pasaulio medikų futbolo čempionatas. Anesteziologas M.Kazlauskas pasirodymą pasauliniame medikų turnyre vadina didžiausiu sportiniu siekiu: „Pagrindinis tikslas kiekvienais metais yra dalyvavimas pasaulio čempionate.“
 
Iš pradžių gana kuklus renginys šiandien gerokai išsiplėtė – iš 10 komandų čempionatas tapo kasmetine 23-24 šalių švente. 2008 metais renginį organizavo Lietuvos medikai: čempionatas vyko Klaipėdoje ir Palangoje.
Vienu metu vyksta veteranų ir jaunimo pasauliniai čempionatai. A.Dovydaitis juokauja, kad medikų futbolo karjera ypač ilga: daugiau nei dvidešimtmetį galima žaisti jaunimo grupėje: futbolo veteranu tampama tik sulaukus 45-erių. O tada žaisti galima tiek, kiek leidžia jėgos.

Beje, mūsų medikams užsienyje sekasi išties neblogai. Pavyksta užimti net prizines vietas. Štai 2017 m. gydytojų rinktinė Austrijoje tapo veteranų grupės vicečempionais. Didžiausias jaunimo futbolo rinktinės pasiekimas – 2009 m. pasiekta bronzinė pergalė Pietų Korėjoje.

 
Komentaras
Medikų futbolo veteranas, Marijampolės apskrities ligoninės neurologas Albertas Sanulaitis:


- Esu šiuo metu ilgiausiai žaidžiantis senbuvis, man – 68-eri. Futbolą žaidžiu tiek, kiek save prisimenu. O Lietuvos medikų gretose kamuolį spardyti pradėjau 1972-aisiais. Kitais metais pirmą kartą pakvietė dalyvauti gydytojų mače, kuriame žaidžiu ir šiemet. Per tą laiką nepraleidau nė vieno tokio mačo. Visada žaidžiu su kauniečių gretose, ten mano širdis.
Kartu su kitais futbolo entuziastais išmaišėme pasaulį, dalyvaujame Europos ir pasaulio čempionatuose. Esame gerai užsirekomendavę, mus visada labai šiltai priima ir užimame neblogas vietas, buvome ir treti, ir antri pasaulyje. Tarp tokių šalių kaip Brazilija, Australija, Vokietija... Tai užveda! Kelionėse susivienijame, pažįstame vieni kitus ir tos dvi savaitės pasaulio čempionate prabėga labai greitai.

 
Įvarčių totalizatorius: kam medikai prognozuoja pergalę?
A.Sanulaitis: „Šiuo metu vilniečiai stipresni. Bet Kaunas niekada nepasiduoda. Bus stipri kova, niekas lengvai nepasiduos, abi komandos turi stiprių futbolistų, kova bus apylygė.“
A.Dovydaitis: „Vilnius laimės 2:1, kauniečiams leisime pasidžiaugti vienu įvarčiu.“
M.Kazlauskas: „Atėjo laikas laimėti kauniečiams. Manau, į vilniečių vartus įmušime 2 įvarčius.“
V.Bajoras: „Atstovauju Vilniaus medikams ir esu įsitikinęs, laimėsime mes. Bus įnirtingos varžybos, įvarčių skirtumas, manau, bus nedidelis.“
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Erkės pabudo alkanos ir piktos

    Erkės šiemet ankstyvos, piktos ir alkanos, sako entomologai. Pastarųjų metų statistika rodo, kad gyventojai į raginimus pasisaugoti nereaguoja – pernai užfiksuotas erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejų pikas. Kaip jo išvengti šiemet?

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Suriebėjusios kepenys bus gydomos vaistu

    „Pagaliau liga bus ne kontroliuojama dietomis ir mankštomis, bet gydoma vaistais“, – skelbiama amerikiečių žiniasklaidoje. Milijonai nealkoholinio steatohepatito (NASH) liga sergančių amerikiečių sulaukė pirmojo patvirtinto vaisto „Rezdiffra“, padėsiančio išvengti kepenų cirozės ir nepakank...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris