Pažemintu pasijutęs chirurgas ministeriją nusitempė į teismą

Deimantė Gruodė
2019-02-26
Konkursą laimėjęs, bet Panevėžio ligoninės vadovo kėdėn taip ir nesėdęs Arvydas Skorupskas bylinėjasi teisme su Sveikatos apsaugos ministerija. Pastarosios galva – Aurelijus Veryga, nepaisant to, jog gavo laimėtojui palankią Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) išvadą, jo neskyrė į minėtos gydymo įstaigos vadovus. Ginčą narpliojo Vilniaus apylinkės teismas, jo nutartis turėtų būti skelbiama kovo 12-ąją.
Pažemintu pasijutęs chirurgas ministeriją nusitempė į teismą
„Darbo vietą gauti yra pakankamai sunku, atlyginimą gauti yra sunku, nes tau pasiūlo šešis šimtus eurų ir tu niekur nepasidėsi, sutiksi. Tad save realizuoti yra sudėtinga dėl sudarytos visuomenėje opinijos. Ir tie išgyvenimai yra milžiniški. Tai turbūt yra pats sunkiausias mano gyvenime laikotarpis“, - teisme kalbėjo į Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo postą nepaskirtas Arvydas Skorupskas (g. 1964).

Faktas
A.Skorupskas siekia ir kompensacijos: turtinė žala, tai negautas atlyginimas nuo ieškinio padavimo iki teismo sprendimo įsigaliojimo. T.y 2067 EUR (ant popieriaus) ir neturtinė žala (reputacija, garbė ir orumas) 5000 EUR.


Pablogėjo sveikata, finansinė padėtis
„Neskirsiu ir ką jūs man“, - taip būtų galima apibūdinti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos laikyseną bei požiūrį į konkursą laimėjusį, bet į vadovo kėdę nesėdusį A.Skorupską. Pastarasis ministerijai iškėlė ieškinį ginčydamas ministro sprendimą jo neskirti Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovu, prašydamas atlyginti turtinę bei neturtinę žalą.
„Neturtinė žala yra dėl mano pablogėjusios sveikatos, pablogėjusios šeimos gyvenimo kokybės ir mano, kaip žmogaus, reputacijos sugadinimo. Netgi geru bylos išeities atveju susigrąžinti reputaciją tikrai reikės begalės pastangų, turės praeiti ne vieneri metai“, - teisme kalbėjo A.Skorupskas.
 

Tesimo posėdyje, kuriam vadovavo teisėja Gitana Butrimaitė, ieškovas skundėsi užgriuvusiu nepageidaujamu visuomenės dėmesiu. Pabrėžė, jog skaitant komentarus po spaudoje apie jį pasirodžiusiais straipsniais aiškėja įdomi tendencija: dalis komentatorių, kaip jis tvirtina, yra vadinamieji viešųjų ryšių troliai, kurie esą formuoja visuomenės akyse jo. kaip blogiečio, įvaizdį. A.Skorupskas teisme dėstė, jog siekdamas apginti savo reputaciją prašėsi audiencijos pas ministrą. Anot jo, kelis kartus jau buvo paskirtas susitikimo data, bet paskutiniu momentu atšaukta motyvuojant pernelyg dideliu ministro užimtumu. A.Skorupskas, kaip tvirtina, beldėsi ir į ministro patarėjų duris, bet šios taip pat neatsivėrė. „Net didžiausi žulikai, žmogžudžiai, kai juos puola, turi teisę apsiginti, o aš neturėjau“, - nuoskaudą po minėtų įvykių liejo A.Skorupskas, išsamų interviu žadėjęs duoti tik teismui priėmus sprendimą.
 
Išgirdo iš feisbuko
Paradoksas, kad ne iš oficialaus rašto, bet iš sveikatos apsaugos ministro feisbuko paskyros A.Skorupskas sužinojęs, jog nebus paskirtas Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriumi.
„Toks sprendimas priimtas remiantis mus pasiekusia informacija – tiek iš specialiųjų tarnybų, tiek iš sveikatos sistemos institucijų, tiek viešoje erdvėje, kurioje nurodoma, jog ankstesnė jo veikla gali trukdyti skaidriai ir tinkamai atlikti gydymo įstaigos vadovo pareigas“, – tuomet nesiplėsdamas paskyroje rašė ministras.
 
Nors jis tuomet nedetalizavo, kas tai per duomenys, patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė teigė, kad pastarieji „kelia labai rimtų abejonių dėl asmens patikimumo eiti įstaigos vadovo pareigas“. Anot jos, gauta informacija susijusi su „darbo pareigų pažeidimu, pažeidimo pobūdžiu“ ir leidžia daryti išvadą, jog tai „ne atsitiktinai susiklosčiusios aplinkybės“. Netgi buvo pasklidusi informacija, jog ministerija siekia prisiteisti iš A.Skorupsko 22 tūkst. eurų už galbūt netinkamai pirktą medicininę ortopedinę įrangą šiam dar dirbant pilvo chirurgijos gydytoju Vilniaus klinikinėje ligoninėje. Buvo kabintasi ir už to, jog tuometinis įstaigos vadovas Henrikas Ulevičius A.Skorupskui skyrė drausminę nuobaudą – pastabą, bet ši vėliau bus panaikinta (kaip buvo aiškinama teisme, darbo inspekcijai detaliau išdėsčius visas įvykio aplinkybes).
 
Visgi, kodėl SAM sukruto tik A.Skorupskui laimėjus konkursą į vadovo pareigas? Kai netgi konkurso metu, bent taip išgirdau teismo posėdyje, apie praeities įvykius šiam pretendentui nebuvo užduotas nė vienas klausimas.
„Liepos mėnesį buvo paskelbtas konkursas Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pareigoms užimti. Jis paskelbtas per Valstybės tarnybos departamento elektroninę sistemą. Reikalauta pateikti nepriekaištingos reputacijos bei viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijas. Tad ministerijos teiginiai, kad aš kokią nors informaciją nuslėpiau nuo konkursinės komisijos – neatitinka tikrovės, nes ji buvo užpildyta, į visus užduotus pretendentams klausimus buvo atsakyta išsamiai. Iš Sveikatos apsaugos ministerijos gavau pranešimą, kad atitinku keliamus reikalavimus ir esu kviečiamas į konkursą“, - teisme pasakojo A.Skorupskas.
 
Griebiasi už ligonių kasos pažymos
Savo ruožtu SAM atstovai dievagojasi nieko nežinoję apie praeityje kilusį skandalą dėl ortopedinių priemonių išdavimo. Kaip už šiaudo jie griebiasi iš Vilniaus teritorinės ligonių kasos atplaukusios informacijos. Bet kaip ši pasiekė ministro ausis – ar jis pats liepęs rinkti duomenis, ar tiesiog atsirado geradariai, kurie sukurpė tokį raštą, - SAM atstovė Danguolė Milkevičiūtė neatsakė.
„Sveikatos apsaugos ministras, turėdamas tą informaciją, kuri buvo pateikta iš Vilniaus teritorinės ligonių kasos, susipažinęs su išvada, kurią pateikė Specialiųjų tyrimų tarnyba ir galų gale susipažinęs su ta imtimi, kokius pažeidimus ir kuo vadovaudamasi vertina Specialiųjų tyrimų tarnyba, priėmė sprendimą ir aiškiai nurodė dėl kokių priežasčių asmuo, ieškovas nėra skiriamas.
Jis nėra skiriamas dėl to, kad yra gauti faktiniai duomenys, leidžiantys pagrįstai abejoti jo patikimumu ir galėjimu vykdyti respublikos lygmens įstaigos vadovo pareigas. [...] Ta informacija tikrai nebuvo žinoma sveikatos apsaugos ministrui“, - teisme nieko konkretaus nepasakė SAM Atstovavimo ir teisės taikymo skyriaus patarėja Danguolė Milkevičiūtė.
 

Nors dar 2013 metų birželio 21 dienos Seimo puslapyje yra tuomečio ministro Vytenio Povilo Andriukaičio atsakymai į interpeliaciją. Devynioliktas klausimas taip ir skamba: „Jūsų dabartinis patarėjas SAM Arvydas Skorupskas, 2009-2011 m. dirbdamas Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje chirurgijos gydytoju, neteisėtai ir nepagrįstai išdavė keliolika siuntimų ortopedijos priemonėms įsigyti. Jų pirkimas buvo užsakomas iš viešosios įstaigos „Vilties žiedas“, kurioje A.Skorupskas, kaip paaiškėjo, 2010 m. birželio 2 d. buvo neteisėtai įdarbintas gydytoju chirurgu. Tuo pat metu jis dirbo ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Iš „Vilties žiedas“ A. Skorupskas pasitraukė tik 2012 m. prasidėjusio įvykio tyrimo metu. Ar Jums yra žinomi šie faktai apie Jūsų patarėją? Ar manote, kad tokios reputacijos žmogus gali tinkamai eiti Jūsų patarėjo pareigas?“ Jau tada buvo suplaukusios STT ir Generalinės prokuratūros išvados, kurios, kaip teisme sakė dokumentų segtuvą rankose trindamas A.Skorupskas, jo veikloje kriminalinių apraiškų nenustatė. Tačiau dabartiniam ministrui A.Verygai minėtos pažymos, panašu, įspūdžio nepadarė. Ministras dar kartą kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą grįsdamas tuo, kaip buvo cituojami jo žodžiai spaudoje: gal tarnyba neturėjo kokių nors dokumentų? Visgi, ministras leido suprasti, jei ir šįkart STT neturės prie ko kibti, prie A.Skorupsko nekibs ir jis: skirs gydymo įstaigos vadovu.
 
„Dalykinė reputacija grindžiama paprastai: kai tave nuo rugpjūčio mėnesio vadina vagimi, ne tiesiogiai, bet sako: žalą padarė, į prokuratūrą atiduota, automatiškai su tavimi niekas nenori turėti reikalų. Darbo vietą gauti yra pakankamai sunku, atlyginimą gauti yra sunku, nes tau pasiūlo šešis šimtus eurų ir tu niekur nepasidėsi, sutiksi. Tad save realizuoti yra sudėtinga dėl sudarytos visuomenėje opinijos. Ir tie išgyvenimai yra milžiniški. Tai turbūt yra pats sunkiausias mano gyvenime laikotarpis“, - teisme kalbėjo A.Skorupskas.
 
Užsikabino už amžiaus
A.Skorupskas pasiguodęs dėl kilusių sveikatos problemų iš SAM taip pat nesulaukė nė mažiausios užuojautos.
Vienas iš SAM atstovės pateiktų argumentų, kodėl A.Skorupskas negalėtų tikėtis kompensacijos už sveikatai padarytą žalą.... jo amžius.

„Reikia atkreipti dėmesį galų gale ir į ieškovo amžių. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje vykdomos širdies ir kraujagyslių ligų prevencinės programos, tai yra vyrai nuo keturiasdešimt iki 55 metų yra didžiulėje rizikos grupėje. Dėl to jie dalyvauja prevencijos programose, nes yra didžiulė rizika susirgti būtent širdies ir kraujagyslių ligomis. Kadangi ieškovas patenka į tą kategoriją, tikimybė sirgti tokio pobūdžio ligomis yra“, - aiškino SAM teisininkė.
 
Pagrindinis A.Skorupsko reikalavimas – panaikinti ministro įsakymą ir jį paskirti į ligoninės vadovo pareigas – ministerijai atrodo neįgyvendinamas.
„Atsižvelgiant į nurodytus motyvus ministerija ir sveikatos apsaugos ministras nemato galimybių, nes tiesiog neturi pasitikėjimo tuo asmeniu, kuris eitų įstaigos vadovo pareigas“, - bendromis frazėmis atsimušinėjo SAM atstovė, nors paklausta, kur išdėstyti nepriekaištingos reputacijos kriterijai, iki paskutinės posėdžio akimirkos taip ir neišmykė. Be to, SAM atstovei sunkiai sekėsi rišliai paaiškinti ar pateikti akivaizdžius įrodymus, iš kur atsirado kaltinimas dėl galimai padarytos 22 tūkstančių eurų žalos.
 
Advokatė: o kur teisiniai pagrindai?
Savo ruožtu ieškovui atstovaujanti advokatė Asta Bajorienė tardama baigiamąją kalbą pasigedo teisinių pagrindų, kuriais remiantis būtų priimtas minėtas sprendimas A.Skorupsko atžvilgiu.
„Turbūt šie teisiniai pagrindai, kurie yra nurodyti, jiems atrodo pakankami, kad toks sprendimas būtų priimtas. Apie juos vis dėlto reikia pakalbėti siekiant paneigti tikrai dabar jau siaubą keliantį suvokimą, kad ministras gali tiesiog šiaip sau susigalvojęs neesant apskritai jokių konkrečių normalių paprastų teisės normų, dėl to, kad jis nepasitiki, perkvalifikavęs anksčiau padarytus kitų asmenų teisinius įvertinimus, perkvalifikavęs šiuo metu jau padarytus atitinkamų institucijų teisinius įvertinimus, jis gali nuspręsti ir jaučiasi labai komfortiškai, ramiai. Vis dėlto yra draudimo bendrovė, jeigu ką – pinigus sumokės ir viskas bus gerai.“
 
Advokatė atkreipė dėmesį, kad nuo klausimo apie teisminius pagrindus norėta nusisukti. Ji bedė pirštu į Darbo kodeksą, kur juodu ant balto parašyta, jog konkursą laimėjęs asmuo turi teisę reikalauti, kad su juo ne vėliau kaip per dvidešimt darbo dienų būtų sudaryta darbo sutartis, išskyrus įstatymu nustatytas išimtis. „Vadinasi, ne ministro galvoje, ne jo suvokime, ne kažkokiuose aukštose materijose, kurios niekur neapibrėžtos, bet įstatyme turi būti numatyti pagrindai, leidžiantys atsakovui - ministrui – priimti tokį sprendimą“, - kalbėjo advokatė.

 
P.S.
Beje, konkursą pralaimėjęs Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vadovas Algimantas Pamerneckas taip pat bylinėsi teisme, kuomet konkurso laimėtoja buvo paskelbta Karoliniškių poliklinikos vadovė Jelena Kutkauskienė. Baiminami, kad teismai sveikatos sektoriuje gali pasikilti kaip iš gausybės rago.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris