Atsparumas alergijoms priklauso nuo kūdikystės
Aigustė Tavoraitė
2016-03-31
Maisto alergijos rizika vaikui augant sumažėja, jei pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikis su motinos pienu gauna ir vadinamųjų alergiškų produktų dozes. Tokią išvadą daryti leidžia britų mokslininkų bei gydytojų atliktas tyrimas.
Mokslininkai taip pat nustatė, kad imuninė sistema teisingai išugdoma tik tada, kai naujagimiui duodamas galinčio sukelti alergiją produkto reikiamas kiekis: pavyzdžiui, per savaitę – ne mažiau 2 gramų žemės riešutų arba kiaušinio baltymo.
Atsilaikė ir net prieš žemės riešutus
Londono Sent Džordžo universiteto, Londono karališkasis koledžas ir „Guy‘s and St Thomas“ ligoninės specialistai stebėjo apie 1300 naujagimių. Jie buvo suskirstyti į dvi grupes. Vieni iki šešių mėnesių amžiaus buvo maitinami vien motinos pienu, o tik po to į jų valgiaraštį įvedinėjo alergines reakcijas galinčius sukelti produktus.
O kiti, sulaukę trijų mėnesių amžiaus, šalia maitinimo krūtimi papildomai gaudavo 6 dažniausiai alergijas sukeliančių produktų: kiaušinių, žemės riešutų, žuvies, pieno, sezamų sėklų ir kviečių.
Augantys vaikai buvo stebimi trejetą metų. Eksperimentas parodė, kad antrosios grupės nariams maisto alergijos rizika sumažėjo net 67 proc.
Puikių rezultatų pasiekta ugdant teisingą imuniteto reakciją į vieną stipriausių alergenų – žemės riešutus. Šio produkto gavo per 300 kūdikių, sulaukusių trijų mėnesių amžiaus, bet nei vienam alerginė reakcija nepasireiškė.
Mokslininkai taip pat nustatė, kad imuninė sistema teisingai išugdoma tik tada, kai naujagimiui duodamas galinčio sukelti alergiją produkto reikiamas kiekis: pavyzdžiui, per savaitę – ne mažiau 2 gramų žemės riešutų arba kiaušinio baltymo. Plačiau apie tyrimą buvo paskelbta leidinyje „The New England Journal of Medicine“.
Nustatė vitamino D įtaką
Neseniai buvo paskelbta ir apie kitą mokslininkų tyrimą, kurio metu tyrinėtas vitamino D ir vaikų alergijos ryšys. Amerikiečių Mount Sinai medicinos mokyklos specialistai daro prielaidą, kad nėštumo metu dažnai vartojant produktus, turinčius vitamino D, sumažėja kūdikių alerginių reakcijų rizika. Beje, tokio efekto nebuvo pastebėta vartojant šio vitamino maisto papildus.
Mokslininkai ištyrė 1248 moteris ir jų atžalas – stebėta nuo pat pirmojo nėštumo trimestro iki vaikai sulaukė septynerių metų. Dažnai vartojusių vitamino D turinčius produktus gimdyvių vaikai 20 proc. mažiau kentėjo nuo šienligės. Tyrimo rezultatai buvo paskelbti leidinyje „Journal of Allergy and Clinical Immunology“.
Beje, nėščiosios priskiriamos vitamino D stokos rizikos grupei. Šio vitamino daug yra riebioje žuvyje, kepenėlėse, kiaušinio tryniuose, svieste ir kt. Tačiau pagrindinis jo šaltinis – saulės spinduliai.
Komentuoti: