Dieta, veiksmingai mažinanti kraujo spaudimą
www.lsveikata.lt
2014-10-06
Mokslininkai seniai pastebėjo, kad vegetarai beveik neserga hipertenzija, ko nepasakysi apie valgančiuosius mėsą. O turintiesiems antsvorio šios ligos vargu ar pavyks išvengti.
Meniu pagrindas – daržovės, vaisiai ir kruopos. Galima valgyti neriebią mėsą, vištieną, žuvį, pieno produktus. Dieta aprūpina organizmą reikiamu kiekiu kalio, kalcio ir magnio.
Remiantis tyrimais, kuriuos atliko JAV nacionalinis širdies, kraujo ir plaučių institutas, buvo sukurta dieta, padedanti sunormalizuoti kraujo spaudimą.
Jau pirmomis jos laikymosi dienomis, žmonėms, kurių kraujo spaudimas 160/95 mmHg, viršutinis spaudimas sumažėjo 6 mmHg, apatinis – 3 mmHg.
Kad spaudimas sumažėtų iki 139/69 mmHg, dietos vidutiniškai prireikė laikytis apie dvi savaites.
Dar vienas šios dietos privalumas, kaip teigia jos autoriai, yra tas, jog į ją įeina paprasti ir nebrangūs produktai. Meniu pagrindas – daržovės, vaisiai ir kruopos. Galima valgyti neriebią mėsą, vištieną, žuvį, pieno produktus. Ši dieta aprūpina organizmą reikiamu kiekiu kalio, kalcio ir magnio. Kaip žinia, šie mikroelementai ypač reikalingi normaliam širdies darbui. Vienintelis griežtas apribojimas – maiste turi būti kuo mažiau druskos.
Svarbu
Tiesa, gydytojai perspėja, kad jeigu žmogus vartoja vaistus nuo spaudimo, laikydamasi šios dietos turėtų tai daryti ir toliau. Spaudimui normalizuojantis apie tolesnį vaistų vartojimą būtina pasitarti su gydytoju.
Pirma diena |
Antra diena |
Trečia diena |
Pusryčiai |
Pusryčiai |
Pusryčiai |
Stiklinė obuolių sulčių
½ stiklinės kruopų (išvirti košę)
2 šaukštai razinų
Stiklinė neriebaus pieno
Riekelė viso grūdo miltų duonos
Šiek tiek margarino |
¾ stiklinės slyvų sulčių
½ stiklinės avižinių dribsnių
Stiklinė neriebaus pieno
Riekelė viso grūdo miltų duonos
Vidutinio dydžio bananas |
Stiklinė apelsinų sulčių
¾ stiklinės kukurūzų dribsnių
Riekelė viso grūdo miltų duonos
Šiek tiek margarino
Stiklinė neriebaus pieno |
Pietūs |
Pietūs |
Pietūs |
Virta vištienos krūtinėlė be odos – 85 g
Du gabaliukai neriebaus sūrio (43 g)
Vidutinio dydžio obuolys
2 salotos lapai
¼ didelio pomidoro
Šaukštelis neriebaus majonezo
2 riekelės viso grūdo miltų duonos
|
Neriebi virta jautiena 85 g
Virta vidutinio dydžio bulvė
45 g Čederio sūrio
2 salotos lapai
¼ didelio pomidoro
Didelė saldžioji paprika
Stiklinė spanguolių sulčių
|
2 riekelės viso grūdo miltų duonos
Virta neriebi jautiena
2 salotos lapai
¼ didelio pomidoro
1 šaukštelis garstyčių
Vidutinio didumo obuolys
|
Vakarienė |
Vakarienė |
Vakarienė |
Stiklinė spagečių su padažu (4 šaukštai parmezano sūrio ir ½ stiklinės žaliųjų žirnelių).
Raugintų kopūstų, grybų ir špinatų salotos – stiklinė
½ stiklinės neriebaus jogurto
|
Žuvis su citrinos sultimis – 85 g
1/32 stiklinės ryžių
Pupelių salotos ir špinatų – ½ stiklinės
|
Vištienos gabaliukai su ryžiais – 1 ½ stiklinės
½ stiklinės žaliųjų žirnelių
Neriebaus pieno stiklinė
|
Užkandžiai |
Užkandžiai |
Užkandžiai |
Stiklinė apelsinų sulčių
1 didelis bananas
|
Vidutinio dydžio aplesinąs
½ vaisių sulčių |
50 g džiovintų vaisių
50 g migdolų riešutų
|
Komentuoti: