Ruošia elektrošoką vienasmeniais išvadintiems vadovams

Margarita Meškaitė
2019-02-11
Nors konkursai į Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldžių įstaigų vadovus jau įgriso iki gyvo kaulo, ministerija visgi susiprotėjo ir nustebino užsilaukusius pretendentus, taip pat be nuolatinių vadovų dirbančias įstaigas. Pirmas konkurso etapas pasibaigęs: dokumentai priimti. Jei neįsivels klaidų, tuoj sulauksime ir pačių konkursų. O Seime pačiu laiku stumiamos įstatymo pataisos, kurios kaip reikiant suriš rankas esamiems ir būsimiems gydymo įstaigų vadovams.
Ruošia elektrošoką vienasmeniais išvadintiems vadovams
„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kartu su keliais koalicijos partneriais siūlo keisti įstatymus taip, kad jie užkirstų kelią neskaidriems sprendimams visose gyventojų sveikata besirūpinančiose sveikatos sistemos įstaigose.

Konkursai įsibėgėja
Po ilgo vilkinimo, konkursų paskelbimo-atšaukimo virtinės SAM pranešė: baigėsi vienas konkurso etapų – dokumentų pateikimas, norintiems užimti vadovų pareigas keturiose SAM pavaldžiose įstaigose.
Jau aišku, kad norą vadovauti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai išreiškė 3 pretendentai, Valstybinei ligonių kasai - 5, tiek pat Radiacinės saugos centrui, o Ekstremalių situacijų centrui - 4 pretendentai.
Tai dar ne pabaiga. Šiuo metu vyksta dokumentų priėmimas į Respublikinio priklausomybės ligų centro, Klaipėdos jūrininkų ligoninės, Respublikinės Klaipėdos ligoninės ir Respublikinės Kauno ligoninės konkursus direktoriaus pareigoms užimti. Į tris pirmąsias įstaigas konkursai jau buvo paskelbti, bet, kaip aiškinosi SAM, įsivėlus klaidoms, atšaukti.
 

Ruošia dovanėlę vadovams
Gydymo įstaigų vadovus pasiekė ir dar viena žinia. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kartu su keliais koalicijos partneriais registruoja Sveikatos sistemos, Sveikatos priežiūros įstaigų bei Viešų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymų pataisas.
R.Karbauskio teigimu, šiandienė situacija leidžia sveikatos priežiūros įstaigose vienam asmeniui priimti sprendimus, kurie neretai pridaro žalos valstybei ir visuomenei bei sudaro prielaidas korupcijai. Dėl to siūloma keisti įstatymus taip, kad jie užkirstų kelią neskaidriems sprendimams visose gyventojų sveikata besirūpinančiose sveikatos sistemos įstaigose, įvedant sprendimų priėmimui kelias pakopas ir prievolę sprendimų bei juos priimančių asmenų privačių interesų viešinimui.
 
Taigi, įstatymu siūloma nustatyti, kad Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) viešoji įstaiga privalo turėti instrumentą – visuotinį dalininkų susirinkimą ir vienasmenį valdymo organą – įstaigos vadovą. Viešoji įstaiga, kuri yra universiteto ar respublikos lygmens ligoninė, papildomai dar privalo turėti kolegialų valdymo instrumentą – valdybą, kitus kolegialius organus – gydymo tarybą ir slaugos tarybą. O regiono ar rajono lygmens ligoninė privalės turėti arba kolegialų valdymo instrumentą – valdybą, arba kitą kolegialų organą – stebėtojų tarybą bei gydymo tarybą ir slaugos tarybą. Tad regiono ar rajono lygmens ligoninių steigėjai turėtų galimybę pasirinkti, kurį kolegialų organą, atsižvelgus į vietos sąlygas ir poreikius, jiems yra tikslingiausia turėti.
 

„Nors įstatyme parašyta „vienasmenis“, bet iš tikrųjų vadovas turi patariamuosius kolegialius organus - tai ir gydymo, ir stebėtojų tarybos, ir galiausiai – visų skyrių vedėjai. Nemanau, kad vienas vadovas ką nors nusprendžia. Vis tiek remiamės ir gydymo taryba, ir stebėtojų taryba, ir turime steigėją, kuris mus kontroliuoja. Tikrai nemanau, kad vadovas yra vienvaldis ir visagalis“, - sako Kretingos ligoninės vyriausioji gydytoja Ilona Volskienė.

 
Kaip pasakoja vadovė, stebėtojų tarybą jie jau turi ir šauniai darbuojasi, pasitaria, išklauso jų nuomonę. „Kad esame ir stebimi, ir vertinami, galbūt yra gerai“, - svarsto vyr. gydytoja, kuri dėl valdybų reikalingumo mažose ligoninėse visgi abejoja.
 
Kam kiekvienam kaimui valdyba
Kolegei antrina Kėdainių ligoninės vyr. gydytojas Stasys Skauminas, abejodamas, ar kiekvienam kaimui reikalinga valdyba.

„Nesu už tai, kad visus reikalus spręstų ministerija. Kadangi vis tiek rajone yra taryba, kuri suinteresuota rajono gyventojų sveikatos apsauga, ir man atrodo, kad niekas geriau negu jie neišspręs šių klausimų. Regioninės tarybos, kurią sudaro atstovai iš kiekvieno rajono, sprendžiančios daugiau strateginius klausimus, irgi yra. Šiuo atveju nereikia nieko naujo išradinėti“, - sako vyr. gydytojas.
 
Kol tarsis, traukinys nuvažiuos
Šakių ligoninės vyr. gydytojo Algirdo Klimaičio nuomone, atsiradus papildomiems valdymo instrumentams, kai kuriais atvejais bus sunkiau vadovauti įstaigoms.
„Viskas priklauso nuo to, kokie žmonės dirba, ar galima bendradarbiaujant, tariantis priimti geriausius sprendimus. Gal vadovui ir būtų lengviau pasakyti: „Aš tariausi, o ne pats sprendžiau, štai, yra protokolai“. Tiesa sakant, atsakomybė sumažinama arba nuimama nuo vadovo.

Kartais sprendimų reikia gana greitų, todėl derinimo procesai net ir gerą sprendimą gali paversti niekiniu. Kol su visais suderinsim, galime pavėluoti jau į nuvažiuojantį traukinį. Begaliniai debatai ir diskusijos dažniausiai sudėtingai dera su vadybiniu efektyvumu“, - dvejones išsakė A.Klimaitis.
 
Ar iš tiesų gydymo įstaigų vadovas rajonuose karaliauja?
„Įstaigos vadovui yra priskirtos aiškios funkcijos pagal Viešųjų įstaigų įstatymą, pagal Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymą. Galų gale, kadangi didžiuma esame viešosios įstaigos, įstatymas apriboja vadovo kompetencijas. Taip pat pareiginė instrukcija, kuri suderinta su steigėju. Aš pats viešpats tik tada, kai atsakyti reikia. O šiuo atveju, kadangi išplečiama tokia valdymo struktūra, vadovui turbūt bus lengviau pasakyti, kad negaliu šimtu procentų prisiimti atsakomybės, nes buvo ir stebėtojų taryba, ir valdyba, kurie galbūt laikėsi kitokios nuomonės. Asmeninė atsakomybė, mano manymu, šiuo projektu sumažinama. Arba bus įsiveliama į begalinius debatus ir sprendimai skundžiami, bet tai - blogesnis scenarijus. Visąlaik reikėtų tikėtis šviesesniojo, kad visi pasitarę priima geriausią sprendimą“, - sako A.Klimaitis.

 
Komentaras
Seimo vicepirmininkas Remigijus Žemaitaitis:

- Sveikatos gydymo įstaigų pataisos rajono ligoninėse nieko nekeis. Yra paprastas dalykas: vadovą bet kokiu atveju skiria meras, vėl skaičiuoja kadencijas, yra stebėtojų taryba, kuri tvirtina arba netvirtina ataskaitas. Viešųjų ryšių prasme tai yra sveikintinas žingsnis, bet aš pasakysiu, kaip tai galima apeiti. Pavyzdžiui, toje pačioje gydymo įstaigoje stebėtojų taryba įkurs valdybą ir jos pirmininku paskirs buvusį direktorių, o buvusį direktoriaus pavaduotoją paskirs ligoninės direktoriumi. Ir padarys taip, kad be valdybos pritarimo, nieko negalima priimti. Juk ne organas ką nors duoda, aiškus ligonių kasų finansavimas duos sprendimą ir sutartys. Kol nebus aiškaus ligonių kasų finansavimo ir sutarčių, nieko neįgyvendinsi. Jie gali keisti kad ir trisdešimt vadovų.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris