Prezidentūroje – jau 10-asis padėkos renginys gyviems donorams ir medikams

www.lsveikata.lt
2019-10-17
Jau dešimtąjį spalį asociacija „Gyvastis“ į padėkos renginį sukvies gyvuosius donorus, jų artimuosius, medikus ir aktyviai donorystės idėją skleidžiančius žmones. Spalio 18-ąją padėkos už sunkius, bet labai kilnius sprendimus ir besąlyginį atsidavimą darbui bus įteiktos prezidentūroje. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda išreiškė didžiulį palaikymą organų donorystei ir ją iškėlė vienu svarbiausių sveikatos politikos prioritetų.
Prezidentūroje – jau 10-asis padėkos renginys gyviems donorams ir medikams
Projekto „2 gyvenimai“ šio tikslas – atskleisti donorystės idėją per meną, žmonių tarpusavio ryšį ir fotografiją. Idėjos autorė ir sumanytoja – Ieva Meškauskaitė bei fotografas Edgaras Žilaitis. Parodos „2 gyvenimai“ atidarymas ir vyks prezidentūroje.

Pagerbti už kilnumą
„Organų donorystė gelbsti gyvybes, tad donorystės idėją labai palaikau. Katalikų Bažnyčia atsiremdama į dievišką artimo meilės priesaką teigia, kad donorystė yra labai kilnus aktas. Donorystę privalu skatinti kaip didžiadvasiško solidarumo ženklą, tad kiekvienas turėtų susimąstyti apie galimybę būti naudingu po mirties“, – anksčiau savo nuomone apie organų donorystę dalinosi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.
Pasak Prezidento, nors pritariančių donorystės idėjai skaičius auga, deja, organų donorystės ir transplantacijos rodikliai negerėja jau daugybę metų. Valstybės politikos mastu donorystės ir transplantacijos sritis pasimeta darbotvarkių paraštėse, ir tai reikėtų pakeisti. Todėl Prezidentūra kviečia atsakingas institucijas – Sveikatos apsaugos ministeriją, Lietuvos Respublikos Vyriausybę – suremti pečius ir imtis darbų, kurie išjudintų ledus ir visuomenė pajustų pokyčius.
 

Kasmetinio asociacijos „Gyvastis“ organizuojamo renginio siekis ir yra padėkoti už kilnumą, drąsą priimti itin sunkius sprendimus bei ryžtą juos įgyvendinti. Norima įvertinti didžiulį medikų atsidavimą darbui bei nekuklų kuklių žmonių indėlį į donorystės idėjos sklaidą.
Renginyje dvi Vyriausybės padėkos bus įteiktos mirusių donorų artimiesiems. Viena iš jų – Edgaro mamai Aldonai. Pasakodama apie sūnų moteris nesulaiko ašarų, jo netektis sukrėtė visą mažo miestelio bendruomenę: „Edgaras buvo mūsų visų. Jo netekome, kai jį mirtinai sumušė per Jonines. Jis buvo labai geras visiems.“ Mama prisimena, kad Edgaras buvo minėjęs, jog po mirties galėtų tapti organų donoru.
Spalio 18-ąją prezidentūroje pagerbti bus ir gyvieji donorai – du vyrai, padovanoję inkstus savo žmonoms, tėtis, sugražinęs gyvenimą paaugliui sūnui, bei dalį kepenų dukrai bei anūkei padovanojusios mama ir močiutė.
14 padėkų už pasiaukojantį darbą, nešantį gyvenimą ir viltį, įteiks ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga – slaugytojoms, kurios būna šalia dializuojamų pacientų bei prižiūri juos po transplantacijų.


 
Sklaida – gyvybiškai svarbi
Donorai, jų artimieji, pasiaukojantys medikai – jų dėka sunkiai sergančių žmonių viltis gyventi neužgęsta, tačiau donorystei gyvybiškai svarbi ir visuomenė, atviras pokalbis su ja, viešumas.
„Mums labai svarbi organų donorystės idėjos sklaida pačiomis įvairiausiomis formomis, kai pasiekiama vis platesnė visuomenės dalis. Šiais metais įvertintos, didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusios „Gyvasties“ narių iniciatyvos“, – kalbėjo „Gyvasties“ prezidentė Aušra Degutytė.

 
Renginyje bus įvertintas projektas „Ir nutiko tai“, kuris skatina sąmoningesnį visuomenės požiūris į organų donorystę. Tai platforma, savotiškas socialinis projektas, skirtas tiems, kurie vienu ar kitu kampu susidūrę su transplantacija ar tiems, kurie tiesiog domisi donorystės tema. Projektų autoriai – Karolina Dačkutė ir Aistis Žekevičius, pastarajam prieš kelis mėnesius atliktas inksto persodinimas.
Padėka bus įteikta ir socialiniam projektui „2 gyvenimai“, šio tikslas – atskleisti donorystės idėją per meną, žmonių tarpusavio ryšį ir fotografiją. Idėjos autorė ir sumanytoja – Ieva Meškauskaitė bei fotografas Edgaras Žilaitis. Parodos „2 gyvenimai“ atidarymas ir vyks prezidentūroje.
 

„Gyvasties“ vadovė A.Degutytė atkreipė dėmesį, kad viešai derėtų kalbėti ir apie kliūtis sklandžiam ir sėkmingam donorystės procesui. „Šiais metais sukanka 25 metai, kai Lietuvoje yra taikoma peritoninė dializė. Europos Sąjungos šalyse ji taikoma apie 20 proc., kai kur net 30 proc., visų dializuojamų pacientų. Lietuvoje peritoninė dializė taikoma vos 3 proc. pacientų, kitaip tariant – 50-čiai asmenų. Tuo tarpu hemodializė taikoma net 1 450 pacientų, nors patvirtinta, kad peritoninė dializė fiziologiškai yra priimtinesnė žmogui, kurio inkstai neveikia. Kodėl Lietuvoje taip yra?“ – opų klausimą kėlė asociacijos vadovė.
 
Peritoninei dializei nereikalinga tokia griežta dieta, toks skysčių ribojimas, koks numatomas taikant hemodializę, tęsė A.Degutytė, taigi akivaizdu, kad pirmoji – palankesnė sergančiajam. Vis dėlto, žmogaus organizmui lengvesnė ir priimtesnė dializė Lietuvoje sunkiau pasiekia pacientus, susiduriama su Sveikatos apsaugos ministerijos sistemos pokyčių problemomis. „Beveik prieš metus prasidėjęs peritoninės dializės kompensavimo būdo pakeitimas tęsiasi iki šiol. Ir medikai, ir pacientai yra tapę sistemos įkaitais, lieka nežinioje. Sustojus inkstų veiklai, pagal ES atliktas rekomendacijas, pirmo pasirinkimo gydymas turėtų būti transplantacija, antroje vietoje – peritoninė dializė, ir galiausiai – hemodializė, kai pirmieji 2 būdai negalimi. Lietuvoje viskas – atvirkščiai“, – gyvybiškai svarbius klausimus akcentavo A.Degutytė.
Asociacijos „Gyvastis“ vadovė visos bendruomenės vardu dėkoja kiekvienam prisidedančiam prie organų donorystės idėjos sklaidos, A.Degutytė pabrėžė, kad donorystė – tai tema, kuriai lygiai tiek pat svarbus ir pokalbis namuose, ir vieša, atvira diskusija.

 
Lietuvos asociacija „Gyvastis“
Vienintelė organizacija Lietuvoje, vienijanti  organų transplantacijos laukiančius ir su persodintais donoro organais gyvenančius žmones. „Gyvastis“ skleidžia organų donorystės idėją, teikia pagalbą sergantiesiems ir jų artimiesiems, bendradarbiauja su medikais.  Įkurta dar 1993 m., „Gyvastis“ turi padalinius Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Marijampolėje, Alytuje, Vilkaviškyje.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris