Remigijus Šimašius: „Tuščia vieta ilgai nebus“

Deimantė Gruodė
2019-09-13
„Tuščia arba laikina vadovo vieta negali būti“, - sako Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius (45 m.), kviesdamas naudotis proga – dalyvauti ką tik paskelbtuose savivaldybei pavaldžių gydymo įstaigų vadovų konkursuose.
Remigijus Šimašius: „Tuščia vieta ilgai nebus“
„Ne kartą teko susidurti ir kitose srityse, kad žmonės arba galvoja, kad ši vieta ne jiems, arba dar dėl kokių nors priežasčių nedrįsta dalyvauti“, - sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

- Jau įsisuko vadovų konkursai sostinės gydymo įstaigose?
- Skelbiame bent du konkursus – Antakalnio klinikinės ligoninės ir Karoliniškių poliklinikos. Tuščia arba laikina vadovo vieta negali būti. Akivaizdu, kad ir vienoje, ir kitoje įstaigoje pastaruoju metu vyko pozityvūs pokyčiai, taigi vadovai dirbo tikrai gerai. Karoliniškių poliklinikos vadovė išėjo į sudėtingesnius vandenis, kur jai linkiu sėkmės. Klinikinei ligoninei irgi ieškome vadovo. Kviečiame dalyvauti visus: ir esamus vadovus, ir norinčius jais tapti. Manau, kad viskas turėtų išeiti tik į gera.
 
- Turbūt jūsų ausis pasiekė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įvesta naujovė, kuomet antrajame konkurso etape jis vadovą renkasi iš dviejų geriausiai pasirodančių kandidatų. Jo pavyzdžiu nežadate sekti?
- Komisija tam ir skirta, kad rinktų vadovą. Be abejo, galutinį parašą dedantis asmuo turi suprasti, kas yra išrinktas. Tad svarbu iki tol atlikti darbą, kad pakviestume kiek įmanoma geresnius kandidatus. Ne kartą teko susidurti ir kitose srityse, kad žmonės arba galvoja, kad ši vieta ne jiems, arba dar dėl kokių nors priežasčių nedrįsta dalyvauti. Amžinas iššūkis paskelbus konkursą, kartais dar prieš jo paskelbimą, pasistengti kiek įmanoma labiau paskleisti žinią, kad žmonės nebijotų dalyvauti konkursuose.
 

- Tad, kaip suprantu, neturite ambicijų pats vienas rinktis laimėtoją?
- Tikrai ne. Nežinau, ar teisė leistų rankinį valdymą, nes yra nustatyta tam tikra konkursų tvarka ir jos reikia laikytis.
 
- Kita tema. Kaip sostinėje sekasi mažinti savižudybių skaičių?
- Prieš trejus ketverius metus užsukome didelį sisteminį vajų, kuris tęsiasi iki šiol ir džiaugiuosi, kad duoda teigiamų rezultatų. Žmonės dažnai vengia kalbėti apie savižudybę manydami, kad gali ją paskatinti. Nors iš tikrųjų reikia tiesiai šviesiai klausti, ar kartais apie tai negalvoji. O suteikiama pagalba turi būti konkreti, ne nujuokaujant ir visko neužglostant. Deja, ir sveikatos priežiūros specialistai dažnai nežino, kaip elgtis tokiu atveju. Esminis įdėtų pastangų pokytis, kad visos institucijos, kurios vienaip ar kitaip gali su tokiais atvejais susidurti, pradedant nuo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos, baigiant įvairių institucijų medikais, pasirašė memorandumą su įsipareigojimais (beveik keturiasdešimt institucijų). Tikslas – kad visi žinotų, ką daryti, kad nenustebtų ir nepasimestų, kad būtų supažindinti su baziniais principais ir praėję specialius mokymus. Apie keturis tūkstančius žmonių juos lankė. Jie buvo skirti vilniečiams, bet reikia pripažinti, kad daug žmonių buvo ir iš kitų Lietuvos vietų. Vilniaus miesto mokesčių mokėtojų pinigais finansavome ir Lietuvos pokyčius. Bet duok Dieve, kad tai išeitų į gera.
 
- Ar teko iš arti susidurti su savižudybe – šeimoje ar gelbėjant kaimyną?
- Deja, teko susidurti, manau, kaip ir didžiajai Lietuvos žmonių daliai. Tai buvo man artimi žmonės, bet su jais kasdien toli gražu nebendraudavau. Tada belieka klausimai: ar galėjau dažniau skambinti ir kaip nors kitaip elgtis?
 
- Dažnai girdi, kad savo noru susižalojusį žmogų greitoji atveža į ligoninę, kur jam subintuoja ranką ir lyg niekur nieko išleidžia namo. Tai – normalu?
- Jei taip atsitinka, negerai ir nepateisinama. Esminis dalykas - ne fizinės pagalbos suteikimas. Iš analizės išvadų matome, kad daugumą nusižudžiusiųjų mirtis pasiekia ne po pirmo, bet po antro arba trečio bandymo. Vadinasi, kai pirmą kartą žmogus bandė tai daryti ir, ačiū Dievui, nesėkmingai, svarbu, jog jam būtų ne tik riešas subintuotas ar atlikta detoksikacija. Reikia, kad jis papultų į išmanančių specialistų akiratį, kad būtų suteiktos ir visos kitos paslaugos, pagalba gyvenimo sunkumams iškentėti, idant neištiktų antras bandymas žudytis. Jei po pirmo karto niekas nebebandytų antrąkart, savižudybių skaičius Lietuvoje sumažėtų drastiškai.
 
- Psichologinė pagalba Vilniaus gydymo įstaigose, jūsų manymu, prieinama pakankamai?
- Formaliai žiūrint, pakankamai. Praktiškai vertinant, atsitinka visko. Turbūt labiausiai reikėtų didinti visuomenės ir sveikatos priežiūros įstaigų supratimą, kad jeigu užtikrintume geresnę sąveiką, viskas stotų į vietas. Bendrai mūsų pastangos tikrai duoda rezultatų. Vėlgi mes neatrodome gerai miestų kontekste pasaulyje, nes šimtui tūkstančių gyventojų tenka apie šešiolika savižudžių, kas yra daug. Lietuvos kontekste mūsų miestas atrodo geriau, nes šalies mastu šimtui tūkstančių gyventojų tenka apie dvidešimt keturis savižudžius. Visgi situacija per pastaruosius keletą metų gerėja.

 
- Jums pasisekė, kad jūsų žmona – psichologė, tad užplūdus niūrioms mintims visada turėsite į ką kreiptis...
- Apie gyvenimo prasmę turėjome įvairių pamąstymų. Konkrečių suicidinių minčių nebuvo. Bet tai nereiškia, kad jų niekada negali įvykti. Labai svarbu, kad žmonės nebūtų stigmatizuojami, nes tai gali nutikti kiekvienam. Kaip girdėjome, aktorius Marius Repšys pasakojo, kad jį nuo aštuonerių metų persekiojo tokios mintys, o kažkam gali prasidėti ir aštuoniasdešimties.

 
Dosjė
Remigijus Šimašius (g. 1974 m. sausio 12 d. Tauragėje) – teisininkas, Lietuvos politikas, Vilniaus meras, buvęs Lietuvos teisingumo ministras ir Seimo narys.
Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakultete įgijo teisininko kvalifikaciją, studijavo Centrinės Europos universitete (CEU) Budapešte, Mises institute Alabamoje, stažavosi Heritage fonde Vašingtone (JAV).

Nuo 1995 m. – Laisvosios rinkos instituto (LLRI) teisės ekspertas, projektų vadovas.
2002 m. rugsėjo 17 d. Lietuvos teisės universitete apgynė disertaciją „Teisinis pliuralizmas“, socialinių mokslų (teisės krypties) daktaras.
2002–2005 m. LTU Teisės fakulteto Teisės filosofijos katedros doktorantas, asistentas, LTU teisės teorijos dėstytojas.
Lietuvos liberalų sąjungos narys (1995–2005 m.), LLS valdybos narys (1998–1999 m.), LLS Teisingumo komiteto pirmininkas (1999–2000 m.).
2000 ir 2002 m. išrinktas į Vilniaus miesto tarybą nuo Lietuvos liberalų sąjungos, Vilniaus miesto Tarybos narys (2001–2006 m.).
Nuo 2004 m. gegužės LLRI viceprezidentas, ekspertų komandos vadovas, LLRI prezidentas (2006 m. gegužės 9 d. – 2008 m. gruodžio mėn.).
2005–2008 m. VU Teisės fakulteto lektorius, Teisės teorijos ir istorijos katedros narys
Nuo 2008 m. gruodžio 9 d. iki 2012 m. gruodžio mėn. – Lietuvos teisingumo ministras.
Nuo 2012 m. iki 2015 m. LR Seimo narys, Ekonomikos komiteto narys.
Nuo 2015 m. – Vilniaus miesto meras.
2018 m. – pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris