Reformos sumanytojus įspėja: tai – grįžimas atgal

Deimantė Gruodė
2019-10-14
Po to, kai rašėme straipsnyje „Reformų spąstuose: nesupranta, kodėl juos naikina“ (L.S. Nr. 39), sulaukėme milžiniškos skaitytojų reakcijos bei itin daug atsiliepimų. Su ta intencija tęsiame temą.
Reformos sumanytojus įspėja: tai – grįžimas atgal
Radiacinės saugos tarnybos patriarchas Albinas Mastauskas stebisi, negi laisvoje šalyje žmogus negali išsakyti savo nuomonės, būtinai turi plaukti pasroviui? Jis svarsto, kad, matyt, norima nutildyti Radiacinės saugos vadovės pareigas laikinai einančią Ramunę Mariją Stasiūnaitienę, kuri nuo pat pradžių sakė, kad jungimas neatitinka nei TATENOS (Tarptautinės atominės energetikos agentūros), nei Europos komisijos rekomendacijų ir reikalavimų.

Kaip žinia, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pateikė Seimui įstatymų pataisų paketą, kuriuo numatoma gerokai apkarpyti ministerijai pavaldžių įstaigų skaičių jas jungiant arba naikinant. Minėtame straipsnyje įstaigų vadovai išreiškė nuogąstavimus, kas bus, jeigu priėmus reformą jie būtų jungiami arba dar gražiau – naikinami.
„Labai bijome, kad radiacinės saugos problemos gali tapti antraplanėmis“, - kalbėjo Radiacinės saugos centro laikinoji vadovė Ramunė Marija Stasiūnaitienė po žinios, kad jie kartu su Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centru būtų jungiami prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro.
 
Savo ruožtu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras mums atsiųstame rašte, pasirašytame direktoriaus Roberto Petraičio, kuriuo, panašu, siekiama nutildyti sveikatos apsaugos ministro reformą kritikuojančius biudžetinių įstaigų vadovus, aiškinasi:

„[...] norėtume pažymėti, kad biudžetinių įstaigų vadovai neturėtų priešintis ministro, kuriam yra tiesiogiai pavaldūs, įgyvendinamai politikai. Tai parodo jų nelojalumą bei prieštarauja bendriesiems etikos ir valstybės tarnybos principams. Vietoj to, turi būti diskutuojama ir ieškoma sprendimų, kaip dirbti visuomenės labui bei optimaliai, neprarandant vertingų specialistų, apjungti funkcijas ir įgyvendinti šią politiką.
NVSC palaiko sveikatos apsaugos ministro sprendimus ir pritaria numatytai reorganizacijai. Šalyje mažėjant gyventojų skaičiui, į valstybės biudžetą surenkama vis mažiau mokesčių, todėl išlaikyti įstaigas ir mokėti darbuotojams darbo rinkoje konkurencingą darbo užmokestį darosi vis sudėtingiau. Dėl šios priežasties prarandama daug gerų specialistų. Reorganizacija turėtų padėti juos išsaugoti, nes tik optimaliai naudojant turimus resursus ir taupant lėšas galima galvoti apie darbo užmokesčio didinimą. Jei reorganizacija įvyktų, esami prijungiamų įstaigų visuomenės sveikatos specialistai ir toliau vykdytų tas pačias funkcijas tik NVSC sudėtyje, t.y. žmogiškųjų išteklių nebūtų atsisakoma, tiesiog jie būtų panaudojami efektyviau. Sprendimas dėl Straipsnyje minimų įstaigų reorganizacijos buvo priimtas po ilgų diskusijų, išsamiai išanalizavus esamą situaciją ir galimas rizikas, todėl neturėtų kilti abejonių dėl ministro vykdomos politikos pagrįstumo ir teisingumo. Įstaigų centralizacija dėl bendrųjų funkcijų apjungimo visada padeda sutaupyti.
 
Svarbu paminėti, kad NVSC padaliniai veikia arčiausiai žmonių, t.y. kiekvienoje savivaldybėje, todėl visais visuomenės sveikatos saugos užtikrinimo klausimais (neišskiriant ir apsaugos nuo jonizuojančios spinduliuotės poveikio pvz. jodo profilaktikos naudojimo), buvo ir bus kreipiamasi į NVSC specialistus, kadangi jie yra savivaldybių ekstremalių situacijų komisijos nariai.
NVSC įsitikinimu, apjungus jėgas bus tikrai paprasčiau valdyti visuomenės sveikatai įtakos turinčius biologinius, cheminius, fizinius ir kitus veiksnius; visapusiškai nagrinėti planuojamos ūkinės-komercinės veiklos poveikio aplinkai r sveikatai vertinimo ataskaitas; dalyvauti teritorijų planavimo ir statinių statybos procese; kompleksiškai spręsti visuomenės sveikatos saugos klausimus ekstremalių situacijų metu bei įsisenėjusias problemas, tokias, kaip Ignalinos atominės elektrinės sanitarinės apsaugos zonos įteisinimo klausimai ir pan. Darbai, vyktų sklandžiau ir būtų daug paprasčiau bendradarbiauti, o problemos kiekvienoje savivaldybėje būtų sprendžiamos greičiau ir efektyviau. Svarbu paminėti ir tai, kad tokio darbo patirties turima – visuomenės sveikatos centrai, kurie dabar yra NVSC sudėtyje, anksčiau vykdė radiacinės saugos funkcijas.
Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo 12 straipsnyje nustatyta, jog RSC, kaip ir NVSC, yra visuomenės sveikatos priežiūros viešojo administravimo subjektas. Tad akivaizdu, kad abiejų įstaigų funkcijos yra tikrai suderinamos“, - cituojame NVSC direktoriaus Roberto Petraičio pasirašytą raštą.
 
Albinas Mastauskas: siūlymas būtų sensacija

Radiacinės saugos tarnybos patriarchas Albinas Mastauskas stebisi, negi laisvoje šalyje žmogus negali išsakyti savo nuomonės, būtinai turi plaukti pasroviui? Jis svarsto, kad, matyt, norima nutildyti Radiacinės saugos centro vadovės pareigas laikinai einančią Ramunę Mariją Stasiūnaitienę, kuri nuo pat pradžių sakė, kad jungimas neatitinka nei TATENOS (Tarptautinės atominės energetikos agentūros), nei Europos komisijos rekomendacijų ir reikalavimų.
A.Mastauskas, kuris radiacinės saugos tarnybą, galima sakyti, sukūręs nuo pagrindų ir jai vadovavo ilgą laiką, sako, kad dažnai suplakama visuomenės sveikata su radiacine sauga.
„Visuomenės sveikata, aišku, yra sudėtinga dalis, prie kurio galima priskirti ir aplinkosaugą, ir darbų saugą, ir branduolinę saugą, kadangi visa tai paliečia žmogaus sveikatą. Bet radiacinė sauga visai kita sritis, kiti teisės aktai. Ne be reikalo yra sukurta kita tarptautinė organizacija. Yra Pasaulio sveikatos organizacija ir Tarptautinė atominės energijos agentūra. Jos yra atskirtos tam, kad turėtų galią, kad galėtų priimti sprendimus, kad galėtų komunikuoti su skirtingo lygio valdymo struktūromis. Todėl ponas Petraitis, liaudiškai kalbant, tegul susitvarko iš pradžių su tomis problemomis, kurias turi mokyklose ir darželiuose. Nes siūlymas, kurį girdžiu, iš tikrųjų būtų sensacija, grįžimas į buvusią sovietų sąjungos sistemą“, - piktinosi A.Mastauskas.
 
Jis priminė neseniai šalyje praūžusias civilinės saugos pratybas, kuomet  pašonėje išdygo grėsminga Astravo atominė elektrinė. Sako, Radiacinės saugos tarnyba, kaip pagrindinė įstaiga, griežė pirmuoju smuiku ir sulaukė itin daug komplimentų netgi iš kolegų užsienyje, kad jeigu ne daugiau kaip dešimties metų jų įdirbis, vargu, ar operaciją būtų pavykę pravesti sėkmingai.
„Arba, žiūrėkite, pacientų apšvitą pavyko sumažinti trisdešimt procentų įdiegiant kokybės sistemą visuose lygiuose – ar tai ligoninėse, ar poliklinikose, kurios naudoja rentgeno aparatus. Dabar nauji iššūkiai – eina gama peilis, eina ciklotronas... Petraičiui tai bus dešimta problema ir ne jis tam turi skirti lėšų – pagal TATENOS dokumentus, tai yra valstybės vyriausybės atsakomybė. O dabar numeta dešimtam lygiui, kuris pagal nuotaiką gali duoti pinigų, gali neduoti. Radiacinėje saugoje tokių dalykų negali būti“, - įspėja A.Mastauskas.
 
Jam labiausiai skauda širdį dėl centro specialistų, kurie reformos akivaizdoje dabar gyvena nežinioje.
„Per paskutinius metus išėjo apie penkiolika žmonių. Lietuva išvis neruošia radiacinės saugos specialistų. Suskaičiavus, kiek jie, vargšai, uždirba... atlyginimai priimant į darbą nesiekia devynių šimtų eurų. Turbūt nesugebėjome įrodyti radiacinės saugos svarbos. Bet mums pavyko sukurti sistemą, infrastruktūrą. Puikiai suprantame, kad iš institucijos padarant tik skyrių, vedėjas nebus tas pats kaip įstaigos vadovas, jis neturės tokių bendravimo, komunikavimo, kartais ir reikalavimo svertų kitoms institucijoms ir ministerijoms. Suprantu, kad po kažkiek metų vėl grįšime, bet vietoj to, kad tarnybą stiprintume ir išklausytume poreikius ir galvotume, kaip ją dar labiau patobulinti, siūloma išdraskyti... Esu optimistas, tikiuosi, kad Seimas to nepraleis“, - viliasi A.Mastauskas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris