Slaugytojai galės konsultuoti pacientus, skirti tyrimus, išrašyti medicinos priemones

www.lsveikata.lt
2019-07-19
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga daugiau funkcijų suteikė slaugytojams: jie galės konsultuoti kai kuriuos pacientus, skirti ir vertinti kai kuriuos tyrimus, išrašyti medicinos pagalbos priemones bei skirti vaistus.
Slaugytojai galės konsultuoti pacientus, skirti tyrimus, išrašyti medicinos priemones
Įvedus naują slaugytojo konsultacijos paslaugą, lėtinėmis ligomis sergantys pacientai, jei nėra paūmėjimų ar naujų sveikatos sutrikimų, galės konsultuotis tik su slaugytoju.

Kaip penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, šiais pokyčiais siekiama mažinti eiles prie šeimos gydytojų kabinetų.
„Esame tikri, kad naujos funkcijos, kurios numatytos slaugytojams, tikrai yra tos, kurias kiekvienas jų yra kompetentingas atlikti, tad pacientams dėl naujovių nerimauti nereikia“, – pabrėžia ministras.

Pasak jo, įvedus naują slaugytojo konsultacijos paslaugą, lėtinėmis ligomis sergantys pacientai, jei nėra paūmėjimų ar naujų sveikatos sutrikimų, galės konsultuotis tik su slaugytoju.
Slaugytojo konsultacija pacientams bus teikiama toje gydymo įstaigoje, prie kurios jie yra prisirašę.  
 
Viceministrės Linos Jaruševičienės teigimu, nuo šiol slaugytojai bus aktyviau įtraukti ir teikiant pagalbą sergantiesiems cukriniu diabetu.
„Numatyta, jog jie savarankiškai galės paskirti glikozilinto hemoglobino tyrimą ir vertinti jo rezultatus, kurie svarbūs vertinant cukrinio diabeto gydymo efektyvumą, taip pat galės koreguoti paskirtų antiglikeminių vaistų dozę, atlikti diabetinės pėdos profilaktiką – bus privaloma kiekvieno apsilankymo metu apžiūrėti ir įvertinti cukriniu diabetu sergančio paciento pėdas“, – sako viceministrė.
Be to, bendrosios praktikos slaugytojai turės gebėti prižiūrėti pacientus, sergančius kraujotakos sistemos ligomis, paskirti kraujo krešumo tyrimą ir vertinti jo rezultatą, koreguoti paskirtų antikoaguliantų ar antihipertezinių vaistų dozes.
 
Slaugytojai taip pat patys galės paskirti ir išrašyti kompensuojamąsias slaugos priemones, pavyzdžiui, sauskelnes, įklotus, vienkartines paklodes, vienkartinius insulino švirkštus su adatomis, diagnostines juosteles gliukozei nustatyti ir kt.
Šias naujoves rengė darbo grupė, joje dirbo Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai, šalies universitetų ir kolegijų dėstytojai, Lietuvos slaugytojų vadovų sąjungos, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos atstovai, Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos ir Valstybinės ligonių kasos specialistai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris