SOS! Valstybės kontrolė trukdo daryti gerus darbus

Deimantė Gruodė
2019-06-11
Iš savo kišenės Vilniaus miesto savivaldybė sostinės gyventojų dantims išspaudė 200 tūkstančių eurų. Visgi ligonių kasoms nespėjus iš džiaugsmo suploti rankomis, pinigai pakibo ore. Koją esą kiša Valstybės kontrolė, šiuo metu atliekanti minėtos įstaigos auditą. „Jie mums trukdo daryti gerus darbus“, - skundžiasi Vilniaus TLK direktorius Vytautas Mockus.
SOS! Valstybės kontrolė trukdo daryti gerus darbus

Nepasirašo sutarties
„Pinigai dar laukia. Mums reikalinga sutartis“, - patikino savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Jonas Bartlingas, dar gegužės mėnesį Vilniaus teritorinei ligonių kasai išsiuntęs raštą. Jame tvirtinama, jog negavus Vilniaus TLK pritarimo ir artimiausiu laiku nepasirašius sutarties, savivaldybės biudžeto lėšos, šiems metams skirtos nustatytų kategorijų asmenų dantų protezavimo išlaidoms kompensuoti, bus perskirstytos ir panaudotos kitoms reikmėms.
„Tokiu atveju daugiau kaip keturi šimtai socialiai jautrių Vilniaus miesto gyventojų, laukiančių eilėje kompensuojamo dantų protezavimo, reikalingos paslaugos negalės gauti greičiau“, - tvirtinama departamento direktoriaus pasirašytame rašte.
 
Juolab pernai savivaldybė sostinės gyventojų dantims taip pat buvo atseikėjusi tik kiek mažiau - šimtą penkiasdešimt tūkstančių eurų. Kaip tvirtina, įvertinus dantų protezavimo paslaugas teikiančių įtaigų skaičių (jų yra 141), su kuriomis Vilniaus TLK yra sudariusi sutartis dėl dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu, administruoti bei paskirstyti finansavimą minėtoms įstaigoms savivaldybei būtų sudėtinga.
Žinodami, kokios eilės susidaro Vilniaus mieste, jog dantų protezavimo gyventojai laukia ir trejus, ir penkerius metus, susiekėme su Vilniaus teritorinės ligonių kasos vadovu Vytautu Mockumi. Šis beda pirštu į Valstybės kontrolės instituciją.
„Pernai už tuos pinigus suprotezavome dantis daugiau nei trims šimtams gyventojų. Šiais metais, kadangi savivaldybė skyrė du šimtus tūkstančius, vėl kreipiamės į Valstybinę ligonių kasą. Bet lygiagrečiai gavome raštą iš Valstybės kontrolės, kad visa tai turi administruoti ne teritorinė ligonių kasa, nes tai yra savivaldybės funkcija“, - situaciją nupasakojo V. Mockus.

 
Vaikšto sukirmijusiais dantimis
„Pavasarį Valstybės kontrolė pradėjo praėjusių metų finansinį auditą ir padarė preliminarią išvadą, kuri dar nėra galutinė, kad šie pinigai - Privalomojo sveikatos draudimo fondo viršplaninės pajamos. Reglamentacija, kaip viršplaninės pajamos naudojamos, - labai griežta. Tai aprobuoja ministras.
Mes pasipiktinome tokiomis išvadomis. Toliau iš jų (valstybės kontrolės –red.) seka: kad mes neteisėtai padedame miestui. Sakau: jūs atsikvošėkite! Kaip tik turėtumėte mus pagirti.
Valstybės kontrolė sako: ko jūs sureikšminate mūsų tarpines išvadas. Taigi lapkričio mėnesį bus galutinės ir matysite. Palaukite, lapkričio mėnesį bus išvados? Taigi čia penkiems šimtams žmonių dantis suprotezuoti! Reikia dar, kad savivaldybė iškentėtų neperskirsčiusi pinigų. Jei pamatys, kad stovi biudžete penkis šešis mėnesius nei centas nepajudinamas, vadinasi, nėra poreikio, kam juos ten marinuoti, panaudos kitur. Pavyzdžiui, savivaldybė pripirks baltų trinkelių vietoj juodų ir prospekte pakeis, kokį nors antrą surūdijusį vamzdį pastatys prie upės“, - nuogąstauja V.Mockus.
 
Esama situacija nepatenkinta ir senjorų organizacija „Bočiai“, kurie Valstybės kontrolei taip pat siuntė raštą.
„Dabar savivaldybės pinigai guli po nepajudinamu akmeniu ir nepasiekia žmonių, kuriems jie būtų itin reikalingi. Mažos pensijos daugeliui neleidžia tokios prabangos susidėti dantis. Būna, išsilavinęs žmogus prakalba ir nesinori į jį žiūrėti.... Žmonės vaikšto sukirmijusiais dantimis. Mes viltingai žiūrime, kad tie pinigai vis dėlto turėtų pasiekti kasas ir nebūtų panaudoti kitoms reikmėms. Nes dažnai pinigai nuplaukia nežinia kur: jeigu tu jų nepanaudoji pagal paskirtį, jie dingsta“, - sako Vilniaus miesto bendrijos „Bočiai“ pirmininkė Vilija Tūrienė.
 
Brovėsi pas kontrolierių
V.Mockus pasakojo, jog netgi būta posėdžio, kuomet prie apvalaus stalo susėdo Valstybės kontrolės, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, Valstybinės ligonių kasos vadovai, bet išsiskirstė nieko nepešę.
 

„Po posėdžio bandžiau prisibelsti pas Valstybės kontrolės vadovą Arūną Dulkį, bet neprisileido. „Mes nebendraujame su audituojamom institucijom“, - buvo pareikšta. Lyg audituojamos mano nuodėmės ir eisiu su kyšiu išsipirkti“, - pasakojo Vilniaus TLK direktorius Vytautas Mockus.

 
Vilniaus TLK vadovas pasakojo esamoje situacijoje pasijutęs it koks Don Kichotas.
„Virš šios aukščiausios institucijos yra tik Dievas. Tad jie tik su dievais šneka, o mes, mirtingieji, visiškai nesuprantame jų logikos. Kam jie dirba? Ar įsivaizduojamiems skaistumo stabams, ar žmonėms, kad būtų geriau, kad pinigų nepavogtų, neišvaistytų ir pagal paskirtį panaudotų? Bet jie užsidarę stikliniame bokšte ir peza kažkokias savo tiesas. Lengviausias sprendimas būtų nusispjauti. Arba yra toks liaudiškas posakis: jeigu atsisėda durnius ant skverno, nupjauk skverną ir eik. Už tai mums nenubyra nė centas, niekas nė nepadėkojo.

Bet ar pensininkams nuo to bus geriau? Ar tiems, kurie laukia eilėje trejus metus, kas nors pagerės? Norime, jog kas nors padėtų mums nuimti barjerus, idant žmonėms galėtume padaryti gerus darbus“, - tikina V.Mockus.
 
Komentarai
Valstybinės ligoninių kasos vadovas Gintaras Kacevičius:

- Savivaldybė kreipėsi pagalbos į ligonių kasas, konkrečiai - į Vilniaus TLK. Kaip žinote, ligonių kasos veikia pagal viešąją teisę, kurios principas yra toks: galima viskas, kas leista. Paaiškėjo, kad dantų protezavimo reglamentavimas šiuo metu nenumato tokio atvejo. Dėl to reikalas yra užkliuvęs Valstybės kontrolei, kuriems, pavyzdžiui, iškilo klausimų: ar tos lėšos, jei teritorinė ligonių kasa gautų iš savivaldybės, - ligonių kasos pajamos ar ne? Jiems kilo klausimų dėl lėšų įforminimo, nes teritorinė ligonių kasa tokio tipo pajamų negali turėti. Logiškai mąstant, tai nėra jokios pajamos. Tai yra tiesiog vienos institucijos pagalba kitai institucijai.
 

Iniciatyva yra gera, tokią teisę savivaldybė turi. Tik ji neturi veikiančių mechanizmų, kaip tai realizuoti. O tuos veikiančius mechanizmus tikrai turime ligonių kasose.
Dabar kaip tik Valstybinėje ligonių kasoje, bendradarbiaudami su Vilniaus TLK, dirbame prie ministro įsakymo, kuris reglamentuoja būtent dantų protezavimą ir jo apmokėjimą, pakoregavimo numatydami ir tokią bendradarbiavimo galimybę. Projektas turėtų pasiekti ministrą ir jam pasirašius tai būtų galima realizuoti. Pakeitimai tikrai nedideli ir aš neprognozuoju, kad galėtų kilti kokių nors nesklandumų.
Tos lėšos tikrai nebus apiforminamos kaip ligonių kasų pajamos. Tai bus tiesiog savivaldybės lėšos, kuriomis tiesiog operuos teritorinė ligonių kasa išmokėdama gydymo įstaigoms.
 
Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė:

- Iš tikrųjų sveikintina, kad savivaldybės dar suranda lėšų iš savo biudžetų. Nori kaip galima labiau padėti žmonėms susitvarkyti dantis. Teritorinės ligonių kasos turi specialistus, lengviau įformina procedūras. Tad mums atrodė logiška, kad savivaldybė atitinkamai pervesdama tam tikrą lėšų sumą ir sudarydama sutartį su teritorine ligonių kasa, gali tikėtis, kad vis dėlto tos lėšos bus panaudojamos pagal paskirtį. Bet žinau, kad yra kliūčių. Matau, kad yra reikalavimas keisti norminius aktus, tas lėšas padaryti tarsi pačių įstaigų savomis lėšomis, kas yra pakankamai sudėtinga. Savivaldybei administracines išlaidos tvarkyti pačioms yra našta. Tad gali atsitikti taip, kad taryba sakys, jeigu mums dar reikia atlikti tai, ką turėtų daryti ligonių kasos, gali atsisakyti skirti pinigus.

 
Valstybės kontrolės atsakymas
Vadovaudamiesi Valstybės kontrolės 2019 metų veiklos plane įtvirtinta Valstybinio audito programa atliekame Privalomojo sveikatos draudimo fondo finansinį (teisėtumo) auditą, kurio tikslas įvertinti 2018 metų konsoliduotųjų finansinių ir biudžeto vykdymo ataskaitų ir rinkinių duomenis ir pareikšti nepriklausomas nuomones, taip pat įvertinti fondo lėšų ir turto valdymo, naudojimo ir disponavimo jais teisėtumą. Sveikatos draudimo lėšomis apmokamų gydymo paslaugų, papildomai finansuojamų ir savivaldybių lėšomis,  apskaita ir lėšų naudojimas yra vienas iš klausimų nagrinėjamų šio audito metu.
 
Atkreipiame dėmesį, kad, vadovaudamiesi Valstybės kontrolės įstatymo 38 str. 2 p., neturime teisės skelbti tarpinių atliekamo audito duomenų, kol nepasirašyta valstybinio audito ataskaita. Auditą baigsime 2019-10-01.
Pažymime, kad Valstybės kontrolė nepriima sprendimų dėl sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir finansavimo. Sveikatos apsaugos ministerija formuoja sveikatos priežiūros ir sveikatos draudimo politiką ir organizuoja jos įgyvendinimą. Atitinkamai, yra kompetentinga priimti sprendimus šioje srityje.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris