Vilniaus savivaldybė atlieka testus dėl medikų imuniteto tymams

Ignas Jačauskas, BNS
2019-03-21
Vilniaus savivaldybės gydymo įstaigose medikams atliekami testai dėl imuniteto tymams, jie vykdomi sostinės biudžeto lėšomis, sako vicemeras Gintautas Paluckas.
Vilniaus savivaldybė atlieka testus dėl medikų imuniteto tymams
„Visuomenę kviečiame nepanikuoti ir, kas nori, pasitikrinti, ar jų atsparumas yra, darytis testus. Kai kurie vakcinuojasi papildomai iškart, bet už savo pinigus“, – sakė Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Pasak jo, iš viso dvylikoje savivaldybei pavaldžių sveikatos įstaigų dirba apie 6 tūkst. medicinos personalo, apie 8-10 eurų kainuojantys tyrimai, nustatantys imunitetą ne tik tymams, bet ir kitoms ligoms, pradėti vykdyti prieš dvi savaites. 
„Medikai yra ne tik didesnės rizikos profesija, nes jie tiesiogiai susiduria su įvairiomis infekcijomis, bet ir didesnis infekcinės rizikos šaltinis, t.y. po kontakto jie gali būti infekcijos nešiotojai ir skleidėjai. Jie ne visais laikotarpiais buvo vakcinuojami, tad prieš porą savaičių mes inicijavome pasitikrinimą vadinamuoju imunoglobulino G testu, kuris nustato imuniteto stiprumą, liaudiškai tariant, skiepų galiojimą“, – BNS sakė G.Paluckas.

 
Anot jo, testas nėra finansuojamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), tai savivaldybei kainuos keliasdešimt tūkstančių eurų. Kai kurios sostinės sveikatos priežiūros įstaigos, pavyzdžiui, Karoliniškių poliklinika yra atlikusios tokius tyrimus visiems darbuotojams ir, jei reikia, skyrusios papildomas vakcinas. Privalomi skiepai, anot G.Palucko, įtraukiami net į darbo sutartis.
Jis taip pat žada, kad siekiant užkirsti kelią galimam tymų protrūkiui Vilniuje, sostinės poliklinikose bus sugriežtinta profilaktinių skiepų vykdymo kontrolė, nes pastebima, kad nors laiku paskiepytų vaikų yra apie 95 proc., šis rodiklis pastaraisiais metais mažėja.
 
„Visuomenę kviečiame nepanikuoti ir, kas nori, pasitikrinti, ar jų atsparumas yra, darytis testus. Kai kurie vakcinuojasi papildomai iškart, bet už savo pinigus“, – sakė jis. G.Palucko vadovaujami opoziciniai socialdemokratai Seime ketvirtadienį taip pat registravo pataisas, numatančias, kad skiepai nuo poliomielito, tymų ir raudonukės būtų privalomi visiems vaikams iki 16 metų. Diskusijas apie privalomus Seime siekia grąžinti ir opoziciniai konservatoriai.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tokioms iniciatyvoms nepritaria, sakydamas, kad tai gali pastūmėti prieš skiepus nusiteikusius tėvus burtis į uždaras grupes, kurios renkasi vesti vaikus ne į valstybinius, o į privačius darželius, o tai dar labiau paaštrinantų tymų ir kitų užkrečiamų ligų plitimo riziką.
 
Trečiadienį ministras taip pat pranešė, jog G.Palucko minimi testai medikams bus atliekami šalies mastu, tačiau neįvardijo, ar tai bus apmokėta iš PSDF, ar iš savivaldybių biudžetų.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, nuo šių metų sausio iki kovo 20-osios Lietuvoje užregistruoti per 200 tymų atvejų, didžioji dalis jų – Kauno apskrityje. Tuo metu pernai per visus metus Lietuvoje šia liga susirgo 30 žmonių.
Tymų protrūkis Ukrainoje šiemet nusinešė mažiausiai 11 gyvybių, užsikrėtusių šioje šalyje – per 30 tūkstančių.
Tymai – ūminė, itin užkrečiama, per orą plintanti virusinė infekcija, kuri dažniausiai prasideda aukšta temperatūra, parausta akys ir bijo šviesos, vėliau atsiranda bėrimai bei tymams būdingos komplikacijos, kurios gali baigtis mirtimi.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris