Augliui pribaigti prireikė aštuonių operacijų

Aigustė Tavoraitė
2019-04-19
Kol buvo pašalintas retas galvos auglys, kauniečiui Sauliui (54 m.) teko ištverti visą seriją operacijų. „Vos praeina keli mėnesiai, šašai užgyja, vėl atliekamos kontrolinės nuotraukos, randa taškiuką, vėl guldo ant stalo. Taip žiūrėdami į nuotraukos šešėlius ir nelygumus gydytojai operavo ir operavo, kol galiausiai nebeliko, ką operuoti“, – pasakoja vyras.
Augliui pribaigti prireikė aštuonių operacijų

Prasidėjo nuo klubo skausmo
Jau kelerius metus tik profilaktiškai pasitikrinti pas gydytoją važinėjantis Saulius pamena prieš tai išgyventą nelengvą laikotarpį. Dar 2007 metais patirta pirma operacija, o vėliau per trumpą laiką vyras operuotas net septynetą kartų. Tačiau kol buvo diagnozuotas retas kaukolės pamato auglys, vyrui ne vienerius metus teko varstyti gydytojų duris. Į juos vyras kreipėsi pradėjus skaudėti klubą.
Išvaikščiojau praktiškai visų sričių gydytojus – kiek specialistų klinikose yra, pas tiek ir ėjau. Pradėjo skaudėti visus kaulus, praktiškai sunkiai bepaėjau. Už kažko užsikabinti pavyko tik vienai pažįstamai kineziterapeutei rentgeno nuotraukoje pastebėjus keistą kaulų atspalvį. Nusiuntė pasitikrinti kaulų tankį. Nustatytas didelis išretėjimas. Nors lygiagrečiai dar privačioje klinikoje buvo išoperuotas nosies auglys, tuomet šių dalykų niekas nesusiejo“, – pasakojo vyras.
 
Diagnozė nustebino gydytojus

Dėl kaulų išretėjimo pradėjęs vaikščioti pas endokrinologus sužinojo, kad tiek kalcio, tiek vitamino D organizme yra pakankamai. „Tačiau atrasta, kad fosforo lygis žemas. Kadangi fosforo preparatų kaip tokių nėra, pradėjau apie tai ieškotis kiek įmanoma daugiau informacijos“, – pamena Saulius.
Vyrui pavyko rasti keletą straipsnių, kur nurodytas ryšys tarp kaulų lūžių, fosforo kiekio ir auglio nosyje. Toliau vyras pas gydytojus vaikščiojo su šitomis užuominomis. „Buvo jau kokie 2012-ieji, kai man pavyko Kauno klinikose patekti pas reumatologus. Čia po trijų mėnesių, įskaitant visus konsiliumus, kuriuose dalyvavo ir gydytojas S.Vaitkus, suformuluota diagnozė: daugybiniai paviršiniai kaulų lūžiai, galima to priežastis – fosforo trūkumas ir lygiagrečiai ataugęs prieš penketą metų operuotas auglys. Kauno klinikose su tokiu dalyku niekas iki tol nebuvo susidūręs“, – pasakojo vyras.
 
Operacija sekė viena po kitos 
Kaip pasakoja Saulius, operacija buvusi itin pavojinga, auglys – didžiulis, maždaug degtukų dėžutės dydžio, išplitęs. „Baisu buvo, kad nemirčiau. Viskas buvo išoperuota dar per kokį šešetą kartų. Vos praeina keli mėnesiai, šašai užgyja, vėl atliekamos kontrolinės nuotraukos, randa taškiuką, vėl guldo ant stalo. Taip žiūrėdami į nuotraukos šešėlius ir nelygumus gydytojai operavo ir operavo, kol galiausiai nebeliko, ką operuoti“ – džiaugsmingą naujieną prisimena jis.
Vyras toliau sistemingai tikrinasi fosforo kiekį kraujyje, kuris šiaip atsistatė jau praėjus dviem valandoms po pirmosios operacijos: „Iš pradžių kontrolinės nuotraukos darytos kas pusmetį, vėliau kas metai. Esu stebimas, nors pakaktų gal tik fosforo kiekį pasitikrinti.“
 
Dešimt metų – ant ramentų
Saulius neslepia – susidūręs su liga turėjo progą daug ką permąstyti. „Supranti, kad viskas yra daug paprasčiau. Būdavo vis, kad ko nors tikiesi, sieki, pagrindinis lydėjęs devizas buvo: „Dabar dirbam, o paskui gyvensim“. Tačiau to paskui gali ir nebūti. Reikia džiaugtis, kad turi stogą virš galvos, ką pavalgyti, o jei dar vyno taurei pakanka, - pasaka“, – optimizmo nestokojo vyras. Jis džiaugėsi bent sukaupęs resursų, iš ko galėjęs visus tuos metus sirgti.
Tačiau labiausiai Saulius apgailestavo, jog po dešimties metų, praleistų ant ramentų, sąnariai sunkiai atsistatę. „Tuomet pačiu blogiausiu metu faktiškai nepaėjau, kiekvieną judesį lydėjo baisūs skausmai. Neduok Dieve, jei koks peršalimas užklupdavo ir pradėdavai čiaudėti... Taigi nors kaulai atsistatė, tiek metų „prakabojus“ ant ramentų sąnariams atsigauti sudėtinga“, – sakė jis.


 
Interviu
Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytojas otorinolaringologas, LOR onkologas, rinochirurgas prof. dr. Saulius Vaitkus:

- Kuo unikalus buvo šis atvejis?

Pacientui buvo diagnozuotas kaukolės pamato navikas – histiocitoma. Tai – sarkomų grupės navikas, labai retas kaukolės pamato auglys, kurio gydymas yra tiktai chirurginis. Atvejis unikalus tuo, kad diagnostika buvo labai apsunkinta. Nuo ligos pradžios iki diagnozės nustatymo praėjo penkeri metai. Pacientams, sergantiems šiais augliais, mažėja fosforo kiekis organizme, dėl to atsiranda savaiminiai kaulų lūžiai ir žmogus yra invalidizuojamas. Dėl anatominės auglio padėties jo pašalinimas buvo įmanomas tik naudojant naujausią mūsų turimą įrangą (integruotą operacinę). 
 
Nuo ko priklauso, kaip žmogui pavyks atsigauti po tokios ligos? 
Būtinas radikalus auglio pašalinimas. Jeigu tą pavyksta padaryti, fosforo kiekis kraujyje per tam tikrą laiką (kiekvienam pacientui skirtingai) visiškai atsistato. Tačiau išlieka liekamieji reiškiniai dėl prieš tai buvusių kaulų lūžių. Šiuo atveju prieš operacinį gydymą pacientas labai sunkiai vaikščiojo su dviem ramentais, o po metų laiko pradėjo laisvai judėti be jokių pagalbinių priemonių.
 
- Kiek dažnai šiandien chirurgai susiduria su galvos srities navikais? 
Nosies, prienosinių ančių ir kaukolės pamato augliai priklauso retų ligų grupei. Su kai kurių histologinių formų augliais gydytojas gali susidurti vos vieną ar du kartus per savo karjerą. Didžiausia problema yra ta, jog yra per du šimtus skirtingų auglių rūšių (histologinių formų). Dažnai, nepriklausomai nuo auglio rūšies, nėra specifinių simptomų, dėl to jie yra diagnozuojami pakankamai vėlai. Pagrindiniai simptomai, kurie padėtų įtarti tokį sutrikimą: apsunkintas kvėpavimas per vieną nosies pusę, kraujingos išskyros iš tos nosies landos, nemalonaus kvapo išskyros. Visada prognozė yra geresnė, kai auglys diagnozuojamas anksti. Priklausomai nuo naviko išplitimo, yra taikomas kompleksinis gydymas – chirurgija, chemoterapija, spindulinė terapija, biologinė terapija. Rezultatai yra labai individualūs. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris