Vėl nurašėte tai išsiblaškymui?

Greta Vanagienė
2019-07-29
Anot Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centro direktoriaus gydytojo psichiatro Martyno Marcinkevičiaus ilgėjant gyvenimo trukmei kiekvienam sulaukusiam senatvės gresia susidurti ir su demencijos iššūkiu. Kovoti su liga padeda laiku pastebėtos jos užuomazgos.
Vėl nurašėte tai išsiblaškymui?
Kalbant apie demenciją, kuri siejama su Alzhaimerio liga, manoma, kad padėti gali protinė smegenų veikla, kai smegenims duodama darbo.

Ligą maskuoja
M.Marcinkevičius aiškina, kad senatvinė demencija paprastai stebima nuo 65 metų, tačiau su amžiumi jos tikimybė išauga. Be to, šiandien tarp moterų, kurios gyvena vidutiniškai ilgiau nei vyrai, daugėja ir šios ligos atvejų. Tiesa, pasireiškia ir ankstyvųjų demencijų, kai su neurologijos liga susiduria jaunuoliai, patyrę galvos smegenų pažeidimą.
Gydytojas pastebi, kad susidūrę su senatvine demenecija žmonės dar ilgą laiką bando šį faktą maskuoti, o pas specialistus patenka tik siunčiami dėl kitų neurologinių ligų.
 

„Trumpalaikius atminties praradimus žmonės dažnai nurašo išsiblaškymui ir ligą bando kompensuoti užsirašinėdami faktus, ima apsimetinėti esą pajuokavo dėl užmiršto fakto. Į psichiatrus pradinėse ligos stadijose vargu ar kas kreipiasi, tačiau laiku užčiuopus ligą, specialių medikamentų pagalba demesnsijos eiga pristabdoma“, - sako psichiatras Martynas Marcinkevičius.

 

Duoti darbo smegenims
Anot gydytojo, senatvinė demencija gali susiformuoti sergant Alzhaimerio liga, tačiau dažniau ji prasideda susiaurėjus ar užsikimšus kraujagyslėms, kai galvos smegenims ima trūkti oro.
„Kraujagyslių sveikatą palaikyti padeda vaistai, gerinantys galvos smegenų kraujotaką, taip pat fizinė veikla, cholesterolio kiekio kontroliavimas. Vis dėlto kalbant apie demenciją, kuri siejama su Alzhaimerio liga, manoma, kad padėti gali protinė smegenų veikla, kai smegenims duodama darbo. Čia sveikas gyvenimo būdas vargu ar gali padėti“, - pažymi M.Marcinkevičius.
Toliau senatvinės demencijos gydymą perima gydytojai psichiatrai, taikantys simptominį gydymą. Mat tokius pacientus, anot gydytojo, lydi labiausiai kasdienybę apkartinantis nerimas, dezorientacija.

 
Simptomai, kurie gali pranešti apie artėjančią senatvinės demensijos ligą:
ribų nejautimas,
nepadorus ar impulsyvus elgesys,

netaktiški komentarai,
priklausomybės saldumynams atsiradimas,
sulėtėjusi kalba ar mikčiojimas,
pasikartojantis ar kompulsyvus elgesys,

sumažėjęs rūpinimasis asmenine higiena.

 
Verta žinoti
Nustatyta, kad medituojančių žmonių smegenyse daug didesnė pilkos medžiagos koncentracija nei nemedituojančių. Mat pilkajame smegenų medžiagos sluoksnyje yra sutelktos nervinės ląstelės, kurių pagalba geriau funkcionuoja smegenys. Taigi meditacija - apsauginė priemonė nuo senatvinės demecijos.
Degeneraciniai procesai senatvėje sąlygoja pilkosios medžiagos sumažėjimą, o tai daro įtaką ir kognityviniams gebėjimams: suprastėja darbinė atmintis, sunkiau sekasi daryti logines išvadas.
Harvardo medicinos mokyklos atlikti tyrimai atskleidžia, kad tokį nykimą galima sustabdyti meditaciniais pratimais. Ištyrę ilgus metus medituojančių žmonių smegenis nustatyta, kad senatvė smegenų žievei poveikio neturėjo ir jos nykimo pėdsakų nėra.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris