Nesulaukę atsakymų vaistininkai beldžia į Vyriausybę

Inga Markeliūtė
2019-07-26
Kas nutildė kalbas apie galimybę skiepyti vaistinėse? Tokį klausimą po dviejų mėnesių tylos kelia Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Dangutė Mikutienė. Mat dar gegužę šią idėją iškėlusi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), šiandien tyli. Vaistininkai gi laišku kreipėsi Vyriausybę.
Nesulaukę atsakymų vaistininkai beldžia į Vyriausybę
Vaistininkai sako esą pasiruošę pradėti skiepyti žmones vaistinėse.

Vaistininkai sako esą pasiruošę pradėti skiepyti žmones vaistinėse. Bet idėją dar pavasarį iškėlusi Sveikatos apsaugos ministerija, pasak Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkės Dangutės Mikutienės, tyli. Nereaguoja nei į jų paklausimus, nei į raštus.
 

„Mums rūpi situacija dėl užkrečiamųjų ligų protrūkių Lietuvoje. Norim padėti plėsdami imunoprofilaktikos paslaugų prieinamumą Lietuvos gyventojams. Kitose šalyse yra supaprastintos sąlygos vaistinėms, kad jos galėtų skiepyti, nes tai leidžia sutaupyti ir valstybės lėšas. Mažėja eilės prie gydytojų kabinetų durų, kas šiuo metu mums ir aktualu. Be to, ir iš pirkėjų sulaukiame klausimų, ar būtų galima vaistinėje pasiskiepyti“, - vardija Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Dangutė Mikutienė.


Pavasarį Sveikatos apsaugos ministerijoje svarstant galimus variantus buvo pabrėžta, kad suaugusiųjų profilaktinis skiepijimas vaistinėse padėtų efektyviau suvaldyti užkrečiamąsias ligas, kadangi leistų žmonėms greičiau ir patogiau gauti skiepus, kurie jiems yra reikalingi. Mat dabar slaugytojų trūkumas ir dideli darbo krūviai, nepatogus paslaugų teikimo laikas ir vietų stygius sąlygoja žemą jų prieinamumo lygį. Savo ruožtu platus vaistinių tinklas, priimtinas darbo laikas sukurtų geresnes galimybes. Žodžiu, vaistinėje žmonės gautų vadinamąją farmacinę paslaugą, kai vaistininkas ne tik pakonsultuotų, bet ir paskiepytų.

„Negalime likti nuošalyje. Ne kartą diskusijose išsakėme siūlymus, kad galime teikti vakcinacijos paslaugas vaistinėse ir padėti spręsti šią problemą. Kaimyninės šalys supaprastino reikalavimus vaistinėms, o pas mus biurokratiniai trikdžiai, perdėtos baimės – viską drausti, neleisti. Iniciatyvos žlugdomos ir viskas lieka kalbų lygmenyje“, – teigia vaistinių atstovė. Nesulaukusi ministerijos reakcijos Lietuvos vaistinių asociacija kreipėsi į Lietuvos Respublikos Vyriausybę.


Savaitraščiui „Lietuvos sveikata“ pasiteiravus SAM, ar plano skiepyti vaistinėse atsisakyta, Sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Loreta Ašoklienė teigė, jog prie šio klausimo dirba suburta darbo grupė. Ji iki rugsėjo pirmosios turi parengti imunoprofilaktikos paslaugų teikimo vaistinėse koncepciją. Po mėnesio iki spalio pirmosios bus parengti ir įstatymų, įteisinančių imunoprofilaktikos paslaugų teikimą vaistinėse, pakeitimų projektai, kurie bus pateikti sveikatos apsaugos ministrui.


Vienas klausimas
Ar norėtume turėti galimybę pasiskiepyti vaistinėje?


Katažina, 30 metų

- Būtų visai puiku, jei galėtume pasiskiepyti ir vaistinėje. Manau, kad susitaupytų laiko, nereikėtų registruotis į polikliniką. Tačiau, kalbant apie skiepus, man apskritai trūksta informacijos. Kokių reikėtų, kada ir panašiai. Tad gal vaistininkai galėtų dar ir pakonsultuoti.
 


Rasa, 40 metų

- Tokia galimybė, manau, būtų sveikintina. Tikrai nudžiugčiau jei turėčiau tokią galimybę. Ar nebūtų baisu? Tikrai ne, juk šiandien medicinos paslaugos standartizuotos, naudojamos vienkartinės priemonės. Manau, vaistinės laikytųsi tų pačių reikalavimų.



Viktoras, 61 metai

- Dėl skiepų mieliau kreipčiausi į šeimos gydytoją. Vis dėlto manau, kad būtent ji galėtų ir patarti, ir priminti, kokių reikia. Manau, kad skiepijimas - truputį ne vaistininko funkcija. Jis, kaip sakant, turi savo darbų. Todėl jei reikėtų skiepytis, rinkčiausi gydymo įstaigą, o ne vaistinę.



Diana, 46 metai

- Tokią idėją tikrai palaikyčiau ir tikrai nesibaiminčiau. Ne kartą mačiau, kaip tai daroma gydymo įstaigoje, nemanau, kad vaistinėje kas nors turėtų būti kitaip. Manau, galimybė pasiskiepyti vaistinėje būtų daugeliui patogi.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris