Protestas - vietoj mokyklos suolo

Eimantas Šaulitis
2019-08-05
Kas antrą penktadienį sostinės Kudirkos aikštėje renkasi šimtai jaunuolių. Taip jie išsako susirūpinimą dėl klimato kaitos. Aktyvistų manymu, apie artėjančią globalinę katastrofą kalbama per mažai, o klimato kaitos ženklai, matomi ir Lietuvoje, sulaukia menko sprendimo galią turinčios valdžios dėmesio.
Protestas - vietoj mokyklos suolo
Švedės Gretos Thunberg inicijuotas judėjimas „Fridays for future“ visų pirma siekia atkreipti aplinkosaugos politiką formuojančių pagrindinių valdžios institucijų dėmesį. Vilniuje susibūrę jaunuoliai orientuojasi ir į visuomenę, todėl protestams pasirinktas vilniečių traukos centras - Kudirkos aikštė.

Faktai pamirštami
„Fridays for future Vilnius“ yra aktyvaus jaunimo sambūris, prisijungęs prie to paties pavadinimo judėjimo, veikiančio pasaulyje. Kaip ir užsienyje Vilniuje plušantys aktyvistai daugiausia yra jauni žmonės. Jauniausiam nariui 15 metų, o vyriausias dar nėra įkopęs į ketvirtą dešimtį. Viena šių metų kovą Vilniuje įsisteigusio judėjimo kūrėjų - septyniolikametė Julija Bakševičiūtė.
 

Pasak merginos, daug moksleivių yra susirūpinę klimato kaita, tačiau jie nežino, kaip galėtų prisidėti prie tokio masto problemos sprendimo. Mokykloje atsakymų jie negauna. Kalbama, kad egzistuoja šiltnamio efektas, kad klimato taršą kelia industrinė pramonė. Tuo metu vadovėliai visiškai nemini svarbesnių ir gerokai paveikesnių faktų. Pavyzdžiui, Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos ataskaitos, kurioje skelbiama, kad visuotiniam atšilimui suvaldyti žmonija turi dešimtmetį. Nustatyta, kad saugią ribą, kai visuotinis atšilimas viršys 1,5 laipsnio Celsijaus, pagal dabartines tendencijas peržengti galime jau 2030-aisiais. Tokiu atveju laukia negrįžtamos katastrofinės pasekmės. Aktyvistei neramu ir todėl, kad tokie faktai nei mokiniams, nei visuomenei nėra pakankamai pristatomi.
 
Praeiviai domisi
Būsimos vienuoliktokės tėvų mintis apie vardan švaresnės aplinkos praleidžiamas pamokas nežavi. „Mama pamažu apsiprato, kad tai darau, tai - mano gyvenimo dalis. Ji nelabai galėjo ką pakeisti, tad teko susitaikyti“, - sako Julija. Švedės Gretos Thunberg inicijuotas judėjimas visų pirma siekia atkreipti aplinkosaugos politiką formuojančių pagrindinių valdžios institucijų dėmesį. Vis dėlto „Fridays for future Vilnius“ atstovė teigia, kad jie orientuojasi ir į visuomenę, todėl protestams pasirinktas vilniečių traukos centras - Kudirkos aikštė, o ne mažesniu praeivių srautu pasižyminčios erdvės prie Seimo.
 
„Mums svarbu ne tik reikalauti politikų veiksmų, bet ir kalbėtis su žmonėmis, skleisti žinią visuomenei. Žiniasklaidoje per mažai kalbama apie tai, koks katastrofiškas yra krizės mastas. Dėl to ir visuomenė iki galo nesupranta laukiančių grėsmių. Žmonės gali prie tavęs prisijungti, jeigu su jais kalbiesi. Mes stengiamės bendrauti su praeiviais. Dažnai prie mūsų demonstracijų prieina, paklausia, ką ir kodėl mes darome“, - pasakoja Julija.
 

Mergina mano, kad dauguma žmonių nėra skeptiškai nusiteikę klimato kaitos atžvilgiu, tačiau sutinka, kad jų nuomonę pakeisti be galo sunku, todėl orientuojamasi į asmenis, kurie globalinį atšilimą supranta bent jau kaip tikrą grėsmę. „Būtina suprasti, kad globalinis atšilimas liečia visus. Žmonės nėra linkę galvoti apie klimato kaitą, kai kalbama apie tirpstančius ledynus ar badą Afrikoje. Jiems reikia lokalizuoti problemą, priminti apie karščio bangas, kad buvo paskelbta hidrologinė nepaprastoji padėtis, nes mūsų telkiniai nuseko. Reikia priminti Baltijos jūros ir oro taršos problemas“, – tikina aktyvistė.
 
Politikų dėmesio maža
Judėjimas yra sulaukęs šalies politikų susidomėjimo arba palaikymo, tačiau jaunuoliai vis dar jaučiasi nepastebėti pagrindinių Lietuvos politinių figūrų. Mergina pasigenda diskusijų apie klimato kaitą šalies politinėje arenoje. Septyniolikametė tikisi, kad judėjimui išsiplėtus dėmesį į jį atkreips ir pagrindinės valstybės institucijos. Kalbos apie judėjimo plėtrą nėra iš piršto laužtos. Jis kerus yra išleidęs Klaipėdoje, o šiuo metu pirmajam protestui ruošiasi organizacinė grupė Kaune.

 
Tarp kitko
Rugpjūčio mėnesio pradžioje Lozanoje (Šveicarija) įvyks pirmoji tarptautinė „Smile for Future“ konferencija. Joje dalyvauti planuoja beveik 500 jaunų klimato aktyvistų iš 37-ių Europos valstybių. Julija viena iš dešimties į renginį besirengiančių lietuvių. „Dalyvavimas konferencijoje mums labai svarbus. Vakarų Europos šalyse šie judėjimai yra didesni, mes iš jų galime įgyti daug naudingos patirties. Kartu tai suteikia galimybę ir plėtoti bendrą strategiją. Labai džiaugiuosi, kad Greta Thunberg ten bus, nes mane ir, manau, daugumą judėjimo dalyvių įkvėpė jos pavyzdys.“ Į Šveicariją lietuvių aktyvistai vyks autobusu. Visi konferencijos dalyviai atsisakė keliauti lėktuvais dėl jų daromos ekologinės žalos. Laukia ilga ir nepatogi kelionė, bet kovotojams prieš klimato kaitą tai menka auka dėl švaresnės planetos.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris