Rūta Liutkevičienė: „Dirbu tai, ką beprotiškai mėgstu, neskaičiuodama laiko“

Evelina Machova
2019-02-28
„Esu dviejų dukrų mama, žmona, gydytoja ir man labai patinka tai, ką darau“, - sako gydytoja akušerė-ginekologė Rūta Liutkevičienė (35 m.), apdovanota „Kylančios žvaigždės 2018“ nominacija. Nors planavo šokti, bet tapo gydytoja, kurią pacientės vadina „labai faina“.
Rūta Liutkevičienė: „Dirbu tai, ką beprotiškai mėgstu, neskaičiuodama laiko“
„Aš nevažiuočiau į gimdymą namuose. Manau, kad tai gali sutikti daryti tik tie žmonės, kurie niekada nedirbo stacionare“, - sako gydytoja akušerė-ginekologė Rūta Liutkevičienė.

- Vienas konkurso „Metų vadovas“ komisijos narys, žvelgdamas į jūsų veiklas, smalsavo, kiek jūsų para turi valandų - gal netyčia daugiau nei visų...
- Būtų gerai, deja... Laiko sau nelabai lieka, bet kai darai tai, kas patinka, neskaičiuoji. Aišku, tenka vienu metu derinti kelias veiklas. Pavyzdžiui, jau pamiršau ką reiškia pasimėgauti puodeliu kavos. Kavą geriu lauke vedžiodama šunį. Kartais, pagalvoju, kad po truputį pavargstu bėgti. Vis dėlto jau nebe dvidešimt penkeri... (juokiasi).

- Toks standartinis klausimas. Iš veiklų spėju, kad apie gydytojos karjerą svajojote nuo mažumės?
Niekada neplanavau studijuoti medicinos. Visas mano gyvenimas buvo šokiai. Kartu su Andriumi Kandeliu buvome Lotynų Amerikos šokių čempionai Lietuvoje, pasaulyje - dešimti. Tad natūralu, kad visa mano jaunystė bėgo šokių salėse, gyvenau „ant parketo“. Apie ateitį neturėjau kitokių minčių. Bet dešimtoje klasėje patyriau traumą, lūžo stuburas. Supratau, kad šokti jau nebegalėsiu. Prireikė iš naujo įvertinti prioritetus, nuspęsti ką veiksiu. Apsisprendžiau - stosiu į mediciną. Ginekologiją pasirinkau nuo pat pradžių. Tiesa, gal trumpam buvau susimąsčiusi apie otorinolaringologės specialybę, bet tik kokiam pusdieniui. 

- Solo Lotyno nėštukėms užsiėmimai atsirado iš aistros šokiui, kodėl šiandien jie nebevyksta?
Užsiėmimai buvo paklausūs, bet dažniausiai vykdavo sekmadieniais. Tai - praktiškai vienintelė diena per savaitę, kurią galiu skirti šeimai. Vyras paprašė, kad ta viena diena taip ir liktų šeimai, bet užsiėmimus tikiu ateityje vėl atgaivinsiu. Į juos susirinkusios moterys sakydavo, jog po treniruotės išeina kur kas geriau nusiteikusios.

Kaip atsirado visos papildomos veiklos: puslapis nestukes.lt, paskaitų ciklas „Gimties stebuklas“, jaunimo sveikatinimo centras? Juk dažnai girdime, kad medikai neturi laiko, nes dirba keliuose darbuose. Jums pasisekė, kad dirbate tik vienoje darbovietėje?
- Iš tikrųjų dirbu Vilniaus gimdymo namuose, taip pat kartą per savaitę konsultuoti vykstu į Molėtus, konsultuoju ir Vilniuje „Tavo klinika“. Man patinka tai, ką darau. Paskaitos nėščiosioms gimė man dar mokantis rezidentūroje. Pamenu, dirbu Vilniaus gimdymo namų Patologijos skyriuje, operuojam moterį, kuri gydytojos klausia, ar ši anksčiau nevedė paskaitų? Gydytoja sako: vedžiau, bet labai seniai. Tada ir pagalvojau, kad tokių paskaitų pacientėms reikia ir aš galėčiau tuo užsiimti. „Gimties stebuklas“ skaičiuoja aštuntus metus. Visos paskaitos filmuojamos ir prieinamos internete, be to, verčiamos į gestų kalbą.

Mintis įkurti jaunimo sveikatinimo centrą taip pat kilo rezidentūroje. Pagal mainų programą Taline atlikau savaitės praktiką. Ten ligoninėje veikė jaunimo centras, kuris visada buvo atviras. Galvojau, kad ir mes galėtume turėti tokį. Mintis patiko ne tik man, bet ir Vilniaus gimdymo namų vadovei Kornelijai Mačiulienei.
Dirbdama pastebėjau, kad moterims kyla be galo daug klausimų, o atsakymų jos dažniausiai ieško internete. Tiesa, beieškodamos atsakymų prisiskaito būtų ir nebūtų dalykų ir kartais save užprogramuoja neteisinga informacija. Nusprendžiau, kad situaciją reikia taisyti ir per tris mėnesius sukūriau puslapį nestukes.lt, kurį nuolat atnaujinu jau ketvirtus metus.

- Kaip kilo mintis paskaitas versti ir į gestų kalbą? 
- Vieną penktadienį su šeima žiūrėjome komediją „Nieko nematau, nieko negirdžiu“. Šeštadienį ateinu į darbą ir matau, kad vyras ir žmona, kuri gimdys, kalba gestų kalba. Prisiminusi filmą pagalvojau, jog žmonės turintys klausos sutrikimų turi mažesnes galimybes informacijai gauti. Parašiau į Kurčiųjų asociaciją ir paklausiau, gal jie turi vertėją, galintį išversti mano paskaitas. Sulaukiau teigiamo atsakymo. O smagiausia, kad vertėja kaip tik ir pati lankė mano paskaitas.

- Viena temų, kuria buvo plačiai diskutuojama - gimdymai namuose. Kokia jūsų nuomonė?
- Šiuo metu tai yra plačiai diskutuojama tema ir yra visokių nuomonių, tačiau aš nevažiuočiau į gimdymą namuose. Net ir esant sklandžiai nėštumo eigai, teisingai vaisiaus padėčiai, niekada iki galo negali prognozuoti gimdymo eigos. O būna ypač ekstremalių situacijų. Pavyzdžiui, savo praktikoje esu turėjusi virkštelės iškritimą prie pilno gimdos kaklelio atsidarymo. Minėtu atveju, skubiai, kartu su visa gimdymo lova, prilaikant ranka kūdikio galvą, kolegų buvau nuvežta į operacinę. Tai parodo, kad tokiomis akimirkomis ir kelios minutės - aukso vertės.

 
Ar būtų galimybė gimdant namie, esant tokiai ar panašiai situacijai atlikto operaciją ar saugiai išgabenti gimdyvę į gydymo įstaigą – nemanau. 
Todėl, nežinau, koks drąsus turi būti gydytojas, kad ryžtųsi priimti gimdymą namuose. Gal aš neobjektyvi, nes daug ką vertinu iš medicininės pusės, o gal per daug atsakingai žiūriu į savo darbą? Bet tokiais atvejais visada prisimenu profesorės Gražinos Drąsutienės pasakymą, kad gimdymas yra kaip ugnikalnis, kuris nežinia kada gali išsiveržti. Niekada nesiryžčiau rizikuoti dviem gyvybėmis.

- Jūsų, kaip jaunos medikės, akimis, kokia ta gydytojų duona? Viešojoje erdvėje dažnai girdima, kad nelabai kokia: algos mažos darbo daug, o kokioj Vokietijoj viskas šimtą kartų geriau...
- Ir Lietuvoje galima gerai gyventi, jei tik turi noro bei idėjų. Taip, darbo daug, atsakomybės taip pat netrūksta, bet mano darbas mane džiugina. Žinoma, galima sėdėti, piktintis, kaip viskas blogai, brangu, negali uždirbti. Bet jei turi noro, viskas įmanoma.

- Medicinoje neišvengiami ir skaudūs atvejai, kaip su jais pavyksta susitvarkyti?
- Būna situacijų, kai grįžusi namo paverkiu. Nors ir netinka taip sakyti, nes gydytojai neturėtų būti tokie emocionalūs, bet man akys sudrėksta ir matant gražius dalykus. Tarkim, tėtis gimdykloje būna su gimdyve viso gimdymo laikotarpiu, o užgimus naujagimiui padėkoja savo moteriai už padovanotą stebuklą ir nuoširdžiai pasako jai, jog myli. Na, tai išties labai gražu ir jautru...

 
Dosjė
2010 m. Vilniaus universitete įgijo medicinos gydytojos specialybė; 2016 m. – gydytojos akušerės ginekologės.
Nuo 2016 iki dabar VŠĮ Vilniaus gimdymo namų gydytoja akušerė ginekologė.
Nuo 2016 iki dabar VŠĮ Molėtų ligoninės Konsultacijų poliklinikos gydytoja akušerė ginekologė.
Nuo 2011 m. sukurtas ir iki dabar skaitomas trijų paskaitų ciklas „Gimties stebuklas“ būsimoms mamytėms ir tėveliams VŠĮ Vilniaus gimdymo namuose.
Nuo 2015 m. internetinio puslapio www.nestukes.lt įkūrėja.
Nuo 2017 m. skaitomas trijų paskaitų ciklas „Gimties stebuklas“. Nuo 2017 m. minėtų paskaitų vaizdo įrašai išversti ir į gestų kalbą.
Nuo 2017 m. VŠĮ Vilniaus gimdymo namuose įkurtas „Jaunimo sveikatinimo centras“.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris