Krūties rekonstrukcija grąžino jaunystės formas

Greta Vanagienė
2019-05-24
„Niekada ypatingos reikšmės neteikiau moteriškam apatiniam trikotažui. Bet kai netekau krūties, su nusivylimo kartėliu palydėdavau šių parduotuvių vitrinas“, – prisimena ligos pradžią mastektomiją išgyvenusi Aušra Bružienė (45 m.), trečius metus vadovaujanti Nacionalinei krūties ligų asociacijai (NKLA). Moteriškas pradas iš naujo atgimė po krūties rekonstrukcijos. „Štai tada su dideliu pasimėgavimu užėjau išsirinkti patį žaviausią apatinių komplektėlį“, – šypsosi moteris.
Krūties rekonstrukcija grąžino jaunystės formas
„Nepaprastai esu dėkinga mane gydžiusiems medikams, todėl jaučiu pareigą savo kaip pacientės patirtį perduoti kitoms su liga susidūrusioms moterims – penktadienį į 20-metį pažyminčios NKLA konferenciją susirinks pacientės iš visos Lietuvos“, – sako mastektomiją ir krūties rekonstrukciją išgyvenusi Aušra Bružienė.

Plano B nebuvo
Aušra pasakoja, jog kito pasirinkimo nei radikali krūties operacija – mastektomija ir neturėjusi. Diagnozė krūties vėžys nors ir paveikė stipriai, psichologiškai palūžti neleido. Mat reikėjo galvoti apie keturis vaikus ir tai, kad dar stipriai jiems reikalinga.
„Nesvarsčiau, kaip jaučiuosi psichologiškai. Prarasiu moteriškumą ar ne, tą akimirką buvo visai nesvarbu, pasitikėjau gydytoju, todėl, ką chirurgas siūlė, su tuo sutikau ir alternatyvų neieškojau“, - prisimena moteris. Liga Aušrai diagnozuota jau pažengusi, todėl taikyti teko ne tik chirurginį gydymą – mastektomiją, bet ir medikamentinę bei spindulinę terapiją.
 
Patyrė psichologinį sukrėtimą 
Susigyventi su staiga pasikeitusiu kūnu moteriai padėjo krūties protezas, tačiau jis tik išoriškai „maskavo“ situaciją. Pasikeitęs aprangos stilius, krūtinę dengiantys drabužiai, diskomfortas atsidūrus paplūdimyje varžė laisvę ir pasirinkimą. Aušra atvirauja, kad didžiausią motyvaciją ryžtis krūties rekonstrukcijai jai padarė kelionė į užsienį, kuomet pajuto sumišimą prireikus viešai nusirengti.
„Lietuvoje einant į baseiną ar sporto klubą gali pasiruošti, persirengti iš anksto. Labai sutrikusi buvau, kai nuvykusi į ekskursinę kelionę Arabų Emyratuose paplūdimyje teko kartu rengtis visai moterų grupei. Neturėjau nė kur pasidėti. Visų akys smigo į mane. Nulėkiau rengtis į tualetą. Po šio incidento supratau, kad menkinu save ir tvirtai pasiryžau rekonstrukcinei krūties operacijai.“

 
Taigi po visų sudėtinio gydymo etapų ir praėjus ketveriems metams nuo ligos pradžios, Aušra galėjo džiaugtis sugrįžusiomis, net ir pagražėjusiomis moteriškomis formomis.
„Rekonstrukcinės krūties operacijos pagalba ne tik atgauni prarastą krūtį, bet turi ir pakoreguotą sveikąją – atgauni jaunystės formas“, - teigia moteris, kuriai operacija atlikta naudojant savus audinius. Anot Aušros, pasiryžus krūties rekonstrukcijai būtina eiti iki galo. Moteriai buvo atliktos dar dvi chirurginės korekcijos: krūtų lyginimas ir aureolės tatuiravimas.
 
Gyvenimas tapo gražesnis
Mastektomiją patyrusi moteris sako šiandien besidžiaugianti galutiniu rezultatu: randai, kurie buvo likę po krūties pašalinimo, ir tie, kurie yra po rekonstrukcijos, - nelyginami.
„Pamenu, tuoj po rekonstrukcinės operacijos nuvykau išsirinkti apatinių komplektėlį - su kokiu džiaugsmu ir pakylėjimu po tiek metų ėjau į tokias parduotuves! Kita vertus, net ir atgauta krūtis neleidžia pamiršti, kad gyveni su vėžiu, juk liga niekur nepasitraukė. Nepaprastai esu dėkinga visiems mane gydžiusiems medikams, todėl jaučiu pareigą savo, kaip pacientės, patirtį perduoti kitoms su liga susidūrusioms moterims – 24 dieną į dvidešimtmetį pažyminčios NKLA konferenciją susirinks pacientės iš visos Lietuvos“, – sako Aušra ir priduria, į gyvenimą dabar žiūrinti kitomis akimis – tapo atlaidesnė, ramesnė, kiekvieną dieną mato kasdienybės grožį ir gyvenimo prasmę padedant kitoms.



Krūties rekonstrukcija iš pacientės audinių

 
Interviu
Nacionalinio vėžio instituto Krūties ligų chirurgijos ir onkologijos skyriaus gydytojas dr. Saulius Bružas:

- Moterims turbūt nelengva susitaikyti su mastektomija?

- Pacientės mano, kad jų gyvenimas taps suvaržytas. Tačiau yra pritaikomi išoriniai silikoniniai protezai, vizualiai nieko nematyti, kad moteris neturi krūtų. Vis dėlto jos dažniau patiria psichologinį skausmą, o ne pačios operacijos baimę. Pasitaiko, nors retai, kad moterį kalbėtis apie galutinius rezultatus po mastektomijos atlydi vyras.
 
- Krūtų pašalinimas yra rizikinga operacija? 
- Paprastai tai nėra labai rizikinga operacija, jei nėra gretutinių ligų, trukdančių operuoti. Komplikacijų tikimybė visuomet išlieka, bet jos pasitaiko retai. Gali atsirasti supūliavimų ar kraujavimo.
 
- Kada reikalinga atlikti mastektomiją, o kada galima krūtis išsaugoti? 
- Viskas priklauso nuo vėžio stadijos, kiek liga yra pažengusi. Jei navikas krūtyje yra smarkiai išplitęs ar yra daug jo židinių, reikia šalinti visą krūtį. Taip pat įvertinama, kiek pažastyje yra pažeisti limfmazgiai. Lemia ir krūties dydis: jei mažoje krūtyje yra didelis navikas, jos neišsaugosi, ir atvirkščiai, jei didelėje krūtyje navikas nedidelis, galima dalį jos išsaugoti.
Tačiau jei mastektomija reikalinga, jos neatstos kitas gydymo būdas. Kovojant su krūties vėžiu pagrindinis yra chirurginis gydymas. Jei pacientė jo atsisako, taikomi kiti metodai, bet jie nėra tokie veiksmingi. Didelę reikšmę gydymui turi ir chemoterapija, ir hormonų, taip pat spindulinė terapijos bei naujausias gydymo metodas – biologinė terapija.

 
Kada po mastektomijos jau galima atlikti krūtų rekonstrukcinę operaciją? 
- Nėra griežto ribojimo laiko atžvilgiu. Vieni gydytojai nori išlaukti metus, kiti sako, kad galima rekonstrukciją atlikti ir anksčiau – jau po pusmečio.
Beje, retai kada pakanka vienos operacijos. Dažniausiai yra atliekama daugiau korekcijų: krūties sulyginimai, taip pat formuojama krūties aureolė, spenelis, kartais yra įstatomi audinių plėtikliai, o tik vėliau dedami implantai.
 
- Ar yra skirtumas, ką naudoti - savus audinius ar implantus?
- Kai kada yra aiškiai matoma, kad bus galima naudoti tik implantus. Jei žmogus neturi pakankamo kiekio savų riebalų, raumenų, aplinkinių audinių, krūties tūriui atkurti naudojami implantai. Žinoma, viskas priklauso ir nuo norimo krūties dydžio.
 
- Net ir nesirgdamos onkologine liga, tačiau turėdamos tam tikrą genų mutaciją moterys ryžtasi krūtų pašalinimui. Ar tai – šimtaprocentinė garantija, kad pavyks išvengti krūties vėžio?
- Moterims, kurioms tyrimas parodo patologinę genų mutaciją, anksčiau ar vėliau gresia didelė tikimybė sirgti krūties vėžiu. Dėl to imamasi prevencijos ir atliekama profilaktinė mastektomija. Vis dėlto nėra šimto procentų garantijos, kad tokios moterys nesusirgs vėžiu. Nėra taip paprasta visą krūties audinį pašalinti - kartais ir tarp raumenų pasislepia kokia jo dalelytė, todėl pasitaiko, kad moterys vis tiek suserga.
Dalis pacienčių vis dar pasirenka stebėjimą atsisakydamos mastektomijos. Aš vis dėlto patarčiau operuotis iškart.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris