Remtinų asmenų skaičius turi mažėti

Margarita Meškaitė
2019-09-27
Seimo Audito komitetas svarstė Valstybės kontrolės ataskaitą, kuri atskleidė gajas socialinės paramos sistemos piktžaizdes.
Remtinų asmenų skaičius turi mažėti

Negauna tie, kam iš tikrųjų reikia
Valstybės kontrolės auditorių išvados parodė, kad socialinės paramos sistema neefektyvi, o savivaldybės, vykdydamos savarankiškąsias funkcijas socialinės paramos srityje, dažnai net neužtikrina, kad parama pasiektų tuos asmenis, kuriems tokia pagalba iš tiesų būtina.

Posėdžio metu komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė akcentavo, kad šiuo metu esama piniginės paramos forma, neinvestuojant, neanalizuojant ir kompleksiškai netaikant kitokių paramos formų, iškreipia pačią paramos esmę. Pirmiausia reikia kelti tikslą, kad mažėtų remtinų asmenų, nes šiuo metu esama socialinės paramos sistema demotyvuoja žmones. Todėl savivaldybės pirmiausia turėtų teikti tokias socialines paslaugas, kurios motyvuotų galinčius dirbti socialinės paramos gavėjus padėtų integruotis į darbo rinką bei keisti jų požiūrį.
 
Posėdžio metu kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais diskutuota apie būdus ir priemones, kad informacinė sklaida apie socialinę paramą būtų prieinama ir pakankama, o atvejo vadyba galėtų būti reali pagalba žmogui nepasiklysti socialinės paramos sistemoje. Ministerijos atstovams komitetas pasiūlė aktyviau dalintis su savivaldybėmis gerosios praktikos pavyzdžiais ir pasiteisinusiomis priemonėmis, prisidedančiomis prie socialinės paramos efektyvumo didinimo, taip pat parengti aktualią bei patikimą informaciją apie visas socialinės paramos rūšis, jų teikimo ir gavimo sąlygas, kuri būtų skelbiama savivaldybių interneto puslapiuose.
 
Siūlo belstis į prokurorų duris
Komitetas, atkreipdamas dėmesį į tai, kad parama būstui yra viena iš socialinės paramos formų ir reaguodamas į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie galimai neteisėtus ir neefektyvius savivaldybių turto naudojimo atvejus, pasiūlė Savivaldybių kontrolierių asociacijai kartu su Valstybės kontrole atliekant bendrą auditą dėl savivaldybių nekilnojamojo turto, atkreipti ypatingą dėmesį į savivaldybių socialinio būsto fonde esančio būsto naudojimo efektyvumą ir teisėtumą. Taip pat nutarta kreiptis į Generalinę prokuratūrą siūlant įvertinti Neringos savivaldybės socialinio būsto fondo turimo turto naudojimo teisėtumą ir galimai padarytos žalos savivaldybės biudžetui, taip pat į Valstybinę mokesčių inspekciją, kad įvertintų ar šie asmenys, kurie verčiasi tokių būstų subnuoma, yra sumokėję mokesčius.

Tad Audito komitetas, įvertinęs socialinės paramos aktualumą ir svarbą šalies mastu, nutarė tęsti šio klausimo parlamentinę kontrolę ir posėdyje priėmė sprendimą „Dėl efektyvesnės socialinės paramos užtikrinimo“.

 
Komentaras
Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė:

- Tobulumui nėra ribų. Siekiant, kad mes pamatytume žmonių problemas ir kad savivaldybės į jas įsigilintų ir spręstų galimai geriau ir sklandžiau, išties tobulėjimui ribų nėra. Esminis dalykas, kurį žmonės jaučia ir yra nepatenkinti ateidami į priėmimus – vis dar pakankamai daug administracinių dalykų, kurie galėtų būti greičiau sprendžiami. O socialinių išmokų skaičiai yra didžiuliai ir mūsų ekonomikos kilimui dar reikia svarstymų, kaip pasiekti, kad žmonės negautų socialines pašalpas, o turėtų galimybė dirbti ir užsidirbti. Kiek pamenu, buvo kalbama, kaip veikia užimtumo didinimo programos iš dvylikos savivaldybių patirties. Mano dėmesį labiausiai atkreipė tas faktas, kad užimtumo didinimo programą įgyvendiname, o, deja, įsidarbinančių ir liekančių darbo rinkoje itin mažas procentas. Vadinasi, kažkas neveikia ir yra ne taip.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris