Šiemet nuo tymų paskiepyta 44 kartus daugiau suaugusiųjų nei pernai

Jūratė Skėrytė, BNS
2019-07-25
Šiemet per penkis mėnesius pasiskiepijusių suaugusiųjų nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės padaugėjo 44 kartus, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).
Šiemet nuo tymų paskiepyta 44 kartus daugiau suaugusiųjų nei pernai

Pernai nuo tymų paskiepytas 321 pilnametis asmuo, šiemet – 14 tūkst. 125 asmenys.
Paskiepytų vaikų iki 17 metų skaičius padidėjo daugiau kaip ketvirtadaliu (26,5 proc.), palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu – atitinkamai 24 tūkst. 362 ir 17 tūkst. 929.


Iš viso, ULAC duomenimis, per penkis šių metų mėnesius, nuo tymų, epideminio parotito ir raudonukės pasiskiepijo dvigubai daugiau asmenų nei pernai per tą patį laikotarpį – atitinkamai 38 tūkst. 487 ir 18 tūkst. 250 asmenų.
Naujausiais duomenimis, iki liepos 24-osios tymais Lietuvoje susirgo 787 asmenys. Daugiausia susirgimų tymais registruota Kauno ir Vilniaus miestuose.
Pagal amžių jauniausias, susirgęs tymais – keturių mėnesių kūdikis, vyriausias – 78 metų asmuo. Daugumos suaugusiųjų tymais skiepijimo būklė nežinoma, o dauguma vaikų – neskiepyti.
 
„Pastaruoju metu galima konstatuoti, jog suaktyvėjęs gyventojų ir medikų švietimas, informavimas užtikrino didesnį pasiskiepijusių gyventojų skaičių ir tai leido pristabdyti tymų protrūkį šalyje“, – teigė ULAC vadovas Saulius Čaplinskas.
Jo teigimu, nors tymų protrūkis pristabdytas, gyventojai vis tiek turėtų likti budrūs, tie, kurie neskiepyti arba nežino savo skiepijimo būklės ar skiepyti tik viena vakcinos doze, turėtų pasiskiepyti.
 
Tymų infekcijos šaltinis – tik sergantis žmogus, jis tymų virusą į aplinką išskiria keturias–penkias dienas iki ir keturias dienas po išbėrimo. Asmenys, paskiepyti nuo tymų, kitų asmenų negali užkrėsti.
Naujausiais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, per šių metų pirmuosius penkis mėnesius Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalyse iš viso užregistruoti 8358 susirgimai tymais.  

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris