Uždraudus rūkyti balkonuose policija vaikysis rūkalius, o ne vagis?

Evelina Machova
2019-05-03
Seimo Sveikatos reikalų komitetas, surengęs klausymus dėl tabako gaminių kontrolės įstatymo pakeitimų, panašu, negirdi nei savivaldos, nei policijos argumentų. Daugelis sutinka, jog idėja mažinti vietų, kur būtų galima užtraukti dūmą, gera, tačiau pasirinktos priemonės - ne itin veiksmingos. Mat praktika rodo, kad visuomenės baudomis neišauklėsi.
Uždraudus rūkyti balkonuose policija vaikysis rūkalius, o ne vagis?
Kaimynai latviai yra įvedę tvarką, kad jei bent vienas daugiabučio gyventojas pateikia skundą dėl rūkančio kaimyno, daugiabutyje gali būti uždrausta traukti dūmą. Iš 196 pasaulio valstybių, Latvija kol kas vienintelė priėmė tokį sprendimą.

Faktas
Praėjusią savaitę Seimo Sveikatos reikalų komitetas surengė klausymus dėl Seimo narių inicijuoto įstatymo projekto „Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo Nr. I-1143 19 straipsnio pakeitimo įstatymo projekto“.

 
Rūkantieji turės prisiderinti
Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis sako, kad nors projektas pateiktas ne ministerijos, jam iš esmės pritariama. Ir iš karto priduria, jog projekte yra vietų, kurias reikėtų dar šiek tiek patikslinti.
 

„Manau, prie nerūkymo zonų išplėtimo mes vis grįšime ir grįšime. Šios nuostatos tikrai pozityvios ir gali būti lengvai įgyvendinamos. Čia tik laiko klausimas. Mūsų tikslas, kad gyvenamojoje aplinkoje žmogus galėtų kvėpuoti grynesniu oru ar bent jau nekvėpuotų tabako dūmais. Statistiškai rūkančiųjų yra ženkliai mažiau nei nerūkančiųjų, todėl jie turi prisiderinti prie didesnės visuomenės dalies, tai yra tų, kurie nerūko“, - sako sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.


Bene daugiausiai diskusijų kelia numatytas draudimas rūkyti buto balkone. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Rokas Dagnys paklaustas, kokia užsienio šalių patirtis, teigė, jog daug tokių pavyzdžių nėra. Kaimynai latviai yra įvedę tvarką, kad jei bent vienas daugiabučio gyventojas pateikia skundą dėl rūkančio kaimyno, daugiabutyje gali būti uždrausta traukti dūmą. Daugiau pavyzdžių kaip ir nėra. Suomijoje šis klausimas sprendžiamas namų bendrijos lygmeniu.

Viceministras klausymų dalyvius ragino nesusitelkti tik į draudimus ir prasižengėlių baudimą. Baudų būtų imamasi, jei žmogus tai daro piktybiškai. „Tai labiau ne draudimų ar baudimų, o pozicijos klausimas. Priimdami šias nuostatas mes, Sveikatos apsaugos ministerija, Seimas, išsakome poziciją, kad rūkymas yra žalingas, o rūkantieji turi derintis prie nerūkančiųjų ir aplinkos, kurioje gyvena“, - dėstė A.Šešelgis.
Ministerijos poziciją ir Seimo narių siūlymą karštai palaiko Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos nariai. Vienas jų - Vaidotas Jakubonis teigė, jog nerūkantieji turi teisę apsisaugoti nuo sveikatą žalojančių tabako dūmų ir gyvenimo kokybės bloginimo. Maža to, tvirtina, jog draudimai rūkyti viešojoje erdvėje rūkalius skatina atsikratyti šio žalingo įpročio.

Abejoja veiksmingumu
Vilniaus miesto savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas sako, jog pati idėja rūkantiesiems sudaryti kuo nepalankesnes sąlygas priimtina, bet priemonės, savivaldybės atstovų nuomone, laukiamo efekto neduos. Mat nei policija, nei savivaldybė neturės pakankamai pajėgų tokiam draudimo laikymuisi užtikrinti. „Tais atvejais, kai būsime priversti kontroliuoti draudimą rūkyti balkonuose, teisiškai bus sunku surinkti įrodymus apie pažeidimą padariusius asmenis“, - teigė G.Leperskas.
 
Draudimo rūkyti balkonuose kontrole abejoja ir Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis: „Visiems reguliavimams mes iš principo neprieštaraujame, išskyrus tą vienintelį - dėl balkonų, lodžijų ir panašiai. Sutinku su viceministrui, kuris teigia, jog tai turi būti valstybės politika prieš rūkymą, tačiau mes gyvename teisinėje valstybėje ir už šio svarstomo įstatymo pažeidimus yra numatyta administracinė atsakomybė. Nei Administracinių nusižengimų kodekse, nei kontrolės įstatyme nėra parašyta, kad prasižengusieji bus skirstomi į piktybinius ar nepiktybinius pažeidėjus. Yra aiškiai nurodyta, kad jei yra įstatymo pažeidimas, yra ir atsakomybė. Logiškiausia, kad šį klausimą bendro susitarimo būdu spręstų daugiabučių bendrijos. Paprastai kalbant, kaimynai turi rasti bendrą sutarimą. Beje, reikia turėti omenyje, kad miestai plečiasi, keičiasi architektūra. Mes kalbame ne apie įprastą penkiaaukštį, kur dar galima užfiksuoti rūkantįjį. Tai darančiojo devintame aukšte policija nenufotografuos, idant būtų objektyviai surinkti įrodymai. Bus formalus skundas, eikvojami resursai ir bus siekiama įrodyti smulkmeną.“
 

„Mano nuomone, smurtiniai ir turtiniai nusikaltimai yra kur kas reikšmingesni, nei rūkymas balkone. Jei įsigalioja draudimas, yra ir lūkestis, kad jis bus kontroliuojamas. Tokiu draudimu priešiname visuomenę versdami juos elementarias žmogiškas problemas spręsti teisinėmis priemonėmis“, - sako Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis.


Kokios alternatyvos?
Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdantysis direktorius Arnas Neverauskas vis linksniuojamo Latvijos pavyzdžio, kuri uždraudė rūkymą balkonuose, nevadintų auksiniu standartu. Nes iš 196 pasaulio valstybių, ji kol kas vienintelė priėmė tokį sprendimą. Toks argumentas Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Astos Kubilienės neįtikino: ji teigė, jog musulmoniškos šalys iš viso nerūko, nes tai draudžiama...
„Nors Seimas ir turi teisę priimti naujas reguliavimo priemones, mano nuomone, parlamentarai turėtų vengti tokių, kurias sunku įgyvendinti. Nes tai sukuria situaciją, kai teisinė valstybė nebefunkcionuoja pagal teisės principus“, - sako A.Neverauskas.

JAV tabako kompanijų „Philip Morris International“ įmonės „Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų direktorius Gintaras Kalinauskas paklaustas, ar pritaria siūlomoms pataisoms, tvirtino, jog kompanija, kuri ateityje nebegamins įprastinių cigarečių ir tikslingai šio tikslo siekia, palaiko projekto tikslus – kurti Lietuvą be tabako dūmų, tačiau pasirinktos priemonės kelia abejonių.
 

„Pirma, dėl balkonų be tabako dūmų. Mintis gera, tik pasirinktos priemonės arba jų įgyvendinimo būdas nėra tinkamas. Teisingumo ministerijos pastabose aiškiai nurodoma, jog šio projekto pasirinktas reguliavimas prieštarauja Konstitucijai“, - teigia JAV tabako kompanijų „Philip Morris International“ įmonės „Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų direktorius Gintaras Kalinauskas.

 
„Remiantis užsienio šalių patirtimi klausimą dėl rūkymo namo balkone logiškiausia būtų patikėti bendrijai, kuri pati galėtų tai kontroliuoti. Taip nesupriešinamos rūkančiųjų ir nerūkančiųjų grupės. Taip pat siūloma lauko kavinėse drausti rūkyti tabako gaminius. Manau, jog šiuo klausimu sprendimą turėtų priimti kavinės savininkas. Tai supaprastintų tokio projekto įgyvendinimą ir keliami tikslai būtų pasiekti. Beje, bedūmės kaitinamojo tabako technologijos iš principo šiuos klausimus jau išsprendė. Šios technologijos tabako nedegina, neišskiria dūmų ir nesukelia pasyvaus rūkymo žalos. Kauno technologijų universiteto mokslininkai neseniai atliko tyrimą, kuris aiškiai parodo, jog bedūmiai tabako gaminiai nesukelia pasyvaus rūkymo žalos. Jei įstatymo projekto iniciatoriai šiek tiek plačiau pažvelgtų ir keistų teisinį reguliavimą dėl bedūmių technologijų, pasiektų užsibrėžtus tikslus bei įgyvendintų šiuolaikinės visuomenės sveikatos apsaugą“, - teigė G.Kalinauskas.


Pasiūlė atsisukti į alternatyvas
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Raimundas Martinėlis:


- Iš principo įdėjai, kad balkonuose nebūtų rūkoma įprastinių cigarečių, pritariu, tačiau daugiausiai abejonių kelia pasirinktos priemonės. Specialistai kelia klausimus, kaip tai įgyvendinti, kaip kontroliuoti, bausti? Ir tai visiškai suprantama. Manau, norint priimti logišką sprendimą reikia platesnių diskusijų, kurios apimtų ir įprastinių cigarečių alternatyvas, pavyzdžiui, elektronines cigaretes ar kaitinamojo tabako įrenginius. Pastarieji, tarkim, neturi nei dūmų, nei kvapo, degimo procesas nevyksta. Gal tai galėtų būti alternatyva, kad juos balkonuose rūkyti galima.
 
Elektroninės cigaretės, kuomet garinamas skystis ir išpučiamas kamuolys garų, kelia abejonių. Nes daugelis piktinasi ne tik dėl sklindančio kvapo, bet ir dūmų. Būčiau prieš, kad įprastos ar elektroninės cigaretės būtų rūkomos balkonuose, bet yra kitų alternatyvų. Aš nerūkau dvidešimt metų, alkoholio nevartoju penkiolika. Galima sakyti, esu sveikuolis. Vis dėlto priimant įstatymus, manau, reikia vadovautis logiškumo principu. Uždrausti lengviausia, bet reikia ieškoti ir alternatyvų. Dabartinės pataisos apima ne tik įprastas cigaretes, bet ir kaitinamojo tabako technologijas, ir elektronines cigaretes. Nėra jokių išimčių jokiam tabako gaminiui. Manau, kad tokios pataisos sukels daugiau ginčų ir mažai rezultato.
Kai buvo pateikta Alkoholio, narkotikų ir tabako kontrolės programa, kurią Seime priėmėme, tiekiau pasiūlymą dėl kaitinamojo tabako įrenginių, kad jie būtų paliekami diskusijai ir ateityje. Šias pataisas Seimas atmetė. Net nesudarė galimybės ateityje diskutuoti. Įsivaizduojate, kokio lygio pasipriešinimas, kad net diskusijai prieštaraujama.

 
Interviu
Uždraudėm smurtą, uždrausim ir rūkymą balkonuose
 

„Vienareikšmiškai pritariu siūlymams dėl rūkymo vietų mažinimo rūkantiesiems. O tai, kad kai kurie kolegos siūlo plačiau diskutuoti ir delsti su įstatymo priėmimu, kelia įtarimų, ar tik jie neatstovauja tam tikrai verslo sričiai“, - sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė. 
 
- Ir savivaldybių, ir policijos atstovai kelia nemažai abejonių dėl rūkymo balkonuose uždraudimo kontrolės efektyvumo. Jums, kaip suprantu, nekyla jokių klausimų?
- O jūs atsimenate, kaip buvo sakoma, jog bus neįmanoma suvaldyti smurto šeimose? Tuomet kolegos taip pat prieštaravo smurto draudimui. Atsimenate? Tokių argumentų, laužtų iš piršto, kiekvieną kartą galime ieškoti ir rasti labai daug. Farmacininkai, nykstančios vaistinės, nykstančios degalinės... Bet įjunkim sveiką protą. Puikiai prisimenu, kaip visi priešinosi dėl smurto šeimoje, teigdami, jog prie kiekvieno neįmanoma pastatyti prižiūrėtojo su žvake. Bet priėmus draudimą smurtauti patys smurtautojai pradėjo visai kitaip galvoti. Smurto gerokai sumažėjo, vadinasi, priemonė veiksminga. Šiuo atveju man labai keista ir net nesuprantama policijos atstovo pozicija.

- Minėjote, kad tikite gera žmonių valia, jog uždraudus rūkyti balkone rūkalius, cigariuką papsėjęs du dešimtmečius, pagalvos: „Velnias, Seimas juk priėmė draudimą rūkyti balkone“... Užgesins ir niekad nerūkys...
-Aš tikiu. Na, ar jūs rūkysite balkone, jei jums pasakys, kad negalima? Juk ieškosite kitos vietos! Žinoma, piktavalių visuomet bus, bet tam mes ir turime policiją. Galbūt du kaimynai rūko vienas prieš kitą ir jiems gerai. Bet, manau, tie, kurie rūpinasi sveikata, turi teisę nekvėpuoti cigarečių dūmais.

- Gal vis dėlto policijos siūlymas šį klausimą palikti spręsti kaimynams arba namo bendrijai logiškas?
- Žinot, aš jums pasakysiu iš savo patirties. Kai pagimdžiau, gyvenau ketvirtame aukšte, o kaimynas iš apačios išeidavo į balkoną ir rūkydavo man virš miegamojo. Kiek buvo bandyta su juo tartis, visada išgirsdavau atsakymą: „O kas draudžia man rūkyti balkone?“ Ir iš tiesų, jis teisus - niekas nedraudžia. Taigi, neturėdavau jokių argumentų. Jei žmogus neturi nei sąžinės, nei supratimo, vadinasi, jį galime apriboti tik įstatymais ir policija.

- Klausymuose nuskambėjo ir teiginių, jog šio projekto reguliavimas prieštarauja Konstitucijai, jūs to neįžvelgiate?
- Profesorius Dainys (urologas B.Dainys – red. past.) yra pasakęs: nėra sudėtingesnio teisės akto nei Konstitucija, nes jai išaiškinti reikalingas visas teismas. Teiginiu „prieštarauja Konstitucijai“ svarstant bet kokį projektą, mano nuomone, dažnai manipuliuojama. Ir tai dažniausiai daro suinteresuotos grupės.
Manau, kad didžiausia problema, jog mes nematome rūkymo pasekmių čia ir dabar. Tačiau, kai matai, kiek pacientų gydomi onkologijos, pulmonologijos skyriuose, darosi baisu.
Kai girdžiu kolegas, raginančius daugiau diskutuoti ir delsti, kad įstatymas nebūtų priimamas dar kelerius metus, kyla klausimas, kam jie atstovauja?
 
 
 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris