Augustinas Baušys: „Sveikatos vadyboje trūksta ūkiško požiūrio“

Aigustė Tavoraitė
2019-02-12
„Medicina - pats geriausias darbas, kurį gali žmogus dirbti. Tiesa, finansai ne per labiausiai džiuginantys. Bet ką padarysi – ką nors aukoji, ką nors gauni“, – sako VUL Santaros klinikų vyresnysis pilvo chirurgijos gydytojas rezidentas, naujasis VU MF Rezidentų tarybos pirmininkas Augustinas Baušys (27 m.).
Augustinas Baušys: „Sveikatos vadyboje trūksta ūkiško požiūrio“
„Yra šalių, kur etapinės kompetencijos sėkmingai įdiegtos, tačiau yra tokių, kur rezidentai sėkmingai ruošiami ir be to. Toks modelis – vienas kelių, kuriuo galima eiti, bet tai nėra panacėja“, - sako VUL Santaros klinikų vyresnysis pilvo chirurgijos gydytojas rezidentas, naujasis VU MF Rezidentų tarybos pirmininkas Augustinas Baušys.

- Pernai jaunieji gydytojai protestavo dėl mažų atlyginimų. Sujungus rezidentų darbo užmokestį ir stipendiją situacija pasikeitė?
- Rezidentų situacija išties gerėja, tačiau atlyginimų klausimas išlieka. Taip, socialinės garantijos sujungus atlyginimą su stipendija kitos, vis dėlto didžiajai daliai rezidentų bendra piniginė suma mėnesio gale yra tokia pati. Ir ji turbūt net nesiekia šalies vidurkio. O didžioji dalis rezidentų visgi koncentruojasi didžiuosiuose miestuose, kur pragyvenimas yra kiek brangesnis nei regionuose, tad toks atlyginimas varžo žmones. Aišku, rezidentai supranta, kad jų atlyginimas, kaip ir visur kitur, yra kelis kartus mažesnis nei specialisto. Lūkesčiai turi būti adekvatūs, bet dabartinis darbo užmokestis visgi išlieka skaudžia vieta.
 
- Dėl taip laukiamo etapinių kompetencijų modelio ledai, regis, po truputį taip pat juda...
- Nebūčiau garantuotas, kad šis projektas bus sėkmingas ir apskritai yra reikalingas. Yra šalių, kur etapinės kompetencijos sėkmingai įdiegtos, tačiau yra tokių, kur rezidentai sėkmingai ruošiami ir be to. Išties šis projektas nėra plačiai išdiskutuotas tarp rezidentų. Toks modelis – vienas kelių, kuriuo galima eiti, bet tai nėra panacėja. Manau, kad į bet kokią inovaciją turime žiūrėti kritiškai. Jau labai daug nemalonios patirties sveikatos apsaugos sistemoje turime su e.sveikata - projektas visiškai nesėkmingas. Kartais atrodo, kad mūsų sveikatos apsaugos sistemos aukštojoje vadyboje trūksta ūkiško požiūrio. Kartais sprendžiame problemas, kurių nėra, tikrąsias palikdami nuošalyje...

 
- Neretai rezidentai skundžiasi esantys lyg pasiuntinukai, klijuojantys lapelius į ligos istoriją. Jei savarankiškai galėtumėte atlikti tam tikras procedūras, jaustumėtės labiau vertinami?
- Etapinės kompetencijos žiūrint iš rezidento pusės gal ir gerai būtų, bet klausimas, kas bus atsakingas atsitikus nesėkmei – rezidentas, daręs procedūrą, komitetas, kuris išdavė kompetencijų pažymėjimą? Kaip bus užtikrinama, kad pažymėjimai yra išduodami tikrai įgijus etapinę kompetenciją? Kaip dėl papildomo atlygio, jei jau rezidentas turės prisiimti daugiau atsakomybės? Chirurgijoje meistro pameistrio santykis yra privalomas, nes tu išmoksti to, ko moko vyresnieji. Natūralu, kad gydytojas tau skiria savo laiką, moko, o tu jiems šiek tiek padedi nuimdamas biurokratinius darbus. Mes prie to pripratę, užsienyje dažnu atveju irgi yra panaši sistema.
 
- Minėjai, kad esama statistikos, jog chirurgų gyvenimo trukmė trumpesnė už šalies vidurkį. Tai neatbaidė nuo profesijos pasirinkimo? 
- Taip, darbo sąlygos nepalankios – daug valandų naktimis, patiri emocinį ir fizinį stresą. Tačiau kartu tai teikia didelį pasitenkinimą. Juk niekas nevaro dirbti tokio darbo (juokiasi).
Turbūt nuo vėlesnių studijų metų sunkiai įsivaizdavau, kad galėčiau dirbti ne chirurgo darbą. Eidavau į vasaros praktikas, kuriose dalyvauti sąlygas sudarydavo universitetas. Ir pilvo chirurgų darbas man pasirodė labai įdomus. Mažiau biurokratijos ir daugiau veiksmo (šypsosi).
Tiesa, dabar vis pasvarstau, kad būtų įdomu pasirinkus bet kokią rezidentūrą. Visos specialybės yra perspektyvios. Galbūt kartais turime per daug specialistų ir tai neperspektyvu Lietuvoje, bet jei esi geras specialistas, visada turėsi ligonių srautą, galimybes plėtoti mokslinę veiklą.
 
- Čia kalta, kaip mėgstama sakyti, „mistinė“ medikų poreikio nustatymo sistema šalyje?

- Turime didelę problemą dėl to, kad niekas nežino, kiek tų gydytojų išties reikia ir kiek reikės. Girdime prieštaringą informaciją, kad regionuose gydytojų trūksta, tačiau kartu Lietuva Europoje pirmauja pagal jų skaičių, tenkantį šimtui tūkstančių gyventojų. Tad kyla klausimas, kur tie gydytojai yra? Gal ne ten, kur reikia, ne tokie, kokie reikia? Savo ruožtu studentų srautas nuolatos auga. Aišku, gal ir mes patys turėtume labiau domėtis savo ateitimi, darbine aplinka...
 
- Jau pajutai, kuri sritis pilvo chirurgijoje tau įdomiausia? 
- Dabar dar domina viskas ir mokytis bandau visko. Galbūt labiau domina chirurginė onkologija. Daugelio onkologinių ligų atveju chirurgija yra viltis, suteikianti žmonėms galimybę pasveikti. Taip pat aktyviai dalyvauju Europos chirurgų onkologų draugijos veikloje, ypač jaunųjų chirurgų ir alumnų klube. Tai tokia organizacija, kur jauni žmonės turi galimybes prisidėti plėtojant chirurginę onkologiją. Esu šio klubo atstovas Lietuvoje.
 

- Aktyviai dalyvauji ir akademinėje veikloje – jau dėstai studentams. Kaip jie reaguoja prieš save matydami bendraamžį?
- Tai daugiau kaip hobis, kartą per savaitę vedu pratybas patologinės fiziologijos tema. Man patinka dirbti su studentais ir, atrodo, kad jiems irgi patinka. Tai leidžia tiek atitrūkti nuo pagrindinio darbo, tiek pačiam „atsišviežinti“ žinias, sekti naujienas. Man patinka akademinė medicina. Nors tai reikalauja daug darbo ir nesuteikia solidaus papildomo finansinio atlygio, teikia daug moralinio pasitenkinimo. Mano srities rezidentūroje įprasta, kad rezidentai dirba akademinį-mokslinį darbą, tam yra sudarytos labai geros galimybės. Turime programą, pagal kurią išvažiuojame stažuotis į užsienį. Pamatai, kaip atrodo darbas lyderiaujančiuose Vakarų šalių universitetuose, kokia rezidentūros sistema. Pats buvau išvykęs į Gracą, Austrijoje, truputį daugiau nei vieneriems metams. Ar ten tikrai geriau? Sunkus klausimas. Matyt, viskas priklauso nuo to, ko tikiesi. Ten kitokia rezidentūros sistema. Daug žmonių išvažiuoja į mažesnes ligonines, bet tie, kurie lieka universitetinėse, didelę laiko dalį skiria moksliniams tyrimams. Gyvenimas ten turi savų pliusų ir minusų. Trumpam laikui išvažiuoti labai gerai, tačiau vis tiek lieki emigrantas, nežinau, ar pasirinkčiau visam laikui išvažiuoti.

 
Dosjė
2016 m. – medicinos magistras, VU MF. Nuo 2016 m. – Abdominalinės chirurgijos rezidentūra, VU MF.
2017–2018 m. – klinikinis ir mokslinis bendradarbis, Graco Medicinos Universitetas, Pilvo ir Transplant-chirurgijos centras.
Nuo 2017 m. – Europos Chirurgų Onkologų Draugijos Jaunųjų Chirurgų ir Alumnų Klubo atstovas Lietuvai.
Nuo 2016 m. – lektorius,VU MF, Patologijos, Teismo Medicinos ir Farmakologijos katedra.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris