Pokalbis su ministru – it prieš sudėtingą operaciją

Deimantė Gruodė
2019-07-04
„Kai įžengiau į ministro kabinetą, apėmė jausmas tarsi prieš sudėtingą operaciją“, - pasakojo vienas įstaigos vadovų, kuomet patekus į antrąjį konkurso etapą jam teko akis į akį susidurti su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga. Kaip ministras egzaminavo būsimus vadovus – išgirskite iš pirmų lūpų.
Pokalbis su ministru – it prieš sudėtingą operaciją
Sprendimą, kuris kandidatas laimėjo vadovo kėdę, sveikatos apsaugos ministras paskelbė dalyvaujant abiem pretendentams (it kokiame bokso ringe, kuomet teisėjas iškelia laimėtojo ranką).

Žymėjosi užrašuose
„Ministras pakvietė abu pretendentus, ir supažindino su konkurso tvarka. Tada po vieną davėme interviu“, - pasakoja Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovo konkursą laimėjęs ir iki šiol laikinojo direktoriaus pareigas ėjęs psichiatras dr. Emilis Subata.
Pokalbis tetruko apie penkiolika minučių, o klausimai konkursanto nenustebino, mat buvo susiję su būsimais jo, kaip vadovo, penkerių metų kadencijos planais.
Nepaisant to, E.Subata atvirauja, kad pokalbis su A.Veryga jam kėlė baimę. Mat egzaminavimo metu ministras vis ką nors pasižymėdavo užrašuose. Sprendimą ministras paskelbė dalyvaujant abiem pretendentams (it kokiame bokso ringe, kuomet teisėjas iškelia laimėtojo ranką).
 

„Interviu buvo vertinamas balais. Manau, kad tokia dvipakopė tvarka yra gera. Tiek pirmas, tiek antras konkurso etapas sudaro galimybes atsirinkti tinkamą pretendentą į vadovus“, - tvirtina Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovo konkursą laimėjęs ir iki šiol laikinojo direktoriaus pareigas ėjęs psichiatras dr. Emilis Subata.

 
„O ministras bent pasiūlė kavos, kad atsakinėjant į klausimus burna neišdžiūtų?“ - bebaigiant pokalbį užklausiau E.Subatos.

„Taip, laukiant pokalbio tiek pirmame etape, tiek antrame ministerijos kolektyvas pasiūlo ir vandens, ir kavos. Atmosfera pakankamai draugiška“, - patikino E.Subata.
Priklausomybės ligų centrui jis vadovavo nuo 1992 m., o šį pertvarkius nuo 2017 m. lapkričio ėjo laikino direktoriaus pareigas.
 
Kaip prieš sudėtingą operaciją
Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo konkursą laimėjo dabartinis Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus. Jis pakeis Klaipėdos ligoninei beveik dvidešimt metų vadovavusį Romaldą Sakalauską.
„Pasakysiu atvirai: konkursas buvo sunkus. Ir pirmasis etapas, kada egzaminavo komisijos nariai, taip pat buvo sunku ir pas ministrą. Slėgė didelė atsakomybė. Norėjosi pasirodyti, kiek galima geriau. Juolab kad konkurencija buvo tikrai didelė – septyni žmonės varžėsi dėl ligoninės vadovo pozicijos“, pasakoja D.Steponkus
 

„Kai konkurso antrajame etape įžengiau į ministro kabinetą, jausmas it prieš sudėtingą operaciją. Kaip minėjau, didelis atsakomybės jausmas, susikaupimas ir, be abejo, tam tikra įtampa. Tačiau baimės nejutau, nes atmosfera paankamai maloni“, - pasakoja Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo konkursą laimėjo dabartinis Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus.

 
Ministras uždavė tris klausimus, kurie buvo susiję su kasdieniniu vadovo darbu. Tai ir įstatymų išmanymas, ir šiandienių aktualijų žinojimas.
„Ministras kartu su darbuotoja, kuri atliko sekretorės funkcijas, pateikė mums tuos pačius klausimus, juos vertino, po to išsamiai paaiškino tų klausimų vertinimo kriterijus. Tiek man, tiek mano kolegai dėl klausimų pagrįstumo nekilo jokių abejonių. Mano nuomone, tokia konkurso sistema – skaidri. Jeigu būčiau ministras ir rinkčiau pavaldžių įstaigų vadovus, elgčiausi lygiai taip pat. Ši sistema turbūt prigis ne tik ministerijos, bet ir savivaldybės pavaldumo įstaigose“, - sako D.Steponkus, pridurdamas, jog galbūt pralaimėjusiai pusei atrodytų kitaip.
 
Vadovauti ligoninei jis pradės gavus specialiųjų tarnybų išvadas. D.Steponkus gyvenamosios vietos nekeis. Kaip sako, niekur neplanuoja išvykti iš Šilutės, o penkiasdešimties kilometrų atstumas iki Klaipėdos jo nė kiek negąsdina.
Antrasis pretendentas į šios ligoninės vadovus Jonas Kairys buvo itin nekalbus. „Negaliu nieko blogo pasakyti, pokalbis vyko normaliai“, - tetarė ir pridūrė, kad neliko jokio kartėlio, jog buvo pasirinktas kitas kandidatas.

 
Atliekamas garso įrašas
Aną savaitę po antrojo etapo paaiškėjo konkurso į Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktoriaus pareigas laimėtojas Jonas Sąlyga. Birželis patyrusiam vadovui buvo egzaminų metas - prieš Jonines laikė vieną egzaminą, o po savaitės – kitą. Klausėme, kaip sekasi atsigauti po tokio maratono.
 

„Nebuvau nokautuotas, tad ir atsigauti nereikėjo. Pirmame etape žinias tikrino ir vertino Sveikatos apsaugos ministro įsakymu sudaryta komisija, o po savaitės – pats ministras. Klausimai ir praktinės užduotys man nebuvo sudėtingi. Turiu didžiulę vadybos patirtį, Klaipėdos universitete dėstau studentams bakalauro ir magistro studijų programas, rengiu ir publikuoju mokslinius straipsnius, rašau metodines knygas sveikatos priežiūros įstaigų vadybos temomis. Žinias nuolat atnaujinu“, - teigė Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktoriaus pareigas laimėtojas Jonas Sąlyga.

 
Jis nepastebėjo, kad kuris nors pretendentas būtų turėjęs privilegijų arba būtų trūkę skaidrumo tiek pirmame, tiek antrame konkurso etape.
„Komisija konkurso dalyvių atsakymus ir praktines užduotis vertino dalyvaujant patiems pretendentams. Antrojo etapo metu sveikatos apsaugos ministras abiem komisijos geriausiai įvertintiems kandidatams uždavė identiškus klausimus, prašė išanalizuoti tokias pat situacijas. Mums atsakius, labai išsamiai aptarė mūsų atsakymus ir čia pat juos įvertino. Viso konkurso metu buvo atliekamas garso įrašas. Antrojo etapo būtinybės vienareikšmiškai vertinti nesiryžčiau“, - sakė J.Sąlyga, karjerą pradėjęs Klaipėdos jūrininkų ligoninėje dirbdamas vidaus ligų gydytoju, vėliau – vyriausiuoju gydytoju.


 
P.S.
Dar ne pabaiga.... Liepos 1-ąją įvyko konkursas į Respublikinės Kauno ligoninės vadovo poziciją. Iki šiol įstaigai vadovauja dr. Linas Vitkus. Ministerijos duomenimis, dokumentus buvo pateikę 5 kandidatai, dalyvavo 4 pretendentai.
Ketvirtadienį numatytas ministro pokalbis su dviem atrinktais kandidatais į Respublikinės Kauno ligoninės vadovo poziciją. Patikimi šaltiniai sako, kad į antrąjį turą išėjo dabartinis įstaigos vadovas doc. dr. Linas Vitkus ir LSMU Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Širdies nepakankamumo ir ydų skyriaus vadovė doc. dr. Diana Žaliaduonytė-Pekšienė.

 
Komentaras
Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė–Šriubėnė:

- SAM organizuojamų konkursų tvarka yra analogiška Valstybės tarnybos įstatyme numatytai konkursų į valstybės tarnybą organizavimo tvarkai. Taigi pirmuoju etapu Valstybės tarnybos departamento sudaryta komisija, įvertinusi pretendentų lyderystės ir vadybos gebėjimus, pateikia ministrui du geriausiai įvertintus kandidatus. Pokalbio su ministru metu, vyksta struktūruotas pokalbis, naudojamas efektyviausias klausimų ir jų sekos standartizavimo lygis, kai sukuriamas teigiamas ryšys tarp pokalbio struktūros ir validumo, patikimumo. Pretendentams yra užduodami iš anksto parengti ir abiem kandidatams vienodi klausimai su galimybe ministrui užduoti tikslinamuosius klausimus.
Kandidatai vertinami nuo vieno iki dešimt balų pagal demonstruojamas ir pokalbio metu atskleidžiamas strateginio mąstymo, lyderystės, analizės ir pagrindimo bei žmogiškųjų išteklių valdymo žinias.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris