Artritas paguldė į lovą, bet vilties neatėmė

Ieva Pliaterytė
2019-08-13
Fotografė Nadia Romanova (49 m.) po ilgų nežinios mėnesių išgirdo diagnozę – reumatoidinis artritas. Kaip pasikeis jos kasdienybė, aktyviai gyvenusi moteris dar nežino. Pasirodo, reumatinės ligos gali atnešti ankstyvą darbingumo praradimą ir net negalią. Tačiau, nors nėra išgydomos, jas suvaldyti tikrai įmanoma.
Artritas paguldė į lovą, bet vilties neatėmė
Reumatoidinis artritas smogia bangomis. Dažnai juo suserga jauno amžiaus moterys, kada prasideda hormoninė branda. Antroji banga – kada baigiasi menopauzė, susijaukia hormonai. Tad artritui būdingos dvi bangos – iki trisdešimties ir nuo penkiasdešimties metų amžiaus.

Fotosesija prišaukė ligą
Kaip pasakoja Klaipėdoje besigydanti N.Romanova, liga jai nustatyta prieš porą dienų: „Esu fotografė ir kovo gale turėjau gana sudėtingą fotosesiją. Fotografavau gamykloje, buvo šalta, drėgna. Gamyklos plotas didelis, lakstyti reikėjo daug, o fotikas sunkus – vienoje rankoje jis, kitoje lempa... Dirbau dvi dienas iš eilės, nebuvo laiko net prisėsti. Visi raumenys dirba, viskas įtempta. Kitą rytą žiūriu, kad nebeatsikeliu iš lovos, taip skaudėjo kūną, raumenis. Nedelsiau ir kreipiausi į gydytoją, padarė magnetinio rezonanso tyrimą. Nustatė sausgyslės, pečių, abiejų rankų raumenų uždegimus. Pasigydžiau, turėjau šildymo kursą. Ir ką? Nepagerėjo. Ėmė skaudėti dar ir sąnarius. Taip patekau pas reumatologą – žinote, eilės mūsų medicinoje - ne naujiena. Teko laukti daugiau nei mėnesį. Spėjo patinti ir du rodomieji pirštai. Man su siuntimu padarė kraujo tyrimą – paaiškėjo, kad turiu gerokai normą viršijantį reumatoidinį faktorių. Patekau į ligoninę, kur ir nustatė artritą.“
 
N.Romanovos liga - autoimuninė. Kaip pastebi medikai, tokio susirgimo atveju imuninė sistema ima kovoti prieš organizmą, o pastarasis atakuoja savo audinius. Taip sutrinka kūno sistemų funkcijos. Fotografei ligą aktyvavo aplinkos veiksnys. „Mano atveju ligą kažkas įjungė. Tai buvo peršalimas per fotosesiją“, - sako fotografė.
 

L.S. skaičius
1 iš 100 


– tiek žmonių tam tikru gyvenimo laikotarpiu suserga reumatoidiniu artritu.

 
Teko pakeisti gydytoją
Po kelių mėnesių blaškymosi, N.Romanova jaučia palengvėjimą: „Gyveni nežinomybėje, neaišku, ko imtis, kad palengvėtų, bijai tik pabloginti būklę. Dabar bent jau žinau, su kuo turiu reikalą. Šiuo metu nuskausminamaisiais šalina uždegimo procesus. Netrukus pradėsiu gauti šios ligos gydymą. Sako, prieš dešimt-dvidešimt metų man būtų pasiūlę tiesiog atsigulti ir gulėti, o dabar ligą galima puikiai valdyti, tikiuosi, pavyks tęsti darbą. Žinau, kad reikės vengti vadinamųjų jungtukų – priepuolius aktyvinančių veiksnių. Nepersidirbti, neperšalti.“
 
Tiesa, fotografė turi priekaištų sveikatos sistemai. Moteris su kartėliu prisimena, kad teko pakeisti gydytoją, o galiausiai pačiai pareikalauti tiesą atskleidusių kraujo tyrimų. „Šeimos gydytoja sakė, kad man uždegimas, išrašė tablečių, nusiuntė į fizioterapiją. Pageri, pavaikštai, bet nepraeina. Nežinojau, į ką kreiptis... Patekau pas vieną reumatologą, jis pažiūrėjo ligos istoriją ir išsiuntė namo, pareiškęs, kad niekuo nebepadės. Neva procedūras gavau, gydymą gavau ir užtenka… Keičiau ir šeimos gydytoją. Pati pasiskaičiau internete, kad reikia papildomo kraujo tyrimo, nes bendrasis parodo tikrai ne viską. Padarius išplėstinį tyrimą, nustatė, kad ligos rodikliai normas viršija dešimtis kartų! Gydytojai sako, nereikia tikėti internetais. Tačiau tai mane išgelbėjo“, – tikino N.Romanova.


Specialisto interviu
Klaipėdos universitetinės ligoninės Reumatologijos skyriaus vedėja Loreta Bukauskienė: 
 
- Kas yra reumatinės ligos, kaip jos pasireiškia?
- Reumatinės ligos pasireiškia skausmingai. Tai - uždegiminiai susirgimai, kai pažeidžiami sąnariai, taip pat stuburo ligos. Lietuvoje reumatinių ligų daug, bet dažniausios – reumatoidinis artritas, ankilozinis spondilitas.
 

- Šios ligos ne tik vyresnio amžiaus žmones kamuoja?
- Suserga įvairaus amžiaus žmonės, suaugę ir vaikai. Tiesa, reumatoidinis artritas smogia bangomis. Dažnai juo suserga jauno amžiaus moterys, kada prasideda hormoninė branda. Antroji banga – kada baigiasi menopauzė, susijaukia hormonai. Tad artritui būdingos dvi bangos – iki trisdešimties ir nuo penkiasdešimties metų amžiaus. O štai spondilitu, kuris daugiausiai pažeidžia stuburą, dubenį, suserga vyrai, paprastai jaunesnio amžiaus.
 
Kokioms gyventojų grupėms rizika susirgti yra didesnė?
Reumatinės ligos – autoimuninės. Jų pasireiškimui svarbus genetika, paveldimumas. Didesnė rizika susirgti, kai kas nors šeimoje jau sirgo šia liga. Kartais suveikia ir paleidžiamasis mechanizmas, pavyzdžiui, pasigavus infekciją, veikiant nuolatiniam stresui, gimdymui, žodžiu, esant neįprastoms organizmo reakcijoms. Ligas gali išprovokuoti ir itin staigūs temperatūros svyravimai, pavyzdžiui, jeigu žmogus visada gyvenęs karštame klimate pakeičia gyvenamą vietą ir atvyksta į šalto klimato zoną.
 

- Gyvenimas susirgus šia liga neabejotinai keičiasi. Ar tenka koreguoti ir mitybą?  
- Yra įvairių teorijų, bet pagrįstų teiginių apie mitybos poveikį šioms ligoms nėra. Tačiau susirgimo atveju paciento gyvenimo kokybė tikrai keičiasi. Reumatinėms ligoms būdingas skausmas, sąnarių sutinimas. Žmogui sunku judėti, atlikti tokius veiksmus kaip valgymas, elementarūs apsitarnavimo poreikiai. Jeigu pasitaiko stuburo liga, kerta per miegą, atsikeliama jau pavargus, tad nukenčia darbingumas. Gali kisti paciento svoris – sunku pavalgyti. Jei vartojama daug vaistų, jie paveikia skrandį, žarnyną ir atsiranda organų pažeidimai, svoris krenta dėl toksiško vaistų poveikio.
 
- Šiuolaikinė medicina sparčiai žengia į priekį? ar yra naujovių ir šioje srityje?
- Tikrai taip. Jau antras dešimtmetis, kai atsiradę vadinami biologiniai vaistai – jie sustabdo ligos progresavimą tame etape, kuriame liga pradedama gydyti, nors visiškai jos neišgydo. Jeigu dar nėra ženklių sąnarių, stuburo pažeidimų, jis ir nesivysto, uždegimas sustabdomas pradinės stadijos. Žmogus ilgą laiką nejaučia ligos požymių. Žinoma, sergant svarbu ir mankšta, fizinė kultūra.
 
Galbūt išvengti reumatinių ligų įmanoma?
- Profilaktikos nuo reumatinių ligų nėra, svarbiausia nekentėti. Jeigu šeimoje jau yra sergančių uždegiminėmis sąnarių ligomis, vos tik pajutus skausmus reikia kreiptis į gydytoją. Ligą nustačius per tris mėnesius ar pusmetį nuo jos pradžios, rezultatai būna labai neblogi. Tad svarbu išlikti budriems.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris