Vaisių paveikia ir keli velnio lašai

Aigustė Tavoraitė
2019-04-25
Pastaruoju metu nuskambėjusios istorijos apie girtus kūdikius  šiurpina ir visko mačiusius medikus. Anot jų, tokie viešai nušviečiami atsitikimai apie neblaivias gimdyves – tik ledkalnio viršūnė. Vaisiaus alkoholinis sindromas diagnozuojamas vienam iš tūkstančio naujagimių.  Labiausiai alkoholis pakenkia kūdikio smegenims, o šio pažeidimo panaikinti neįmanoma.
Vaisių paveikia ir keli velnio lašai
Nors nestinga manančių, kad taurė vyno moteriai nepakenks, o gal net ir paskatins gimdymą, medikų verdiktas griežtas – nėščiajai pavojingas ir lašas alkoholio. Vaisiui pradėti gimdoje elgtis neadekvačiai užtenka kelių lašų, nes viskas tiesiai patenka į jo smegenis.

Negali visiškai detoksikuoti

Pasak Vilniaus gimdymo namų direktorės Kornelijos Mačiulienės, medikams tenka susidurti ne tik su girtomis, bet ir nuo narkotikų apsvaigusiomis gimdyvėmis. „Kartą išgirdęs gilioje abstinencijoje gimusio kūdikio riksmą, jo nepamirši visą gyvenimą. Tai būna toks skausmingas pagalbos prašymas, kad sunku jį su kuo sumaišyti...“, – nelinksma patirtimi dalijosi ji. 

 
Viena iš labiausiai gerbiamų šalies medikių pasakoja, kad visų pirma tokį kūdikį stengiamasi kuo greičiau detoksikuoti, kad būtų  išvengta traukulių ir didelių smegenų pažeidimų. „Bet negalime jo „išvalyti“ taip, kad organizme visiškai neliktų alkoholio. Ir jei vaisius buvo visą laiką nuodytas gimdoje, jis nebus normalus. Kuo daugiau alkoholio vartota nėštumo metu, tuo pasekmės bus liūdnesnės“, – pabrėžė K.Mačiulienė.
Nors nestinga manančių, kad taurė vyno moteriai nepakenks, o gal net ir paskatins gimdymą, medikų verdiktas griežtas – nėščiajai pavojingas ir lašas alkoholio. „Moteriai tai gal ir nedaug, bet vaisiui pradėti gimdoje elgtis neadekvačiai užtenka kelių lašų, nes viskas tiesiai be barjerų patenka į smegenis, – įspėjo gydytoja. – Didelė problema yra ilgi savaitgaliai, šventės, kuomet nėščioji sėdi kartu su visais ir dažniausiai tos pačios giminaitės ragina gerti, užuot pasakiusios,  kad negalima.“

 
Pasekmės negrįžtamos
Vaisiaus alkoholinis sindromas diagnozuojamas vienam iš tūkstančio naujagimių, jį išduodantys ryškūs išoriniai požymiai – sutrumpėję akių plyšiai, trumpa riesta nosis, įdubusi nosies nugarėlė, plonos siauros lūpos, ypač viršutinė.
„Tačiau išore kūdikis gali nesiskirti nuo kitų. Didžiausia bėda, kad labiausiai alkoholis pakenkia smegenims, mat vartojamas gimdyvės jas tiesiai pasiekia. Kokio laipsnio protinė negalia lydės vaiką, galima pamatyti tik naujagimiui augant ir vystantis. Tokiems vaikams gali pasireikšti elgesio sutrikimai, jie būna hiperaktyvūs, negali koncentruotis. Jie vadinami „plaštakėmis“, nes „skraidydami nuo žiedo ant žiedo“ negali koncentruotis ties viena veikla. Nors šis sindromas ir neužprogramuoja vėlesnės vaiko priklausomybės nuo alkoholio, tačiau jo intelekto, smegenų pažeidimo atstatyti neįmanoma, vaisiaus alkoholinis sindromas yra nepagydomas“, – konstatavo medikė.
 
Ji akcentavo, kad čia ne vakcinų ar kokio nėštumo metu reikalingo gydymo klausimas. Siekiant to išvengti paprasčiausiai reikia devynis mėnesius nevartoti alkoholio. „Turime viešinti kuo daugiau tokių įvykių, kad moterys tai įsisąmonintų. Ir tam didžiausią įtaką turi visuomeninė nuomonė bei nėščiosios aplinka. Nemanau, kad ir šiuo atveju niekas nematė, kad nėščioji kiekvieną dieną geria. Juk gandonešių yra daug, kaimas nedidelis, sunku patikėti, kad to nežinotų. Tie žmonės laikraščių neskaito, todėl  drąsa pranešti apie tokias nėščiąsias – mūsų pilietinė pareiga“, – sakė K.Mačiulienė.
 
Įstatymas neveikia?
Nors po medikus ir visuomenę pašiurpinusio atvejo suskubta ieškoti vaikų teisių apsaugos sistemos spragų, Seimo narės Dovilės Šakalienės teigimu, pernai liepą priimtame naujajame galiojančiame Vaiko teisių apsaugos įstatyme yra numatyta, kad kiekvienam vaikui – tiek iki gimimo, tiek gimusiam – būtų garantuota galimybė sveikai ir normaliai augti.
 

„Pagal šiandien galiojančią vaiko teisių apsaugą yra tokia galimybė įsikišti, kai daroma žala dar negimusiam kūdikiui. Tą būtina žinoti visiems – vaiko teisių tarnyboms, visuomenei, teisėsaugai. Tačiau ir gaisrininkai negali žinoti, kur vyksta gaisras, jei apie jį nepranešta? Todėl vienas kertinių dalykų – bendruomenės reagavimas. Negali socialinis darbuotojas kas mėnesį lankytis padidintos rizikos šeimoje su nėštumo testu ir alkotesteriu. Tai sunkiai įgyvendinama finansiškai. Juo labiau vargu ar kas norėtų gyventi tokioje kontrolinėje valstybėje, kur kiekvienas žmogus stebimas visą gyvenimą. O pranešus apie tokį atvejį, socialiniai darbuotojai gali dar nėštumo metu pradėti dirbti su moterimi. Užaugusi ir gyvendama tam tikroje terpėje moteris tiesiog stokoja informacijos. Joms atrodo, kas blogo turėtų būti vaikui, jei geriu aš...
 
Vienas kelias – kreiptis į savivaldybę, kad inicijuotų atvejo vadybą ir pradėtų paslaugų teikimą, padėtų moteriai pasiruošti vaikelio gimimui, įgyti reikalingų socialinių tėvystės įgūdžių. Kitas – informuoti vaiko teisių apsaugos tarnybą, kad ji galėtų inicijuoti mobilios komandos, kuriose dirba priklausomybės ligų specialistai, įsikišimą.  Prievarta uždaryti moters gydytis nuo alkoholizmo negalima, tačiau galima motyvuoti, paskatinti pradėti gydytis“, – sako D.Šakalienė.
 

Pagalbos laukia eilėje
Deja, realybė tokia, jog stokojama priklausomybės ligų konsultantų, stacionaruose nėra pakankamai gydymo vietų pagal efektyviausia laikomą Minesotos programą. O pradėjus atvejo vadybą ir moteriai sutikus gydytis turi būti galimybė iš karto teikti pagalbą, kad nereikėtų laukti dvi savaites ar du mėnesius. Jei lovos reikia laukti dešimt dienų, tuomet, pabrėžia specialistai, galima būtų bent taikyti psichoreabilitacinį gydymą.
Sutariama, kad į tokius atvejus reaguoti būtina, tačiau klaidinga tą daryti fragmentiškai, mat tada arba puolama taisyti įstatymą, arba šviesti visuomenę, arba investuoti į socialinius darbuotojus. Tačiau neturi būti pasirinkimo arba-arba, o ir-ir. Reikalingas ir teisinis reguliavimas, ir pilietiškumas, ir pakankamos paslaugos, ir jų finansavimas.

 
Problema – ne nauja
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina, jog su nėščiųjų ir gimdyvių alkoholizmu susijusios problemos – ne naujiena. Jo manymu, reikia ne valstybinės politikos ir reprodukcinės sveikatos įstatymo, o šviesti visuomenę. Ministro teigimu, problema yra ne ta, kad priklausomoms nuo alkoholio nėščiosioms sunku nutraukti jo vartojimą dėl nesuvokiamos žalos, bet dėl atsiradusių psichinės sveikatos problemų.
„Neatsitiktinai Lietuvoje yra diegiamas priklausomybių konsultantų modelis, kad nebūtų baimės kreipiantis į psichiatrą ar specializuotą įstaigą. Turtingesnėse šalyse yra taikomas individualios vadybos atvejo modelis, kai moteris yra nepaleidžiama iš akiračio ir nuolat stebima socialinio darbuotojo tol, kol pagimdo, kad nesusvyruotų ir neišgertų“, – komentavo sveikatos apsaugos ministras.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris