Radiacinis saugumas: atgal į praeitį

Eimantas Šaulitis
2019-07-04
„Jausmas toks, kad Radiacinės saugos centras (RSC) yra laikomas niekalu. Mūsų nekviečia į Vyriausybės posėdžius, su mumis nesitaria. Esame pastatomi prieš įvykusį faktą“, – piktinasi RSC Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktorius Julius Žiliukas. Trečiadienį Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) užmojams likviduoti RSC. Specialistų likimas atsidūrė Seimo rankose.
Radiacinis saugumas: atgal į praeitį

Baugina ministerijos glėbys
Siūlomas projektas neatitinka Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) reikalavimų. Žinoma, nei Europos Sąjunga, nei TATENA nepasakys, kaip turime tvarkytis, bet jie nurodys, kad turi būti užtikrintas radiacinę saugą vykdančios institucijos nepriklausomumas, žmogiškieji ir finansiniai ištekliai. Pasak J.Žiliuko, nė vienoje Europos šalyje visuomenės sveikatos institucijos nevykdo „reguliatoriaus“ funkcijos radiacinės saugos srityje.
 

„Daugelis pokomunistinių valstybių šitoje srityje į Lietuvą žiūrėjo kaip į pavyzdį. Jie mums žaliai pavydėjo. Ir vadovai, ir eiliniai darbuotojai važiuodavo mokytis pas mus. Net ir moldavai, kirgizai išskyrė atskiras institucijas, o Lietuvoje grįžtame prie senos sistemos, kuri nepasiteisino. Mūsų darbuotojai nenori patekti į ministerijos glėbį. Jau dabar žmonės eina iš darbo, nes nemato stabilios ateities. Vyriausybė aklai vykdo savo programą, kuria siekiama sumažinti institucijų skaičių, tačiau visiškai negalvoja apie gresiančias pasekmes. Radiacinės saugos padėtis Lietuvoje grįžta į sovietinius laikus“, – įsitikinęs RSC Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktorius Julius Žiliukas.

 
Planuoja sutaupyti

Tuo metu SAM tikina, kad pertvarka leis sutaupyti valstybės lėšų. Ministro Aurelijaus Verygos retorika nesikeičia. „Optimizuojant įstaigų veiklą nesiekiama atsisakyti institucijų vykdomų funkcijų, o tik jas išgryninti ir apibrėžti atsakomybes, kad iš sutaupytų resursų būtų galima stiprinti ir gerinti paslaugų kokybę gyventojams bei siekti sveikatos politikos prioritetų ir tikslų“, – kartoja jis.
Į Seimą keliauja įstatymo projektas, pagal kurį 25 metus šalyje funkcionuojantis Radiacinės saugos centras bus likviduotas, o jo funkcijos perduotos Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). Prieš Sveikatos apsaugos ministerijos užmojus piestu stojasi RSC atstovai.
 
Argumentuodama sujungimo tikslingumą SAM primena, kad istoriškai yra buvęs laikotarpis, kai radiacinės saugos funkcijas vykdė įstaigos, dabar esančios NVSC sudėtyje. Tačiau RSC ekspertai atkerta, kad tuomet institucija nesusitvarkiusi su užduotimis.
NVSC vadovybė nuo platesnių komentarų kol kas susilaiko. Tuo metu, kad Vyriausybės planai skendi miglose, patvirtina Seimo nariai.
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Asta Kubilienė prisipažino dar nemačiusi įstatymo projekto formuluočių, tačiau ji mananti, kad nėra tikslinga naikinti puikiai dirbantį Radiacinės saugos centrą.

 
Pozicijos
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys liberalas Jonas Liesys:


- Aš pats sau turiu klausimą, kokiu tikslu vykdoma pertvarka. Ar tik siekiama dešimt procentų sumažinti vadybos ir valdymo struktūrų išlaidas, ar čia yra tiesiog neapsižiūrėjimas, mąstymas, kad sujungus institucijas būtinai bus pasiektas geresnis rezultatas. Stipriai abejoju, kad visuomenės sveikatos centras turi reikiamų specialistų. Labai svarbu, kam po sujungimo atiteks pirmumo teisė, kas gros pirmu smuiku. Ar NVSC, ar iš RSC ateinantys žmonės? Jeigu specialistai pereina į kitą vadovavimo lygmenį, viskas gerai, bet jei specialistai lieka už borto – čia katastrofa.
 
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas:


- Panašus bandymas buvo dar prieš dešimtmetį. Tada Radiacinės saugos centrą norėta sujungti su Atominės energetikos centru. Tuomet buvo nutarta, kad reikia išsaugoti RSC. Šiandien įstaigos egzistavimas yra dar aktualesnis, nes Lietuvos pašonėje iškilo Astravo atominė elektrinė. NVSC atlieka kitas funkcijas. Toks institucijų stambinimas, mano manymu, yra neracionalus. RSC turi visą reikalingą įrangą, yra sukaupusi daugiametę veiklos patirtį. Jos vykdoma stebėsena turėtų būti išlaikoma. Manau, kad Vyriausybė eilinį kartą skuba, nes rimtesnės diskusijos šiuo klausimu nebuvo. Nemąstoma apie galimas pertvarkos pasekmes. Manau, kad RSC naikinimas dabartinėmis sąlygomis būtų neteisingas sprendimas.

 
Tarp kitko
Vyriausybė uždegė žalią šviesą ne tik RSC prijungimui. Jos patvirtintas įstatymų pataisų paketas numato šiuos pakeitimus. Lošimų priežiūros tarnyba bei narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas bus sujungtas į Priklausomybių prevencijos ir priežiūros departamentą. Į vieną įstaigą norima sujungti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrą, Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijos centrą bei Higienos institutą. Prie Nacionalinio sveikatos centro prijungti siekiama Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą bei Radiacinės saugos centrą. Likviduoti ketinama Valstybinį psichikos sveikatos centrą. Reorganizaciją įgyvendinti tikimasi iki 2020 m. pradžios.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris