Seime pristatyta Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo veikla

www.lsveikata.lt
2019-03-01
Seime pirmą kartą Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo (Fondas) istorijoje buvo pristatyta jo pastarųjų metų veikla bei ateities perspektyvos. Konferencijoje metu aptartos Fondo finansuojamos veiklos, pranešimus skaitė visuomeninių organizacijų, universitetų ir gydymo įstaigų atstovai bei visuomenės informavimo specialistai.
Seime pristatyta Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo veikla

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, vienas svarbiausių Fondo bruožų – universalumas. Tai yra galimybė kasmet remti pačias aktualiausias temas, spręsti svarbiausias problemas, reaguoti į aktualijas ir veikti laiku.
„Šiandien jau turime visoje šalyje pavyzdžių, kaip vienas ar kitas projektas realiai padėjo žmonėms kažką išmokti, kažkam ištiesti pagalbos ranką, atsikratyti priklausomybių ar bent jau paskatino ieškoti pagalbos. Tai viskas, ko mes siekiame, ko siekia Fondas. Būti impulsu pokyčiui“, - sako ministras A.Veryga.
Fondo tarybos pirmininkas ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas akcentuoja, jog per trejus metus beveik trigubai išaugęs Fondo biudžetas leidžia stiprinti nevyriausybinių organizacijų veiklas, skirtas visapusiškai gerinti visuomenės sveikatą.

 
„Kiekvienas prevencinis, mokslo ar socialinės reklamos projektas praeiną labai rimtą filtrą, kol gauna finansavimą. Taryba atrenka pačius kokybiškiausius, visuomenei naudingiausius projektus, skatinančius keisti savo gyvenimą, pradėti labiau rūpintis savimi ir aplinkiniais. Labai tikimės, kad Fondo remiamos veiklos bus svarbus indėlis į geresnį, kokybiškesnį, sveikesnį visų Lietuvos žmonių gyvenimą“, - sako Š. Narbutas.
2017 metais Fondo finansavimas buvo nukreiptas į visuomenės sveikatos stiprinimą – alkoholio vartojimo prevenciją ir bendruomenių gebėjimų stiprinimą savižudybių prevencijos srityje. Tuomet 34 projektams buvo paskirstyta daugiau nei 1,25 mln. eurų. Įgyvendinta 30 prevencinių projektų, 2 moksliniai projektai bei 2 socialinės reklamos projektai.
 
Siekiant mažinti alkoholio vartojimą ir jo daromą žalą visuomenei, finansuoti projektai, kurių metu specialistai apmokyti dirbti su priklausomų tėvų vaikais, numatant supervizijų organizavimą, siekiant tokių specialistų tinklo plėtros Lietuvoje. Taip pat buvo organizuojama pagalba nuo alkoholio priklausomų tėvų vaikams suteikiant jiems galimybę bendrauti, pasidalyti savo patirtimi, sumažinti išgyvenamą chaosą šeimoje, vaiko prisiimtą atsakomybę ir kaltę dėl tėvų priklausomybės, padėti išreikšti jausmus, suteikti informacijos, kur galima kreiptis ir gauti pagalbą, suteikti žinių apie priklausomybę nuo alkoholio, jo poveikį ir vartojimo pasekmes bei pan.
 
Dešimtyje savivaldybių, pasižyminčių aukščiausiu mirtingumu susijusiu su alkoholio vartojimu (Šalčininkų r., Trakų r., Švenčionių r., Jonavos r., Ukmergės r., Visagino, Kelmės r., Vilniaus r., Anykščių r., Pasvalio r.), buvo ugdomos vaikų socialinės ir emocinės kompetencijos. Jaunimui buvo skirti mokymai apie vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimų prevenciją. Šiose iniciatyvos dalyvavo daugiau nei 26 tūkst. žmonių.

Per 6,5 tūkst. specialistų dalyvavo iniciatyvose, skirtose bendruomenių gebėjimų stiprinimui savižudybių prevencijos srityje. Savivaldybėse, kuriose mirtingumo dėl savižudybių rodiklis 100 tūkst. gyventojų yra 50 atvejų ir daugiau, jie buvo mokomi atpažinti savižudybės riziką ir tinkamai į ją reaguoti, taip pat buvo siekiama užtikrinti žmonėms proaktyvią pagalbą po mėginimo nusižudyti, save žaloti, taikant mokslo įrodymais grįstą praktiką pirmines ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiose įstaigose.
 
Praėjusiais metais Fondas sulaukė daugiau nei dvigubai daugiau paraiškų, finansuoti 40 projektų jiems paskirstant per 2,7 mln. eurų visuomenei diegti sveiką gyvenseną ir gerinti psichikos sveikatą. Įgyvendinti 27 prevenciniai projektai, 5 moksliniai ir 8 socialinės reklamos projektai.
Skatinant visuomenę rinktis sveiką gyvenimo būdą įgyvendinti projektai, skirti darbovietėse įgyvendinamoms sveikatos stiprinimo iniciatyvoms, rizikos veiksnių prevencijai sergant onkologinėmis ar kraujotakos sistemos ligomis, psichinę ar fizinę negalią turinčių asmenų ir jų artimųjų įtraukimui į sveikatos stiprinimo veiklas, taip pat iniciatyvos mažinti rizikingą vaistinių preparatų vartojimą bei didesnės rizikos vaikų ir jaunimo elgsenai keisti.
 
Psichikos sveikatai gerinti finansuoti projektai, skirti  tabako ir su jais susijusių gaminių vartojimo prevencijai,  inovatyvių psichikos sveikatai stiprinti programų, pagrįstų mokslo įrodymais ir gerąja praktika diegimui, taip pat programų, skirtų šeimų psichologiniam atsparumui didinti, pritaikymui ir diegimui, psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencijai teikiant sveikatos stiprinimo paslaugas diegimui, pagalbos linijai norintiems mesti rūkyti.
Šiemet Fondas dar didesnis – įvairiems visuomenei naudą teikiantiems projektams bus paskirstyta daugiau nei 3 mln. eurų. Iki kovo 15 dienos organizacijos kviečiamos teikti paraiškas renkantis iš 17 prioritetinių priemonių, skatinančių visuomenę gyventi sveikiau ir stiprinti savo psichinę sveikatą. Vienas iš svarbiausių tikslų – pasiūlyti žmonėms alternatyvą ir diegti visuomenėje supratimą, kad sveikas gyvenimo būdas yra įdomus ir prasmingas.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris