Spausimės elektrinėse „greitukėse“?

Eimantas Šaulitis
2019-10-15
Dešimtys tūkstančių transporto taršos mokesčiu pasipiktinusių tautiečių raito bereikšmius parašus po internetinėmis peticijomis. Visgi papildomas galvos skausmas dėl to, ką pastatyti garaže, kyla ne tik privatiems asmenims, bet ir institucijoms. Štai sveikatos apsaugos ministro patarėja užsiminė, kad perkant naujus greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilius gali tekti pasvarstyti ir apie elektra varomą transportą. Tačiau nepakankamai pažengusios technologijos verčia abejoti tokiais planais.
Spausimės elektrinėse „greitukėse“?
Tokiame greitosios medicinos pagalbos automobilyje gali tekti pasispausti. Į akis krinta, kad dydžiu „Falck“ gaminys menkai kuo skiriasi nuo lengvojo automobilio.

Aplinkos ministerijos klerkai rengę transporto priemonių taršos mokesčio įstatymo projektą nebuvo maloningi kitų ministerijų kolegoms. Vienintelė išimtis taikoma istorinėms transporto priemonėms. Gal kas ir galėtų paniurnėti dėl ne pačios naujausios „greitukės“, tačiau į tokį statusą toli gražu nepretenduoja joks GMP automobilis. „Kadangi įstatymo projekte išimtis šioms transporto priemonėms nenumatyta, jeigu jų išmetimai viršys ribą, nuo kurios jau yra taikomas mokestis, jį reikės mokėti“, – patikino Aplinkos ministerijos ES investicijų ir ekonominių priemonių departamento, Ekonominių priemonių taikymo politikos skyriaus vyr. specialistė Virginija Kalesinskienė.

 
Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai savo ruožtu tikina vertinantys pasiūlymus, kurie prisideda mažinant taršą ir kartu kuria žmonių sveikatai palankesnę aplinką. „Manome, kad vienas variantų, kuris galėtų būti svarstomas perkant naujus GMP automobilius, sąlygose numatyti, jog jie turėtų būti elektromobiliai“, – teigė ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad panašų klausimą turės spręsti ir kitos institucijos, turinčios didelius transporto parkus, pavyzdžiui, policija, Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, viešąjį transportą tvarkančios savivaldybės ir kt.
 
Tuo metu elektriniai GMP automobiliai dar tik žengia pirmuosius žingsnius rinkoje. Gamintojų galvos skausmas - GMP automobiliuose energija reikalinga ir juose naudojamai aparatūrai. O juk ir tradicinių elektromobilių baterijos nusėda greičiau, nei norėtųsi. Prieš porą metų „Nissan“ pristatė GMP automobilį su elektros baterijomis, skirtomis tik transporto priemonės aparatūrai aprūpinti. Vis dėlto šios „greitukės“ ratai sukosi vidaus degimo variklio dėka. Pirmasis pasaulyje elektrinis GMP automobilis buvo pristatytas tik šių metų pradžioje. Bendradarbiavimo su „Tesla“ dėka gimusiu kūdikiu džiaugėsi danų įmonė „Falck“. Stambus GMP automobilių gamintojas elektra varomas greitukes jau išbandė Kopenhagoje ir pietų Danijoje. Visgi į akis krinta, kad dydžiu „Falck“ gaminys menkai kuo skiriasi nuo lengvojo automobilio.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris