Misija į egzotiškus kraštus „padovanojo“ maliariją

Aigustė Tavoraitė
2019-04-25
Kone du dešimtmečius po egzotiškiausius kraštus su paramos misijomis važinėjančios „UNICEF Lietuva“ direktorės Jovitos Majauskaitės-Staniulėnės viena tokių kelionių vos nesibaigė tragiškai. Užsikrėtus tropine maliarija trūko vienos nakties, ir moteris galėjusi panirti į komą.
Misija į egzotiškus kraštus „padovanojo“ maliariją
„Po susirgimo maliarija atsirado savisaugos instinktas, žinojimas, kaip nuo to apsisaugoti, kaip iš karto atpažinti simptomus, kokie yra naujausi pasaulyje vaistai“, - pasakoja „UNICEF Lietuva“ direktorė Jovita Majauskaitė-Staniulėnė, keliauti po įvairiausius egzotiškiausius kraštus.

Ryžtas išgelbėti sergančią mergaitę
Jovita Majauskaitė sako ir šiandien prisimenanti, kaip prieš septynerius metus dalyvaudama UNICEF misijoje Siera Leonėje pirmąkart susidūrė su maliarija. „Mažo miestelio vaikų ligoninė. Pilnos palatos sunkiai sergančių vaikų ir jų mamų. Ore tvyro iš lauko ateinanti tvankuma ir viską persmelkianti mirties nuojauta. Pagrindinės vaikų ligos – maliarija ir visiškas išsekimas dėl nepakankamos mitybos. Mūsų akys užkliūva už jaunos, gražios poros, kurių akyse – pasimetimas, išgąstis, baimė. Jie sėdi susiglaudę ant lovelės krašto, kurioje merdi jų penkerių metų mergaitė, vardu Jasinta. Ji beveik be gyvybės ženklų, prabunda vos retkarčiais, kad suvalgytų kelis šaukštus sriubos. Jasinta serga tropine maliarija ir į ligoninę pateko labai sunkios būklės“, – pasakoja moteris.
Ji atsimena užplūdusį stiprų visos komandos tikėjimą ir ryžtą daryti viską, kad mergaitė išgytų. „Pamenu, puolėme prie gydytojų klausinėdami apie maliariją, jos gydymą, ką galima padaryti, kad mergaitė gyventų. Laimei, praleidę kelias dienas ligoninėje stebėjome, kaip mergaitė atsigauna, žengė pirmus žingsnius, kad ir kitų padedama. Išsiskyrėme su šypsena ir tikėjimu, kad šis jų vaikas tikrai išgyvens“, – prisiminė Jovita.
 

Vos nepaniro į komą
Grįžus į Lietuvą moters laukė intensyvus pasiruošimo televiziniam UNICEF paramos koncertui etapas, tačiau po kelių savaičių ji pajutusi gripo simptomus. „Ėmiausi tradicinių tokiu atveju priemonių, medikamentų. Tačiau ryškūs ligos svyravimai, kai vieną dieną jautiesi visiškai sergantis, o kitą – sveikas, bei kolegų patarimas pasitikrinti dėl maliarijos sukėlė įtarimą. Visgi nuvykus į gydymo įstaigą gydytojai iš pradžių įtarė bet ką, tik ne maliariją. Tik galiausiai atėjęs kraujo tyrimo rezultatas abejonių nepaliko – parsivežiau tropinę maliariją. Tai akimirksniu mane amžinai susiejo su ten, Siera Leonėje, likusia mergaite“, – pasakojo moteris.
Pritaikius gydymą ji buvo greitai išleista iš ligoninės. Tačiau po mėnesio pasirodžius panašiems simptomams moteris vėl nuskubėjo atlikti kraujo tyrimų. Nors tąkart maliarijos nerodė, po savaitės Jovita vėl atsidūrė ligoninėje, mat liga atsinaujino. „Gydytojai kalbėjo, kad buvo likusi viena naktis ir būčiau panirusi į komą. Vėliau paaiškėjo, kad pirmą kartą pritaikytas gydymas tiesiog apmarino maliarijos sukėlėjus, bet jų nesunaikino, – aiškino pašnekovė. – Kadangi maliarijos simptomai yra labai panašūs į gripo, mums, vakariečiams, tai dažnai pakiša koją, kai gydymo įstaiga pasiekiama per vėlai.“
 
Privertė permąstyti gyvenimą
Jovita neslepia – šis įvykis tuomet gerokai išgąsdino jos tėvus. Tačiau tikėjimo UNICEF misija ir pasirinkto asmeninio kelio prasmingumu tai nepajudino. „Didžiausias sukrėtimas man buvo dar po mėnesio iš Siera Leonės gauta žinia apie Jasintos mirtį. Tai, kad sulaukus vos penkerių jai buvo lemta mirti, o man, tuomet trisdešimt penkerių, - gyventi, yra nuolatinis priminimas apie gyvenimo trapumą ir kiekvieno žmogaus atsakomybę nuolat išgyventi akimirkos svarbą“, – patirtimi dalijosi moteris.
 
Labiau įvertina riziką
Nors moteriai tenka keliauti po egzotiškiausius kraštus, vaistų nuo maliarijos ji sako niekada negėrusi. „Tačiau po susirgimo atsirado savisaugos instinktas, žinojimas, kaip nuo to apsisaugoti, kaip iš karto atpažinti simptomus, kokie yra naujausi pasaulyje vaistai. Tam daugiausiai pasitikėjimo suteikė prieš keletą metų įvykęs pokalbis su UNICEF Mauritanijos vadovu – prancūzu, baigusiu farmaciją. Paklausus, ar jo anūkai geria vaistus, jis atsakė, kad ne. Tačiau pasirodžius peršalimo ar gripo simptomams jie iš karto geria maliarijai gydyti skirtus medikamentus.
Tačiau šie vaistai – naujausi pasaulyje, kurių ne kiekviena šalis Europoje gali pasiūlyti.

Tad visiškai pritariu Lietuvos gydytojų patarimams ir griežtoms rekomendacijoms keliaujantiems į tropikų keliones profilaktiškai gerti vaistus“, – sakė Jovita.
Ji pridūrė, kad dabar prieš keliaudama daugiau pasidomi apie šalyje egzistuojančias ligas, apsaugos priemones: „Tiesiog sąmoningai supranti, kas tinka Lietuvoje šiltą vasaros naktį, reikalauja budrumo ten, kitose šalyse, – ilgi, viską dengiantys rūbai, saulei nusileidus vakarienė tik viduje, uždaryti langai ir pan.“

 
Specialisto komentaras

VUL Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė, gydytoja infektologė prof. Ligita Jančorienė:

- Nėra kažkokio didesnio sergamumo šia liga paūmėjimo, tai įvežtinė infekcija. Karščiuojančius iš kelionės grįžusius tikriname dėl maliarijos, padarome testus, tačiau tai tik viena priežasčių, kodėl gali būti karščiuojama. Visose šalyse kiekvienas keliautojas, jei lankėsi maliariniame regione, grįžęs yra patikrinamas. Medikamentų dėka maliarija šiandien yra suvaldoma liga. Tie patys vaistai, kurie yra skiriami gydymui, gali būti naudojami ir profilaktikai. Tačiau jei keliaujant nesilaikoma profilaktikos, tuomet rizikuojama. Jei žmogus neturi imuniteto, susirgęs tropine maliarija gali ir numirti.
Nors Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos šalių, nėra tinkamos sąlygos maliariją pernešančių uodų plitimui, tačiau egzistuoja toks dalykas kaip oro uostų maliarija. Ji pasitaiko kai kuriuose Europos miestuose, kai maliarija infekuotas uodas atskrenda kartu su lėktuvu. Kadangi vabzdys toli nemigruoja, šalia gyvenantis žmogus gali tapti auka. Tokia rizika susidaro šiltesnio klimato zonoje, pavyzdžiui, kur tarp kalnų, Šveicarijoje esančiuose oro uostuose.


Tarp kitko
Maliarija yra plačiai paplitusi Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos valstybėse. Paprastai maliarijos sukėlėjas plinta transmisiniu būdu – perneša uodai. Užsikrėtęs žmogus tam tikrą laiką jokių negalavimų nejaučia. Šis ligos periodas, vadinamasis inkubacinis periodas, trunka nuo vienos iki kelių savaičių, kartais daugiau kaip metus. Paprastai maliarija prasideda būdingu karščiavimo priepuoliu. Priepuoliai gali kilti kas 48–72 valandas, tai nulemia sukėlėjo rūšis. Kai ligos eiga netipiška, priepuoliai gali kartotis ir dažniau. Priepuolis prasideda šalčio krėtimu. Ligonis negali sušilti net šiltai apsirengęs ar apsiklojęs antklode. Labai greitai po šalčio krėtimo pakyla temperatūra iki 40–41 °C, atsiranda stiprūs galvos, raumenų skausmai, kartais pykinimas, vėmimas. Atsiradus labai aukštai temperatūrai, ligonį pradeda troškinti, oda pasidaro sausa ir karšta, veidas parausta, kartais atsiranda traukuliai, kliedesys, sąmonės pritemimas. Karščiavimas tęsiasi 3–4 valandas, po to temperatūra krinta, ligonis gausiai prakaituoja, jaučia silpnumą.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris