Pusė amžiaus paskirta medicinai

Inga Markeliūtė
2019-03-12
„Apdovanojimą iš tikrųjų turėtų gauti mano žmona. Esu jai labai dėkingas, kad visada buvo šalia. Turime keturis vaikus, tris sūnūs ir dukrą. Mano sūnai pasuko į mediciną. Buvo laimėję ir žalią kortą, bet liko dirbti Lietuvoje, dėl to labai didžiuojuosi“, - sakė gydytojas onkohematologas doc. dr. Romualdas Jurgutis, konkurse „Metų vadovas 2018“ apdovanotas nominacija „Už gyvenimo nuopelnus“.
Pusė amžiaus paskirta medicinai
„Už gyvenimo nuopelnus“ apdovanotas doc. dr. Romualdas Jurgutis su Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovu prof. Jonu Sąlyga (dešinėje) ir jaunaisiais kolegomis Mindaugu Stražinsku bei Rūta Raugeliene.

Voratinklių trapumas
„O, tai labai sena ir garbinga dinastija. Jei nepainioju, visi Romualdo Jurgučio vaikai pasuko į mediciną, o jo senelis prisidėjo kuriant litą kaip stiprią valiutą“, - sako prof. Alvydas Laiškonis.

Daugiau nei pusę amžiaus R.Jurgutis dirbo gydytoju. Paskutinieji du dešimtmečiai atiduoti Klaipėdos jūrininkų ligoninei ir jos pacientams. Prieš penkerius metus, gydytojui pasitraukus iš aktyvios medicinos, ilgametėje darbovietėje buvo atidaryta jo fotografijų paroda. Jose - paprastai gyvenime daugiau rūpesčių nei estetinį pasigėrėjimą keliantys vorų kūriniai, kuriuos ir fiksavo gydytojas R.Jurgutis. Pristačius parodą, daugelis fotomenininkų teigė, jog tai turbūt bene pirma paroda, bent Lietuvoje tikrai, kur užfiksuoti voratinkliai. Ne vienas klausė, kodėl gydytojo dėmesį patraukė būtent voratinkliai.
„Visi manęs klausia: „Kodėl voratinkliai?“ Todėl, kad jie ne visada matomi, todėl, kad jie kaskart kitokie. Per keletą metų esu nufotografavęs daugiau nei 200 voratinklių. Prisipažinsiu, jie turi ryšį ir su mano darbine praktika, su hematologija. Prieš penkiasdešimt metų, kai studijavau Maskvoje, vienas tenykštis menininkas, susirgęs kraujo liga, padovanojo paveikslą, kuriame buvo nupieštas voratinklis. Tik susirgęs jis pakėlė galvą į viršų ir išvydo, kaip pro sienose atsiradusius plyšius saulė apšvietė iki tol nematomus voratinklius“, – prisiminė R.Jurgutis.
 
Padėjo kurti ligoninę
Kolegos medikai džiaugiasi, jog savo kelyje sutiko Tikrą Mokytoją - griežtą, bet žmogišką. Jo pagalba ir išmintis buvo ypač svarbi dešimtims gydytojų, laboratorijos darbuotojų, slaugytojų.
„Daktaras Romualdas Jurgutis - labai konkretus žmogus, nemėgo beletristikos ir dėl to su juo nuo pat pradžių buvo lengva dirbti. Tapęs Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausiuoju gydytoju, Romualdą pasikviečiau į pagalbą. Jis daug prisidėjo kuriant ligoninės profilius. Tuometinė, sovietų statyta, ligoninė buvo skirta jūrininkams ir turėjo tik keturis profilius: bendrąją terapiją, chirurgiją, ginekologiją ir neurologiją. Man tapus vadovu, teko viską perprofiliuoti. Ne vieną dieną kartu su Romualdu sėdėjome prie knygų, statistikos analizuodami, ko reikia vakarų kraštui, ko neturime. Taip atsirado onkohematologija, vadinamasis hiperbarinės oksigenacijos padalinys, dializių skyrius. R.Jurgutį kolegos gerbė ir gerbia už jo konkretumą ir profesionalumą“, - sako Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas prof. Jonas Sąlyga.



Apie gydytoją
Romualdas Jurgutis – daugelio Lietuvos ir tarptautinių gydytojų organizacijų narys. Atkūrus Lietuvos gydytojų sąjungą, R.Jurgutis 1989 m. išrinktas Klaipėdos krašto Lietuvos gydytojų sąjungos pirmininku ir tarybos nariu. Jis stažavosi Rusijos, Švedijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Kroatijos, Australijos medicinos įstaigose, dalyvaudavo tarptautinėse gydytojų konferencijose, kongresuose, skaitė pranešimus. Lietuvos ir užsienio spaudoje R.Jurgutis publikavo mokslinius straipsnius (kai kuriuos – kaip bendraautorius) medicinos klausimais.
Daugiau nei pusę amžiaus paskyręs medicinai, R.Jurgutis 2014 m. pasitraukė iš aktyvios gydytojo praktikos. Klaipėdos jūrininkų ligoninėje liko dirbti du R.Jurgučio sūnūs ir duktė.
Romualdo Jurgučio pomėgiai – kalnų slidinėjimas, bitininkystė, fotografija. Potraukį fotografuoti paveldėjo iš tėvo. Meninėse nuotraukose apie Palangą jis užfiksavo užšalusią Baltijos jūrą, audros išlaužytus medžius, nuostabius kurorto vaizdus. Romualdas Jurgutis rengė personalines fotografijų parodas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris