Seimo Priklausomybių prevencijos komisija aiškinosi, kaip vykdomas įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros skyrių reorganizavimas

www.lsveikata.lt
2019-04-15
Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos posėdyje išklausyta informacija apie pradėtą vykdyti įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros skyrių reorganizavimą, siekiant sveikatos priežiūros paslaugų optimizavimo.
Seimo Priklausomybių prevencijos komisija aiškinosi, kaip vykdomas įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros skyrių reorganizavimas

Komisijos posėdyje dalyvavo teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, teisingumo viceministrai Ernestas Jurkonis ir Žydrūnas Plytnikas, teisingumo ministro patarėjas Gintaras Žandaravičius, Kalėjimų departamento direktoriaus pavaduotojas, atliekantis direktoriaus funkcijas, Valerijus Vinckevičius, Sveikatos apsaugos ministerijos, Respublikinio priklausomybės ligų centro, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai.
 
Šio klausimo svarstymas tapo aktualus po to, kai komisija gavo Seimo narių grupės pasirašytą kreipimąsi, kuriuo buvo perduotas įkalinimo įstaigose veikiančių sveikatos priežiūros skyrių darbuotojų laiškas dėl, jų manymu, skubotų Teisingumo ministerijos vadovybės sprendimų, kurie pakenktų esminiams sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo principams.

Kreipimesi nuogąstaujama, kad laisvės atėmimo vietų ligoninėje, esančioje Pravieniškėse, siekiama įkurti medicinos centrą, iš kurio būtų aptarnaujamos visos įkalinimo įstaigos, taip būtų siaurinamos paslaugų apimtys, labai pablogintas paslaugų prieinamumas ir kokybė, darbo netektų daug patyrusių medicinos darbuotojų, kuriems jau dabar yra išdalinti atleidimo lapeliai.
 
Kreipimosi autoriai pasigenda optimizavimo ekonominio pagrįstumo analizės, abejoja ekonominiu optimizacijos efektu.
Komisijos posėdyje kalbėjęs teisingumo ministras E. Jankevičius patvirtino, kad šis klausimas yra labai svarbus, būtina rasti teisingus sprendimo būdus. Ministro nuomone, už pirminio ir antrinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas atsakinga turėtų būti Laisvės atėmimo vietų ligoninė, o ne Kalėjimų departamentas, kaip yra dabar.
 
Išklausius visus pasisakymus, bendra komisijos narių nuomonė buvo tokia, kad daugiausia baimių ir neramumų kyla dėl to, jog šioje sistemoje dirbantiems žmonėms trūksta aiškumo ir informacijos, kurią būtina pateikti susitikimų su darbuotojais metu.

Teisingumo ministras patikino, kad artimiausiu metu planuoja susitikti su darbuotojais, aplankyti įkalinimo įstaigose veikiančius sveikatos priežiūros skyrius, pateikti atsakymus į visus darbuotojams rūpimus klausimus.
Komisijos posėdžio metu taip pat aptarti resocializacijos paslaugų teikimo bei sergamumo žmogaus imunodeficito viruso liga (ŽIV/AIDS), lytiškai plintančiomis infekcijomis paplitimo ir gydymo klausimai Lietuvos laisvės atėmimo vietų įstaigose.
 
E.Jankevičius pasidžiaugė, kad priėmus politinius sprendimus, nuo 2019 m. gegužės 1 d. žmogaus imunodeficito viruso liga ir kitos lytiškai plintančios infekcijos laisvės atėmimo vietų įstaigose bus gydomos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.
Komisijos posėdyje dalyvavusi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro ŽIV/AIDS/LPI ir hepatitų epidemiologinės priežiūros skyriaus gydytoja epidemiologė Oksana Jučienė vardijo teigiamas Kalėjimų departamento pavaldžiose įstaigose esančias užkrečiamųjų ligų paplitimo ir gydymo tendencijas – 2018 m. tris kartus sumažėjęs naujų ŽIV atvejų skaičius (nustatytas 31 atvejis), du kartus padidėjęs naujai gydomų asmenų skaičius.
Komisija planuoja aplankyti Teisingumo ministerijai pavaldžių įkalinimo įstaigų socialinės ir psichologinės reabilitacijos centrus, domėtis ten tiekiamų paslaugų efektyvumu. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris