Stengsis padėti medikams susitarti

www.lsveikata.lt
2019-01-24
Trečiadienį VUL Santaros klinikų gydytojų sąjunga išplatino viešą kreipimąsi dėl neva valdžios siūlymo universitetinėse ligoninėse sveikatos priežiūros specialistams dirbti pagal terminuotas 5 metų darbo sutartis. Gydytojai negali patikėti šiuo pasiūlymu ir teigia, kad tai - medikų diskriminavimas bei teisių pažeidimas.
Ketvirtadienį ministerija kviečia medikus, didžiųjų ligoninių atstovus pasitarti šiuo klausimu.
Stengsis padėti medikams susitarti

Kreipimasis
„Santaros klinikų gydytojų sąjunga kartu su kitomis darbdavio lygmeniu veikiančiomis medicinos specialistų profesinėmis sąjungomis bei Lietuvos medikų sąjūdžiu 2019 01 15 kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo narius, nepritardamos SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGŲ ĮSTATYMO NR. I-1367 1, 2, 3, 15, 151 IR 55 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO ĮSTATYMO projektui. Šalia kitų ydingų projekto nuostatų įstatymu siekiama nustatyti, kad visi universiteto ligoninių sveikatos priežiūros specialistai (t. y. gydytojai, akušeriai, slaugytojai, slaugytojų padėjėjai, o taip pat psichologai bei daugelis kitų sveikatos priežiūros specialistų) dirbtų pagal terminuotas penkerių metų darbo sutartis. Toks reikalavimas yra netaikomas jokioje socialiai pažengusioje pasaulio valstybėje, yra neproporcingas, diskriminuojantis, pažeidžia beveik 10 000 universiteto klinikų sveikatos priežiūros specialistų teises. Jau dabar dėl didesnių darbdavio mokamų nedarbo socialinio draudimo įmokų terminuotoms darbo sutartims Kauno ir Santaros klinikų gydytojų realiai gaunami atlyginimai yra mažesni beveik 1 000 000 Eur per metus. Didinant darbuotojų, kurie dirba pagal terminuotas sutartis skaičių, realus sveikatos priežiūros specialistų darbo užmokestis mažės, – rašo gydytojai. – Universiteto klinikų medikus vienijančios profesinės sąjungos ragina atsisakyti diskriminuojančios, neskatinančios profesinio tobulėjimo, sukuriančios neužtikrintumo atmosferą terminuotų darbo sutarčių taikymo nuostatos tiek universiteto, tiek ir kitų gydymo įstaigų medikams ir siūlo taikyti socialiai pažengusiose šalyse įprastus medikų profesinės kvalifikacijos vertinimo metodus. Apgailestaujame, kad vengiama diskusijos ir į 2019 m. sausio 24 d. 10.00 val. sveikatos apsaugos ministro šiuo klausimu organizuojamą posėdį nekviečiami universiteto klinikų darbuotojams atstovaujančių profesinių sąjungų atstovai“, - rašoma medikų kreipimesi. 

 
Teikia ir savus pasiūlymus
Medikai teikia politikams ir valdininkams savus siūlymus bei ragina atskirti administracinio sprendimo teisę turinčius sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus nuo administracinio sprendimo teisės neturinčių sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų, ir jiems taikyti skirtingus reikalavimus. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad Santaros klinikų padalinių (poskyrių, skyrių, centrų, tarnybų) vadovai savarankiškos administracinio sprendimo teisės neturi. Jie turi tik konkretaus paciento ar padalinyje gydomų pacientų medicininio sprendimo teisę.
„Mūsų žiniomis, tokia pati praktika taikoma visose šalies sveikatos priežiūros įstaigose, jose administracinio sprendimo teisė yra suteikta tik administracijų nariams (vadovams, jų pavaduotojams) nustatyti, kad nepriklausomai nuo jų žinybinės priklausomybės PSDF bei valstybės biudžeto lėšomis finansuojamų sveikatos priežiūros įstaigų sveikatos priežiūros specialistai, neturintys administracinio sprendimo teisės, dirbtų pagal neterminuotas darbo sutartis“, - rašoma teikiamuose pasiūlymuose. Tiesa, tai tik dalis siūlymų, jų medikai turi ir daugiau.


Komentaras

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaite-Šriubėnė:


- Pirmiausia norėtume atkreipti dėmesį į tai, kad tai nėra nei Sveikatos apsaugos ministerijos, nei ministro Aurelijaus Verygos siūlymas, juolab mūsų iniciatyva jis nėra ir niekur registruotas. Priešingai, šį klausimą kelia pati medikų bendruomenė, tiksliau, Lietuvos medikų sąjūdis, kuris iškėlė tokią idėją ir teikia svarstymui savo siūlymus. Dėl to yra pasisakę ir gydytojai vadovai. Taip pat svarbu paminėti, kad terminuotų sutarčių klausimas sveikatos priežiūros specialistams nėra jokia naujiena, nes dar 1998 metų lapkričio 24 d. Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo redakcijoje (15 straipsnio 7 dalis) buvo nustatyta, kad biudžetinių ir viešųjų įstaigų ar jų filialų ir padalinių, teikiančių tretinę sveikatos priežiūrą, sveikatos priežiūros specialistai į darbą priimami viešo konkurso būdu penkeriems metams.
 
Pastaroji nuostata pakeista 2007 metais liepos 1 d. Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo 15 straipsnio 6 dalyje nustatant, kad Universitetų ligoninių sveikatos priežiūros specialistai į darbą priimami viešo konkurso būdu penkeriems metams. Savo ruožtu SAM, gavusi LMS pasiūlymus ir idėjas bei žinodama kitų medikų organizacijų nuomonę bei tai, kad medikų bendruomenė neturi vieningos nuomonės dėl terminuotų sutarčių taikymo ar netaikymo gydymo įstaigose, stengsis padėti medikų bendruomenei diskutuoti ir susitarti tarpusavyje, apsisprendžiant, ar šiuo klausimu jie norėtų pokyčių, o jei norėtų, kokių būtent. Tad siekiama padėti medikams susitarti ir tarpusavyje išsiaiškinti poreikius.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris