Už nemokamus maišelius – baudos

Deimantė Gruodė
2019-05-30
Kaip atgrasyt nuo plastiko maišelių vartotojus? Aplinkos ministerija (AM) sako radusi išeitį – siūlo bausti prekybininkus už tokių maišelių dalijimą nemokamai. Ministerijos ruošiamas pataisas netrukus turėtų svarstyti Vyriausybė, o šiai pritarus – ir Seimas.
Už nemokamus maišelius – baudos
Lietuvos prekybos įmonių asociacijos duomenimis, pastaraisiais metais labai lengvų ir lengvų maišelių sunaudojimas šalyje mažėja.

Gąsdina baudomis 
Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimais siūloma pardavėjams ir prekybos įmonių vadovams už lengvųjų plastiko maišelių nemokamą dalijimą skirti baudas nuo 10 iki 200 eurų.
„Esame parengę, suderinę ir esame baigiamojoje stadijoje prieš pateikiant Vyriausybei tvirtinti pataisas, kuriomis atskirai ketiname išskirti šį atvejį ir numatyti kontrolės procedūras ir baudas. Dabar tik bendrieji atvejai apibrėžti“, – BNS tvirtino ministerijos atstovė Agnė Bagočiutė.
Seimo vicepirmininkas Remigijus Žemaitaitis ministerijos užmojus auklėti baudomis vertina skeptiškai. „Esminis dalykas – ugdyti žmogaus sąmoningumą, kad reikia imti kuo mažiau tokių maišelį ir tą reikia pradėti daryti nuo savo šeimos. Pavyzdžiui, aš namuose tuo neužsiimu ir esu blogas pavyzdys, kai tėvas, nueina į parduotuvę ir visus produktus susideda į penkis maišelius. Nors namuose turiu bent penkis daugkartinio naudojimo ir dar vieną man yra pasiuvusi uošvienė“, - sako parlamentaras.
 
Pasak jo, reikia edukacijos, o ne baudų.

„Išrašiau baudą ir esu tas gerasis pareigūnas, jų „prikalantis“ daugiausiai. Bet žmonių sąmoningumo taip neišugdysi, priešingai, didės jų neapykanta ir pyktis“, - sako parlamentaras.
Tiesa, R.Žemaitaitis pastebi ir gerų ženklų, kuomet ir prekybininkai netgi turguose pasiteirauja kliento, ar jam reikia maišelio. Netgi pasiūlo įsigyti medžiaginį.
„Pažiūrėkite, kaip mes padarėme su bambaliais. Aš ir Valentinas Mazuronis, jis buvo aplinkos ministras, aš – Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas. Ko tada ėmėmės? Sugalvojome depozito sistemą, kuomet dešimt centų reikia grąžinti atgal. Įsivaizduokite, jei parduotuvėse padarytų akciją ir būtų dalijami nemokami popieriniai maišeliai. Žmonės iš pradžių supuls, temps jų namo po dešimt ir grūs į stalčius. Po pusės metų, kai stalčiai jau neužsidarys, nebesineš. Bet per tuos metus užsiauginsi dešimt dvidešimt procentų žmonių, kurie pakankamai sąmoningai ir atsakingai elgsis. Arba, pavyzdžiu, kodėl ministras negali padaryti taip, kad negalią turintiems asmenims ir dirbantiems siuvyklose valstybė duoda užsakymą, jog reikia pasiūti milijoną daugkartinio naudojimo maišelių“, - alternatyvų ieško R.Žemaitaitis.
 

L.S. skaičius
10-200
- tiek eurų baudą siūloma skirti pardavėjams ir prekybos įmonių vadovams už lengvųjų plastiko maišelių nemokamą dalijimą.

 
Nebeliks rinkoje
Seimo dar 2016–aisiais priimtos pataisos nuo šių metų leido prekybininkams nemokamai dalyti tik labai plonus (plonesnius kaip 15 mikronų) plastiko maišelius. 15–50 mikronų storio maišelių, kurie dažniausia yra su prekybininkų ar prekių ženklų logotipu, negalima dalyti veltui. Mat pastarieji sunkiai atskiriami nuo kitų atliekų ir tik maža jų dalis perdirbama, o gamtoje jie ilgai nesuyra.
Kaip žurnalistams yra pažymėjusi ministerijos atstovė, kol kas yra gauta tik viena pretenzija dėl maišelių dalijimo. Tačiau patikrinus nustatyta, kad pažeidimo nebuvo.
Aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos teigimu, Lietuvoje verslas atsakingai žiūri į plastiko gaminių mažinimą.
„Jau dabar verslas persiorientuoja: kai kuriuose prekybos tinkluose jau nėra plastikinių indų, jie pereina prie popierinių ir medinių“, – yra sakęs ministras.
 

Pasak Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos tarybos nario Vido Pociaus, idėja imtis priemonių mažinant plastiko patekimą į aplinką - gera.
„Bet koks vartojimo mažinimas yra teisingas sprendimas. Tarp jų - ir sunkiai yrančių, sunkiai perdirbamų ir surenkamų atliekų. Tai yra sveikintina iniciatyva. Kalbant apie įgyvendinimo mechanizmą, čia gali būti įvairių nuomonių. Verslininkas, kuris gamina vienokį ar kitokį produktą ir jį fasuoja, pavyzdžiui, pilsto riešutukus, automatiškai grūda į kuo įmantresnę, kuo gražesnę, jo manymu, pakuotę ir dažniausiai kelių sluoksnių. Neseniai pirkau kvepalus, pavargau, kol juos išpakavau. Vieną pakuotę nuplėšiau, antrą nuplėčiau, trečią, ketvirtą... Suprantame, kad šie dalykai neišgaruoja, o lieka ir apkrauna mūsų aplinką – patenka į deginimą, kas yra nuodas, arba į sąvartyną, kas irgi negerai, arba dar blogiau kur nors į aplinką. Tai yra aktualu visiems“, - sako V. Pocius.

 
Tarp kitko
Nuo 2021-ųjų vidurio įsigalios draudimas tiekti rinkai plastikinius ausų krapštukus, stalo įrankius, lėkštes, šiaudelius, gėrimų maišiklius, oro balionėlių lazdeles, taip pat iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintus vienkartinius gaminius ir maisto tarą, gėrimų indelius ir jų dangtelius, pagamintus iš polistireninio putplasčio.
ES direktyva numato, kad iki 2026-ųjų reikia gerokai sumažinti maisto, skirto nedelsiant suvalgyti vietoje arba išsinešti, taros ir gėrimų indelių su kamšteliais ir dangteliais suvartojimą.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos duomenimis, pastaraisiais metais labai lengvų ir lengvų maišelių sunaudojimas šalyje mažėja. 2017 m. vienam gyventojui teko 226 labai lengvi ir 34 lengvi maišeliai, o 2014 m. – atitinkamai 260 ir 39.

 
Komentarai
Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė:

- Turiu sau priekaištų. Kiekvieną sykį imdama pagalvoju, ar tikrai man jų tiek reikia ir stengiuosi vartoti kuo mažiau. Matyt, griežtesni apribojimai ir Europos Sąjungos direktyvų bendra tendencija reikalinga. Kitaip nelabai susidorojama su problema. Kiek atsimenu dar iš kadencijos Europos Parlamente 2014 metais aptarėme, kaip reikėtų elgtis su tais plastiniais maišeliais, būtent lengvaisiais. Kalbėta apie tai, kad valstybės narės arba prekybos centrai galėtų patys pasirinkti, kaip sumažinti jų kiekius. Dabar kai girdime iš Europos Sąjungos komisijos, kad nuo 2021 metų apskritai atsisakyti lengvojo plastiko produktų, tai būtų lengvieji maišeliai, kiti produktai, rinkoje jų iš tikrųjų neturėtų likti ir net nebūtų prasmės skirti baudų. Pripažįstama, kad plastikas yra problema, jog tai nėra pirmojo būtinumo prekė, be kurios negalime apsieiti.
 
Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė:

- Atlikau apklausą. Mūsų asociacijos nariai nedalijo nemokamų maišelių, tik mokamus. Yra nustatyta, kokio tankio, kokio storio turi būti plastikas, kad jis būtų nemokamas. Didžiausia problema yra su turgaus prekeiviais. Bet mūsų nariai laikosi visų reikalavimų ir baudų nebijo.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris