Vieniems triukšmas - kitiems juokas

Eimantas Šaulitis
2019-10-11
Senamiesčių gyventojai skundžiasi, kad nuo naktinio verslo kenčia jų sveikata, gyvenimo kokybė, profesinė veikla. Nuo triukšmadarių neapsaugoti nei chirurgai, nei sunkūs ligoniai. Net ir sėkmės atveju žmonės susiduria su ilgomis biurokratinėmis procedūromis, teismais. Tuo metu politikai aimanų negirdi, abejoja problemos rimtumu ar net įžvelgia pačių gyventojų kaltę.
Vieniems triukšmas - kitiems juokas
Sostinės Savičiaus gatvės gyventojai skundžiasi nebeapsikenčiantys iš barų, kurių čia itin gausu, sklindančiu triukšmu.

Faktas
2017 m. iki spalio 1 d. NVSC gavo 238 skundus, pernai per tą patį laikotarpį – 274, šiemet – 259. 2018 m. išsiskyrė ne tik skundų, bet ir patvirtintų pažeidimų gausa. Jei įprastai pasitvirtina apie 15 proc. skundų, tai pernai pripažinta kas ketvirto pareiškėjo teisybė. 


Baudžiami už nieką
„Gyveni nuolatiniame šurmulyje. Ramybės nėra nei dieną, nei naktį, esi nuolat sudirgęs. Tai neigiamai atsiliepia ir sveikatai. Padažnėja pulsas, kamuoja nuolatinis galvos skausmas. Mano kaimynei, ko gero, jau ir psichoterapeuto reikia. Čia žmonės iš proto eina“, – pasakoja Vilniaus Savičiaus gatvėje gyvenanti Daiva (vardas pakeistas). Moteris priduria, kad Senovės Kinijoje buvęs itin žiaurus kankinimo būdas – draudimas miegoti. Būtent, taip ir jaučiasi jos gatvės gyventojai – nubausti. Tačiau už ką, vienas Dievas težino.

„Mes turime tris gydytojus, kurie dirba Santariškėse. Vienas iš jų chirurgas. Jis sako: „Aš trečią nakties užmigęs turiu šeštą keltis, kad septintą valandą daryčiau operaciją. Jūs norėtumėt, kad aš jus operuočiau?“ – kaimynei antrina Savičiaus gatvės bendruomenės pirmininkė Daiva Dambrauskienė.
 
„Barai daro ką nori ir jiems dzin. Jie su gyventojais kalbėtis nenori. Patalpos, kuriose barai įsikūrę tiek Vilniaus senamiestyje, tiek kituose miestuose tikrai nėra parengtos tinkamai izoliuoti garsą. Prieš keletą metų viena moteriškė, gyvenusi senamiestyje, po kurios butu tuo metu veikė naktinis klubas, kreipėsi tiek į mane, tiek į savivaldybę, kad būtų apribotas to baro darbo laikas. Moteris sirgo ketvirtos stadijos vėžiu. Nebuvo taip, kad ji galėjo kažkur persikelti, išvažiuoti į kaimo sodybą. Ji buvo tiek apribota, kad savivaldybės darbuotojai patys turėjo pas ją ateiti paimti prašymą dėl triukšmo“, – pasakoja Vilniaus Senamiesčio gyventojų bendruomenės pirmininkė Asta Baškauskaitė.
 
Įstatymai neapsaugo
Egzistuoja mechanizmai, kurie turėtų gyventojus išgelbėti nuo katorgos, tačiau neretu atveju saugikliai nesuveikia. Apsukrūs verslininkai geba atrasti reikalavimų landas. Reikalavimas surinkti aplinkinių gyventojų sutikimą patvirtinančius parašus įvairiai apeinamas. Gyventojų skundus dėl triukšmo tiria Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai. Tačiau kaltininkų nubausti niekas neskuba. Esą dažnai triukšmautojai net nežino, kad jie trukdo gyventojams. Todėl po pirmojo pažeidimo tik paprašoma sumažinti triukšmo lygį. Triukšmautoją pagavus už rankos antrą kartą jau paskiriama kelias dešimtis eurų siekianti bauda. Tačiau gyventojai pastebi, kad biurokratiniai procesai užtrunka – tyrimų laboratorija neatvažiuoja kitą dieną po skundo. Tam paprastai prireikia kelių mėnesių. Todėl triukšmadariai bausmės išvengti gali ir visą pusmetį.
 
„Dažnai įstaigos savininkai nepagalvoja ir atidaro barą vietoje, kur jis ribojasi su gyvenamųjų patalpų sienomis. Taip užprogramuojamas konfliktas. Per paskutiniuosius ketverius metus porą vietų pavyko uždaryti po to, kai miesto taryba apribojo alkoholio licencijos pardavimo laiką, tačiau ties tuo tenka padirbėti“, – sako Klaipėdos Senamiesčio gyventojų bendrijos valdybos narys Andrius Petraitis. Konkrečios statistikos, kiek yra skundų susijusių su barų ir kavinių keliamu triukšmu Lietuvoje paprasčiausiai nėra. NVSC specialistai jos nesudarinėja. Turimi tik bendri triukšmo skundų skaičiai.
 
Seime - juokas

Parlamente pristatytos įstatymų pataisos, kuriomis siūloma didinti baudas už triukšmo pažeidimus ir nustatyti, kad pakartotinai triukšmo taisykles laužančiųjų viešas ūkinės veiklos ribojimo svarstymas būtų ne savivaldybių taryboms paliekama teisė, bet privaloma jų pareiga. „Toks pakeitimas įpareigotų savivaldybių tarybas viešai svarstyti papildomas sankcijas piktybiniams pažeidėjams“, – teigė pataisų autorius Mykolas Majauskas.
 
Kaltos esą ne tik menkos baudos, bet ir savivaldybių neveiklumas. Skundai numarinami už uždarų durų. Diskusija apie pažeidėjų veiklą neišvysta dienos šviesos, uždaroje savivaldybės komisijoje priimamas sprendimas nesiimti jokių priemonių ir neriboti jų ūkinės veiklos. Tačiau netrūksta į triukšmo klausimą su šypsena žvelgiančių parlamentarų. Štai Kęstutis Glaveckas. „Ar į tą kategoriją paklius tokie renginiai kaip saliutų šventė, naktiniai baikeriai. Mane labiausiai neramina katinų naktiniai morčiai, kurie kartais sukelia nemenką triukšmą šalia mano namų. Ar toks atidus triukšmo stebėjimas ir bandymas jį suvaldyti neatrodo juokingai?“ – retoriškai klausė liberalas.
 
Problemos rimtumu abejoja ir socialdemokratas Artūras Skardžius. „Lietuva pasiskelbė G tašku, tačiau naktinio gyvenimo realiai nėra“, – sakė jis. Tokios parlamentarų kalbos tik papildomai beria druską ant įširdusių gyventojų žaizdų. „Mes nesirinkome tokio gyvenimo. Čia mūsų namai jau kelis dešimtmečius. Barai pas mus įsibrovė prieš trejus metus“, – atkerta nepatenkinti gyventojai.


 
Komentaras 
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Ingrida Skridailienė:

- Norėčiau atkreipti dėmesį, kad daugėja skundų, kuriuos surašo asmenų grupės. Vadinasi auga organizuotumas, žmonės telkiasi. Jeigu skundas pasitvirtina, tai bendras triukšmo veikiamų žmonių skaičius popieriuje dėl to išauga. Gavę skundą atliekame neplaninę kontrolę. Pagrindinis aspektas – ūkio subjektas nėra informuojamas apie patikrinimą. Kartu su nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorija pas gyventojus atvyksta mūsų specialistai, atliekame matavimus skundo pareiškėjų gyvenamojoje aplinkoje. Tuomet prašome ūkio subjektų atjungti šaltinį, grįžtame pas gyventojus, atliekame triukšmo palyginimą, vertiname ar tas triukšmas įtakotas kaltinamojo veiklos.
 
Gyventojų prašome nurodyti, kuriuo metu jaučiamas normas viršijantis triukšmas. Jeigu jie skunde nurodo, kad naktį, tai tuo laiku pas juos ir atvykstame su visa laboratorija. Kavinėje prašoma išjungti muziką, kitus triukšmo šaltinius ir tada vėl matuojama pas gyventoją. Išimtis taikoma Vilniaus miestui. Čia naudojama kita praktika ir matavimai atliekami dienos metu tam, kad nebūtų trukdoma ūkinė veikla. Garso izoliacinės įrangos nevertiname. Na, nebent įstaiga yra įrenginėjama mūsų saugos skyrius vertina, nes turi pateikti prognozinius triukšmo matavimus. Nustačius pažeidimą vieną iš išeičių galėtų būti izoliacinių medžiagų naudojimas. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris